Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Pangia w 17 Kwi 2013, 22:20

Jergi napisał(a):Proszę zauważyć, że nawet przy skutecznym aparacie kontroli wydawanych pozwoleń, potencjalni przestępcy również mieliby ułatwioną drogę do zdobycia broni palnej, gdyż:
a) nie zapominajmy o problemie korupcji
b) potencjalny morderca nie musi mieć wcześniej problemów z prawem
c) spora ilość niezarejestrowanej broni z zagranicy pojawiłaby się na polskim czarnym rynku

Większość morderców zabija tylko raz, bo robi to np. w obronie koniecznej, podczas sprzeczki czy jakiejś innej przepychanki, a odsetek seryjnych morderców jest naprawdę niewielki (nie wiem, ile dokładnie, nie mam teraz ochoty na szukanie informacji w internecie). Poza tym już teraz pewnie jest pełno niezarejestrowanej broni w kraju, a także:
Jergi napisał(a):O ile prawdą jest, że legalne pozwolenie na broń miało na koniec 2012 r. 334 tys. osób, to ''bronią palna bojową'' (jak to ładnie ujął nasz ustawodawca) dysponowało tylko 24 tys. ludzi. Rozumiem, że za tym sformułowaniem miałyby kryć się głównie pistolety i rewolwery. Nie uwzględniłem tutaj pokaźnej ilości sztuk broni myśliwskiej, ponieważ mówimy tutaj o broni palnej w charakterze narzędzia, służącego do samoobrony.

Osobiście gdybym chciał kogoś zabić (morderstwo z premedytacją), to gdybym nie miał pistoletu, a sztucer czy jakąś inną broń myśliwską, to co to byłaby za różnica? I to, i to zapewne okazałoby się skuteczne, a sam napisałeś, że broń myśliwska nie nadaje się do samoobrony (to tak, jakby ktoś próbował kroić chleb piłą motorową).
Jergi napisał(a):Proszę, nie róbmy Bronxu z naszych Końskich Wólek i Kozich Pipek.

A chyba należałoby - przykład z własnego podwórka (i to dosłownie). Swego czasu pod blokiem nocami przesiadywały grupki, mówiąc ładnie, zaprzyjaźnionych ze sobą mężczyzn namiętnie spożywających napoje alkoholowe w miejscu publicznym. Jak matka krzyknęła na nich z okna, to oni w odwecie wydarli z ziemi pobliskie tuje (takie małe drzewka, jakieś pół metra może miały) i rzucały nimi w okna. Później przez miesiąc matka chodziła jak cień po domu i wyglądała jak wrak człowieka (do tego stopnia, że aż poszła do nich i zaczęła z nimi gadać, o co im chodzi, czego jej się czepiają... nie będę przytaczał całej historii, ostatecznie sytuacja nieco się uspokoiła). I co ja miałbym w takiej sytuacji zrobić? Na policję nie zadzwonię, bo te pier♥olone leniwe chu♥* już przestały przyjeżdżać pod blok, słysząc w słuchawce adres naszego bloku, na pyskówkę nie wyjdę, bo ja sam, a ich czterech... A tak to wyszedłbym z jakimś Glockiem, powiedziałbym im grzecznie, żeby stąd wypie♥dalali, bo ich powystrzelam, może poszłyby ze 2 strzały w powietrze i by więcej nie przyszli. Na razie jest spokojnie, ale ciekaw będzie co dalej, bo jeśli sytuacja znowu się zaogni, to naprawdę będę w kropce chociażby z tego powodu, że pod blokiem stoi teraz auto i zapewne po choćby najdrobniejszej uwadze te śmiecie wyżyją się na samochodzie.
Zresztą ja od zawsze uważałem, że gdyby zaatakować ich z czymkolwiek groźnie wyglądającym (tasak, nóż kuchenny, siekiera), więcej by pod blok nie wrócili, bo od wariatów wszyscy stronią, nawet margines społeczny.
Jergi napisał(a):A w Kanadzie jest względny spokój, ponieważ nie można tam legalnie nabyć między innymi broni z tłumikiem, z celownikiem noktowizyjnym, z kolbą typu bull-pup, a także amunicji specjalnej.

Przecież podobnie jest w USA - w skrócie: na wszystko ponad broń automatyczną trzeba jakieś specjalne pozwolenie. Przecież to nawet logiczne, że jeśli ktoś kupuje tłumik, to nie dlatego, że to taki fajny bajerek do zamontowania na lufie.
EDIT: Wiedziałem, że coś mi nie pasowało w jednym z cytatów.
Jergi napisał(a):nie można tam [w Kanadzie] legalnie nabyć między innymi broni (...) z kolbą typu bull-pup

jprdl... To tak, jakby ktoś smażył kotleta sojowego, a na pytanie co robi odpowiadał, że smaży schabowe... No dobra, nie wyszło mi to porównanie. W każdym bądź razie układ bull-pup to układ bezkolbowy - tak więc Jergi, nie wyszło Ci.
:

Image
Ostatnio edytowany przez Pangia, 18 Kwi 2013, 16:39, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Gro3a w 18 Kwi 2013, 15:49

W polsce co do ustawy o broni, na broń palną nie wolno stosować osobom prywatnym laserowych wskażników celu, tłumików i urządzeń noktowizyjnych, ponieważ czyni broń, jako szczególnie niebezpieczną. Wogóle broń palna przeznaczona na rynek cywilny, nie jest wyposarzona w gwinty do mocowania tłumików, czy nawet kompensatorów odrzutu. Od jakiegoś czasu do tematu o broni palnej podchodziłem sceptycznie, lecz po jednej wycieczce do większego miasta (nie powiem jakiego ;) ) i niemiłym incydencie, wolałbym posiadać taką broń. Pistolety hukowe, nawet te, które mają możliwość wystrzelenia kul gumowych, nie spełniają niestety swojej roli.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 02 Wrz 2023, 01:37
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Sivert w 18 Kwi 2013, 19:08

Wszyscy chcą broń, bo jest mało dostępna i daje lans, ale nikt nie kupuje gazu pieprzowego, który jest bezpieczniejszy w użyciu (i po użyciu), tańszy i praktyczniejszy. Kup miotacz gazu w żelu (strumień, nie chmura) i będziesz królem dzielnicy.
Sivert
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2012, 13:24
Ostatnio był: 11 Gru 2018, 22:09
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 29

Postprzez Gro3a w 18 Kwi 2013, 20:12

No tak, jest bezpieczniejszy, ale użyj go chociaż raz "pod wiatr", to odechce cie się go nosić. Możesz tym opryskać siebie, kumpla\koleżanke i napastnika, co nie daje odpowiedniej skuteczności, jeśli chcesz ujść bez kosy w żebrach, albo powybijanymi zębami. Tylko jestem ciekaw co tym zrobisz komuś, kto ma nóż lub nawet ostrą broń palną.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Sivert w 18 Kwi 2013, 20:40

Nosząc broń palną musisz uważać na wiele więcej czynników, które wpływają na ŻYCIE, nie opryskane oczy; background, niestrzelanie w niebo byle gdzie (kule spadają na ludzi), ew. ogień krzyżowy, odpowiednia postawa i chwyt, kontrola otoczenia (łatwa utrata broni w zamieszaniu). Na dobrego nożownika nie ma dobrej metody, bo nie zdążysz pomyśleć, a on już zrobi swoje. Przykre, ale prawdziwe.
Sivert
Stalker

Postprzez smok61 w 18 Kwi 2013, 21:16

Ja jestem przeciwny prawu do posiadania broni. Gdyby każda łajza posiadająca trochę grosza mogła posiadać broń, to była by tragedia.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez Sivert w 24 Kwi 2013, 14:17

Merytorycznie:

Sivert
Stalker

Postprzez stalker3467 w 20 Maj 2013, 16:30

W Stanach Zjednoczonych można mieć sztucera za 50 dolarów i nie trza do niego żadnego prawa czy się ma pozwolenie czy nie, w tym Ameryce każdy może posiadać broń bo jest mowa o tym w konstytucji o obronie własnej w razie zagrożenia ze strony innej osoby. Dla mnie nie jest to jednak dobry pomysł bo jeżeli ktoś z kimś się pokuci a sięgnie za broń to mogą wyjść z tego niezłe jaja o których czasami słyszymy.
Post napisałem z niedawno przeczytanego Świata Wiedzy o tematyce posiadania broni w Stanach Zjednoczonych więc niech nikt nie pisze złośliwych postów pod tym tematem.
Samotność to wolność i swoboda od problemów.

Za ten post stalker3467 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive snorek.

stalker3467
Wygnany z Zony

Dołączenie: 09 Gru 2012, 16:29
Ostatnio był: 09 Maj 2014, 14:53
Miejscowość: Lublin
Kozaki: 2

Postprzez Kpuc w 20 Maj 2013, 17:13

W USA to idziesz do "szeryfa" i sprawdza czy nie byleś notowany, jak jesteś czysty to dostajesz papierek i możesz kupić w sklepie broń bez czekania, jednak nie można kupić broni maszynowej.
I jak kolega napisał tam jest to w konstytucji, więc oni już się "na wygłupiali" Boże broń by w Polsce nikt na taki pomysł nie wpadł, przecież co drugi debil zaraz by strzelał dla jaj, bo tak, bo ma z czego.
W USA w stanach gdzie każdy może mieć przy sobie broń, jak wyskoczy debil to postrzeli/zabije 1,2,3 osoby i sam zginie, bo ludzie zobaczą że coś nie gra i sami władują w niego kilogram ołowiu.
Kolejna sprawa u nich jest mniejsza urbanizacja, są wiochy zabite dziurami gdzie zwierzęta latają luzem.

Podsumowując, gdybyśmy mieli w konstytucji prawo do broni to był by za tym by to prawo było, ale jeżeli miało by ono wejść od jutra to jestem stanowczo przeciw temu! U nas niedźwiedzie itd. nie latają po parkach co najwyżej dzikie psy które można kijem odgonić.

Jedyne zastosowanie broni widzę w tym że ktoś by się co jakiś czas poświecił i zrobił porządek w rządzie :E
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez RysiowatyZwierz w 20 Maj 2013, 21:43

Zastanawia mnie sens pytania 'czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?". A od kiedy to nie można jej posiadać w naszym kraju? Może lepiej zastąpić to pytaniem "czy jesteś za tym by obok kiełbasy zwyczajnej i kapusty kiszonej, do koszyka wrzucić kałasza i 3 magi"?. Ludzie to lenie, po prostu chcą mieć podane na tacy.

Zapisanie się na treningi strzeleckie/ grupy strzeleckiej wraz z przygotowaniem do egzaminu to 200 zł. Badania psych 500 zł, egzamin ok 400, 1.5 miecha czekania + reszta kosztów +sejf +dzielnicowy co 3 miechy na wizycie kontrolnej.

Tylko tak szczerze po co? do obrony własnej? przestępczość z użyciem broni palnej jest niewielka w naszym kraju. Prędzej statystycznie można zginąć pod kołami auta. Z resztą posiadanie pizdoletu nie jest tak fascynujące jak posiadanie broni wyborowej, a o taką trudno... no i drogo, bo 12 tys mogę wydać na auto, a nie SWD, żeby tylko postrzelać w niedzielę do tarczy. Choć jeżeli ktoś jest takim strzelaniem zainteresowany, to na poligonach w bielawie każdego 16 w okresie letnim można sobie do woli poużywać. Pod okiem instruktora od KMu do SWD walisz ile dusza zapragnie. Nabój 7-8 zł za sztukę (cena opiera się na wartości rynkowej broni, nie samego naboju).

Za ten post RysiowatyZwierz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
RysiowatyZwierz
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2013, 16:21
Ostatnio był: 10 Cze 2015, 15:20
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Martha
Kozaki: 37

Postprzez Gro3a w 03 Paź 2013, 12:39

http://wiadomosci.wp.pl/kat,59154,title ... aid=1116ac
Coś zaczyna się dziać w tym temacie. Mm nadzieję, że wszystko pójdzie pomyślnie ;)

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Tajemniczy w 03 Paź 2013, 13:26

Raczej wątpię. W Krakowie nie dają sobie rady z kibolami którzy ucinają maczetą rękę to co mówić o broni palnej..
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 2 gości