Ukraina

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Ukraina

Postprzez Kill_Flint w 13 Lis 2012, 22:44

Prypeć Prypecią, zona zoną, a mnie ciekawi co sądzicie. O polityce, sytuacji ogólnej, historii i o innych istotnych rzeczach.
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 15

Reklamy Google

Re: Ukraina

Postprzez Terminus w 13 Lis 2012, 23:00

Ja tam Ukraińcom zawsze współczułem. My Polacy siedzimy między Ruskimi a Niemcami, więc przynajmniej z zachodniej strony mamy jakieś sensowne sąsiedztwo i wzorce.
A Ukraińcy siedzą między Ruskimi a Polaczkami. Myślę że idzie zwariować w takim sąsiedztwie...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez kajzerPL w 14 Lis 2012, 08:21

Ukraina jest niestety zacofana bo przez wieki nie mogła stworzyć własnego państwa i dopiero po rozpadzie ZSRR mogła to zrobić.Współczuję im,że wytrzymali tyle pod rządami Rosji.
Widzew nigdy nie zginie!
Awatar użytkownika
kajzerPL
Stalker

Dołączenie: 13 Sie 2012, 13:58
Ostatnio był: 28 Sie 2024, 22:44
Miejscowość: تونس
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 38

Postprzez djcycu w 14 Lis 2012, 09:49

Terminus napisał(a):więc przynajmniej z zachodniej strony mamy jakieś sensowne sąsiedztwo i wzorce.

O Niemcach nie mam siły się wypowiadać. Kraj z istnie porytymi ludźmi często wywyższającymi się :P Kto był i poznał to wie. Ale na pocieszenie mogę powiedzieć że są i normalni. Niemcy tak czy inaczej według mnie to lepszych czy gorszych nie należy. Ot podobni do Rosji tylko w oczach jakby lepsi bo bogatsi.
kajzerPL napisał(a):Ukraina jest niestety zacofana bo przez wieki nie mogła stworzyć własnego państwa.

A Polska czymś się różni? U nas to dopiero zacofanie. Skrajna bieda, brak pracy, pensje niczym napiwki w dobrym barze albo wstrzymywanie pieniędzy. Rząd kradnie, oszukuje, media kłamią i kolorują. Ale Polak oczywiście w zacofaniu nic z tym nie robi. Rząd opluwa go prosto w twarz a ten mówi że kropi...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez xionc w 14 Lis 2012, 11:28

tak tak rząd Tuska kradnie i kłamie a tvn koloruje i zakłamuje jedyną prawą rzeczywistość. Wiesz gdzie sobie możesz wsadzić te polityczne tyrady?
Faktem natomiast jest że cywilizacja kończy sie na dawnej granicy zaborów pruskiego i rosyjskiego. A Ukraina to już w ogóle dzika kraina ze smokami i trolami.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez djcycu w 14 Lis 2012, 12:30

W dupie byłeś i gówno widziałeś. Byłeś w ogóle na Ukrainie? A w Rosji? A w Niemczech żeby tak od razu oceniać? Ty tylko rzucać umiesz swoimi "mądrościami" jak typowy polaczek. Myślisz że ja jako człowiek nie widzę tego złodziejstwa u nas? Jak więc wytłumaczysz zbyt niskie pensje i te za wysokie podatki? Kolega Ścigacz ci wyjaśni skąd wziąłem na to wszystko określenie że rząd kradnie. Lecą w gumy, non stop afery a my potem łatać mamy dziury których pewnie nie ma...

Pewnie się śmiejesz i bawisz jak typowy troll że mi żyłka pękła. Otóż zmartwię cię bo wcale mnie nie zagrzałeś, próbuj dalej.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21, Realkriss, scigacz1975, pronx18.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez scigacz1975 w 14 Lis 2012, 13:32

@Dj mnie jako przykład do tłumaczenia zawiłości raczej nie podawaj, ja tu robię za śmiesznego człowieczka z paranojami. A gdybym nawet był normalny, to tandem Panów foletowych (jeden już co prawda były) i tak nie zrozumie innego punktu widzenia, bo oni są najmądrzejsi. Więc po co im coś tłumaczyć? :/

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 12 Wrz 2024, 15:31
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Kill_Flint w 14 Lis 2012, 14:25

Na Ukrainie jest zdecydowanie gorzej. Oczywiście są tam ludzie bogaci i rzucają się w oczy. Na przykład we Lwowie, na światłach stoi stara Wołga, a za nią nowa Toyota Land Cruiser. Płace są tam mniejsze niż u nas, a ceny o wiele większe. To może mają małe podatki? A skąd! Płacą jeszcze więcej niż my w Polsce. U nas większość ludzi dorosłych posiada przynajmniej jeden samochód, a tam kiedy ktoś nie własnego to nie jest to czymś dziwnym. Wyobraźcie sobie, że płacicie 10-11 złoty za litr benzyny, u nich tak jest (ale mają inną walutę- hrywnie).
Ludzie, kiedy się przeprowadzą do nowego domu to cieszą się jakby wygrali na loterii główną nagrodę. By kupić na Ukrainie porządny dom trzeba włożyć w to naprawdę duże pieniądze. A o polityce nie ma nawet co mówić, to jest raczej "pseudo polityka".
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Kozaki: 15

Postprzez Terminus w 14 Lis 2012, 17:09

scigacz1975 napisał(a):A gdybym nawet był normalny, to tandem Panów foletowych (jeden już co prawda były) i tak nie zrozumie innego punktu widzenia, bo oni są najmądrzejsi.

No. Sam wiem jak ciężko wytrzymać z atim i xioncem...

djcycu: nie chodzi mi o mentalność samych Niemców, bo z tym bywa również, szczególnie z młodym pokoleniem. Chodzi mi o to, że jako społeczeństwo czy naród potrafili zawsze swoje państwo skutecznie zorganizować i co najbardziej fascynujące powstać z kompletnych zgliszczy państwa (patrz Wojna 30-letnia czy 2 wojny światowe).
Pomijam już to, że sami za te zgliszcza odpowiadają...

A co do Ukrainy: Trzeba pamiętać, że to naród, który tak naprawdę nigdy nie miał trwałej państwowości i tradycji demokratycznych czy ogólnie doświadczeń państwotwórczych. Teraz wyrwali się "na swoje" i lepiej czy gorzej (zwykle gorzej) tworzą swoje państwo. Na dodatek obciążeni doświadczeniami sowieckimi i liczną diasporą rosyjską.
Do tego na gruncie emocjonalnym dochodzą zaszłości i poczucie krzywdy względem sąsiadów, którzy niszczyli ich niepodległość: Rosjan i Polaków (o tym, że się zwykle przy okazji nie pamięta swoich win to zwykle inna sprawa).
Jakby być sprawiedliwym to my też średnio sobie radzimy z budowaniem państwa - patrz rozbuchane politykierstwo a potem dyktaturę w IIRP a obecnie zwykle mało udolne rządzenie przez kolejne ekipy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Adam w 14 Lis 2012, 17:20

Mi też szkoda Ukraińców. Nic dziwnego, że bratali się z Hitlerem, bo Józef ich załatwił na cacy. Ale historycznie się lubiliśmy. Do czasu powstań kozackich....
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 393

Postprzez thainoodles w 15 Lis 2012, 01:52

Widze, że wszechobecne macki onetu zapuściły się i tu, sry djcycu ale Twój post sie czyta dokładnie tak jak najbardziej lajkowany komentarz pod byle jakim artykułem. Ciekawe, że ci co najgłośniej krzyczą o braku pracy i marnych zarobkach to ludzie nieposiadający absolutnie żadnych kwalifikacji, a po szkole średniej to można co najwyżej podawać frytki w makdonaldzie ale taka robota to przecież nie na ich delikatne rączki. Uderzają więc tłumnie na zachód gdzie dostają prace za minimalną pensje za którą kupią w najlepszym wypadku niewiele więcej niż tutaj. W ogóle bawi mnie to przeświadczenie większości moich rodaków że zachód europy to jakaś ziemia obiecana na której nie ma problemów i każdy ma kupe forsy.

Co do Ukrainy, nie ma co porównywać sytuacji u nich i u nas, 2 lata temu byłem we Lwowie i troche mnie przeraziło to co tam zobaczyłem, abstrahując od niesamowicie uprzejmych ludzi, pysznego jedzenia i niskich cen, wiele budynków nie ma nawet normalnej toalety - ludzie załatwiają sie do dziur w podłodze, częstym widokiem były rozbite tramwaje i autobusy wożące normalnie pasażerów po wstawieniu kawałka kartonu w okno albo poklejeniu taśmą pękniętej szyby. Normalką są sklecone z byle czego baraki w których koczują bezdomni żule których jest tam prawdziwe zatrzęsienie, ale i tak najlepsze co to 76 oktanowa benzyna sprzedawana na każdej stacji. :E

Głównym problemem na Ukrainie jest totalna samowolka w niektórych kwestiach co pozwoliło na rozwinięcie sie ogromnej korupcji na każdym szczeblu władzy, począwszy od krawężnika do prezydenta, monopolizacje przemysłu przez kilku miliarderów których wyprodukowały pierwsze lata po upadku ZSRR.

A największą różnicą między nami a zachodem to mentalność ludzi, przeciętny polak kieruje sie w życiu zasadą 'szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie', nie szanuje tego co publiczne 'publiczne=niczyje', narzeka na DOSŁOWNIE wszystko i ma odpustowe poczucie estetyki co widać po kolorach na jakie malowane są elewacje niektórych bloków i wszystkie te historyzujące akcenty na domkach jak np kolumny czy wieżyczki. Poza tym w Polsce nadal panuje duża samowolka budowlana i reklamowa, mnie sie chce rzygać jak widze te wielkopowierzchniowe szmaty zasłaniające całe budynki albo 'luksusowe' grodzone osiedle małych klitek mające jedną droge dojazdową i rozbijające często tkanke miejską.

No i tyle, a moim drogim rodakom marudzącym że zarabiają 1200zł chciałbym tylko poradzić żeby zamiast siedzieć na dupie i chrzanić jaki to rząd zły wzięli sie za siebie i zrobili chociaż jakiś darmowy kurs w urzędzie pracy podnoszący kwalifikacje, bo żeby zarabiać krocie bez żadnego wykształcenia to można mając pomysł na biznes.
thainoodles
Stalker

Dołączenie: 14 Lut 2011, 10:28
Ostatnio był: 18 Wrz 2016, 22:51
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 25

Postprzez scigacz1975 w 15 Lis 2012, 07:23

thainoodles napisał(a):Widze, że wszechobecne macki onetu zapuściły się i tu, sry djcycu ale Twój post sie czyta dokładnie tak jak najbardziej lajkowany komentarz pod byle jakim artykułem. Ciekawe, że ci co najgłośniej krzyczą o braku pracy i marnych zarobkach to ludzie nieposiadający absolutnie żadnych kwalifikacji, a po szkole średniej to można co najwyżej podawać frytki w makdonaldzie ale taka robota to przecież nie na ich delikatne rączki. Uderzają więc tłumnie na zachód gdzie dostają prace za minimalną pensje za którą kupią w najlepszym wypadku niewiele więcej niż tutaj. W ogóle bawi mnie to przeświadczenie większości moich rodaków że zachód europy to jakaś ziemia obiecana na której nie ma problemów i każdy ma kupe forsy....
....No i tyle, a moim drogim rodakom marudzącym że zarabiają 1200zł chciałbym tylko poradzić żeby zamiast siedzieć na dupie i chrzanić jaki to rząd zły wzięli sie za siebie i zrobili chociaż jakiś darmowy kurs w urzędzie pracy podnoszący kwalifikacje, bo żeby zarabiać krocie bez żadnego wykształcenia to można mając pomysł na biznes...

:facepalm: Powiedz to wielu ludziom 30-to, 40-to, 50-cio letnim którzy też wyjechali. To czemu do urwy nędzy teraz się w Polsce narzeka że wyjechali fachowcy? Pojechali do McDonaldsa :/ Co człowiek w Twoim wieku może o tym wiedzieć? Gdzie pracowałeś? Ile razy pracy szukałeś? Ile firm przerobiłeś? Ile firm założyłeś i prowadziłeś? Wiesz co - nie chce mi się normalnie z Tobą gadać. Przestań pisać takie bzdury - PROSZĘ CIĘ :!:

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive zybex.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 12 Wrz 2024, 15:31
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość