Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez vandr w 15 Mar 2013, 14:17

Realkriss napisał(a): a z drugiej zamęczają swoją nienawiścią do wiary katolickiej, KK, do kleru, do Jezusa, który był uprzejmy dać się ukrzyżować, itp.

No, wystarczy, że trafi takiego po raz pierwszy paraliż senny w nocy i doznanie nieprzyjemnych halucynacji to mamy sytuację "jak trwoga, to do Boga". Standard.

;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 14:20

Jak wiara często jest powierzchowna, tak odnoszę często wrażenie, że u całkiem sporej grupy ateizm jest "powierzchowny". ;-)

Czasem to jest tylko zwykły antyklerykalizm czy ecclesiofobia. Jest ateistą, ale jak przyciśnie to "Boziu ratuj" albo się wykłóca o katolicki pochówek. Nie wierzy w Boga ale sprawdza horoskopy czy wierzy w reinkarnację albo marksizm.

Z innej strony: ateizm jest dzisiaj modny i nie ma co się doszukiwać w tym jakiegoś sensu czy głębszych przemyśleń na tematy metafizyczne.

W latach 20-tych nastąpiło na zachodzie, szczególnie w USA zachłyśnięcie się nauką i przeświadczeniem, że wszystko da się naukowo wyjaśnić. Nikomu nie był potrzebny Bóg, skoro było gospodarcze prosperity. Przyszedł Wielki Kryzys i znowu kościoły/ zbory/ synagogi się zapełniły.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss, Szpagin.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez jalkavaki w 15 Mar 2013, 14:39

Jak wiara często jest powierzchowna

I to mnie poraża.
Byłem ostatnio na chrzcie córki kuzyna. Potem, wiadomo, obiad, flaszka itp.
A na kazaniu ksiądz prawił o św. Szczepanie.
I chciałem przy obiedzie nawiązać do Jego historii ale odbiłem się o komentarze jakie to sąsiadki, w czym przyszły, co robią ich dzieci i generalnie "polskie piekiełko". A jak spytałem się osoby siedzącej obok co sądzi o kazaniu, to ona nawet nie potrafiła powiedzic o czym ono było.
No ku*wa!
I wiem, że tak jest wszędzie.

Sam z "wiary" zrezygnowałem w momencie zamknięcia ostatniej strony "Quo Vadis". Ale szanuję tą religię, przypatrję się. I nie, nie jestem tzw. "hejterem". Mam świadomość i wiedzę tego ile ta religia i jej struktury wpłynęły na naszą historię i rozwój zachodniej cywilizacji.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.

Za ten post jalkavaki otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 15:01

Realkriss napisał(a):To jednak dla mnie dość dziwne, że z jednej strony ateiści "odrabiają" tradycje katolickie, mające mocne umocowanie w wierze, bo"po prostu sie robi i już", a z drugiej zamęczają swoją nienawiścią do wiary katolickiej, KK, do kleru, do Jezusa, który był uprzejmy dać się ukrzyżować, itp.
Jeżeli wiara katolicka jest dla ateistów czymś, czego nie wyznają i nie mają ochoty praktykować, to uważam, że ideologicznie zgodne by było "dzień święty NIE święcić".

Chyba nie odróżniasz ateizmu od antyklerykalizmu. Btw. nie przypominam sobie, by ateiści lub agnostycy mieli jakiś dekalog i zakaz obchodzenia świąt z rodziną, przyjęcia prezentu od kogokolwiek (co to ma wspólnego z wiarą katolicką?!) czy wejścia do kościoła. :D Przecież to niczego nie zmienia, tzn. ich przekonań i wierzeń.

A ateizm to chyba modny jest, ale w Internecie.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 15:11

U mnie w szkole, niby wszyscy kwalifikują się do ułożonej przez Was definicji "pseudo-ateisty", na lekcji religii (niestety, uczy nas PiSówa i wytwór "jedynego słusznego radia z Torunia") hejtują Boga, śmieją się z prawie wszystkich słów katechetki. Ogólnie dziwne, że chodzą na te lekcje. Jak ich pytam: "No cholerę chodzisz na religię? Przecież Ty ateista, a te godziny mamy ostatnie i byś w domu był wcześniej.", to oni na to: "Weź no, bo przypał by był wtedy, starzy by mnie zabili" etc. etc.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 15:17

Kowek: "wierzenia" ateistów? ;-)
Ostatnio edytowany przez Terminus, 15 Mar 2013, 15:25, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 15:20

No i co w tym dziwnego? W jaki sposób kłóci się to z obojętnością do tego czy istnieje bóg lub definitywnego wykluczenia jego istnienia? :D

A wierzyć to można w setki innych rzeczy, nie tylko w jakiegoś bożka.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Realkriss w 15 Mar 2013, 15:23

xKoweKx napisał(a):Chyba nie odróżniasz ateizmu od antyklerykalizmu.

Najwyraźniej. Nie mam pojęcia co prawda, z którego ustępu mojej wypowiedzi wyciągnąłeś tak daleko idący wniosek, ale spoko.
A kto im zakazuje czegokolwiek? Czy ja użyłam sformułowania: "Ja, Realkriss z forum niniejszym zabraniam wam ateiści i agnostycy łamać się jajkiem tudzież opłatkiem"?
Dziwi mnie jedynie ta podwójna mentalność. Może mnie dziwić, prawda?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 15:24

a z drugiej zamęczają swoją nienawiścią do wiary katolickiej, KK, do kleru, do Jezusa, który był uprzejmy dać się ukrzyżować, itp.

Nienawiść do wiary katolickiej, KK itd. to właśnie antyklerykalizm.

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 15:34

Kod: Zaznacz wszystko
Postawa krytyczna wobec przywilejów lub władzy kleru (stąd nazwa) w przestrzeni publicznej poza miejscami kultu.

Ciocia wikipedia nie zawsze się myli ;P
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 15:42

Realkriss napisał(a):a z drugiej zamęczają swoją nienawiścią

Realkriss napisał(a):do Jezusa, który był uprzejmy dać się ukrzyżować

Ciekawy pogląd na Chrystusa z ateistycznych filozofów miał swoją drogą Nietzsche :D Swoja drogą podobno wskazywał go jako przykład Nadczłowieka. Co do ukrzyżowania, głupi koniec. Jak rzekł Nietzsche: "Ewangelia umarła na krzyżu".
Antychryst jak i inne dzieła a raczej części dzieł tu:
http://www.racjonalista.pl/kk.php?s=362 ... ojihae23a5
(Terminus, tu tylko dzieła samego Nietzschego i nic ponadto są więc się nie czepiaj!)
Warto i to zobaczyć mimochodem: http://pl.wikisource.org/wiki/Ludzkie,_arcyludzkie
Ja od tego czasu Jezusa już nie hejtuję. Hejtuję tylko "Jezusa" czyli dziwne stworzonko stworzone do zarabiania kasy i gnębienia innych.

Co do świąt- abstrahując iż jest to z reguły pozbawiona aspektu religijnego świecka już tradycja pamiętać trzeba iż wiele dat świat było wprowadzone celowo akurat w ten dzień. Dawniej wigilia była jakoś wiosną, teraz jest 24 grudnia. Czemu? Pogańskie święto. Przesilenie zimowe. Wielkanoc to też jakieś jakieś święto miało wyprzeć. Wiele zwyczajów i obrządków. Zachowań, wiary, przesądów itp. Wiele to stworzyli poganie a zaadoptowali chrześcijanie.
Na przykład wskazywany przez Ciebie zwyczaj dawania prezentów to rzymskie Saturnalia, święto na cześć Saturna. Było to święto od 17 do 23 grudnia (potem Oktawian August skrócił to i trwało to tylko 3 dni- tak jak dziś boże narodzenie). Niewolnicy świętowali na równi z wolnymi. Obdarowywano bliskich prezentami.

Nie rozumiem ujemnych kozaków za sralucha. Sam jestem nazywany sraluchem itp. i jest wesoło. A ten to już jest na forum jest sraluchem o niewielkiej aktywności. Pragnę zaznaczyć iż jest to przede wszystkim forum o grze. Ujemne kozaki są przede wszystkim w wyniku różnic poglądowych oraz dziwnego poczucia iż pytania kieruję bezpośrednio do nich i czuję się inni w obowiązku urazić o te pytania kwestie techniczne kompa oraz zwykłymi kaprysami. Większość kozaków otrzymanych pochodzi natomiast z kwestii czysto związanych z samą grą stalker gdzie nieraz pomogłem komuś.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Realkriss w 15 Mar 2013, 15:42

Nienawiść do wiary katolickiej, KK itd. to właśnie antyklerykalizm.

Nie wydaje mi się, ja znam to słowo jako niechęć do kleru, jak sama nazwa wskazuje i jak sprawdziłam, Wikipedia także:

Antyklerykalizm (od "anty" i gr. klerikos, "mający władzę religijną") – ideologia społeczno-polityczna przeciwstawna, wroga wobec klerykalizmu, krytyczna wobec przywilejów lub władzy kleru (stąd nazwa) w przestrzeni publicznej poza miejscami kultu. Antyklerykalizm często mylnie utożsamiany jest z ateizmem.

Woland, ja nie lubię wypijać kozaków i staram się tego nie robić, ale za prostactwo i chamstwo zawsze chętnie się napiję na czyjś koszt. Kozaki są sprawą uznania i nie ma żadnej reguły, że musi być to za to, że ktoś pomógł Ci kucnąć w drodze do schowka.
Gdyby Twoje rozumowanie miało sens, to za co byś wtedy wypijał kozaki, za to, że ktoś Ci nie pomógł?

A jeśli bawi Cię to, że ktoś Cię nazywa sraluchem, to już inna para kaloszy :E
Ostatnio edytowany przez Realkriss, 15 Mar 2013, 15:49, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

PoprzedniaNastępna