Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Terminus w 14 Sie 2012, 09:15

Coś lżejszego kalibru:
Madagaskar 3. Jednym zdaniem podsumowania: wtórna papka. Dzieci jakoś w kinie wytrzymają. Rodzice zapewne usną.
Nie polecam.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 14 Sie 2012, 10:43

Już dwójka była koszmarna. Typowe dla amerykańskich produkcji dla dzieci, że twórcy nie pozwolą zostać w spokoju oryginałowi, ale tworzą jego duble w nieskończoność. Niestety, efekt jest zawsze gorszy od podstawy, a kolejne części jeszcze gorsze. Tak było z prawie wszystkimi disneyowskimi i dreamworksowymi hitami.
Wyjątek potwierdzający regułę też jest: Toy story 3. Jak dla mnie - najlepsze z całej trylogii.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez paintball_0 w 14 Sie 2012, 11:52

Realkriss napisał(a):Moim zdaniem niepotrzebnie dorabiasz do tego ideologię, nie widzę tu porównania obcych do Meksykanów, ani tym bardziej do afrykańskich rebeliantów - ten pomysł to już nie wiem, skąd wziąłeś, skoro podobno nie pomyliły Ci się filmy...
A poza tym,
:

obcy są przedstawieni jako łagodne, rozmnażające się we wodzie stwory, które nikomu nie wadzą, żywią się energią, a bronią się - bo zostały zaatakowane.

Czy na pewno oglądałeś ten film? Zaczynam mieć wątpliwości.

Muszę ci się przyznać, że oglądałem go dawno a tutaj opisałem co mi po nim zostało w głowie. Jeśliby było w nim więcej, to myślę, że bym to zapamiętał.

Skoro piszesz, że
:

obcy są przedstawieni jako łagodne, rozmnażające się we wodzie stwory, które nikomu nie wadzą, żywią się energią, a bronią się - bo zostały zaatakowane.
To w takim razie jaki jest sens filmu? Jeśli opowiada o ludziach, to po co kosmici? Jeśli opowiada o kosmitach, to dlaczego nie odgrywają oni żadnej roli? Nie mogę sobie przypomnieć na co film stawia nacisk. Bo o ile pamiętam, nie stawia nacisku na nic.

To o Meksykanach, to moje propozycje interpretacji. Zastanawiałem się po prostu co autor mógł mieć na myśli.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Realkriss w 14 Sie 2012, 12:25

No właśnie ten film jest taką historyjką wyrwaną z kontekstu, dlatego określiłam go, jako etiudę.
Niby nic szczególnego, a dobrze mi się oglądało.
Nie ma takiej głębi jak "Moon", albo "Kosmiczna odyseja" i nawet koło nich nie stał, ale wyróżnia się na tle masy gniotów o tej tematyce.
Co do bohaterów, to stawiam na ludzi, natomiast zgadzam się z Tobą całkowicie, że nie wyciska piętna na duszy i nie rozkminia się go w wielu dyskusjach, tak jak to można było robić chociażby z Moon'em:E
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez paintball_0 w 14 Sie 2012, 12:52

Właśnie przeczytałem swój post rozpoczynający dyskusję. Cholera, źle się wyraziłem. Może zacznę od nowa, co? :)

Setting "Monsters" jest świetny i mam za złe ekipie która film robiła, że zrobili go takim słabym.

Zasadniczo uważam, że wszystkie filmy sci-fi i ocierające się o sci-fi są warte obejrzenia. Nawet Prometeusz. :E I w tym konkretnym gatunku, przy tym konkretnym założeniu, oceniam filmy. Nie piszę tutaj recenzji, nie mówię nikomu na co powinien iść do kina a na co nie. Ja tylko dzielę się w tym temacie własną opinią i z zaciekawieniem czytam opinie innych. Bo mnie interesuje, jak ktoś inny odebrał to czy inne dzieło. :)

Ciężko mi ująć w słowa jak rozumiem pojęcie "wymiana opinii". Na pewno nie jest to "ja mam rację, ty się mylisz". :D

Za ten post paintball_0 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Realkriss w 14 Sie 2012, 13:15

Dokładnie wiem, o co Ci chodzi, dlatego też zawsze staram się dodawać: "jak dla mnie", "moim zdaniem", a i tak niektórzy uparcie uważają mnie za dętą sukę, co pozjadała wszystkie rozumy.
Trudno.
Co do "Monstersów" - także się zgadzam, przy większym wysiłku mogło być naprawdę świetnie.
Co do kina s-f - za mało jest filmów w tej tematyce. Jak dla mnie :E A perełki trafiają się niezmiernie rzadko.
Widzę, że też je lubisz, więc mam prośbę, poleć mi parę filmów z ostatnich powiedzmy 10-15 lat, które Ci się podobały, może widziałeś coś, czego nie znam.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez scigacz1975 w 14 Sie 2012, 14:34

Taki malutki off-top - @Kriss bez fałszywej skromności ;)
... a i tak niektórzy uparcie uważają mnie za dętą sukę, co pozjadała wszystkie rozumy...
- przecież Ci to nie przeszkadza. A ja nawet lubię tę Twoją "sucz".
A wracając do tematu - nowy, oczywiście hollybollywoodzki - Battleship Bitwa o Ziemię. Czyste sf - obcy jacyś tacy ludzcy, ale nawet fajnie się ogląda.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Wczoraj, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Realkriss w 14 Sie 2012, 17:20

Nie przeszkadza, dopóki grzecznie się odnoszą, a bywa różnie, sam wiesz.
Bitwa o Ziemię - dno i kilo mułu, do tego Rihanna udaje aktorkę.
Nie wiem, co w tym filmie robi Liam Neeson, który popełnił ostatnio kilka tragicznych ról, w tym w trylogii Nolana o Batmanie - tego guru Batmana, za nic sobie nie przypomnę jego nazwy, w dwóch filmach o tytanach. Czas zmienić agenta, bo ten świetny aktor gra żenujące rólki, czasem w dobrych filmach, ale co z tego.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez paintball_0 w 14 Sie 2012, 18:47

Widziałem tylko jedną, jedyną scenę z udziałem Neesona i już wiedziałem, że tego się oglądać nie da. Tego aktora trzeba umieć wykorzystać. Ma genialny głos, świetnie gra przeróżnych mentorów, ale jeśli rola nie jest dobrze przygotowana, to wychodzi mu satyra własnego siebie. Zupełnie jak Jeff Goldblum:
:

Image
Niektórzy aktorzy są zasobami, z których po prostu trzeba umieć korzystać. Ja osobiście Jeffa uwielbiam we wszystkich jego rolach. To aktor zaszufladkowany jako nerd i geek, ale jest w tym niesamowicie przekonujący i zawsze lubię oglądać filmy z jego udziałem.

Co do sci-fi, które mógłbym polecić. Nie wszystko to są wielkie przeboje, więc być może czegoś nie widziałaś. Nie podaję filmów, o których już się rozpisywałem, bo prawdopodobnie jeszcze kojarzysz tytuły, albo już obejrzałaś. Nie daję linków do informacji dodatkowych do tych filmów, które łatwo znaleźć choćby na jutubie. Kolejność przypadkowa, numeracja począwszy od pierwszego tytułu, który przyszedł mi do głowy:

1. Masters of Science Fiction. Daję link do wikipedii. To kompilacja kilku filmów telewizyjnych utrzymanych w konwencji "Strefa mroku", które niski budżet i słabe aktorstwo wynagradzają ciekawym pomysłem i przesłaniem. Nie mówię, że na 100% się spodoba, ale warto choćby zwrócić na nie uwagę.

2. Film nazywa się HELL i jest niemieckiej produkcji. Opowiada o nadzwyczajnej aktywności słońca, która zamienia ziemię w przegrzane pustkowia. Tylko o nim słyszałem, nie mogę go nigdzie znaleźć, ale brzmi ciekawie. I fajnie wygląda. Nawet zdobywał nagrody. :D

3. Surogaci. Jest nudny i w ogóle go nie rozumiem. Może mi go ktoś wreszcie wytłumaczy, bo nic w nim nie usprawiedliwia Bruce'a Willisa. ;) Niby jest to przesłanie "get a live!", ale jest podane bardzo nieprzekonująco.

4. Misja na Marsa. Tytuł chyba mówi sam za siebie, prawda? :) Pomimo tylu lat, film ciągle aktualny pod kątem technologii. Osobiście stawiam go wyżej od Czerwonej Planety, która była bardzo fajna i znacznie bardziej sensacyjna (w rozumieniu "film akcji"). Ale i tak wolę misję.

Tak na szybko ciężko mi coś więcej wymyślić. Nie chcę też za dużo opisywać, bo nie jestem pewien co już widziałaś.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez scigacz1975 w 14 Sie 2012, 18:48

A przepraszam bardzo - ostatnio oglądałem film, z jego udziałem w roli głównej, gdzie był naprawdę świetny. Nie pamiętam tytułu, ale chodzi o ojca któremu uprowadzają córkę do burdelu, no i mają pecha, bo tatko okazuje się agentem tajnych służb. Może fabularnie powtórka z innych produkcji, ale nie widziałem go jeszcze w takiej roli, a okazał się lepszy od Stathama czy DeNiro. Czasami udaje mu się (mówię o ostatnich latach) popełnić coś dobrego.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Wczoraj, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez KOSHI w 14 Sie 2012, 20:03

To był pewnie Taken czyli Uprowadzona. Dobre kino akcji. Fabuła niezbyt oryginalna, ale łubu-dubu całkiem, całkiem. Spokojnie można obejrzeć.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Kozaki: 649

Postprzez xionc w 16 Sie 2012, 19:30

Jak już przy tym jesteśmy to druga część jest już w drodze