Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 13 Mar 2013, 22:24

Oczywiście ateistyczne trolle jak xionc i Woland mają najwięcej do powiedzenia na temat Kościoła i wyboru papieża.
Uwielbiam te określenia: "ponoć donosił".

Woland: nie waż się nawet cytować Herberta, bo gdy pisał o szpiclach katach i tchórzach to miał właśnie na myśli tych "lewicujących".

Benedykt był wybitnym papieżem, którey mądrze pełnił swoją posługę w bardzo trudnych dla kościoła czasach mając jako punkt odniesienia bardzo medialnego Jana Pawła II.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 13 Mar 2013, 22:28, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 22:28

Sorry za OFF-TOP

Terminus, nie uogólniaj. PRL to były rządy autokratyczne, podchodzące pod totalitaryzm uważający się za "wzorowe państwo komunistyczne". Serio, słowo w słowo moja sorka od WoSu. Prawdziwego komunizmu nigdy nie było :P

(Uważałem Cię za rozsądnego człowieka, który rozróżnia pewne sprawy :( )
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez M3Fis70 w 13 Mar 2013, 22:28

Szpagin napisał(a):To oczywiste, że wybrali papieża spoza Europy, bo Europa już nie jest do uratowania. Mój wujek mieszka w RFN, tam na średniej wielkości podmiejskim osiedlu do kościoła chodzi raptem 30 osób, a msze odprawia ksiądz z pobliskiej parafii o podobnej wielkości. U mnie do kościoła chodzą za to tylko emeryci. Starego Kontynentu nic już niestety nie uratuje, więc trzeba skupić się na miejscach, gdzie Kościół jest naprawdę silny - Ameryce, Afryce, Azji...

Zacznijmy od tego, że nie Niemcy to tylko nazywają się Niemcy w dzisiejszych czasach.
Niech wuj pójdzie do Meczetu czy gdzie tam Islam ma swoje kazania, tam ludzi będzie od groma.
Niemcy didzimorfują w taki Islam Europy (azyl wyznaniowy jak Polska w średniowieczu i baroku? (nie pamiętam co było po średniowieczu :facepalm: )

A co do Benedykta, jedyne co słyszałem w mediach i necie to tylko jakieś sprawy np. jakaś przemowa o "boga nie ma".
Więc kierując się to nikłą wiedzą, śmiem twierdzić, iż nie zrobił wiele. Jednak jest wysoce prawdopodobne, że moje twierdzenie jest błędne i może zostać bardzo łatwo obalone.

A co do kościoła, u mnie na niedzielnych mszach oczywiście starszych nie brakuje, jednak widzę młode pokolenie, czy po prostu osoby 18-24. Rodziny czasami ze starszymi dzieciakami, coś ala gimba itp.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Lip 2019, 10:04
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 76

Postprzez Terminus w 13 Mar 2013, 22:31

Adam: a gdzie ja piszę o "prawdziwym komunizmie"? Banda, która rządziła w PRL-u i tzw. "komuniści" w Ameryce Pd byli wyłącznie agenturą realizującą mocarstwowe ZSRR.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 22:34

Terminusie, zmyliło mnie użycie przez Ciebie słowa "lewicujących". Dobrze wiesz, jak jestem na tym punkcie wyczulony ;)

Wracając do tematu, u mnie Kościoły są zapełnione w sposób podobny, jak u was. Rówieśników tam zbytnio nie ma, sam powoli straciłem wiarę :/
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez M3Fis70 w 13 Mar 2013, 22:39

:arrowu: Chyba "tracę" wiarę.

Swoją drogą jeżeli stracisz wiarę, ale byłeś wierzącym i próbowałeś to sądzę, że Bóg w momencie twojego osądu będzie łagodniejszy, niż w momencie Ateisty.
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 22:43

Nigdy w życiu nie będę ateistą. Cytując Woltera: "Gdyby Boga nie było, należałoby Go wymyślić.". Jak wiadomo, ten francuski filozof był deistą ;)

Znany naszemu forum ścigacz w sposób mądry wyjaśnił mi kiedyś to, w co teraz wierzę. To chyba temat "Wiara" był, o ile się nie mylę. Wierzę w Boga, a nie w Kościół, choć niebawem stanę się pastafarianinem :P
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez M3Fis70 w 13 Mar 2013, 22:46

Adam napisał(a): pastafarianinem :P

Kim?

A skoro już o samym kościele mowa, to ja nie chodzę co tydzień. Co dwa, trzy, może cztery.
Po uno nie chce mi się, chociaż były momenty, że byłem co niedziele. A po secundo, znów straciłem wiarę w kościół (czyt. nie Religę lecz, księży czy samą instytucję.)
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Postprzez Szpagin w 13 Mar 2013, 22:49

:arrowu: Wyznawcą Latającego Potwora Spaghetti. Taka parodia religii.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 22:51

Warto poczytać na wikipedii o tym ciekawym, acz boleśnie prawdziwym zjawisku. Skoro religia Jedi działa prawnie od 2000 któregoś roku, to nawet Kościół Latającego Potwora Spagetti może się ubiegać o odpis podatkowy na Kościół niekonstytucyjny.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez Alchemik w 14 Mar 2013, 13:37

Terminus napisał(a):Oczywiście ateistyczne trolle jak xionc i Woland mają najwięcej do powiedzenia na temat Kościoła i wyboru papieża.

Niech mówią, mają prawo.

Terminus napisał(a):Uwielbiam te określenia: "ponoć donosił".

Dlatego powiem: Sprawdź historię wikipedii po polsku i po angielsku. I inne źródła.

Benedykt był wybitnym papieżem, którey mądrze pełnił swoją posługę w bardzo trudnych dla kościoła czasach mając jako punkt odniesienia bardzo medialnego Jana Pawła II.

I był nudny jak flaki z olejem. Z poprzedniego Popara coś się działo, było ciekawie, a po Benku nic. Poza tym nie robił w moim mniemaniu nic, by ukarać winnych (nie mówię tu tylko o pedofilach), którzy nadal zmieniają parafie, jak coś przeskrobią. Za to jestem przeciwny karaniu Benedykta za te zbrodnie, bo przecież, gdy został papieżem, to w Watykanie już był burdel po JP2. On po prostu nic nie robił i tyle.
Odpowiedź:
1. Oni mają prawo trollować; ja mam prawo ironizować.

W twoim przypadku nie wierzę w coś takiego, jak ironia. Wybacz, ale akurat ironia brzmi dla mnie trochę inaczej.
2. Wikipedia to zaufane źródło wiedzy historycznej. Tak, czytałem te wszystkie "kontrowersje" i jestem zaskoczony na jak wątłym materiale dowodowym się opierają.

Wiki nie jest zbyt zaufana, ale wystarczy zobaczyć ile ta informacja tam istniała, by zacząć się zastanawiać. Nie oskarżać, bo to czy Franciszek donosił, mnie guzik obchodzi. Jak donosił, to będzie dla mnie taka ciekawostka historyczna i nic więcej. A co do dowodów, to wolałbym byś je przedstawił forum i podał kontr-dowody, bo jestem wzrokowcem i słabo u mnie z szerlokowaniem.
3. No tak, grunt, żeby "coś się działo". Podstawa religii.

Grunt by ta religia się utrzymała, póki istnieje Islam. Dla mnie Katolicyzm jest tzw. mniejszym złem, w dodatku bardzo przydatnym, w walce z Islamem. Pomyśl tylko, armia argentyńskich katolików najeżdża Irak :E .
Poza tym, oprócz argumentu z ''dzianiem się czegokolwiek'', podałem argument o tym, że w moim mniemaniu zrobił za mało, by zaradzić problemom kościoła. Jak ktoś słusznie zauważył kilka stron dalej, zrobił dużo w sprawach teologicznych, tylko, że dla mnie praktycznie nie są przydatne, ze względu na moją niewiarę. Przydatne byłoby np. zlikwidowanie celibatu. Nie domagam się księży-gejów, popierania aborcji przez KK i innych bzdur, które Woland i jego kolesie chcą zrobić w kościele. Mam gdzieś światopogląd kościoła, bo się z kościołem nie identyfikuję, więc księża-konserwatyści mnie obchodzą tyle, co zeszłoroczny śnieg. Wiem jednak, że celibat jest głupotą, która narobiła niezłego rabanu i lepiej by zniknął, chyba, że kościół chce mieć mniej kandydatów do seminarium.
Ostatnio edytowany przez Alchemik 16 Mar 2013, 22:06, edytowano w sumie 2 razy
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Terminus w 14 Mar 2013, 15:34

Alchemik: jak chcesz trollować to rób to z sensem:
1. Oni mają prawo trollować; ja mam prawo ironizować.
2. Wikipedia to zaufane źródło wiedzy historycznej. Tak, czytałem te wszystkie "kontrowersje" i jestem zaskoczony na jak wątłym materiale dowodowym się opierają.
3. No tak, grunt, żeby "coś się działo". Podstawa religii.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Alchemik.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości