[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Prypiat MISERY 2.0 trailer

Postprzez Gerret w 24 Wrz 2013, 11:13

Gerret
Kot

Dołączenie: 31 Gru 2009, 11:57
Ostatnio był: 15 Wrz 2018, 13:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: S.T.A.L.K.E.R. Call of Prypiat MISERY 2.0 trailer

Postprzez SkullDagger w 24 Wrz 2013, 12:20

Zgadnij kto spolszczenie moda robił... Toć ten mod jest najlepszym do COPa, można go pobrać z tego forum. Jest też temat o modzie.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 23:39
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Re: [MISERY]

Postprzez Pietia Chudy w 24 Wrz 2013, 13:45

Czuję się w obowiązku wypowiedzieć, jako jeden z tłumaczy...
Nie pobrałem jeszcze moda i nie mogę wypowiadać się za pracę kolegów, którzy robili swoje partie tekstu.
Co mogę powiedzieć o swojej partii: tekst w oryginale był różny (nie mam na myśli standardowego: "Co nowego w Zonie? Jesteś tu, to też jakaś nowość"), ale w dialogach z bandziorkami slang i fucki sypały się miejscami gęsto, a wówczas były dwie opcje: żywa kopia z tłumaczenia cenegi - albo własna próba oddania klimatu.

Smoku61, Twoje argumenty o psychicznym podłożu wulgaryzmów są trafione i nie są zarazem. Wiesz, że na co dzień można wypowiadać się kulturalnie i grzecznie, ale gdy emocje polecą powyżej czerwonej kreski, to... Wielu ludzi tak ma, sam tak mam, tylko w takiej sytuacji zaczynam jeszcze akcentować z wschodnia (w Łodzi się wynarodowiłem, w emocjach mi wraca) :E
Druga sprawa: litości, kto powiedział, że w Zonie znajdziesz samych twardzieli i opanowanych zawodowców? Nie czarujmy się:
- większość bandyterki to ludzkie śmieci atakujące słabszych i bezsilnych, a kulące ogonki przed silniejszymi,
- spora część Wolności to pewnie zapijaczone i zaćpane wraki z nabytymi odchyłami psychicznymi dla zasady tolerowane przez kolegów, o ile nie stanowią dla nich samych bezpośredniego zagrożenia,
- część Powinności to pewnie tępe trepy, dobrzy, bo zbyt tępi, aby dotarła do nich groza Zony, oczekujesz od takich kultury wypowiedzi? Mogą też być nadagresywne typy "niespełnionych gliniarzy" - pamiętasz Czachę z Cienia Czarnobyla? Maniak, no nie?
- Wojaki w Prypeci - banda facetów z wpojoną szkoleniem agresją i strachem przed przełożonymi, siedzących jak w potrzasku w ciasnym budynku, każdy z poczuciem zagrożenia, bezsensu działania i wykonywania rozkazów, pozostawieni przez dowództwo, każdy z bronią, jatka od dawna wisi w powietrzu,
- stalkerzy - a kogóż to przyniosło do Zony? Przemytnicy, poszukiwacze przygód, błędni rycerze, ciekawscy, bezrobotni chętni na szybki i łatwy zarobek, popaprańcy, nawiedzeni "mistycy" szukający Bóg-wie-czego, połamane życiem typki, którym wszystko jedno, etc., etc., etc., a wszystko to pod presją i każdy z załadowaną bronią.
Nie spodziewam się też, aby z losowo wybranej próby 100 świeżych i bez odchyłów przybyszy nieskalanymi w myślach, psychice, mowie i uczynkach pozostało po roku więcej, niż 10. Tych 90 przez ten rok zobaczy śmiertelne pułapki anomalii, wlezie na budzące grozę mutanty, będzie pod ogniem, będzie głodnych, obdartych, obrabowanych, zobaczy wrzeszczących rannych kolegów i rozpieprzone trupy, będzie samemu zabijać - summa summarum dorobią się pełnoobjawowego zespołu stresu bojowego. Teraz wczujmy się i pomyślmy o słowniku i poziomie kultury wśród takich ludzi.
Opanowanych, zimnych profesjonałów o jakich piszesz, widziałbym w Zonie tylko w niektórych silnie zhierarchizowanych grupach ukierunkowanych na bardzo konkretny cel - czyli zdarzających się (!) wśród Powinności, Specnazu i najemników.
Piszesz: "Nie podoba mi się, że stalkerzy używają młodzieżowego slangu, jak jacyś rozwydrzeni gimnazjaliści" - nie zauważasz, że to nie dorośli używają slangu gimbazy, tylko szczeniaki sypią wiąchami zarezerwowanymi niegdyś dla marginesu społecznego?

Oczywiście popieram pomysł wspólnego re-tłumaczenia, zaś idea stworzenia słownika slangu Zony jest ge-nial-na. Może zacznijmy od listy nieakceptowanych fragmentów tekstu, które nas po prostu rażą? Koniec końców możemy stworzyć najlepszą bazę tekstów do tego skądinąd bardzo dobrego moda, lepszą i bardziej klimatyczną od oryginału.
"W Zonie i bez ciebie cudów nie brak"
"Żeby zrozumieć, co tu jest napisane, trzeba być magistrem biologii"
"Podobno macki pojawki przynoszą szczęście. Pijawce jakoś nie przyniosły"
"Miałeś już do czynienia z pijawkami, prawda? Jeśli nie, chcemy żeby to nastąpiło. Niestety nie mogę zdradzić Ci sekretów dotyczących eksperymentu. Poza tym chyba i tak źle by to wpłynęło na Twoją psychikę".

Za ten post Pietia Chudy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive smok61.
Awatar użytkownika
Pietia Chudy
Stalker

Dołączenie: 22 Lip 2011, 13:46
Ostatnio był: 24 Mar 2024, 17:26
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 27

Postprzez Pilot w 24 Wrz 2013, 14:33

Z tych wszystkich wulgaryzmów(Które mi oczywiście nie przeszkadzają no chyba że są jak spacja na klawiaturze)
można usprawiedliwić na pewno naszą postać. Zapewne został trenowany do udawania stalkera i jego kwestie ''c**j, idę'' są wyuczone.

Myślę że jeżeli wulgaryzmy nie zastępują jak wcześniej pisałem spacji to nie ma co ciągnąć tego tematu.
Twórcy przemyśleli dokładnie praktycznie każdy aspekt gry więc nie ma co się wykłócać z tłumaczami bo nie usunęli go z kwestii. Zamiast tego wolałbym aby ktoś zajął się nadzwyczajnymi umiejętnościami NPC w miotaniu granatami, dodaniem jakiegoś znaku rozpoznawczego członkom frakcji, nawet malutkiego bo często oddział składa się z samych gości w kurtkach i świtach i nie wiadomo czy to Wolność, Powinność albo stalkerzy.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 20:25
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez smok61 w 24 Wrz 2013, 14:42

Dzięki @Pieta Chudy za fachową i kulturalną odpowiedź. Nie jest moim celem wszczynanie jakiejś burdy na forum.
Od tej pory wszystko co moim zdaniem powinno zostać poprawione w tekście będę wstawiał w tym temacie - http://www.miserymod.fora.pl/tlumaczeni ... gi,55.html
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Re: S.T.A.L.K.E.R. Call of Prypiat MISERY 2.0 trailer

Postprzez Cromm Cruac w 24 Wrz 2013, 14:50

Gerret napisał(a):Czy ktoś wie, widział, grał?

No coś mi się obiło o uszy (trojanuchowi i trikzterowi pewnie też) :E
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 16:35
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Trikster w 24 Wrz 2013, 15:24

Dzięki wielkie wszystkim za udział w dyskusji! Właśnie o takie podejście mi chodziło - wypunktowanie naszych błędów i wskazanie tych fragmentów, w których przesadziliśmy z wulgaryzmami albo w których brzmią one nienaturalnie. Faktem jest jednak, że gusta są różne i zdawaliśmy sobie sprawę, że wszystkim nie dogodzimy, bo zawsze znajdzie się ktoś, kogo po prostu rażą wulgaryzmu (jak np. smox). Tego uniknąć się nie dało, a to tym bardziej dlatego, że nasze tłumaczenie dialogów jest takim rozwiązaniem środka, które nikogo chyba do końca nie zadowala. Wydaje mi się jednak, że udało nam się znaleźć rozwiązanie, które powinno spodobać się wszystkim zainteresowanym. Mianowicie, planujemy wydać dwie różne wersje dialogów, przy czym pierwsza będzie bardzo "hardkorowa" w tym sensie, że zawierać będzie znaczne ilości przekleństw, zaś druga będzie bardziej ugładzona, co nie oznacza wszakże, że będzie to po prostu tłumaczenie Cenegi, tylko w innym wydaniu. Jako że Plaargath, który podejmie się tego zadania, wyjechał na urlop, tych znaczniejszych modyfikacji dialogów możecie spodziewać się dopiero pod koniec października lub na początku listopada. Prosiłbym także o zgłaszanie wszelkich uwag w tym temacie:
http://www.miserymod.fora.pl/tlumaczeni ... gi,55.html

Z innych ogłoszeń: chcielibyśmy stworzyć całkowicie nowy stalkerski "slang", a nasz pomysł obejmuje nie tylko zmianę nazw mutantów i anomalii, ale również opracowanie swego rodzaju socjolektu, którym posługiwać by się mogli stalkerzy. W pewnym stopniu udało się nam zrealizować to zamierzenie w już opublikowanym tłumaczeniu, ale naszemu rozwiązaniu daleko do perfekcji. Projekt ten zakrojony jest na bardzo szeroką skalę i bez wątpienia trochę potrwa, zanim dojdziemy z tym wszystkim do ładu i składu. Niemniej jednak fajnie by było, gdyby koniec prac zbiegł się w czasie z poprawieniem dialogów. Nie ukrywam, że bardzo chętnie przyjmiemy każdą pomoc. Jeśli jesteście zainteresowani, zarejestrujcie się na powyższym forum i dajcie mi znać na PW, jakie macie pomysły, a dam Wam możliwość pisania na forum koordynacyjnym.

Z góry wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez mayer99 w 24 Wrz 2013, 16:50

Jestem na etapie misji jeden strzał....i ręce mi opadają już....Przeważnie do żadnego strzału z mojej strony nawet nie dochodziło, bo grupa klientów ( w kondonach naukowców ) dostawała na horyzoncie bęcki od zespawnowanego oddziału powinności w miejscu ich pojawienia się....Z widoku okna daleko przy baraku lekko na prawo. Kombinowałem dużo: wcześniejszy save, spanko, czekania na emisję, wybicie oddziału powinności nic... Nie było mozliwości zabicia obu celów z okna. Aż tu nagle oddział w kondonach sklepał powinność i dotarł na miejsce, radość ma była wielka, ale tylko do momentu rozmowy z płk Kowalskim bo wylatuje z poniższym bugiem:
FATAL ERROR

[error]Expression : !phrase_dialog->m_PhraseVector.empty()
[error]Function : CPhraseDialog::SayPhrase
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\PhraseDialog.cpp
[error]Line : 146
[error]Description : No available phrase to say, dialog[pri_a17_military_colonel_kovalski_b35_reward]

stack trace:

Męczę to Misery 2.0 od 1,5 miesiąca prawie i zawziąłem się, że zmęczę ale od momentów niekłamanego zajarania i radochy są chwile że istna kurffica mnie strzela. Jak chociażby z w/w bugiem.
Nadmienie że bugtrap ów pojawił się niedawno, bo udało mi się zdobyc red card do x8 z zabitego naukowca, lecz uparłem się że ukończę misję 1 strzał jak należy a tu taki babol. Miejsce spawnu powinności jest mocno nietrafione bo w tym samym prawie placu pojawiają sie naukowco/klienci....
Gram na patchu 2.02 + qiuckfix, bez quickfixa dla savów bo do tej pory nie miałem z tym problemu.
POMOCY PLEASE!!!!!

Ewentualnie przy próbie zabrania red card od naukowca i późniejszej rozmowie z płk Kowalskim inny bug:
FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CInifile::r_section
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line : 502
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Can't open section 'duty_hunter_night_simulation_squad_pripyat_hostile'. Please attach [*.ini_log] file to your bug report

stack trace:

0023:69737365 atiumdva.dll
Wygląda to ta źle spawnujacy sie oddział Duty....WIE KTOŚ CO Z TYM SZAJSEM ZROBIC......????? :wódka:
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 23 Paź 2024, 10:24
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Postprzez SkullDagger w 24 Wrz 2013, 22:56

Jak jest z pancerzami do Misery 2.0? Zamówiłem i odebrałem od Żwawego kombinezon CS-3a i mam pytanie: czy będzie później dostępny jakiś lepszy kombinezon? I nie interesuje mnie ani SEVA ani Exo. A i zauważyłem chyba błąd tłumaczeniu a mianowicie podczas zamawiania u Żwawego napisane jest że możemy zamówić bułata a przychodzi właśnie egzoszkielet.
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Postprzez MetalowyStalker w 25 Wrz 2013, 15:21

Mi się spolszczenie podoba, jest surowy klimat zony i niech taki pozostanie na wieki wieków. Nie chciałbym widzieć kulturalnych bandytów w Zonie, chyba bym takich rozstrzelał na miejscu zamiast naturalnie narobić kakao w spodnie także mam nadzieje że nikt tego nie zmieni a bandyda.. zostanie bandytą.
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Postprzez MetalowyStalker w 26 Wrz 2013, 11:01

Wiecie co zrobić z AI przeciwników? są terminatorami, potrafiącymi z pistoleciku trafić mnie z odległości z której nawalam do nich z snajperki i nie trafiam choć dobrze celuje.
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Postprzez SkullDagger w 26 Wrz 2013, 12:31

W opcjach gry gdzies się zmieniało: hardcorowe celowanie AI czy jakoś tak.
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości