Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Sivert w 02 Mar 2013, 00:07

Abstrahując od tego, co pisałem: 100x bardziej od otwartego dostępu do broni martwi mnie to, że są ludzie, który bez zastanowienia łykają trociny serwowane przez media. Nie ma bardziej niebezpiecznej broni od mas ulegających taniej propagandzie.
Sivert
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2012, 13:24
Ostatnio był: 11 Gru 2018, 22:09
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 29

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 02 Mar 2013, 00:16

No ale pomijając fakt użycia słowa "broń", to nie widzę zbytnio związku z tematem... Narzekać na propagandę czy władzę możesz w temacie "Co was wpienia".
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Sivert w 02 Mar 2013, 00:32

Pisałem a propos tematu szkoły, który był przerabiany już w tym wątku. Całość zaczyna się zapętlać, ludzie nie czytają całości, nie odnoszą się do nowych wątków, nie zgłębiają istniejących i możemy tak deliberować ad mortem defecandum. Tak, czy siak [/eot]
Sivert
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2012, 13:24
Ostatnio był: 11 Gru 2018, 22:09
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 29

Postprzez Stalker Rambo w 06 Mar 2013, 13:10

Stalker Rambo napisał(a):Dlaczego sądzicie, że gdy ktoś dostanie pozwolenie to od razu kupi broń wejdzie do pierwszej lepszej szkoły i zacznie tłuc wszystkich dopóki mu się amunicja nie skończy.

3. Nie porównujcie więcej Polski do Ameryki, bo równocześnie możecie porównywać Kongo do Japoni (lub Chin, jak ktoś Japonii nie lubi)

Napisałem to kilka postów wcześniej. W odpowiedzi przeczytałem coś takiego:

weteran XD napisał(a):Ja oddałem głos na nie bo chyba nie tylko ja nie chcę żeby pojawił się jakiś świr który powystrzela połowe szkoły jak w Ameryce nie dawno było.

Jakieś wnioski? Poza brakiem interpunkcji...

Kolego Weteranie XD. Po przeczytaniu twej wypowiedzi dostałem zawiechy systemu.

Co na temat broni uważa Max Kolonko:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... BG2SZsIjms
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez T-man w 12 Kwi 2013, 15:01

Według mnie broń powinna być ogólnodostępna ponieważ:
1.Zwiększy to bezpieczeństwo obywateli.
2.Jeśli bandyci chcą mień broń-i tak ją kupią.
3.Czy pistolet kalibru 7.62 jest bardziej niebezpieczny od noża czy ostatnio popularnej wśród kiboli maczety? Chyba nie.
Ale to wszystko po zdaniu testów psychologicznych, a osoba która będzie starała się o pozwolenie na broń powinna być też niekarana w przeszłości. Dziękuję za zapoznanie się z moją opinią.
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Wunderwaffe w 12 Kwi 2013, 15:06

3.Czy pistolet kalibru 7.62 jest bardziej niebezpieczny od noża czy ostatnio popularnej wśród kiboli maczety? Chyba nie.

A czy nożem albo maczetą jesteś w stanie zabić z odległości 20 m? Chyba nie.

Według mnie broń powinna być ogólnodostępna

starała się o pozwolenie na broń

To w końcu ogólnodostępna czy konieczne pozwolenie?
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Pangia w 12 Kwi 2013, 15:21

t_man napisał(a):pistolet kalibru 7.62

Takie coś na pewno nie byłoby groźne, bo nikt nie odważyłby się użyć minimum 50-letniej "tetetki" jako broni do samoobrony ;) Jeśli już, to mówmy o czymś realnym tj. na kaliber 9mm.
Wunderwaffe napisał(a):A czy nożem albo maczetą jesteś w stanie zabić z odległości 20 m? Chyba nie.

Niekoniecznie- ostatnio widziałem Pogromców Mitów i okazało się, że w pojedynku dwóch przeciętnych ludzi, gdzie jeden ma nóż, a drugi pistolet w kaburze wygra nożownik, bo zdąży przebiec jakieś 6-7 metrów, zanim ten drugi zdąży wyjąć pistolet. Poza tym osobiście bardziej obawiałbym się kogoś, kto mógłby rzucić we mnie nożem albo, o zgrozo, maczetą niż jakiegoś ćpuna z pistoletem, który prędzej sobie jaja odstrzeli niż użyje jej w mniejszej bądź większej konieczności.
Wunderwaffe napisał(a):To w końcu ogólnodostępna czy konieczne pozwolenie?

A czy jedno wyklucza drugie? Sklep może być, ale bez okazania pozwolenia to co najwyżej możesz sobie popatrzeć na "zabawki" przez szybkę.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34

Postprzez T-man w 12 Kwi 2013, 15:30

@Pangia - faktycznie, z kalibrem przesadziłem, biję się za to w pierś ale chciałem powiedzieć tylko że broń małego kalibru jest, jak sam przyznałeś, w niektórych sytuacjach mniej niebezpieczna od noża czy maczety :p
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Stalker Rambo w 12 Kwi 2013, 22:18

Strzelałem z Mosina z przed 1900 roku... Co nierealnego jest w strzelaniu z 50 letniej "tetetki"?
Swoją drogą z TT też strzelałem i zdecydowanie jest groźniejszym kalibrem niż pospolita dziewiątka. I zdecydowanie ciężko jest z niego trafić w sylwetkę człowieka na odległość powyżej 20-25 metrów (trafić oczywiście można, ale nie mam mowy o skupieniu).

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Pangia w 12 Kwi 2013, 22:42

Stalker Rambo napisał(a):Co nierealnego jest w strzelaniu z 50 letniej "tetetki"?

Nie wiem... Może to, że po wyjściu z fabryki broń nie grzeszyła niezawodnością?
Nie musisz nam mówić, że kaliber 7.62 jest groźniejszy niż 9mm, w końcu nabojem o niemalże identycznej średnicy jest zasilany m.in. AK47, SWD i wspomniany Mosin Nagant. Niemniej jednak 9mm wciąż potrafi być groźne, no i raczej pistolety zasilane nabojami 9mm nie mają tak dużego odrzutu - w sam raz dla Jana Kowalskiego.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34

Postprzez Stalker Rambo w 12 Kwi 2013, 23:57

Z bronią jest jak z samochodami... zależy na jaki egzemplarz trafisz.

Dzięki naszym "wspaniałym" braciom radzieckim powstał bardzo znany i do dziś powielany mit o niezniszczalnym AK. Nie ma czegoś takiego jak broń niezawodna lub zawodna. Nawet wspaniały AK potrafi się zaciąć (kilkakrotnie byłem świadkiem tego nieprawdopodobnego zdarzenia).

Pangia napisał(a):Nie musisz nam mówić, że kaliber 7.62 jest groźniejszy niż 9mm, w końcu nabojem o niemalże identycznej średnicy jest zasilany m.in. AK47, SWD i wspomniany Mosin Nagant.

Niemalże? Średnica pocisku we wszystkich podanych broniach jest taka sama. To jedyne co je łączy. Mało tego SWD, PK i Mosin* (i chyba DP 28, ale dokładnie nie pamiętam = mogę się mylić) są zasilane tą samą amunicją.

I to nie kaliber, czy nawet sam pocisk świadczy o "potędze" amunicji, tylko ładunek prochowy. Najlepszym tego przykładem jest kb. ppanc. wz. 35, który był na amunicję malutkiego kalibru 7.92... a zatrzymywał czołgi.

*Mosin-Nagant jest nazwą nie prawidłową, Mosin to karabin radziecki, natomiast Nagant to rewolwer produkcji belgijskiej.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez k4r00 w 13 Kwi 2013, 00:48

Za. Dlaczego? Mądre społeczeństwo, jest w stanie skutecznie zmniejszać fale przemocy, jeśli czuje się bezpieczna dzięki broni. Przestępczość w niektórych miasteczkach USA praktycznie nie istnieje, dzięki postawie mieszkańców i temu, że każdy posiada broń. Dlaczego by nie wypróbować tego w Polsce... Fakt, są świry, którym gnata w łapę broń Boże, ale w każdym państwie jest pełno takich czarnych owiec.
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 160

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości