Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Pietia Chudy w 14 Mar 2013, 17:38

Ilość pomników nie świadczy o zasługach, więc riposta ze Stalinem trafna (chociaż rozmówcy zdałoby się za nią rzetelnie po katolicku w mordę dać :-P
1) Jan Paweł II był jednym z architektów rozmontowania gównianego ustroju zwanego komunizmem, który obracał w tępe bydło pół Europy. Człowiek był dla dla nas, Polaków - cholernie mocnym symbolem i przekaźnikiem wolności i nadziei, był spiritus movens ożywienia duchowego w Europie Środkowej. A że nigdy nie podlegał rozkazom Moskwy czy kacyków z PZPR-u, był wolny - tym mocniejszym był znakiem. Źródła? Posłuchać archiwalnych nagrań, poczytać, na spokojnie i bez uprzedzeń przemyśleć i przyswajać informacje. Błagam, niech mi tu nikt nie każe pokazywać sobie paluszkiem konkretnych literek i przykładów do pokolorowania, nie zaliczyłem gimnazjum i nie potrafię tak... :facepalm:
2) Benedykt XVI wiele zrobił - tylko że na niwie, która interesować może głównie zaangażowanych katolików, albo co najmniej nastawionych bez antykatolickich uprzedzeń innowierców i ateistów. Kardynałowie wybrali intelektualistę, papieża-profesora teologii - i tu trudno przecenić jego pracę.
3) Argumentacja o "betonie" świadczy o tym, że ktoś tu nie chwyta podstawowej idei. Kościół nie służy do robienia wszystkim dobrze i do zgadzania się ze wszystkimi. Są kwestie podlegające dyskusji i podlegające zmianom, a są takie, które dyskusji nie podlegają.
BTW, niech ktoś mi wskaże czysto ludzką organizację (rodzaj dowolny) o tak szerokim zasięgu, zorganizowaną, trwającą niezmiennie od 2000 lat - i nie będącą konserwatywną i ostrożną w zmianie poglądów...
"W Zonie i bez ciebie cudów nie brak"
"Żeby zrozumieć, co tu jest napisane, trzeba być magistrem biologii"
"Podobno macki pojawki przynoszą szczęście. Pijawce jakoś nie przyniosły"
"Miałeś już do czynienia z pijawkami, prawda? Jeśli nie, chcemy żeby to nastąpiło. Niestety nie mogę zdradzić Ci sekretów dotyczących eksperymentu. Poza tym chyba i tak źle by to wpłynęło na Twoją psychikę".
Awatar użytkownika
Pietia Chudy
Stalker

Dołączenie: 22 Lip 2011, 13:46
Ostatnio był: 24 Mar 2024, 17:26
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 27

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 14 Mar 2013, 18:33

Tak po prawdzie to komunizm rozmontowały nieubłagane prawa gospodarki a nie ludzie którym się to przypisuje.

Uwagi moderatora:

I co to ma wspólnego z tematem? - Soviet
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Postprzez Terminus w 14 Mar 2013, 20:00

xionc napisał(a):Totalny beton, ani kroku w tył czy tam w przód. Byle zachować status quo

A czym miałby się wyrażać "postęp" o którym wielu pisze? Akceptacją poglądów modnych w środowiskach populistycznej lewicy? Papież miałby zezwolić na małżeństwa jednopłciowe i adopcję dzieci przez nie, aborcję, eutanazję, małżeństwa księży, kapłaństwo kobiet?

I co uwierzycie w Boga, jak to się stanie?

Nie.

Zaczniecie chodzić do kościoła?

Nie.

To dlaczego Kościół ma się zmienić? Bo tak chcą Ci co nie wierzą?
Kościół jest dypozytariuszem wiary. Wiary. Czy ona jest mniej czy bardziej śmieszna dla domorosłych "racjonalistów" to w takiej a nie innej formie została mam objawiona. Można albo ją w całości przyjąć albo w całości ją odrzucić. To bardzo podkreślał Benedykt XVI.

To co papież może zrobić to sprawy tylko organizacyjne w obrębie KK, transparentność, udział świeckich itp. Ale co to obchodzi osoby nie należące do KK?

Niektóre kościoły protestanckie próbują "płynąć" z falami oczekiwań społeczeństw kształtowanych przez idee socjaldemokratycznej polityki. Efekt? Tym szybciej tracą wiernych im bardziej starają się "dostosować" - patrz anglikanie czy skandynawskie kościoły narodowe.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, Tajemniczy, KoweK.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Tajemniczy w 14 Mar 2013, 22:22

:arrowu:
Kościół przez praktycznie 2tys lat szedł tym samym kursem i nic nie zmieniał w swoim nauczaniu. Czarne było czarne a białe białe. I tak powinno pozostać. Żadnego mieszania i bełtania i dostosowania się do mód i widzimisię. Bo wtedy wychodzi tak jak w krajach zachodniej Europy- za paręnaście lat kościoły będą tam spełniały takie role jak w ZSRR- pobudują tam muzea,sklepy meblowe,biura. Będzie tak o ile nie zostanie uzdrowiony Kościół przeżywający w dzisiejszych czasach kryzys. I myślę że papież Franciszek da sobie z tym radę. Tak jak JPII który też uzdrowił Kościół szczególnie w krajach bloku socjalistycznego.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez scigacz1975 w 14 Mar 2013, 22:41

Ja myślę że Kościołowi najlepiej zrobi jedna, ale dość drastyczna przemiana - pozbycie się ze swoich szeregów zgniłych jabłek które zapomniały co to jest kapłaństwo i jak ono powinno wyglądać. Tyle. Więcej zmieniać nie musi.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss, Adam.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez vandr w 14 Mar 2013, 23:02

Jest coś w tym co mówisz. Mój przyjaciel jest na drugim bądź już trzecim roku seminarium i sam wspomina, że 80% tamtejszych ludzi to nic innego jak ścierwo, które nie ma dosłownie NIC wspólnego z powołaniem i chrześcijaństwem(w przeciwieństwie do niego, za którego mogę poręczyć ;)).
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez tefinho88 w 14 Mar 2013, 23:10

przykre jest to, jak modne stalo sie ostatnio krytykowanie, oczernianie i umniejszanie zaslug Jana Pawła II jak. ten "trend" jak widze, jest szczegolnie uznawany przez pokolenie Under30. Taka "gownarzeria" ktora komune zna (albo jak widac niekoniecznie) z jedynie z wyobrazni, zdaje sie byc nagle ponad wsyzstkimi. Z jaka latwoscia przychodzi wam wszystkim, negowanie przekazu ludzi, ktorzy w tamtych czasach zyli. Ktorzy byli wdzieczni i prawdziwie kochali naszego Ojca Świętego. Nie bez przypadku ten czlowiek stal sie symbolem, i tez nie przez przypadek miliony naszych rodakow plakalo po jego smierci. NO ALE, wy to jasnie oswiecona mlodzierz przeciez. Przykre, po prostu przykre, z jaka latwoscia plujecie na wiare i przekonania waszych ojcow, dziadow. Na swoj kraj i jego symbol. Nie wam umoralniac ludzi, ktorzy zyli w tatmych czasach i widzieli ile Jan Pawel II zrobil dla Polski.
Tak sobie mysle, ze nie byloby az tak zle, gdyby jakas asteroida pierd**nela w nasza planete. tak dla swietego spokoju

tekstu o "betonie" nawet nie chce mi sie komentowac. tekst warty tyle co chlopak, ktory jest jego autorem

Uwagi moderatora:

Fajnie. A z polskimi znakami potrafisz pisać?

Za ten post tefinho88 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
tefinho88
Kot

Dołączenie: 23 Cze 2009, 10:18
Ostatnio był: 21 Maj 2018, 21:41
Frakcja: Wolność
Kozaki: 8

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 00:49

@Terminus krytykuję poglądy kościoła choć uważam iż JAKAKOLWIEK reforma jest absurdem. Dlaczego? Przez x lat uważali katolicy iż trzeba tak i tak. A nagle któryś papież mówi że nie bo a tak i tak. Więc jak to teraz ma być? Skąd ta zmiana "woli bożej"? Co z tymi co kiedyś inaczej wierzyli?

Przykładem może być otchłań dla dzieci bez chrztu. Benedykt XVI unieważnił to. I jak? Przez x lat wierzono w otchłań a nagle wszyscy papieże nieomylni (przy czym do dopiero od któregoś roku a nie od początku, po prostu któryś tak ustanowił) się mylili i jest jak BXVI powiada? Konsekwencja musi być.

tefinho88 napisał(a):tekstu o "betonie" nawet nie chce mi sie komentowac. tekst warty tyle co chlopak, ktory jest jego autorem

Nie pyskuj sraluchu bo stażem i dokonaniami na forum nawet w 1/10 nie dorównujesz mi :caleb:

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Canthir, jalkavaki, Voldi, Realkriss, meJKu, Kudkudak, Kałach.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez jalkavaki w 15 Mar 2013, 01:09

Zupełnie odbiegając od tematu: kto i dlaczego usunął mój post będący odpowiedzią na komentarz Sovieta (ten w pomarańczowej ramce)?

Uwagi moderatora:

Oczywiście, że Soviet, bo kto inny usuwa posty bez podania przyczyny? - xKx
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 193

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 07:36

Jako, że któryś [nie pierwszy raz] skasował wypitego przeze mnie kozaka, to tu jeszcze raz piszę sprostowanie idiotyzmów przepisywanych z onanista.pl, przepraszam racjonalista.pl:
Opinia na temat zbawienia dzieci nieochrzczonych była TEORIĄ teologiczną sformułowaną w czasie soboru florenckiego a skorygowaną przez Międzynarodową Komisją Teologiczną. Nigdy nie było to DOGMATEM sformułowanym przez papieża i podanym jako obowiązujący dla wiernych.

Oczywiście zgaduję, że pół forum wolandzista.pl straciło wiarę, przez zmianę stanowiska KK w tej sprawie.
A nie.

Nikt

Nikt nie stracił przez to wiary.

Ale domorośli ateiści mają problem z takimi niuansami eschatologii.
Tania sensacja dla mediów.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 09:23

Macie racje, a zwłaszcza ścigacz i tradycyjnie Termi :D Kościół Katolicki chcą zmieniać tylko niewierzący, ale z drugiej strony jedyną prawdziwie oczyszczającą zmianą, dobrą dla wszystkich wierzących, będzie usunięcie zbytecznych i niepowołanych osób z, że tak powiem "dowództwa" kościelnego.

Co do Jana Pawła II, nie znałem większości jego zasług dla Polski i Kościoła Katolickiego gdy umierał, ale płakałem i w dzień choroby i w dzień śmierci. Być może to było solidaryzowanie się z narodem, lecz jak byłem małym gnojkiem, babcia przekazywała mi małe części jego nauki (w przerwach, gdy dziadek kończył wojenne opowieści :E )
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive marcel.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez xionc w 15 Mar 2013, 11:20

A ja nie płakałem, po Jacksonie też nie i innych obcych ludziach także. Płakać to można po ludziach których sie kochało czy z nimi przyjaźniło. Nigdy nie rozumiałem tego fenomenu beczenia po JP2.
Terminusie mi to obojętne czy Kościół sie zmodernizuje czy nie, jest mi to naprawde obojętne. Ubolewam tylko że w Polsce ma tak dużą siłe polityczną ale to też sie zmienia tylko bardzo powoli.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość