Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Woland w 23 Kwi 2013, 20:45

Pangia napisał(a):Dopisz imię (Leszek) - wpisanie w Google "czajkowski" zwraca Piotra Czajkowskiego na 1. miejscu

Oczywiście Leszka na myśli miałem.
Pangia napisał(a):Tu chodziło o szacunek reszty Europy, coby kraju i władcy nie uznawać za pogan. Nigdy nie wiadomo, czy kiedyś później ktoś nie próbowałby zająć ziem polskich pod pretekstem szerzenia chrześcijaństwa.

Po co to cytujesz jak właśnie to napisałem? ;)
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez Wojas21 w 23 Kwi 2013, 20:58

Woland mam jedno pytanie. Dlaczego tak usilnie starasz się atakować Kościół? Ja rozumiem że można się z czymś nie zgadzać, ale Ty plujesz jadem i nienawidzisz.
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 63

Postprzez vandr w 23 Kwi 2013, 21:16

Woland mam jedno pytanie. Dlaczego tak usilnie starasz się atakować Kościół?

Rozkładają mnie na łopaty kilka rzeczy.

Plucie jadem na chrześcijaństwo a w razie potrzeby i niepewności schemat "Boziu zbłądziłem, wybacz".
Plucie jadem na kościół, podczas gdy w niedzielę tudzież większe święta kościelne uczęszczanie do kościoła, bo przecież ku*wa nie powiem mamie i tacie, że jestem domorosłym ateistom.
Plucie na kościół, podczas gdy ten osobiście nic tej osobie nie zrobił. Rozumiem wiele- trzeba być głupim i ślepcem, by uważać, że kościół jest nieomylny i bez skazy. Takie rozumowanie jest bzdurą. Jest w nim wiele hipokryzji, zakłamania(jak chociażby niedawna sytuacja w rodzinie, gdy ksiądz odmówił pogrzebu ponieważ pewna osoba zwyczajnie była w przejebanej sytuacji...taki "ksiądz" zasługuje jedynie na podpałkę do pieca. Mogę wymienić takich sytuacji naprawdę kilka, ale mogę też wymienić więcej zgoła odwrotnych), ale jest też szerzenie Dobrej Nowiny i chęć umocnienia pewnego kręgosłupa moralnego. Podobnym debilizmem jest uogólnianie, iż każdy "xsionc" to zwolennik dziecięcych prąci. Żeby nie było niedomówień- nie jestem katolikiem( co dopiero chrześcijaninem), ani ateistą. Młodzieńcze wojowanie z KK kiedyś się w końcu kończy. Popiłem nieco więc zebrało mi się na szczerość hehe. ;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive BartusiekS, Wojas21, Tajemniczy.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Tajemniczy w 23 Kwi 2013, 21:24

Do tego też irytuje mnie to przysrywanie się do księży co do pedofilii- jest wiele osób które mają większe szanse na "bycie" pedofilem- wuefiści,instruktorzy, trenerzy a ci mówią o tym tak jakby jedynym zajęciem księży był kontakt z małymi dziećmi. W każdym środowisku mogą być elementy zdegenerowane ale nie można popadać w paranoję i na podstawie grupy dewiantów oceniać wszystkich. Potem mamy właśnie takie linki z onanisty i innych "wiarygodnych" stron.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Universal w 23 Kwi 2013, 21:36

https://www.facebook.com/pages/Czytam-a ... 38?fref=ts

To tu macie zbiór perełek gimboateistów.

Image

A to jest chyba doskonałym streszczeniem ich działalności.

Tak się czasem zastanawiam, jaki procent społeczeństwa reprezentują przedstawiciele tego poglądu. Chociaż obserwując ich wciąż mam nadzieję, że to długotrwałe Prima Aprilis, bo ich poziom debilizmu czasem sięga szczytów.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe, Pangia.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Wojak w 23 Kwi 2013, 21:49

Nie, żebym jakoś specjalnie bronił teraz ateistów, ale przydałoby się trochę wyrównać szalę. Fakt, teraz jest moda na hejtowanie kościoła, ale problemem nie jest tu pojedynczy osobnik, jak np. Woland, albo Terminus (akurat dwa przeciwieństwa w tej dziedzinie). Ateizm jest odpowiedzią na manifest chrześcijański. Człowiek rodzi się w Polsce (zwaną krajem katolickim), widzi wszędzie wokół siebie katolików, do których należy największa na świecie instytucja wyznaniowa, którzy to czasami dość uporczywie manifestują się swoimi wierzeniami. Wyżej wymieniony człowiek zacznie czuć się inny, więc zacznie swój osobisty manifest. Łatwiej to zrobić w internecie, bo przyznanie się do "inności" twarzą w twarz, a co gorsza w grupie, nikomu nie wychodzi łatwo. Dlatego też i Woland korzysta z okazji, że jest anonimowy (przynajmniej dla Was) i przedstawia swoje wnętrze, czego mógłby się nie odważyć zrobić publicznie. Ateizm istniał od zawsze, bo nie było na tyle wolnej i bezpiecznej komunikacji, jaką zapewnił nam internet. Tak, może Wy tego nie robicie, ale jak Wy patrzycie na ateistów przez pryzmat "gimboateistów", tak ateiści będą patrzyć na Was przez pryzmat "moherowej babci", tej nie najmilszej. Możecie kłócić się wieczność, każdy kolejny Wasz argument wywoła więcej agresji po stronie przeciwnej, a nikogo nie nawróci.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Kozaki: 37

Postprzez Farathriel w 23 Kwi 2013, 22:03

Panowie, wiecie co jest najgorsze ? Że tuman kurzu który podąża zawijasem za każdą dyskusją nt. wiary jest tak duży, że takim dziwnym trafem ludziom on kompletnie przysłania merytorykę poważnej de facto rozmowy.

Poza tym - myślę, że jest delikatna różnica między krytyką, a krytykanctwem. I tak krytyka np. samych idei chrześcijańskich - o jaką pokusił się chociażby F. Nietzsche - jest merytoryczna, bowiem spełniona jest logiczna zasada ciężaru dowodu. A krytykanctwo ? Mościpanowie stalkerzy - czy jeżeli napiszę - "Wiara w Boga jest irracjonalna i zaciemnia rozum" - to czyż nie będzie to właśnie bezczelna ignorancja i krytykanctwo w jednym ?
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Frakcja: Naukowcy

Postprzez Universal w 23 Kwi 2013, 22:16

@Wojak
Chłopie, przeczytaj najpierw co oni wypisują, potem przyznawaj im prawo do protestu.

Image
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 5714_n.jpg
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Ty naprawdę uważasz, że te niereformowalne przypadki powinny mieć miejsce w przestrzeni publicznej? Ich należy tłuc w głupi łeb aż zmądrzeją! Ja w pełni rozumiem część zarzutów wobec instytucji Kościoła, rozumiem, że przesyt katolicyzmem jest zły. Ale forma w jakiej to robią, zawzięta nienawiść, jaką pałają do innych znacząco przewyższa tak napiętnowanych "moherów".

https://www.facebook.com/polskajestbezw ... wa?fref=ts
https://www.facebook.com/StopKatofaszyzm?fref=ts
https://www.facebook.com/piotr.szumlewicz?fref=ts
https://www.facebook.com/JPszlugi?fref=ts (klasyk w temacie)

Gdyby chociaż posługiwali się celną satyrą - nie, to jest czysto gimnazjalny, kretyński humor rodem z rynsztoku. I to o nich mówię "gimboateiści".

Tak samo jednak jadę - a przynajmniej jechałem - po babciach z "Gazetą Polską" na Półwiejskiej w Poznaniu, po Terlikowskim, który wyobraża sobie seks jak w 1984 Orwella (konieczność rozpłodu bez przyjemności, tylko w celach prokreacyjnych, tak wynika z wywiadu z nim w którymś Gościu Niedzielnym) itp. Teraz jednak właśnie ci "gimboateiści" (wybaczcie, ale polubiłem to sformułowanie) nieprzerwanie spychają mnie w stronę Kościoła i nieco przychylniejszym wzrokiem spoglądam nawet na ortodoksów. Wiadomo - wspólny wróg łączy, mimo, że mam wiele zastrzeżeń wobec KK.

Przy czym wciąż wiem, że istnieją stonowani w wypowiedziach ateiści, do których nie mam większych zastrzeżeń. Może tylko delikatne światopoglądowe, bo wychodzę z założenia, że ateizm jest zakłamaną doktryną, bo odwołuje się do racjonalizmu i empiryzmu, jednocześnie nie mogąc dowieść braku istnienia jakiegokolwiek boga. Choćby nie istniał ten chrześcijański, to może istnieć Światowid. Dlatego też nie mogę niczego zarzucić agnostykom :D

Tak czy inaczej nie wiem, kto zaczął tę batalię - czy nadgorliwi wierzący, wątpiący, czy ateiści, ale do upadłego będę tej określonej grupie (ostatni raz ich tak w tym poście nazwę - gimboateiści) zarzucał głupotę, zacofanie, pseudopostępowość i ogólną ciemnotę umysłu przy jednoczesnej infantylności w wyrażaniu swoich poglądów.

@Farathriel - a ja bym powiedział, że ta różnica nie jest delikatna, tylko zasadnicza :P
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Wojak w 23 Kwi 2013, 22:28

Nie reaguj na ateistów tak, jak oni reagują na Ciebie. Nie patrz na siłę ich argumentów, a patrz na swoją. Waląc "gimboateistów" po łbie, jedynie nakręciłbyś machinę "gimboateistycznej destrukcji" (nazbyt enigmatyczne określenie, to przez mój ubogi zasób słów). Okaż empatię. Przecież to jest kwintesencją Waszej wiary, pokażcie, jaka ona jest, zamiast reagować impulsywnie na ludzi, nawet tych, do których nigdy nic dochodzi, bo w ten sposób obrzydzacie im swoją religię, chociażby przez samo przywoływanie tu "fejsbukowych filozofów", do których ich porównujecie. Jak będziecie z tym zwlekać, to prędzej czy później zrobią to oni, a dla Was już nie będzie miejsca. Spotkałem się nie raz z krytykanctwem (jak to określił bardzo mądrze Farathriel), więc śmiało mogę się postawić w Waszej sytuacji. I przepraszam za tryb rozkazujący, zwłaszcza, że sam nie jestem katolikiem. To nie świadczy o mnie najlepiej.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Postprzez Farathriel w 23 Kwi 2013, 22:34

a ja bym powiedział, że ta różnica nie jest delikatna, tylko zasadnicza

Nu... Jam sobie tak to tylko powiedział - dla łagodności. W każdym razie - nie masz tego wrażenia, że cała ta jak to ująłeś - "batalia" - zaczyna przesadnie schodzić na grunt czysto pragmatyczny (tj. komu co bardziej wygodne) ? A czy wiara jest pragmatyczna ? Ta o zabarwieniu czysto metafizycznym / intuicyjnym / uczuciowym (synonim dowolny) jakkolwiek praktyczna nie jest. W końcu to wynik wewnętrznych przeżyć o charakterze religijnym...
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Frakcja: Naukowcy

Postprzez Wojak w 23 Kwi 2013, 22:41

@Farathriel tu się z Tobą nie zgodzę. Z racjonalnego punktu widzenia może i masz rację, jednak obecność siły wyższej, wiecznie panującej nad wiernym jest dla niego wielkim wsparciem duchowym. Bez względu na to, czy istnieje bóstwo, czy nie, jest ono pozytywnym bodźcem oddziałującym na nasz umysł, więc analogicznie wspiera jego pracę, co niesie już korzyści na płaszczyźnie czysto fizycznej. Podobnie z modlitwą, która jest najprostszą mantrą, pełniącą dobrze swoją funkcję. Po prostu Chrześcijanie centrum energii skupiają poza sobą, w Bogu, a dobrze wiemy, że człowiek jest potężną istotą, z samego faktu, że wykorzystujemy ledwo kilkanaście procent potencjału swojego umysłu. Taki jest punkt widzenia ezoteryki, nie jest to z pewnością prawda uniwersalna, właściwie to prawda uniwersalna może w ogóle nie istnieć.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Postprzez Woland w 23 Kwi 2013, 22:55

Wybaczcie, może się mylę ale określeniem "katoliccy naziści" przypuszczam iż nie chcieli oni obrazić katolików- wręcz przeciwnie. Dokonują oni tutaj rozróżnienia na katolików (np. Terminus) i "katolickich nazistów", "katofaszystów" jak wspomniany przez Universala Terlikowski.

Poczytajcie posty katolików jak Terminus, Wojas21 też w miarę pisze jeszcze na przykład jak pamiętam, nie jest fanatyczny a poczytajcie tego oto katofaszystę:
http://poswiecenietonajwyzszaformamilos ... l/2013/04/
(jeśli ktoś uważa go za normalnego po 2-3 postach, niech uważnie prześledzi ostatnie 3-4 miesiące :E )

Tak swoją drogą gość nie zna podstaw historii a luki wypełnia pustymi frazesami i własną wyobraźnią i interpretacją a potem rękoma i nogami broni się przed choć odrobiną wiedzy.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości