Warsoonclang napisał:
To przez głupich i nieodpowiedzialnych ludzi są wprowadzane takie zakazy (nawet dla lekkich narkotyków) albowiem wpadają potem Tacy naćpani pod autobus czy obijają kogokolwiek na kogo wpadną.
Na pierwszy rzut oka niby masz racje, nie bez powodu często się powtarza iż "Wszystko jest dla ludzi, tylko mądrych" .
Ale chwila, jeżeli będziemy myśleć w ten sposób to dojdziemy do wniosku iż wszystkiego trzeba zakazać bo społeczeństwo u nas głupieje na potęgę ( czy tylko ja mam takie ogólne wrażenie ?), a przecież DOSŁOWNIE WSZYSTKO w rekach nieodpowiedzialnych ludzi robi się niebezpieczne - od zapałek, przez noże do obierania jabłek, że już nie wspomnę jakim niebezpieczeństwem jest dobry samochód w rękach świeżo upieczonego kierowcy z rocznym stażem jazdy, który dochodzi do wniosku że po roku to umie już wszystko.
Dlatego jak dla mnie droga zakazów jest ślepą drogą bez przyszłości, bo jeżeli będziemy tak myśleć do kiedyś ktoś nadgorliwy może dojść do wniosku jak Kononowicz " Niech nie będzie niczego " skoro wszystko może być niebezpieczne.