Wasza pierwsza gra

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Wasza pierwsza gra

Postprzez qcyk0015 w 06 Wrz 2012, 20:03

Ja jak miałem pierwszy raz kompa to grałem w FIFA 2002 World Cup. Cóż to była wtedy za gra..
Awatar użytkownika
qcyk0015
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2010, 20:57
Ostatnio był: 22 Kwi 2016, 19:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 18

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 06 Wrz 2012, 20:19

Poza klasykami takimi jak Mario czy Contra na Pegasusie, czy te śmieszne Tetrisy od rumunów z bazarku, to moją pierwszą grą na PC była pierwsza część Cywilizacji.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Allistdead w 06 Wrz 2012, 20:30

Jeśli o szeroko pojęte gry chodzi to moją pierwszą, planszową gra strategiczną był "Grunwald 1410" (chyba już to gdzieś mówiłem).
A tak bliżej komputera to miałem wpierw "Igra na ekranie" o których pisała Realkriss, choć ja na to mówiłem "ruskie jajka". Mama zawsze była w to lepsza. Przekręciła nawet licznik (punkty leciały tylko do tysiąca). Rany, jak to wciągało :D Potem też i Tetris wpadł mi w łapy.
Aż wreszcie mój pierwszy komputer: C64. Cudna maszyna, na której grałem i nawet uczyłem się trochę Basica. Niestety nie pamiętam w co pierwsze zagrałem (Bulder Dasch?). Inne dzieciaki przyłaziły do mnie grać na nim, bo byłem jedynym w bloku co miał komputer. nawet mama w końcu po nocach w na nim grała jak spałem. Nawet stację dyskietek potem mi kupiła! Wtedy to było coś a o myszce jeszcze żeśmy nawet nie słyszeli. Joystiki tylko były.
Gdzieś tam jeszcze przez mój dom przewinęła się taka czarna skrzynka z grami na kardridżu. Jak to się zwało to nie wiem. Pamiętam tylko że podłączało się to do telewizora i grało. Taka jakby przedpotopowa konsola.
I w końcu pierwszy PC. Nie raz już o tym mówiłem. Pierwszą moją gra na tym komputerze był: "Baldur's Gate". Do dziś chętnie w niego pogrywam od czasu do czasu. To nic że grafika to 2D, zdarzają się błędy w wyświetlaniu grafiki a rozwiązania w grze to relikty przeszłości. Stara miłość nie rdzewieje ;)
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez mateszew w 06 Wrz 2012, 21:06

Midtown Madness 2 ehh...
Kocham tę grę oraz mało znana również wspaniała giereczka tj. Ignitnion to były moje pierwsze :E
i3 3rd
660
8gb
ssd
Awatar użytkownika
mateszew
Tropiciel

Dołączenie: 09 Paź 2009, 19:54
Ostatnio był: 10 Cze 2017, 16:04
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez Voldi w 06 Wrz 2012, 22:38

mateszew napisał(a):Midtown Madness 2 ehh...

Ehh, jedna z pierwszych.
Pamiętam też Soldier of Fortune 1, w wersji demo, GTA III, parę innych demówek (z jakiejś płyty, z gazet które funkcjonowały wieki temu, ok. 10, 12 lat wstecz, do nie dawna te płyty gdzieś się u mnie jeszcze walały)...
Ale miałem jeszcze to szczęście OGÓLNĄ przygodę z grami zaczynać od Mario, Contry, Czołgów :E i Duck hunta, czy jak to się tam nazywało :)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez jos w 06 Wrz 2012, 23:35

Łojejżku.
Na Amigę 500 to chyba było International Karate.
A na PCta, to chyba Dyna Blasterna u kolegi, znane wcześniej z amigi. A na własnym pececie to był Lion King. Na komórce Snake:P
Pierwsza konsola przenośna to ruski wilk łapiący ruskie jajka. Na automatach sięgam pamięcią jedynie do Metal Sluga mimo, że nie był na pewno pierwszy.
Image
Awatar użytkownika
jos
Stalker

Dołączenie: 05 Wrz 2011, 12:28
Ostatnio był: 05 Lis 2020, 17:25
Frakcja: Monolit
Kozaki: 95

Postprzez vandr w 07 Wrz 2012, 09:29

Pierwsza gra to takie-takie-coś co miało ekranik wypełniony wodą, wciskało się dwa guziki i unoszące się w tej wodzie kółeczka należało "nanieść" na dwa wystające słupki.
Później przyszedł czas na gierki z bazaru, aż wreszcie na Pegasusa- Contra, Tanks, eskimoski("wspinało" się w górę podbijając młotkami coś w rodzaju ceglanych "podłóg") i inne. Następnie Sega-Saturn i hity typu: Sega-Rally, Virtua Fighter 2, Panzer Dragon itp...później wiadomo, Playstation, ale jak chodzi o PC, szczerze powiedziawszy nie pamiętam w co zagrałem w pierwszej kolejności. Mogło to być Worms(pod DOS-em), Need For Speed albo jakiś symulator lotu(obstawiam to drugie :))
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Wczoraj, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez szczypiorofix w 07 Wrz 2012, 10:24

Pierwsza gra w życiu to bodajże "Stunts" - taka wyścigówka na Amigę (grałem u kumpla):
Image

Oczywiście w "ruskie jajka" też się zagrywałem.

Potem na pierwszą komunię (hehe, to były czasy ;) ) dostałem konsolę Rambo (chyba tak to się nazywało) - takie spore czarne pudło z joystickami:
Image

Gier, w które na tym "cudzie" grałem nie zliczę ale najbardziej chyba podobała mi się gra, w której trzeba było ludzikiem skakać po krach na rzece i budowało się igloo w ten sposób. Potem trzeba było do niego wskoczyć ale na drodze stawał wredny misiek ;)

Pierwszą moją grą na PC był Wolfenstein 3D.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez SkullDagger w 07 Wrz 2012, 10:41

Najsamprzód to Pegasus za 30zł wtedy kupiłem:)
I wiadomo Contra, Mario itd itp. Na PC to chyba, pewny nie jestem, Solider of fortune 2 , I.G.I 2 , nie na swoim tylko u kogos( taty znajomy) Hitman 1.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Cromm Cruac w 07 Wrz 2012, 15:56

Pierwsza gra elektroniczna - tenis typu |. |
Pierwsza komputerowa - jedna z pierwszych gier na ZX Spectrum. Dokładnie nie pamiętam ale jedna z tych: Ant Attack, Galaxians, Death Chase.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:27
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez utak3r w 09 Wrz 2012, 20:16

Pierwsza gra wideo to rzecz jasna pingpong ;) z dwóch kresek i kwadracika.
Na Spektrusiu to prawdopodobnie Jumpin' Jack, choć trudno sobie przypomnieć...
Na PeCecie? Hmm... szczerze, to nie pamiętam. W tamtych czasach było trochę tych gierek, i większość była fajna :) w każdym razie, pierwsza połowa lat '90 to była.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez ViS w 09 Wrz 2012, 23:10

Na Commodore C64 to był chyba Defender,bo nie pamiętam już dokładnie
:

Natomiast na PC, to w podstawówce na lekcji informatyki odpaliłem swoją pierwszą grę Lotus. A było to w epoce DOSa łupanego :P
:

Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość