Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Woland w 30 Kwi 2013, 21:37

Terminus napisał(a):Woland: co ciekawego jest w "Biblii wg Judasza"? Jedno z tysięcy pism jakie produkowały w I wne liczne w Azji Mniejszej sekty gnostyczne (szczególnie dużo naprodukowali "apokalips"). Wszystkie one są pisane były na jedno kopyto i prezentujące podobnie paranoiczne podejście do nauczania judeochrześcijańskiego. Były znane i komentowane przez pisarzy chrześcijańskich w pierwszych wiekach. Potem o nich zapomniano, teraz robią z tanią sensację w różnych Discovery.

Co ciekawego? Bo mnie to zainteresowało :E
Jedno z tysięcy pism sekt gnostycznych z Azji Mniejszej powiadasz? Nic w tym ciekawego, nic interesującego.
Racja, kompletna bzdura i strata czasu. Cóż ciekawego może być w pismach sprzed około 2 tysięcy lat?
Cóż takiego? O wiele ciekawiej poczytać tak interesujące rzeczy jak to http://wiadomosci.wp.pl/kat,97154,title ... omosc.html czy to http://wiadomosci.wp.pl/gid,15536455,ka ... leria.html :facepalm:
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 30 Kwi 2013, 21:41

Ja Ci nie bronię czytać Ewangelii Judasza tak jak Ci nie bronię czytać historii IIWŚ wg radzieckich historyków.
Tylko czy jest sens czytać coś, czego się nie zrozumie bez specjalistycznej wiedzy z zakresu historii starożytnej i religioznawstwa?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Tajemniczy w 01 Maj 2013, 09:00

Czytać takie teksty bez podstawowej wiedzy to tak jak czytać "Washington Post" nie znając angielskiego. Bez wiedzy nt tego będziesz miał spaczony obraz, to co jest fałszywe będziesz uznawał za prawdę a do czytania takich dzieł trzeba mieć trochę krytycznego spectrum; to nie są teksty biblijne tylko coś w stylu teraźniejszych tekstów świadków Jehowy.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Woland w 02 Maj 2013, 21:46

Sama czysta ciekawość moim zdaniem starczy do przeczytania czegoś. Takie rozważanie "nie przeczytam w ogóle tego dla ciekawości bo nie jestę óczonym [błędy celowo]" świadczy o tym że ktoś się nudzi i szuka dziury w całym...

Woland znów pragnie mędrkować...

Tak mnie naszło by poruszyć ten temat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cywilizacja_%C5%9Bmierci
Zaobserwowaliście tu piękną manipulację? Nie? Jeśli nie, to szkoda. Bo JPII i reszta kleru pojęciem cywilizacji śmierci zrobili piękną manipulację.

Zakres pojęcia "cywilizacja śmierci" jest skrajnie manipulacyjny pod względem tego co się w to wlicza.
Dlaczego?
Zestawia ludzi stosujących antykoncepcję z pedofilami gwałcącymi dzieci. [tak na marginesie mówiąc co do kościoła i pedofilii- słynne "Crimen sollicitationis" :P]
Zestawia zgwałconą kobietę poddającą się aborcji z sytuacją gościa który o 10zł zabija niewinną osobę.
Bezpłodnej parze pragnącej dziecka i decydującej się na in vitro jako ostatnią szansę na dziecko zarzuca hedonizm.
To że dwie kochające się kobiety mogą żyć ze sobą zrównuje z głodem na Ukrainie.
Zestawia prywatne decyzje, takie jak chęć lub niechęć posiadania dziecka czy miłość z największymi zbrodniami.
Dla osób mniej inteligentnych takie coś rzeczywiście może wpłynąć że uznają takie coś. I to nie jest wąska garstka debili ale naprawdę wielu oj wielu ludzi.
Kolejna rzecz- kwestia czasów. W czasach spokoju a przynajmniej choć względnego spokoju skrajne idee się nie sprzedają. Jak uczy historia- wystarczy kryzys a od tego co kto ma do powiedzenia liczy się kto radykalniejszy i bardziej wykrzyczany. Tego typu idee dają też jakże potrzebną rzecz na czas kryzysu- "winnych temu kryzysowi".
Nie wierzycie że to możliwe? Sądzicie że już nie te czasy? Może w niektórych krajach nie, ale nie w Polsce. Kraju politycznie tępym jak but. Wiecie o tym że w Polsce zainteresowanie polityką jest najniższe W CAŁEJ Europie? Były w rankingu 4 kategorie przy czym w 4- najniższej- była tylko Polska i ta czwarta to była specjalnie dla Polski taka przepaść między 3 kategorią a Polską była (w ostatnim numerze "Angory" o tym było).

A już tak na marginesie odchodząc od poruszanych wcześniej spraw taka ciekawostka:
"Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą egoistycznym interesom Kościoła katolickiego. "- Józef Beck

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Terminus.
Woland
Legenda

Postprzez T-man w 02 Maj 2013, 21:55

Woland, spokój. To Ty szukasz dziury w całym. Przecież to zestawienie wykonała wikipedia Jan Paweł II tak tego nie zrównywał. Nie myśl sobie, nie bronię Kościoła. Nie widują mnie w nim zbyt często. Chodzi o to że nie możesz opierać zarzutów tylko na jednym źródle, rozumiesz?
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Universal w 02 Maj 2013, 22:07

To, że te wyrażenia są obok siebie w tekście, nie znaczy, że są sobie równoważne - tego nawet nie zmieniono w Wikipedii, po prostu podano, czemu przeciwny był i jest Kościół (abstrahując od moich poglądów na ten temat).

Co do Józefa Becka - zamiast pie*dolić jak potłuczony o Watykanie i egoistycznym klerze, lepiej biłby się w piersi, że doprowadził do wojny z dwoma silniejszymi militarnie państwami, bo to właśnie to doprowadziło II RP do klęski, a nie księża i watykańskie wpływy. "Myślałem,że mam sto dywizji, a miałem gówno" - nie wiem, czy ten cytat jest autentyczny, ale dość dobrze opisuje zachowanie Becka. Rozsądny polityk unika wojny jak ognia, kiedy wie, że kraj jest nieprzygotowany, a on narobił gówna i uciekł do Rumunii. Nadaje się do cytowania jak Urban po pijaku.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Woland w 02 Maj 2013, 22:20

t_man napisał(a):Woland, spokój. To Ty szukasz dziury w całym. Przecież to zestawienie wykonała wikipedia Jan Paweł II tak tego nie zrównywał. Nie myśl sobie, nie bronię Kościoła. Nie widują mnie w nim zbyt często. Chodzi o to że nie możesz opierać zarzutów tylko na jednym źródle, rozumiesz?

Nie powiedziałem że zrównał wprost. Zarzuciłem nie kłamstwo a manipulację.
Wprost tego Watykan, JPII i reszta nie. Ale tak pośrednio, już tak ;)
Oto sztuka manipulacji.
Woland
Legenda

Postprzez Dark Dante w 04 Maj 2013, 22:30

Ja sam jestem raczej nie wierzący, ale szanuje religie innych, nikomu nie nakazuje chrześcijaństwa bo ta religia przeważa w naszym kraju, ani nie zażądam aby muzułmanie czy żydzi z marszu trafiali do więzienia tylko z powodu tego, że wyznają inną religię.
Zona ma swoje tajemnica, Ty musisz je poznać.

Dark Dante
Wygnany z Zony

Dołączenie: 29 Kwi 2013, 18:48
Ostatnio był: 28 Cze 2015, 23:23
Miejscowość: Zona
Frakcja: Powinność
Kozaki: 12

Postprzez xionc w 10 Maj 2013, 14:23

To miło z twojej strony, naprawde.

Uwagi moderatora:

po co ten post - vandr
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative vandr, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Juraszka w 11 Maj 2013, 00:01

Jestem chrześcijaninem - wierzę w Boga a nie w kościół... A Bóg jest jeden dla Katolików, Muzułmanów, Żydów - tylko, że inaczej jest nazywany. Oczywiście szanuję także pozostałe wyznania.

Bardzo nie lubię sekt do których zaliczają się Świadkowie Jehowa (nie mylić z nielubieniem ludzi - znam parę osób, które nie poddają się praniu mózgu i są na prawdę spoko - a są "świadkami" bo ich rodziny są i muszą...)
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez Wojak w 11 Maj 2013, 12:07

Juraszka napisał(a):są na prawdę spoko - a są "świadkami" bo ich rodziny są i muszą

A to nie ma takich przypadków wśród Katolików, Żydów, czy Muzułmanów?

Ja podziwiam wśród Świadków to, co inni uważają za upierdliwość, otóż... trzeba mieć odwagę, by wkroczyć do obcego domu i zacząć rozmawiać o religii. Wydają się być dość otwarci, podczas gdy całe moje "katolickie otoczenie" jest pełne uprzedzeń względem ludzi o nieco innym światopoglądzie/religii. Może powiesz mi, czego wśród nich nie lubisz?
Oceniasz zbyt prędko.

Za ten post Wojak otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy, Juraszka.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez Tajemniczy w 11 Maj 2013, 12:23

Każde środowisko jest uprzedzone to nie tylko domena katolików ale i muzułmanów (walka z Zachodem), Żydów. Wszędzie ludzie mają uprzedzenia co do innych.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości