Sama czysta ciekawość moim zdaniem starczy do przeczytania czegoś. Takie rozważanie "nie przeczytam w ogóle tego dla ciekawości bo nie jestę óczonym [błędy celowo]" świadczy o tym że ktoś się nudzi i szuka dziury w całym...
Woland znów pragnie mędrkować...
Tak mnie naszło by poruszyć ten temat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cywilizacja_%C5%9BmierciZaobserwowaliście tu piękną manipulację? Nie? Jeśli nie, to szkoda. Bo JPII i reszta kleru pojęciem cywilizacji śmierci zrobili piękną manipulację.
Zakres pojęcia "cywilizacja śmierci" jest skrajnie manipulacyjny pod względem tego co się w to wlicza.
Dlaczego?
Zestawia ludzi stosujących antykoncepcję z pedofilami gwałcącymi dzieci. [tak na marginesie mówiąc co do kościoła i pedofilii- słynne "Crimen sollicitationis"
]
Zestawia zgwałconą kobietę poddającą się aborcji z sytuacją gościa który o 10zł zabija niewinną osobę.
Bezpłodnej parze pragnącej dziecka i decydującej się na in vitro jako ostatnią szansę na dziecko zarzuca hedonizm.
To że dwie kochające się kobiety mogą żyć ze sobą zrównuje z głodem na Ukrainie.
Zestawia prywatne decyzje, takie jak chęć lub niechęć posiadania dziecka czy miłość z największymi zbrodniami.
Dla osób mniej inteligentnych takie coś rzeczywiście może wpłynąć że uznają takie coś. I to nie jest wąska garstka debili ale naprawdę wielu oj wielu ludzi.
Kolejna rzecz- kwestia czasów. W czasach spokoju a przynajmniej choć względnego spokoju skrajne idee się nie sprzedają. Jak uczy historia- wystarczy kryzys a od tego co kto ma do powiedzenia liczy się kto radykalniejszy i bardziej wykrzyczany. Tego typu idee dają też jakże potrzebną rzecz na czas kryzysu- "winnych temu kryzysowi".
Nie wierzycie że to możliwe? Sądzicie że już nie te czasy? Może w niektórych krajach nie, ale nie w Polsce. Kraju politycznie tępym jak but. Wiecie o tym że w Polsce zainteresowanie polityką jest najniższe W CAŁEJ Europie? Były w rankingu 4 kategorie przy czym w 4- najniższej- była tylko Polska i ta czwarta to była specjalnie dla Polski taka przepaść między 3 kategorią a Polską była (w ostatnim numerze "Angory" o tym było).
A już tak na marginesie odchodząc od poruszanych wcześniej spraw taka ciekawostka:
"Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą egoistycznym interesom Kościoła katolickiego. "- Józef Beck