Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez 69Gregori w 02 Wrz 2013, 17:00

@Tajemniczy To na pewno "Szeregowiec Ryan" ;)
Awatar użytkownika
69Gregori
Kot

Dołączenie: 14 Maj 2013, 18:49
Ostatnio był: 14 Paź 2022, 00:53
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 02 Wrz 2013, 17:58

Bitwa o Anzio z 1968r.
Image
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez desmond w 02 Wrz 2013, 18:13

Image

desmond
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Lut 2011, 01:49
Ostatnio był: 12 Sty 2015, 20:05
Miejscowość: Generatory
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez Tajemniczy w 03 Wrz 2013, 08:40

Terminus napisał(a):Bitwa o Anzio z 1968r.

Może być to Terminusie bo były tam właśnie takie śródziemnomorskie krajobrazy... Zaraz zobaczę na FW i odpowiem.
@edit
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Realkriss w 09 Wrz 2013, 08:41

Obejrzałam wczoraj "Oblivion", na który nie chciałam iść do kina i teraz tego żałuję.
Argumentem na NIE był Tom Cruise, którego nie uważam już za aktora, tylko jakieś zjawisko popkulturowe.
Tymczasem facet mi w ogóle nie przeszkadzał, choć np. Jake Gyllenhaal, czy Gerard Butler albo Clive Owen byliby o niebo lepsi.

A film świetny, wyreżyserował go na podstawie własnego komiksu facet, który nie kryje swoich inspiracji dobrym kinem i literaturą s-f, wplata te inspiracje bez kompleksów, na zasadzie, że powielanie dobrych wzorów to nic złego. "Moon", "2001: Odyseja kosmiczna", echo opowiadań Philipa K. Dicka - sam miód.
Zwłaszcza jeśli lubi się "Moon", to trzeba obowiązkowo obejrzeć. Dobra fabuła, konsekwentnie poprowadzona, bez luk i niedorzeczności.
A przede wszystkim, film, który skłania do refleksji, co będzie po nas, do myśli "jak to się skończy", do żalu, że za krótko żyjemy, żeby doczekać takiego świata s-f, nawet po to, by sprawdzić, czy będzie taki, jak z filmów i książek.

Przykro mi to mówić, ale "Elizjum", po którym wiele sobie obiecywałam, jest duuuuużo słabsze niż ten "Oblivion" z obrzydliwym, zębatym Cruisem.
Ciekawa jestem, co myślą Ci, którzy też widzieli oba te filmy?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Omnibus w 09 Wrz 2013, 16:02

Mi również bardzo się podobał oblivion. Ładny, nieźle zagrany, z pomysłem na fabułę.
A ja sobie obejrzałem rychło w czas Prometeusza. I powiem tak: Film jest ładny, to na pewno. Wnętrze głównego miejsca akcji zostało pięknie zrealizowane, z charakterem. Scenografia, "design", detale-cuda na kiju.
Ale poza tym wypada najwyżej średnio. Po pierwsze Prometheus nie jest następcą (a już na pewno godnym) "Obcego". Ten film nie straszy: Ma swoje mniej bądź bardziej niepokojące/"brzydkie" momenty. Brak tu grania na emocjach widza, na poziomie pierwowzoru. Aktorstwo też nienajlepsze. Nie wiem co pan Scott myślał wybierając Noomi Rapace na wzór Ripley z oryginału, ale wiem, że kombinował słabo. Film ratuje trochę Fassbender w roli androida.
Fabuła... Generalnie uważam, że wątki danikenowskie są niezłą i niewykorzystaną bazą pod film SF. I w pierwszych scenach myślałęm, że w końcu ktoś nakręcił fajny film o tej tematyce. Ale potem scenariusz mnie wytrącił z tegóż zdania. Aż do punktu kulminacyjnego:
:

Obudzenia inżyniera.

Jeszcze miałem nadzieję, że braki logiczne zostaną odrobione. Ale nie zostały:
:

Kiedy okazało się, że architekt będzie po prostu mordował wszystkich wokoło, moje oczekiwania zostały zniszczone nalotem dywanowym

I cóż powiedzieć na koniec... Czyżby obcy zabrali nam Prawdziwego Ridleya, który nakręcił "łowcę androidów", "Obcego", "Black hawk down" i "królestwo niebieskie", a zostawili jakąś gorszą podróbkę?
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2013, 16:23

Obcy porwali Scotta o wiele wcześniej. Nie wiem tylko czy przed żenującym Królestwem Niebieskim, czy Black Hawk'iem, którego trzymają tylko zdjęcia Idziaka.

Złośliwi i źli ludzie mówili, że jego brat skoczył z mostu po obejrzeniu "Prometeusza"...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2013, 16:24

Co do Obliviona, to krótka można powiedzieć, że jest to fantastyczna wizualnie opowieść z denną fabułą. Obejrzeć można dla widoczków :).
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Omnibus w 09 Wrz 2013, 16:40

A w mojej skromnej opinii Królestwo niebieskie nie było fatalne- ogólnie lubię czasy krucjat , i wiadomo, nie jest to arcydzieło, pod względem gry, czy historii, ale jak na dzisiejsze standardy które streścić można w "KA-BOOM"...
O BHD wzmiankowałem tylko z czystego obowiązku recenzenta- nie czuje magii tego filmu-strzelanki, ale wokoło mnie gruba większość już tak.
Soviet: W porównaniu do "1000 lat po ziemi", "pacific rim", czy też nowym star trekiem...
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2013, 16:44

Omnibus napisał(a):Soviet: W porównaniu do "1000 lat po ziemi", "pacific rim", czy też nowym star trekiem...

Wszytkie filmy w tej samej klasie: "dla obrazków można obejrzeć". Chyba teraz już innych nie robią, ale czekam po cichu na Gravity.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Omnibus w 09 Wrz 2013, 17:26

Niom. Gravity wygląda nieźle. Na trailerach jak każdy inny film łącznie z "prometeuszem" :caleb:
Sam pomysł ciekawy (chociaz o ile pamiętam, to kiedyś japońce zrobiły animkę-anime na podobnej orbicie), ale czy realizacja tegóż będzie dobra to dopiero zobaczymy.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 21:00

Obejrzałem taki dziwny film pt.: "Tylko Bóg wybacza".
Reżyser: Nicolas Winding Refn, Łobsada: Ryan Gosling, Kristin S. Thomas i jakieś żółte psychopaty.

I szczerze nie wiem co powiedzieć. Z jednej strony ewidentnie starali się wizualnie, ujęcia, oświetlenie, kolor na plus. Z drugiej fabuła nieco szczątkowa. Na jednej szali sposób opowiedzenia historii który można na różne sposoby interpretować a z drugiej niepokój czy to nie jest tylko wydmuszka, w której się doszukuję na siłę głębszego sensu.
Montaż, połączenie obrazu i dźwięku a z drugiej kilka ewidentnie popie....nych scen i poczucie momentami jakby się oglądało jakąś parodię filmów D.Lyncha.
Mimo wszystkich wątpliwości warto film zobaczyć, żeby samemu sobie wyrobić zdanie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości