Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez jalkavaki w 15 Mar 2013, 11:22

To całe "płakanie po papieżu" to była jedna wielka medialna szopka.
Tu akurat zgadzam się z xioncem.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Reklamy Google

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 11:28

"Medialna szopka" rozgrywała się w telewizji, radiu i necie, a w sercu czuło się wtedy co innego.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 11:30

Również ubolewam nad wpływem KK na politykę w Polsce, bo uważam że niewłaściwe i niezgodne z konstytucją duszpasterską "Gaudium et spes" zachowanie duchownych i świeckich katolików, w tym zakresie, Kościołowi szkodzi a Polsce nie pomaga.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez xionc w 15 Mar 2013, 11:35

Stwierdze nawet że szkodzi to obu stronom, zyskuja tylko niektórzy politycy i hierarchowie ale na krótką mete i to doraźne korzyści. W dłuższej perspektywie tracą wszyscy. Ale u nas myślenie wybiega tylko 4 lata wprzód. Szkoda.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez jalkavaki w 15 Mar 2013, 13:04

@Adam: napisałeś, że płakałeś po papieżu. Dlaczego? Znałeś tego człowieka? Był Tobie jakoś szczególnie bliski?
Z tego co pamiętam to media zrobiły wielką aferę z tego, że papież choruje i w końcu umarł. I zaczęły się łzy, czarne flagi, dymy z kominów itd.
A odpowiedz mi i sobie przedewszystkim: czy jeśli nie ta medialna nagonka, żałoba, relacje na żywo, itp. zainteresowałbyś się tym?
Ale u nas myślenie wybiega tylko 4 lata wprzód. Szkoda

Chciałbym żeby aż tyle.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Postprzez scigacz1975 w 15 Mar 2013, 13:13

Ale u nas myślenie wybiega tylko 4 lata wprzód. Szkoda.

Niestety - to nie tylko nasza przypadłość. Zwłaszcza hameryka w tym celuje, chociaż imperium też się nigdy na tym polu nie wykazywało. Ale cóż mnie obchodzi Anglia czy Stany - my nigdy nie potrafiliśmy nauczyć się wyciągać analogii z historii, z którą, oprócz tego, tak lubimy się obnosić.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 13:28

@jalkavaki, co to ma do rzeczy, czy go znałem, czy nie. Ja po ciotkach i wujkach nigdy nie płakałem, ale jak zdechł pies jednej z ciotek, ryczałem jak gnój.
Chyba trzeba być debilem, żeby w sposób prosty wytłumaczyć, dlaczego się płakało po kimś bardzo ważnym dla wierzących Polaków. Po prostu w trakcie swojego krótkiego życia dowiedziałem się, jakim on był człowiekiem, co zrobił i ogólnie...
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 13:36

Obnosimy się z historią, Owszem choć na ogół jej tak naprawdę nie znamy. O rozumieniu historii i wyciąganiu z niej wniosków nie wspomnę. Wolimy jej wyobrażenia.
Podobnie z wiarą. Dla większości tzw. "deklarujących się jako katolicy" w Polsce chrześcijaństwo sprowadza się do "Bozi, różańca i jajeczka w święta". Miłość do Boga realizowana przez miłość do drugiego człowieka, zwłaszcza do takiego, który ma inne niż my poglądy, albo jest Żydem lub gejem, to już zupełna abstrakcja.
I tak jest z JP2 - moje pokolenie żyło większość życia w jego cieniu, każdy go cenił (przynajmniej werbalnie), szanował naukę et cetera, cetera.

A kto z tego pokolenia przeczytał choć jedną jego encyklikę?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Realkriss w 15 Mar 2013, 13:42

Nie rozumiem tej licytacji, która zaczęła się od wyznania Adama, że wzruszył się jak Jan Paweł II umarł.
A cóż to za dziwne reguły, że płacze się po rodzinie i rozliczanie notabene obcego człowieka, po kim ma płakać?
Zawsze mierziły mnie te deklaracje, kto nie płakał po papieżu, a kto po Jacksonie. To sprawa indywidualna.
Jak umierały zaćpane gwiazdy muzyki lat 70 i następnych, to tłumy fanów wyły do księżyca jak ranne łosie i nikt nikogo nie rozliczał z wylanych łez. I nie było "mody na niepłakanie".
Jak umarł JP II też płakałam, bo przejął mnie smutek mojej Babci, która była z pokolenia świadków wybrania Karola Wojtyły na Papieża i dla większości tych ludzi była to postać wyjątkowo ważna.
Niech każdy płacze po kim chce, po co tu dorabiać ideologię?

:arrowu: Termi ma rację w całej rozciągłości. A ja jeszcze dorzucę swoją obserwację.
Wielu ludzi dzisiaj, (w tym moja kuzynka, więc znam to z autopsji) obnosi się ze swoim ateizmem, co nie przeszkadza im obchodzić świąt Bożego Narodzenia, kupować prezentów pod choinkę, łamać się opłatkiem, a na Wielkanoc robić ceregiele ze świątecznym śniadaniem i lecieć do kościoła ze święconką.
Chłopoki, gdzie tu logika?

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam, M3Fis70.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez vandr w 15 Mar 2013, 13:58

Realkriss napisał(a):Wielu ludzi dzisiaj, (w tym moja kuzynka, więc znam to z autopsji) obnosi się ze swoim ateizmem, co nie przeszkadza im obchodzić świąt Bożego Narodzenia, kupować prezentów pod choinkę, łamać się opłatkiem, a na Wielkanoc robić ceregiele ze świątecznym śniadaniem i lecieć do kościoła ze święconką.
Chłopoki, gdzie tu logika?

Przeważnie dzieje się tak dlatego, że najbliższa rodzina tego typu ateistów nie zdaje sobie do końca sprawy bądź zupełnie nie wie o przekonaniach swojej pociechy/siostry/brata itp, która/który boi się rodzinie o tym powiedzieć, a wskutek tego powstają takie sytuacje. Nie ma się czym przejmować, znam lepsze kwiatki- członków antychrześcijańskich zespołów muzycznych, którzy co Wielkanoc pędzą z koszyczkiem do kościółka. Jeśli idą z tego samego powodu, o którym napisałem wyżej- no, wtedy coś jest "nie halo".
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez xionc w 15 Mar 2013, 14:01

Tradycja? Bardziej świecka niż święto kościelne. Dużo ludzi tak to traktuje, po prostu sie robi i już. Tylko ze święconką nie latamy.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Realkriss w 15 Mar 2013, 14:13

To jednak dla mnie dość dziwne, że z jednej strony ateiści "odrabiają" tradycje katolickie, mające mocne umocowanie w wierze, bo"po prostu sie robi i już", a z drugiej zamęczają swoją nienawiścią do wiary katolickiej, KK, do kleru, do Jezusa, który był uprzejmy dać się ukrzyżować, itp.
Jeżeli wiara katolicka jest dla ateistów czymś, czego nie wyznają i nie mają ochoty praktykować, to uważam, że ideologicznie zgodne by było "dzień święty NIE święcić".
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości