Moderator: Realkriss
Poprawnie będzię: tabunu.Naturalnie, nie chcę za swoimi plecami tabuna podglądaczy i łowców informacji, więc schodzę do 'pokoju dla VIPów' w kantynie, uprzednio płacąc barmanowi stawkę w wysokości 50 rubli.
Literówka i tak samo jak wyżej: przyczółku.Zrywam się do biegu spod stodoły; pędzę przez krzaki z nadzieją, że nie zdąży mnie zauważyć. Gałęzie uderzają mnie po twarzy, brak nadal piecze i boli, ale nie zwracam na to uwagi – skupiam się na czym innym. Po paru chwilach szalonego pędu z karabinem w rękach dobiegam do przyczółka – kilka sporych głazów porośniętych jakimś mchem.
Ogólnie konstrukcja tego zdania jakoś mi nie pasuje, ale to pomińmy. Wyjątkowo wredny typ (czyli ja), mógłby się przyczepić, że nie wiadomo do końca kto samobójstwo popełnił, więc dla bezpieczeństwa zmieniłbym tylko lekko końcówkę: a na końcu ten drugi popełnił samobójstwo, czy coś w tym stylu...Miałem w głębokiej dupie wszystko - nawet to, że bogacz zginął, trafiony kolejnymi kulami zamachowca, a na końcu on sam popełnił samobójstwo.
Z kontekstu wynikać może, że opis dotyczy stojaka, dodatkowo sama "charakterystyka" jest w mym odczuciu trochę nieskładna (szczególnie ten fragment z końską twarzą). Ten wyraz bym w ogóle wywalił, jest on niepotrzebny.Widząc to, uderza się płaską dłonią w czoło i odsuwa stojak ze 100-watową żarówką nieco na bok. Teraz mogę mu się przyjrzeć - jest dość niski, w średnim wieku, lekko łysawy na czubku głowy i ma końską twarz, która, nie wiem dlaczego, ale przywodzi mi na myśl weterynarza.
Roen napisał(a):Ogólnie konstrukcja tego zdania jakoś mi nie pasuje, ale to pomińmy. Wyjątkowo wredny typ (czyli ja), mógłby się przyczepić, że nie wiadomo do końca kto samobójstwo popełnił, więc dla bezpieczeństwa zmieniłbym tylko lekko końcówkę: a na końcu ten drugi popełnił samobójstwo, czy coś w tym stylu...Miałem w głębokiej dupie wszystko - nawet to, że bogacz zginął, trafiony kolejnymi kulami zamachowca, a na końcu on sam popełnił samobójstwo.
Powróć do O-powieści w odcinkach
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości