Piwa, jabole, wódka, spiryt, herbata - czyli co lubicie pić

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Piwa, jabole, wódka, spiryt, herbata - czyli co lubicie

Postprzez Realkriss w 25 Cze 2012, 10:58

To powinien Ci cydr smakować.
Bardzo dobry litewski można kupić w sklepach w puszce, ma niby smak gruszkowy, ale słaby.
Niezły jest też jabłkowy w butelce, można kupić słodki i wytrawny.
Moje odkrycie na wakacje 2012.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Reklamy Google

Postprzez kapucha w 01 Lip 2012, 16:39

A ja ostatnio z ciekawości kupiłem z kumplami miód pitny. Kupiliśmy od razu dużo, więc były obawy, że nie posmakuje i się zmarnuje, tym bardziej że do tanich trunków nie należy. A tu miła niespodzianka i pierwsze słowa mojego kolegi po pierwszym łyku: "Ku*wa... To jest zaj*biste!" Ale nie polecam upijania się tym trunkiem. Pod koniec mojej butelki było tak słodko, że aż mną telepało. Ale w końcu napój Słowian, wypadało spróbować :D
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Scorn w 02 Lip 2012, 00:39

Hm, zacznijmy od napojów bez alkoholowych.
Często pijam soki "do wody", czyli te, co to się je rozcieńcza wodą. Jeśli mam kupić coś w sklepie, pada na frugo, ewentualnie Pepsi w puszce.
Jeśli chodzi o alkoholowe. Podzielę to na kilka punktów.
-Piwa
Nie mam jednego ulubionego piwa. To, jakie piję, zależy od okazji, stanu kieszeni lub tego, czy chcę się nawalić, czy nie. Jeśli mam trochę pieniędzy, najzwyczajniej idę do baru z kumplami na piwo lane. W moim ulubionym barze nie wiem, co za piwo leją, ale jest dobre. Jeśli za bardzo nikt nie ma ochoty iść do baru, a można u kogoś posiedzieć i jest kasa- w moim przypadku pada na Desperadosy. Smakują dobrze i są duże.
Jeśli jednak kasy mało- kupuję Kasztelany, za butelkę wychodzi mi koło 2.50 złociszy, a nie smakuje najgorzej. Są ludzie, którzy powtarzają mi, żebym kupował w puszkach, jednak ja wolę butelkę (i tu chodzi o jakiekolwiek piwo), lepiej się trzyma, wygodniej się piję i przede wszystkim (według mnie) piwo lepiej smakuje.
Gdy piwem chcę się już wprowadzić w stan lekkiego uniesienia- zazwyczaj patrzę na promocje w Żabce. Na przykład taka Warka, ostatnio była promocja i kosztowała 8.88 za czteropak. Warka według mnie do najgorszych piw nie należy, a można się nalulać. Jeśli jednak nie ma promocji w żabce- kupuję Kasztelana. Niby mógłbym sięgnąć po tanie piwo z Biedronki, ale to cholerstwo mogę pić jedynie z zatkanym nosem i jak najszybciej.
-Wina.
Tu nie mam swojego ulubionego wina, rzadko wybieram jakieś, jednak najbardziej preferuję wina czerwone półsłodkie. Pije się je przyjemnie, no i są dobrym afrodyzjakiem :)
-Whisky
Whisky rzadko pijam, bo często nie mam pieniędzy na nią. Ostatnimi czasy wszyscy podniecają się Jackiem Danielsem, ja osobiście nie biegnę za modą, a kieruję się smakiem, gdzie na głowę Jacka Danielsa bije Johnny Walker Red Label. W rodzajach whisky się za bardzo nie orientuję. Może różnią się gatunkiem, ale napisałem, który mi bardziej smakuje.
-Wódka
Za wódką nie przepadam, piję ją cholernie rzadko, bo przyjemność z jej picia według mnie jest żadna. Po prostu służy do narypania się i nic więcej. Jednak gdy już stawiam flaszkę, wybór pada na Krupnik albo Finlandię. Są to jedyne dwie wódki, które dam radę przełknąć. Gdy na stół jest stawiane cokolwiek innego- odmawiam picia, bo najzwyczajniej nie dam rady pić, a na siłę wciskać w siebie nie będę.
-Winiacze
Kwestia dające naprawdę duże pole do wypowiedzi. Jednak dużo tu nie napiszę. Mimo iż "winiacze" to nie tylko wina, ale i tanie szampany, napoje winopodobne itp itd. to moim ulubionym jest tak zwany "ruski szampan" i jak każdy wie, ma on kilka rodzajów, w tym jedynie dwa albo trzy mi smakują, ponieważ mają przyjemny smak. I to jedyny winiacz, którego mogę pić, bo inne mi zazwyczaj nie smakują. Była jeszcze bardzo znana Amarena, ale jej już nie sprzedają. Beczki czy Sangrity się nie tknę, bo pierwsze jest owiane naprawdę złą sławą, a drugie jest cholernie nie dobre.
No i na tym mogę zakończyć swoją wypowiedź, nie spodziewałem się, że tak się rozciągnie, ale jednak spłodziłem naprawdę duży kawałek tekstu. To chyba byłoby na tyle. Dziękuję za uwagę.
Image

Scorn
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Kwi 2012, 18:20
Ostatnio był: 25 Lip 2012, 16:40
Miejscowość: Czeluście Mroku
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

Postprzez Dawyd_Kieł w 03 Lip 2012, 00:09

Ja tam lubię, a raczej polubiłem miód pitny - taki np. trójniaczek jest po prostu no... super miodzik :D Ktoś z Was degustował w miodach pitnych? :) Ktoś ma większą wprawę w degustowaniu tego? :P Chciałbym wiedzieć bo np. takiego dwójniaka jeszcze nie kosztowałem a i pewnie są też różne rodzaje tych miodów - ponoć Kasztelański chwalą - jak to z tym jest dokładniej? :)

Prócz tego, to gustuję jedynie w winach, czerwonych półwytrawnych. ;-] Białe mi nie pasują, a pół-słodkie to w ogóle. Nienawidzę piwa a i :wódka: dla mnie też jest fuj - próbowałem tego i tego i jednak... łeee :D :+: (no chyba, że wódka wymieszana w drinku ale to okazjonalnie... potem taka :+: się by przydała na porannego kacora ale trzeba sobie radzić inaczej... :D)
Polecam komiksy cyfrowe - warte uwagi! :-)
https://perium.pl/programpartnerski/pro ... tlpQfkBQAz

Image
Image
Awatar użytkownika
Dawyd_Kieł
Kot

Dołączenie: 08 Lis 2010, 01:23
Ostatnio był: 06 Lip 2012, 14:59
Miejscowość: Wrocławska ZONA
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 0

Postprzez iwan-iwanowicz w 03 Lip 2012, 00:29

Browarki:) a miody pitne to nie do degustacji kac po tym normalnie zabija :E na smutek nic lepszego
Awatar użytkownika
iwan-iwanowicz
Stalker

Dołączenie: 25 Lut 2010, 22:29
Ostatnio był: 23 Gru 2014, 23:09
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: -3

Postprzez smok61 w 03 Lip 2012, 09:25

Przez długie lata lubiłem i piłem wszystko - piwa, jabole, wódkę, spiryt, bimber i sam już nie wiem co jeszcze.
Teraz mam 51 lat i mam uszkodzoną wątrobę, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie, dnę moczanową i pijam herbatę (bez cukru) i zioła.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Kozaki: 75

Postprzez Terminus w 03 Lip 2012, 09:39

Ogólna zasada co do miodów pitnych: im mniejszy "numer" tym słodsze i gęstsze (oraz mocniejsze w sensie zawartości alkoholu) czyli najsłodszy półtorak a najbardziej "wytrawne" to czwórniaki. Co komu smakuje kwestia gustu. Do tego są jeszcze miody "smakowe" czyli owocowe i korzenne w zależności co tam dosypali.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dawyd_Kieł.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Jo_Mason w 03 Lip 2012, 12:20

Każdy alkohol dobry jeśli darowany :). zaraz po osiemnastce piło się co wpadnie - tanie piwa za 1,25zł, wino marki "wino" rocznik "środa" (Kochanica dziedzica - kto pił ten wie co to kopalnia siarki). Teraz wyrosło się z taniego zamiennika i w ogóle z dużych ilości.

- Z bardziej ulubionych piw to Żywiec porter, Okocim zielony (lany).
- Wina słodkie a'la Kadarka.
- Wódka rzadko ale jak już to Sobieski mocno spocony.
- kolorowego syfu nie znoszę (nie rozumiem fascynacji Jasiem Wędrowniczkiem - toż tego się pić nie da)
Ulubiony Mod: CoP - AtmosFear 3, CS - The Faction War

Człowiek - gotowe 4 rozdziały
Terapia - kryminał - NOWOŚĆ
Pingwiny z Madagaskaru - Operacja "MONOLIT" - Opowiadanie ukończone
Awatar użytkownika
Jo_Mason
Stalker

Dołączenie: 27 Lut 2012, 09:47
Ostatnio był: 11 Kwi 2022, 22:50
Miejscowość: Brzesko
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 39

Postprzez Realkriss w 03 Lip 2012, 14:32

Dla mnie piwo Sommersby (z rodziny Carlsberga) to odkrycie na wakacje.
Słodkie, jabłkowe, pycha.
A na drugą nóżkę Warka Radler - czyli piwo + lemoniada.
Lech shandy, robiony tą samą metodą wstrętny i sztuczny.

Tylko mi tu nie kwękać, że Wy, Prawdziwi Mężczyźni nie pijecie takich pedalskich piw.
Kupcie dziewczynie, a zachwyt murowany :E
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez Lucjusz w 03 Lip 2012, 16:22

Nie no prawdziwy mężczyzna takim pedalskim piwem to może tylko wódkę popijać ;) Dla mnie 2.6% to już nie piwo tylko oranżada z %.
----------
Moja dziewczyna pija piwa mocniejsze ode mnie. Typu Dębowe, Okocimy i inne strongi :)
Ostatnio edytowany przez Lucjusz 03 Lip 2012, 16:34, edytowano w sumie 3 razy
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive szm.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez szm w 03 Lip 2012, 16:30

Moja luba woli czarną, najmocniejszą Perłę :E.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Scorn w 03 Lip 2012, 17:56

Realkriss napisał(a):Dla mnie piwo Sommersby (z rodziny Carlsberga) to odkrycie na wakacje.

Z tego co pamiętam, Sommersby to nie piwo.
To po prostu napój piwny, czy coś na ten gust... Wystarczy obrócić butelkę i przeczytać etykietę ;) Dlatego my faceci tego nie pijamy.
Image

Scorn
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Kwi 2012, 18:20
Ostatnio był: 25 Lip 2012, 16:40
Miejscowość: Czeluście Mroku
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości