AKMS

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AKMS

Postprzez Stalker Rambo w 18 Kwi 2012, 06:51

W którymś numerze czasopisma "strzał", albo "broń i amunicja" było o MSBS-ie. Faktycznie jest to prototyp, a to co widziałeś w guglach to zapewne tylko makieta. Jedyna pewna rzecz w tym karabinku to kaliber. Bardzo mi się podoba wygląd karabinka, zarówno tego zwykłego jak i tego w systemie Bull-pup. Jest taki nie-rosyjski.

A tu prototyp nowego karabinu wyborowego:
Image
SKW - oczywiście polska konstrukcja.
Ostatnio edytowany przez Stalker Rambo, 09 Cze 2012, 13:58, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Антони.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Reklamy Google

Postprzez LSkiper w 09 Cze 2012, 10:58

kolego wyglądem trochę przypomina karabin używany przez poborowych i rangą przybliżonych do szeregowego Enfield L85A2 (występujący w stalkerze) lecz chyba dalej nie wiadomo czy będzie on dalej używany w wojsku polskim lecz podoba mi się tak: rozmiar czy on może być noszony na plecach?
czy może w nim być wyregulowana optyka i zmieniony tryb strzału? bo w tym przypadku może być użyty jako karabin szturmowy.
MSI B450A Pro MAX/Ryzen 7 5800X3D/MSI Radeon RX 6700XT/32GB DDR4 3600MHz/2TB WD Blue + 2TB SSD/Logitech MX Master/W10/Cooler Master MWE Gold V2 750W
Samsung Galaxy S22 Ultra
Awatar użytkownika
LSkiper
Tropiciel

Dołączenie: 19 Gru 2011, 23:27
Ostatnio był: 17 Lis 2024, 02:58
Miejscowość: Posen
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Markus Grizzly w 09 Cze 2012, 11:36

Jaki karabin szturmowy?... Na amunicję .338 Lapua Magnum? Samopowtarzalny Karabin Wyborowy - 338 ma być bronią używaną przez strzelca wyborowego w drużynie piechoty. I nie rozumiem jak mógłby nie mieć regulowanej optyki, to obecnie standard.

http://www.altair.com.pl/nsp-spec-284
http://www.altair.com.pl/start-6456

PS. To forum jest w polskojęzyczne.
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Dołączenie: 04 Lut 2008, 13:01
Ostatnio był: 27 Kwi 2019, 14:14
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 15

Postprzez Stalker Rambo w 09 Cze 2012, 14:15

LSkiper napisał(a):kolego wyglądem trochę przypomina karabin używany przez poborowych i rangą przybliżonych do szeregowego Enfield L85A2

Kolego, zdanie zaczynamy z DUŻEJ litery :) i nie za bardzo rozumiem o co w tym zdaniu Ci chodzi.

LSkiper napisał(a):Enfield L85A2 (występujący w stalkerze)

W grze masz podróbę tej broni, Stalker nie ma licencjonowanej broni.

LSkiper napisał(a):lecz chyba dalej nie wiadomo czy będzie on dalej używany w wojsku polskim lecz podoba mi się tak

Kolejne zdanie bez składu i ładu. Ten karabin nie będzie "dalej" używany w Wojsku Polskim. Dlaczego? Pewnie dla tego, że jeszcze nie jest używany, bo to prototyp.

LSkiper napisał(a):rozmiar czy on może być noszony na plecach?

Jak każdą inną broń ręczną. Zapewne będzie ją można nosić na plecach :D .

LSkiper napisał(a):czy może w nim być wyregulowana optyka

To zależy od zastosowanej w karabinie optyki, a nie od samego karabinu.

LSkiper napisał(a):czy może w nim być wyregulowana optyka i zmieniony tryb strzału? bo w tym przypadku może być użyty jako karabin szturmowy.

Ale po co? To jest karabin wyborowy, więc jego głównym zamierzeniem jest nie być karabinem szturmowym.

Uwagi moderatora:

Od WIELKIEJ litery, i co teraz? :P - Wheeljack
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Gizbarus w 09 Cze 2012, 20:13

Jedyne, co może sprawiać kłopot, to średnia precyzja i zasięg strzału, mimo zastosowania relatywnie silnej i dalekonośnej amunicji - niewielkie gabaryty (krótka lufa), do tego układ bullpup. Jednak mimo wszystko wygląda ładnie :P

Z drugiej strony - nie jestem fanem karabinów wyborowych w układzie bezkolbowym. Sprawiają wrażenie broni, która nie może się zdecydować, czy być DMR-em, czy pełnoprawnym karabinem wyborowym.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez nismoztune w 09 Cze 2012, 22:44

Co do tego karabinu wyborowego, czytałem gdzieś na łanach Raport-WTO, czy koncepcja karabinu wyborowego na nabój .338 Lapua Magnum ma sens, gdyż takim nabojem strzela się powyżej 1000m, a strzelec wyborowych to nie snajper i w większości strzela do 700m. Mogę się mylić więc, jak by co to proszę o sprostowanie.
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 30 Sie 2023, 19:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez impulse_101 w 09 Cze 2012, 22:58

Strzelałem z trzech typów; beryla, akms i ak-g i powiem ze najbardziej przypasila mi ta ostatnia wersja z drewniana kolba, jakoś najfajniej się na niej składało do strzału. To tyle w kwestii wygody. Natomiast mój poprzedni akms pewnego pięknego pranka podczas strzelania zrobił mi psikusa wypluwając w dość drastyczny sposób podpięty magazynek wraz z większości swoich trzewi. Pozbierałem wszystkie cześć i z karabinkiem pod pacha pobiegłem do rusznikarza. Na miejscu w oczekiwaniu na przywrócę mojego guna do stanu używalności udało mi się zamienić parę słów z sędziwym już panem który na podstawie swoich wieloletnich obserwacji stwierdził ze im starszy kałach tym lepiej (zapewne licząc już od drugiego wypustu). Co do beryli to narzekał na jakość zastosowanych materiałów i mówił ze to wszystko się lamie, pęka i generalnie można zapomnieć żeby wytrzymały tyle ile "prawdziwe kałachy". Jest w tym trochę prawdy bo mój akms miał wybity rocznik '74 a z tego co pamięta ak-g '63 a to już spory szmat czasu.
Osobiście uważam ze powoli Ak przestaje spełniać wymogi współczesnego pola walki i należy już myśleć o czymś nowszym.

P.S. Tak się zastanawiam czy kałasznikow aby na pewno jest projektowany dla osób praworęcznych bo pomijając ten wcześniej opisany problem z kciukiem i suwadłem to strzelec leworęczny jest w stanie zmienić magazynek jednocześnie cały czas celując i mając palec na spuście ...osoba praworęczna musi się niezłe nagimnastykować zęby dokonać tego wyczynu :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Stalker Rambo w 10 Cze 2012, 10:43

nismoztune napisał(a):gdyż takim nabojem strzela się powyżej 1000m, a strzelec wyborowych to nie snajper i w większości strzela do 700m.

Różnica między strzelcem wyborowym, a snajperem, to nie jest używana broń lub kaliber. Strzelec wyborowy działa w drużynie, natomiast snajper sam lub z obserwatorem. To cała różnica.

impulse_101 napisał(a):Osobiście uważam ze powoli Ak przestaje spełniać wymogi współczesnego pola walki i należy już myśleć o czymś nowszym.

To się zgadza. Nawet wojsko rosyjskie już tak myśli, i nie przyjeli nowego AK do użytku. Powód? Generałowie stwierdzili, że AK jest zbyt przestarzałe.

impulse_101 napisał(a):P.S. Tak się zastanawiam czy kałasznikow aby na pewno jest projektowany dla osób praworęcznych bo pomijając ten wcześniej opisany problem z kciukiem i suwadłem to strzelec leworęczny jest w stanie zmienić magazynek jednocześnie cały czas celując i mając palec na spuście ...osoba praworęczna musi się niezłe nagimnastykować zęby dokonać tego wyczynu :E

Pewnie ci chodzi o suwadło? Gdy byłem na warsztatach taktycznych nauczyli mnie dwóch sposobów.
1. Celujesz, a lewą ręką łapiesz za suwadło pod bronią. Sposób taki jest mniej wygodny, bo przeszkadza mi magazynek.
2. Po wymianie magazyka lekko skręcasz broń w lewo (względem lufy) i lewą ręką łapiesz za suwadło. Ten sposób jest łatwiejszy i po kilku treningach można to naprawdę szybko zrobić.

To prawda, że karabinki systemu AK są bardzo niewygodne, dla strzelców zarówno prawo jak i leworęcznych. Na szczęście powoli komunistyczny mit o tym, jaki to kałach jest wspaniały, powoli jest zapominany.

EDIT:
Ostatnio strzelałem z beryla na certyfikacji. Wywaliłem z 500 szt. amunicji "ślepej" i nie mogłem złapać za łoże. dziwi mnie, że ten plastik się nie stopił :D. Dobrze, że miałem z przodu chwyt.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Szpagin w 24 Cze 2012, 19:48

Dwa pytania: czym różni się karabin szturmowy od powstałego na jego bazie ręcznego karabinu maszynowego (np. AKM i RPK, L85 i L86 LSW, czy AUG i AUG HBAR)?

Drugie pytanie. W internecie znalazłem takie zdjęcie: http://www.militaryimages.net/photopost/showphoto.php/photo/32268. Ktoś wie, gdzie produkowano takie magazynki? Na ile jest to użyteczne? Widziałem podobne do francuskiego rkm-a z czasów pierwszej wojny (nazwa wypadła mi z głowy), ale do AK-47?
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez szm w 24 Cze 2012, 20:34

czym różni się karabin szturmowy od powstałego na jego bazie ręcznego karabinu maszynowego (np. AKM i RPK, L85 i L86 LSW, czy AUG i AUG HBAR)?

Zapewne dłuższą lufą (przynajmniej teoretycznie większą prędkością początkową pocisku), pojemniejszymi magazynkami, dwójnogiem stabilizującym broń podczas strzelania. Tak na prawdę to chodziło o to, aby jak najbardziej zunifikować rkm z karabinkami szturmowymi.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez KSU w 24 Cze 2012, 20:40

AK i RPK różnią się suwadłem (w RPK jest ono cięższe) lufą (RPK ma lufę cięższą i dluższą aby wolniej ulegała przegrzaniu przy strzelaniu ogniem ciągłym) Kolbą i innymi pierdołami ale te obie bronie są bardzo podobne bo przecież obie zaprojektował M. Kałasznikow. W reszcie wymienionej przez cb broni jest podobnie w L86 LSW jest dodatkowy chwyt za magazynkiem żeby moc lepiel opanować broń przy strzelaniu serią. Ale np. w M16A1 HBAR jest inny system zasilania gdyż zasila się tę broń z taśmy ale można też z każdego innego magazynka który pasuje np. do FN FNC, M16, M4, H&K 416, FN SCAR-L. Pozatym takie karabinki jak RPK są wzorowane na karabinkach szturmowych (AK) aby szkolenie w obsłudze takiej broni było maksymalnie podobne a także wymienność dodatków była podobna np. 45 nabojowym magazynkiem od RPK-74 można śmiało strzelać z AK(S)-74 albo celowników optycznych (o ile dany model ma szynę montażową). Co do zdjęcia to jest eksperymentalny magazynek do AK na 100 naboi. Nie wyszedł poza faze prototypu bo uznano go za zbyt trudny w transporcie, za ciężki i podobno często się zacinał. Prace nad nimi prowadzono oczywiście w ZSRR.
Siczka na prezydenta!!!!

Sprzedam pancernik Bismarck z kolekcji Hachette do złożenia numery 1-140.

Za ten post KSU otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Rambo.
Awatar użytkownika
KSU
Tropiciel

Dołączenie: 16 Cze 2012, 19:02
Ostatnio był: 22 Paź 2024, 12:05
Miejscowość: Fajniejsza niż Sovieta
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 25

Postprzez Stalker Rambo w 24 Cze 2012, 22:39

KSU napisał(a):Pozatym takie karabinki jak RPK są wzorowane na karabinkach szturmowych

Błąd w druku? Oczywiście chodziło o km-y, a nie kbk.

Szpagin napisał(a):czym różni się karabin szturmowy od powstałego na jego bazie ręcznego karabinu maszynowego.

Dopełnię wypowiedzi przedmówców. KM-y to przede wszystkim broń wsparcia i musi być wytrzymalsza od zwykłych karabinków. Materiały z których są produkowane są wytrzymalsze, przystosowane do prowadzenia "dłuższego" i "dalszego" ognia. Dlatego również większość broni tego rodzaju wyposażana jest w większe, niż 30-nabojowe magazynki.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości