S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez KoweK w 07 Maj 2012, 12:02

"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Reklamy Google

Postprzez tomasz4815 w 07 Maj 2012, 15:28

Nie znamy oficjalnej przyczyny zawieszenia projektu, ponieważ żadnych oświadczeń ze strony GSC nigdy nie było. To osobista decyzja Siergieja Grigorowicza .

Czyżby Siergiej G. arogant i egoista? A może poprostu kolejna kapitalistyczna świnia? Burak. :facepalm:

[ciach]

Uwagi moderatora:

Z takimi obrazkami to na kwejka won. - xKoweKx
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 15:37
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez pan kozaq w 07 Maj 2012, 16:48

Mam plan. Na miesiąc trzeba przestać gadać o dwójce i grać w starsze części. I po problemie :D
Image
Image
Image

Za ten post pan kozaq otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Werewolver.
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 24 Paź 2024, 18:43
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Postprzez Pudzianos w 17 Maj 2012, 15:57

To się tak wypowiem odnośnie najnowszego źródełka informacji, które nam wytrysnęło.
Źle się dzieje. Z informacji, którymi dysponujemy kreśli się niezbyt piękny obraz sytuacji. Prace nad Stalkerem 2 zostały zawieszone, jak i ekipa odpowiedzialna za niego, bo rzekomo "efekty nie były zadowalające" - jak to? Czyż nie ci ludzie stworzyli rdzennego Stalkera i jego dodatki? Ludzie, którzy żyli tym światem, byli niejako "pierwszymi stalkerami". Nawet jeśli wykonywali tylko rolę, jak to się wyraził Razumow, "najemników", to robili to bardzo dobrze, a przez lata pracy zżyli się z uniwersum, znając go od podszewki. Z wywiadu można wywnioskować, jakoby to sam Grigorowicz odpowiada za wszystko, a dotychczasowe GSC wcielało jego idee w życie. I że tym razem zawiedli go, nie mogąc zrealizować jego wizji dotyczącej Stalkera 2. A gdzie ich miejsce w tym projekcie? Dlaczego czynić z nich tylko pędzel w rękach Grigorowicza, a nie pełnoprawnych artystów? :/
"Projekt żyje!" - ale co to za życie? Nie ma ekipy, dotychczasowe efekty są niezadowalające, więc pewnie wylądują w śmietniku, na horyzoncie nie ma też nikogo, kto mógłby wziąć w swe ręce Stalkera 2. Cóż, może życie w aspekcie biznesowym jest, nawet bardzo bujne, ale nie w aspekcie, który zainteresowałby graczy.
Stalker jest i go nie ma - czyli prawa do marki są w pewnych rękach, które może komuś udostępnić. W najbardziej optymistycznym scenariuszu gra i tak wyjdzie za kilka lat, więc nie ma co się rozglądać za nim. A w najgorszym - cóż, pewnie ktoś kiedyś się za niego weźmie. Ale czy wówczas ktoś będzie pamiętał, że "jakiś tam stalker" w ogóle istniał?

Grigorowicz, czemu nam wszystkim to robisz? :C
Pudzianos
Kot

Dołączenie: 12 Lis 2010, 19:55
Ostatnio był: 17 Lis 2016, 21:57
Kozaki: 11

Postprzez raczejtak w 17 Maj 2012, 18:54

Pudzianos, nie napinaj się tak... Wiadomo, każdy chciałby JUŻ zagrać w Stalkera 2, ale trzeba na to spojrzeć z szerszej perspektywy.
Wiemy, że projekt Stalker 2 żyje i jak mniemam każdy, kto wcześniej interesował się tą grą wie, że Grigorovich jest kapryśny, ale to bierze się z tego, że chce w grze zawrzeć swoje wizje i wkłada w to sporo serca (chociaż mogłoby się wydawać inaczej). To człowiek ambitny i surowy, więc przyjdzie nam uzbroić sięw cierpliwość.
Z resztą podobnie było z pierwszą odsłoną gry, wystarczy przyjrzeć się historii i buildom. Nie wszystkie pomysły Grigorovicha zaimplementowano w grze (z różnych powodów), wielokrotnie przekładano datę premiery...

Stalker 2 dalej należy do Siergieja G i możemy się spodziewać, że próbując pozyskać dla tej gry nowy team, świeże pomysły i programistów z odrobinę większym doświadczeniem...Stworzy dla nas grę, o której śnimy po nocach (jak na razie niektórym zostaje więc przysłowiowa goła baba. Ja nie będe narzekał).
W wywiadzie czytamy o powodach rezygnacji z dotychczasowej ekipy twórców gry. Rozumow mówił owijając trochę w bawełnę, ale myślę, że dlatego Grigorocich nie był zadowolony z prac nad grą. Sama koncepcja, fabuła, pomysły potworów, concept-arty, to stanowi "łatwiejszą" część pracy nad grą, trudniejsze jest wcielenie tego w życie.
Dlatego też decyzja o zmianie ekipy. Szczerze mówiąc nie dziwię się. I nie chcę, by ktokolwiek zrozumiał mnie źle- WSZYSCY twórcy dotychczasowych odsłon tej gry włożyli w to kawał serducha, za to chapeau bas dla nich.
Myślę jednak, że w zderzeniu ich umiejętności z pomysłami właściciela marki programiści polegli.

To są moje odczucia po dzisiejszym Q&A. Może naiwnie, ale ufam, że Grigorovich nie spartoli nadziei pokładanych w nim i grze, na którą tak wszyscy czekamy. Oczekiwania są wielkie, ale myślę że i nowy team (jak już go skompletują) jak i sam twórca marki dadzą radę i dostaniemy grę, która przejdzie nasze oczekiwania.
raczejtak
Kot

Dołączenie: 07 Wrz 2010, 16:35
Ostatnio był: 06 Gru 2014, 16:15
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 8

Postprzez KoweK w 18 Maj 2012, 03:05

Ja za to na jednej ruskiej stronie, gdzie jakiś newsman opublikował swój artykuł opisujący historię STALKERa itd., i przy okazji wspomniał, że wg jego zaufanych źródeł (można się domyślać, że ma kontakty z którymś z pracowników), gry S.T.A.L.K.E.R. 2 nigdy nie było. Chodzi oczywiście o coś grywalnego, jakąś pre-alphę, bo to, że ekipa miała gotowe modele, dźwięki, animacje oraz cały silnik gry to całkiem inna sprawa.
W sumie po małym zastanowieniu wydaje się to prawdopodobne... w końcu GSC zostało "zamknięte" w dzień, kiedy miała być zaprezentowana fabuła gry, która istniała wtedy tylko na papierze i zapewne nadal jest tylko w takiej postaci...
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 02:52
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez evo68 w 18 Maj 2012, 10:18

Może to i lepiej, że nie było wersji pre-alpha i beta itp. Dzięki temu nie ma niepotrzebnych napinek i płaczu tak jak przy pierwszej części S.T.A.L.K.E.R.`a (udostępnienie materiałów pokazu animacji i szkiców u mnie rozbudziło odczucia jak przy Cieniu czyli najpierw zachwyt i nadzieje a potem opad szczęki z wielkim zdziwieniem). Nie zmienia to faktu, że smuci mnie rozwój pełnoprawnego sequela. Chociaż to poszukiwanie studia, które ma zrobić stalkera 2 może doprowadzić albo do całkowitego anulowania projektu lub drastycznych zmian po, których stalker nie bedzie stalkerem.
evo68
Kot

Dołączenie: 02 Kwi 2006, 18:30
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 13:24
Miejscowość: Legnica
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Postprzez Sieryj5 w 11 Cze 2012, 15:39

o Super Wreszcie będę mógł pograć w Stalkera Na Xboxie :D i wogulę fajnie że już powoli wychodzi nowa wersja stalkera bo już wygrałem wszystkie stalkery jakie były i już i się znudziły. więc się bardzo cieszę :E

Uwagi moderatora:

Polska trudne język, pisz jak człowiek. - Wheeljack

Za ten post Sieryj5 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Werewolver.
Awatar użytkownika
Sieryj5
Kot

Dołączenie: 10 Cze 2012, 12:49
Ostatnio był: 16 Sie 2012, 13:00
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: -12

Postprzez Kpuc w 11 Cze 2012, 16:07

evo68 napisał(a):Może to i lepiej, że nie było wersji pre-alpha i beta itp. Dzięki temu nie ma niepotrzebnych napinek i płaczu tak jak przy pierwszej części S.T.A.L.K.E.R.`a (udostępnienie materiałów pokazu animacji i szkiców u mnie rozbudziło odczucia jak przy Cieniu czyli najpierw zachwyt i nadzieje a potem opad szczęki z wielkim zdziwieniem).

Dzięki tym wszystkim build'ą powstało sporo ciekawych modów, bierz to pod uwagę. Autorzy tych modów chcieli przywrócić co co miało być...
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Kozaki: 285

Postprzez evo68 w 12 Cze 2012, 10:08

Kpuc napisał(a):
evo68 napisał(a):Może to i lepiej, że nie było wersji pre-alpha i beta itp. Dzięki temu nie ma niepotrzebnych napinek i płaczu tak jak przy pierwszej części S.T.A.L.K.E.R.`a (udostępnienie materiałów pokazu animacji i szkiców u mnie rozbudziło odczucia jak przy Cieniu czyli najpierw zachwyt i nadzieje a potem opad szczęki z wielkim zdziwieniem).

Dzięki tym wszystkim build'ą powstało sporo ciekawych modów, bierz to pod uwagę. Autorzy tych modów chcieli przywrócić co co miało być...

Masz rację ale niechciałbym przeżywać znowu historii developerskiej z pirwszego stalkera.

Uwagi moderatora:

Nie ma potrzeby cytowania ostatniego posta w całości. - Wheeljack
evo68
Kot

Dołączenie: 02 Kwi 2006, 18:30
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 13:24
Miejscowość: Legnica
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Postprzez Uruz w 19 Cze 2012, 13:02

Miejmy nadzieję że jednak za pół roku twórcy pochwalą się jakimś filmikiem lub czymś podobnym i że pracę będą nadal trwały. Projekt jest "zamrożony" więc istnieje szansa że twórcy do niego wrócą i stworzą coś grywalnego. No bo ile raz można 3 części Stalkera ponownie przechodzić ?;)

Myślę że to za duża kasa jest do zarobienia żeby tak totalnie porzucić ten projekt. Miejmy nadzieję że jesli faktycznie GSC go odmrozi to sami go dokończa a nie wezmą jakiejś pierwszej lepszej grupki i nie spartaczą tego.

A zresztą,będzie jak zwykle czyli czas pokaże co i jak.
Image
Awatar użytkownika
Uruz
Kot

Dołączenie: 16 Cze 2012, 13:48
Ostatnio był: 24 Cze 2020, 21:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Kozaki: 2

Postprzez meJKu w 19 Cze 2012, 13:09

Uruz napisał(a):Miejmy nadzieję że jednak za pół roku twórcy

Mówisz o Joe Mullinie, czy może o Grigorowiczu? ; )
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Frakcja: Wolność
Kozaki: 111

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość