Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez Omnibus w 14 Wrz 2013, 16:54

Te rekompensaty to hasełko, które każdy rozumie jak lubi, albo wcale.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Reklamy Google

Postprzez Universal w 14 Wrz 2013, 17:12

Omnibus napisał(a):Takie kraje jak szwecja, czy finlandia pokazały, że to nie zaszkodzi w niczym

Można pokazać Szwecję, która odchodzi powoli od socjalu, a można Singapur.
Omnibus napisał(a):gdy człowiek osiągnie pewien próg zarobków, to pracuje w zasadzie dla "frajdy", jak np. Św. pamięci Jobs

Jobs zarabiał tyle, że OPZZ pewnie opodatkowałby go na 110%. Nie ta liga. Zresztą gdyby się nie kosiło 50% pensji w formie podatku, a np. wszystkich obłożyć równą stawką 20%, to ten bogatszy, nie ma innej opcji - zrobiłby coś z tymi pieniędzmi we własnym zakresie. Albo poszłoby na konsumpcję, albo na inwestycje. Piszesz, że "klasa wyższa" nie pompuje tych pieniędzy w gospodarkę. A co z nimi robi, pali banknotami w kominku, czy rozwala się po Riwierze Francuskiej? Dupę sobie nimi podciera? Nie przeczę, że są kompletnie zblazowani kretyni, którzy kolekcjonują papierki nie przekazując ich dalej, ale czy to powód by ograniczać innych, którzy dla samej radości mnożenia wykorzystywaliby swoje pieniądze do powiększania majątku?
Omnibus napisał(a):podatek liniowy za wierutną bzdurę: Pozwala on osobom zarabiającym 100 tys [...] zarabiać 20 tys. więcej. Takiej sumy nie da się skonsumować, a niewielu robi z nimi cokolwiek innego, jak zamknięcie w depozycie

Wszystko da się skonsumować. A oszczędności ma każdy przeciętny człowiek (nie liczę tu biedoty, którą na chleb nie stać). Po co? Żeby wydać później. Masz w domu jakieś niepotrzebne graty? Daj mi je, po co mają się u Ciebie kurzyć, a mi się przydadzą.
Albo z innej strony - dobra, koleś ma 100 tysięcy na miesiąc. Wprowadzisz podatek 50%. On wyjedzie do - na przykład - Singapuru i masz gówno, a nie jego pięćdziesiąt tysięcy, nie masz z niego nawet tysiąca.
Ja, gdybym zarabiał tyle siana, odłożyłbym pewną część - bo każdy zdrowy na umyśle człowiek odkłada część majątku "na czarną godzinę", operowałbym nowymi przychodami na bieżąco. Widzę, że chciałbyś mi zabrać tamte oszczędności, żeby dać innym, bo u mnie się tylko marnują. Ale niby dlaczego?
Omnibus napisał(a):Duże rozwarstwienie pomoże żyć zdecydowanej większości- biedocie, na przyzwoitym poziomie? A ułożenie gwiazd na niebie, nie ma na to wpływu? Bo mówisz, tak jakbyś myślał, że oddając 9/10 tortu najbogatszym, sami otrzymamy więcej

Albo nie zrozumiałeś co napisałem, albo celowo przeinaczasz. Wiem, że wręczenie Kulczykowi tysiąca złotych nie sprawi, że ja dostanę z tego choćby dziesiątkę. Napisałem tak:
Niech i rozwarstwienie będzie jak największe, wystarczy jak ci najbiedniejsi w teorii będą mogli wieść spokojne, godne życie.

Innymi słowy - mam w dupie, jak bardzo Kulczyk będzie bogaty. Mam gdzieś, czy będzie się rozbijał samolotem z platyny między Londynem a Dubajem. Mi zależy na tym, żeby tu każdy mógł żyć na normalnym poziomie, a nie żeby zrównywać Kulczyka ze mną. Niech się nosi, ale niech tu nie będzie nędzy.
Omnibus napisał(a):Zalezy jak się za to zabrać. W latach 45-73 na zachodzie, jakoś wyszło, bez większego ubóstwa.

Zachód Zachodem, Polska Polską.
Omnibus napisał(a):Apropos tych 11 złociszy: Ale zauwazyłeś ciekawy fakt, że z pensjami na poziomie 2.8 $ za godzinę, jakie dzisiaj mamy, nadal rosną ceny, a pensje nadal lecą?

ku*wa, czemu ja jestem taki słaby w przykładach...

To by trzeba było ująć w szerszym kontekście. Liczyłem sobie kiedyś, jak "koszty" spieprzają sprawę. Nie chodzi mi tu o korporacje, które stać na wiele, ale o małe i średnie przedsiębiorstwa - załóżmy, że dochód firmy produkującej materace to milion złotych rocznie. Po odliczeniu materiałów, na pensje i inwestycje zostanie facetowi ćwierć bańki (abstrahując od realnej wysokości płac i kosztów materiałów). Właściciel zatrudnia 200 osób. Czyli jeśli na każdego wyjdzie po tysiąc na głowę (płaca brutto), to jakieś pięćdziesiąt tysięcy mu zostanie na inwestycje, premie, coś takiego. Przyjmijmy, że "koszty" to 1/3 pensji - ZUS, chorobowe, podatek itp. Czyli na rękę pracownik dostaje 660 złotych. I nagle - jeb - ustawą nakłada się 700 złotych na rękę. Niby tylko 40 złotych więcej, pracownicy się cieszą, wszystko super. Tylko o ile dotąd właściciel firemki przeznaczał na pracownika 1000 złotych, teraz musi już 1060. W skali 200 osób, 200 pracowników na rękę dostaje 8000 złotych, pracodawca tymczasem musi znaleźć 12000 złotych. Albo spowolni tempo inwestycji, na czym straci firma i w dłuższej perspektywie pracownicy - bo w przyszłości można było uzyskać dobry kontrakt dla Ikei i zwiększyć płace, albo parę osób wyleci na bruk. Ale ci zza biurek będą zadowoleni, plan wykonany, gęba przed telewizorem zadowolona, bo "pensje wzrosły". No wzrosły, ale nie dla wszystkich.
Nie chodzi mi o to, że zwiększenie pensji, dając pracownikom więcej na rękę, będzie gorzej. Jeśli pracownik ma co wydawać, to dobrze. Chodzi mi o gówna typu ubezpieczenia zdrowotne, składkę rentową itp. Niby to się przydaje w trudnych sytuacjach, niby jest dobrym zabezpieczeniem, a jednak te pieniądze się gdzieś rozchodzą. Nie mam dobrego rozwiązania, nie jestem do końca pewien która droga powinna zostać wybrana, wiem natomiast, że obecna sytuacja jest nie dość, że przeraźliwie chu*owa, to jeszcze dość skomplikowana. A zwyczajne podwyższenie płacy minimalnej to pójście na łatwiznę, populizm i nie rozwiązanie naprawdę istotnych problemów.

I uj mi po zusowskiej składce, jeśli nie dostanę emerytury.
http://www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6 ... 88668.html
Omnibus napisał(a):Ach no jakżem mógł zapomniec... zrobi się samo, czyż nie tak?
No właśnie, to jest różnica, między "wolnorynkowcami", a tą "złą stroną mocy" czyli "interwencjonistami". My nie wierzymy w tą zawierającą boski pierwiastek, obiektywną, i nadzwyczaj logiczną, samoregulujaca się i wolną niewidzialną rekę rynku. Dla nas, albo to pojęcie nie istnieje, badź nie przynosi takich zysków, jakie wy kreujecie.

Ja nie wiem, czy Ty czytasz co ja piszę, czy nie? "interweniowało tylko wtedy, kiedy to potrzebne". Nie wykluczam interwencji państwa w rynek, jak "korwinowskie kuce". Po prostu nie chcę, żeby przesadzać. Tyle, nic więcej.
Omnibus napisał(a):ledwie 14% ankietujących mówi, że związki spełniają swa rolę: Dbanie o prawa pracownika. Ludzie ida za nimi, bo nie mają wyjścia, bóg jeden raczy wiedzieć, czy nie idą procesją w kierunku przepaści...

Ludzie idą za nimi, bo są wygodni i myślą, że ktoś coś zrobi za nich. A związkom to na rękę, bo ww. Jan Guz zarabia dobrze ponad dziesięć kafli na miesiąc. Gdyby spełniano ich postulaty, tacy jak on straciliby robotę, dlatego też mają w dupie pracowników. Ot, tylko tyle ich interesują, żeby kurek z pieniędzmi wciąż był odkręcony.

Nie jestem kucem, co jakiś czas po cichu rozważam sobie celowość interwencjonizmu. Nie wierzę w całkowicie wolną rękę rynku, ale nie widzę dobrego uzasadnienia, dlaczego państwo miałoby mi zabierać pieniądze, a potem je przewalać na skalę masową. Problem jest duży, ma sporo zagadnień, a kapitał (nomen omen) zbiją na tym tylko ci, którzy drą ryja, czyli te związki. Gdyby oni mieli gotowe rozwiązania, przeanalizowane pod różnymi kątami, oparte o sprawdzone scenariusze z innych krajów - w porządku. Ale głupie pie*dolnięcie "podnieśmy płacę minimalną" to lep na muchy. Muchy lecą do gówna, czyli w tym wypadku do związków. Wszystko oparte na emocjach, tak też i ja się niepotrzebnie emocjonuję, kiedy pojawia się podobny temat. I - z czym walczę - nie mogę się powstrzymać od wtrącenia swoich trzech groszy.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Terminus w 14 Wrz 2013, 17:26

Omnibus napisał(a):Zrównoważona stawka podatkowa, byłaby pomysłem (...). Takie kraje jak szwecja, czy finlandia pokazały, że to nie zaszkodzi w niczym (Bo i czemu miałoby?).

Praktyka szwedzka pokazuje zupełnie coś innego.
Z tego samego powodu, przez który uważam podatek liniowy za wierutną bzdurę

Płacę podatek liniowy. I nie uważam go za bzdurę tylko za najprostszą i najskuteczniejszą formę podatku bezpośredniego. Jasno określa ile się płaci, likwiduje kombinacje przy zbliżaniu się do wyższych progów podatkowych itp. itd. Różnica jest taka, że przedsiębiorca na liniówce zarabiając 100 tys. podatków odprowadza z tego 19% a prawnik lub lekarz zarabiający 1mln zł odprowadza 18%, bo zatrudnia doradców, nie ewidencjonuje dochodów bo musiałby zapłacić wyższą, nieopłacalną stawkę itp.
Ale zauwazyłeś ciekawy fakt, że z pensjami na poziomie 2.8 $ za godzinę, jakie dzisiaj mamy, nadal rosną ceny, a pensje nadal lecą?

Puk, puk. Tu rzeczywistość. Płace realne rosną. Ceny produktów podstawowych koniunkturalnie rosną lub spadają. Obecnie sezonowo spadają.

Nie, nie uwazam, żeby państwo musiało dziś tworzyć państwowe stocznie, fabryki. Ale może i powinno pomagać przedsiębiorstwom, zwłaszcza w tak poważnej sprawie.
Te stocznie, którym państwo pomagało padły. Te którym nie do dzisiaj działają. Poza tym dlaczego państwo ma pomagać firmie X, która nie radzi sobie z problemami gospodarczymi, skoro w tym samym czasie firma Y sobie radzi? Bo w firmie X są związkowcy?
Ludzie ida za nimi, bo nie mają wyjścia, bóg jeden raczy wiedzieć, czy nie idą procesją w kierunku przepaści...
Ludzie za nimi nie idą. Na manifestacjach większość to zawodowi związkowcy i działacze Kaczogrodu.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Universal w 15 Wrz 2013, 02:18

Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Szpagin w 15 Wrz 2013, 17:19

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24099022

Przed katastrofą w Fukushimie Japonia - trzecia (lub czwarta, jeśli liczymy Unię Europejską jako całość) gospodarka świata - produkowała 30% energii elektrycznej przy pomocy ok. 50 reaktorów jądrowych. Dzisiaj wyłączają ostatni reaktor. Oficjalnie - tymczasowo (z powodów przeglądu i poprawy bezpieczeństwa), ale wiele mówi się, że powodem może być strach ludności przed atomem. 80% społeczeństwa jest przeciwna wykorzystywaniu energii jądrowej. Z drugiej strony, wyraźnie wzrosły ceny prądu (konieczność importu sporych ilości węgla i innych paliw kopalnych - pamiętajmy, że Kraj Kwitnącej Wiśni nie ma zbyt wielkich zasobów surowców naturalnych), znacznemu spowolnieniu uległa gospodarka. Nic dziwnego, że rząd chce doprowadzić do ponownego uruchomienia choć części z nich. Tak czy inaczej, ludzi będzie ciężko przekonać, bo strach przed atomem jest tam całkowicie uzasadniony.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Universal w 16 Wrz 2013, 01:19

http://www.tocowazne.pl/v/protestuja-ci ... cy-pracuja

Mielimy temat związków (całe szczęście tylko zawodowych :suchar: ), mielimy.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szczur.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Tajemniczy w 17 Wrz 2013, 13:25

Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Soviet w 17 Wrz 2013, 13:32

r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szpagin.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez KoweK w 17 Wrz 2013, 13:39

Niech w piz*u już zostawią tę sprawę... nawet jeśli to było przez ruskich, to i tak nigdy tego nie udowodnią.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez SkullDagger w 17 Wrz 2013, 14:01

I lepiej zeby się nie udało, bo kto wie co by sie wtedy działo. Ruskie mają bomby...
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 23:32
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 17 Wrz 2013, 14:30

Ja jestem większym ekspertem bo sklejałem z papieru a nie z plastiku :P

Przy okazji przypominam, że mamy na forum wątek poświęcony badaniu katastrofy smoleńskiej:
forum
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Szpagin w 17 Wrz 2013, 16:43

Parę lat temu robiłem doświadczenia z prochem, termitem i innymi tego typu rzeczami. Jestę ekspertę od materiałów wybuchowych!

A na poważnie: przez tak długi czas zespół Macierewicza operował na wątpliwych dowodach i opiniach ludzi, których nie można nazwać ekspertami. I co jest najgorsze? On o tym wiedział. Świadomie wciskał ludziom kit i pobierał za to grubą kasę. Inna sprawa, że ludzi, którzy mu uwierzyli (a jest ich wielu) już nic nie przekona do zmiany zdania.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości