Homoseksualizm

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Homoseksualizm

Postprzez scigacz1975 w 25 Sty 2013, 13:39

Scigacz fajnie że bierzesz za pewnik jakiś głupawy tekst który ma na celu tylko podbicie ilości odsłon i nie jest nawet podpisany. To sie nadaje tylko do spuszczenia w sraczu.

Nie - nie biorę pewników. Ale jak znajdę ciekawy artykuł choćby i na pudelku to też go wkleję. A polityka strony? Co mnie to? Tu jest inna, tam jest inna, na tej innej też inna. To akurat mam gdzieś. A że do Ciebie akurat nie trafia? - Dawno już pokazałeś że do Ciebie to tak naprawdę nic nie trafia, więc daruj już sobie.

Wracając do tematu - StalkerCiastek poruszył ciekawy aspekt i nad tym też należało by się zastanowić.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 25 Sty 2013, 14:22

nelson82 napisał(a):Popieram prawo kobiet do aborcji, a nawet prawa mniejszości seksualnych do adopcji dzieci, choć zarówno samej aborcji jak i adopcji przez pary "homo" jestem przeciwny*.

Nie popierasz prawa tylko żądań/oczekiwań danej grupy przekształcenia ich postulatów w obowiązujące prawo.

że nie roszczę sobie prawa do narzucania komuś swoich własnych standardów moralnych, etycznych czy jakby inaczej jeszcze tego nie nazywać.
Nazwijmy to relatywizmem, który współcześnie sprowadza się do postawy zrównywania każdej racji i przypisywania wszystkim tej samej wartości . A wg mnie to postawa z założenia błędna. Nie wdając się w dywagacje taki skrajny przykład:

"popieram prawo nazistów do palenia Żydów choć jestem takiemu paleniu przeciwny, ale nie mogę innym narzucać swoich poglądów".

"Prawo" do aborcji czy adopcji to nie jest "prawem" do zrobienia sobie tatuażu czy piercingu, które dotyczą tylko i wyłącznie osoby tym zainteresowanej. Zarówno w przypadku aborcji jak i adopcji mamy sytuację gdy żądania/oczekiwania dotyczą osób trzecich - dzieci. I stąd ta dyskusja pomiędzy osobami, które uważają, że każde żądanie mniejszości należy bezwzględnie realizować a przeciwnikami takiej postawy, uważającymi, że np. prawo do życia dziecka jest prawem bardziej zasadniczym od prawa do decydowania o komforcie życia potencjalnej matki, czy uważają, że dla czyjegoś widzimisie nie można eksperymentować z życiem i rozwojem emocjonalnym dzieci.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez nelson82 w 25 Sty 2013, 15:14

Terminus napisał(a):Nie popierasz prawa tylko żądań/oczekiwań danej grupy przekształcenia ich postulatów w obowiązujące prawo.
Masz rację, po prostu nie dysponuję tak obszernym i bogatym w pojęcia słownictwem, ale dokładnie to miałem na myśli.

Terminus napisał(a):nie można eksperymentować z życiem i rozwojem emocjonalnym dzieci.
Ale właśnie to robimy w momencie gdy np. chrzcimy kilkumiesięczne dziecko i skazujemy* je na wychowanie w duchu konkretnej religii.

* - inny wyraz nie przychodzi mi do głowy, może Terminus podrzuci mi jakiś bardziej odpowiedni synonim.

:arrowd: Powiem więcej - sam jestem tego przykładem, ale powiedz szczerze - ilu znasz dorosłych (lub inaczej - dojrzałych) ludzi których frapuje tematyka duchowa na tyle poważnie by zadali sobie pytanie czy ich wiara, która zdążyła się już mocno zakorzenić, jest słuszna?
Ostatnio edytowany przez nelson82, 25 Sty 2013, 15:35, edytowano w sumie 1 raz
łatwiej już nie będzie
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Dołączenie: 16 Paź 2011, 00:09
Ostatnio był: 13 Paź 2019, 11:44
Kozaki: 130

Postprzez Tajemniczy w 25 Sty 2013, 15:24

Tyle że wiarę możesz sobie zmienić po ukończeniu odpowiedniego wieku rodziców natomiast masz na całe życie.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 25 Sty 2013, 15:35

nelson82 napisał(a): skazujemy* je na wychowanie w duchu konkretnej religii.
* - inny wyraz nie przychodzi mi do głowy, może Terminus podrzuci mi jakiś bardziej odpowiedni synonim.

Jak widzę na forach rzesze młodocianych ateistów, to nie wyglądają na "skazanych" ;-)
I to mówimy o kraju ponoć "ultra-katolickim" a nie zupełnie zsekularyzowanej Europie Zach.
Żeby nie robić offtopu religijnego w wątku o homoseksualizmie: Religia w dzieciństwie jest na ogół tylko zbiorem rytuałów mniej lub bardziej uciążliwych rytuałów jak paciorek, czy msza, za to błędy wychowawcze odbijają się na psychice już osób dorosłych do śmierci. Zapytaj psychologów jak trudno wyprostować psychikę spapraną w dzieciństwie przez złe relacje, nieodpowiednie wzorce w rodzinie.

Dziecko można spaprać psychikę wieloma rzeczami, również dewocją podobnie jak każdą inną obsesją rodziców (sportową, żywieniową, społeczną itp.). Adopcja to dodawanie kolejnego zagrożenia do tej puli. Czy warto?
Ostatnio edytowany przez Terminus, 25 Sty 2013, 15:41, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez xionc w 25 Sty 2013, 15:37

scigacz1975 napisał(a):Nie - nie biorę pewników. Ale jak znajdę ciekawy artykuł choćby i na pudelku to też go wkleję. A polityka strony? Co mnie to? Tu jest inna, tam jest inna, na tej innej też inna. To akurat mam gdzieś. A że do Ciebie akurat nie trafia? - Dawno już pokazałeś że do Ciebie to tak naprawdę nic nie trafia, więc daruj już sobie.

Haha jak brak rzeczowych argumentów to atakujemy ad personam
Problemem tej strony to brak jakiejkolwiek wiarygodności: Autor sie nie podpisał i wrzucone te wypociny w formie slajdów na ten bardzo interesujący portal. Wcale bym sie nie zdziwił gdyby to była zwykła prowokacja żeby wzbudzić dyskusje a co za tym idzie ruch na stronie a co za tym idzie $ od reklamodawców. Jak widać mozna zameldować wykonanie zadania.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez nelson82 w 25 Sty 2013, 16:04

Terminus napisał(a):Zapytaj psychologów jak trudno wyprostować psychikę spapraną w dzieciństwie przez złe relacje, nieodpowiednie wzorce w rodzinie.
Więc co spaprało psychikę znanej mi osobiście lesbijki na tyle mocno, że wychowywana przez typową katolicką rodzinę i tak wyrosła na "homo"? Jeśli wiesz - napisz proszę. Wielu chętnie (ja również) się dowie, czego unikać w procesie wychowawczym, aby nie doczekać się syna "pedała" albo córki "lesby"
łatwiej już nie będzie

Za ten post nelson82 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70.
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Postprzez Terminus w 25 Sty 2013, 16:17

Dokładnie o tym już to pisałem wcześniej. Proszę sobie odszukać i przeczytać zamiast pisać niepotrzebne posty.

Ponadto polecam przeczytać cokolwiek o procesie wychowania zanim się weźmie za rodzicielstwo. Nie jest to wiedza "tajemna" a powszechnie dostępne pozycje na rynku.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 25 Sty 2013, 16:19

Więc co spaprało psychikę znanej mi osobiście lesbijki na tyle mocno, że wychowywana przez typową katolicką rodzinę i tak wyrosła na "homo"?

Chociażby nieudane związki z facetami. A jeśli chodzi o relacje z rodzicami, to np. złe wzorce ze strony ojca. Wmówiła sobie, że każdy facet jest taki jak ojciec i finito. Po dziewczynie. Możliwości jest wiele, bardzo wiele.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez nelson82 w 25 Sty 2013, 16:54

Terminus napisał(a):Dziecko można spaprać psychikę wieloma rzeczami, również dewocją podobnie jak każdą inną obsesją rodziców (sportową, żywieniową, społeczną itp.).

szm napisał(a):Chociażby nieudane związki z facetami. A jeśli chodzi o relacje z rodzicami, to np. złe wzorce ze strony ojca.

Z obojgiem się zgadzam, ale chodziło mi o coś innego. Zadając pytanie w poprzednim poście, chciałem zwrócić uwagę na to, że dziecko wychowywane przez parę homoseksualną wcale nie musi odziedziczyć po "rodzicach" orientacji seksualnej, zaś sama orientacja takiej pary nie musi determinować ich metod wychowawczych wobec dziecka.

Używając przeciw homoseksualistą argumentu "nieodpowiedni wzorzec" - sugeruje się (między wierszami), że orientacja seksualna rodziców ma decydujący wpływ na to co wyrośnie z takiego dziecka. Większy nawet od tego co rodzice przekażą dziecku (zasady moralne, wiedza itp.).
łatwiej już nie będzie
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Postprzez Terminus w 25 Sty 2013, 17:08

nelson82 napisał(a): sama orientacja takiej pary nie musi determinować ich metod wychowawczych wobec dziecka.

Nigdzie nie pisałem, że musi. Nie musi, ale może. Rzetelnych, kompleksowych badań, które by nie zostały podważone przez "drugą stronę" na ten temat nie ma.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Universal w 25 Sty 2013, 17:58

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć] + [niepotrzebny komentarz, którego po latach bym nie napisał]
Ostatnio edytowany przez Universal, 30 Paź 2025, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości