Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Stalker Rambo w 27 Gru 2011, 12:45

Mam wszystkie części "The Crow" i faktycznie pierwsza część, chyba najlepsza. Chociaż trójka też daje radę.

Ostatnio oglądałem fajny film dokumentalny. Grom - prawdziwa historia. Myślę, że dla miłośników tematu, film jest pozycją godną uwagi.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 27 Gru 2011, 14:32

Co do [REC]-a... 30 marca wychodzi trzecia część. Osobiście, jako fan serii, nie mogę się doczekać. ;)

"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Rambo.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Glaeken w 27 Gru 2011, 15:43

Polecam film Parnassus Terry'ego Gilliama sprzed paru lat, w sam raz na świąteczny okres baśniowy film z plejadą gwiazd w tym genialną rolą Heatha Ledgera (jego ostatni przed śmiercią film).

W tych samych klimatach "Duża ryba" Tima Burtona.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez xionc w 27 Gru 2011, 15:48

9 Kompania wybitny? Bez przesady, wybitny to jest Spaleni słońcem http://www.imdb.com/title/tt0111579/
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Realkriss w 27 Gru 2011, 16:00

Nie zesraj się.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, Lucjusz, Adriomeniks, scigacz1975, Tajemniczy, kapucha, Universal,
Negative KoweK, xionc, Pijawol, BJ Blazkowicz.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Stalker Rambo w 27 Gru 2011, 16:25

Co za wredna baba :E
9 Rota to jeden z lepszych filmów wojennych, które oglądałem. Rzeczywiście momentami lekko przynudza, ale to sprawia, że film jest jeszcze bardziej życiowy. Faktycznie widać podobieństwa, między 9 kompanią i Jarhead'em. Pokazanie żołnierza w sresującej sytuacji jaką jest wojna. Jego nastawienie do życia i śmierci. Te filmy mają głębszy ukryty sens.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Dżuz w 27 Gru 2011, 16:40

Ja tam (w tej "9-tej kompanii") widzę więcej podobieństwa do "Full Metal Jacket", ale tego "Jarhead" nie widziałem więc... :P
A film cóż, średni - da się go oglądać, ale jakoś nie powala. Ot, solidne kino, ale nic poza tym. No i ten super snajper co naku*wiał z Dragunova jakby miał z 20 lat doświadczenia, a on się tłumaczył, że ma wyćwiczone oko bo rysuje :facepalm:
Damn, to ja chyba też powinienem się do wojska zaciągnąć :E
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Tajemniczy w 27 Gru 2011, 16:56

Jeśli mówimy o rosyjskich filmach wojennych chciałbym wam polecić arcydzieło tego gatunku:
Idź i patrz

Akcja filmu toczy się na terenie, okupowanej przez Niemców Białorusi, w 1943 r. 14-letni Florja jest świadkiem dokonanej przez faszystów eksterminacji mieszkańców rodzinnej wsi [w tym również jego najbliższych]. Doznany przez niego szok powoduje głębokie zmiany w psychice. Chłopiec ucieka do własnego świata, z trudem odróżniając jawę od sennych fantazji... Wojenny dramat Elema Klimowa to wstrząsająca historia o utracie niewinności. Reżyser filmu, w celu spotęgowania klimatu koszmaru, użył bogatych środków plastycznych z pogranicza baroku i ekspresjonizmu. .Po nakręceniu filmu "Idź i patrz" Klimow nie stworzył żadnego nowego filmu, ponieważ jak stwierdził "wszystko co chciał osiągnąć w filmie już zrobił".MPAA (Motion Picture Association of America) do dziś nie nadała oznaczenia wiekowego dla tego filmu.
Trailer:

Kawał świetnego, mocnego kina wojennego. Film ten pokazuje z całą jaskrawością co wojna potrafi zrobić z człowieka i jak umie wyzwalać w człowieku najniższe instynkty. Polecam gorąco wszelkim fanom dobrego kina wojennego.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 28 Gru 2011, 16:36

Wyjątkowo zgadzam się z xionc'em: "9 kompania" to owszem fajny film, ale jak dla mnie nic specjalnie wybitnego. Fajna propagandówka nakręcona by umacniać mocarstwowe nastroje w putinowskiej Rosji. Ani to artystycznie nie powala ani z prawdą historyczną nie ma wiele wspólnego...
Zgadzam się też co do "Spalonych słońcem"

A tak z innej bajki obejrzałem ostatnio niejakie "Pachnidło" i przyznam, że tak spapranego finału jak w tym filmie to daaaaawno nie pamiętam... Nie polecam.

Tak na marginesie filmu, który poleca Tajemniczy: Иди и смотри Klimowa szczerze bym radził nie oglądać osobom niepełnoletnim. I proszę nie traktować tego jako zachęty do oglądania...
To niewątpliwie film wybitny ale też wyjątkowo "ciężki" dla psychiki. Trochę jak oglądanie filmów dokumentalnych w muzeum KL Auschwitz-Birkenau.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Tajemniczy w 28 Gru 2011, 19:56

:arrowu:
Tak masz rację. Sam na filmach widziałem wiele ale to co pokazano w tym filmie nie zapomni się tak szybko... Sam fakt że po dziś dzień nie ma oznaczenia wiekowego daje do zrozumienia że nie jest to poślednia produkcja. To nie jest film wojenny a'la "Szeregowiec Ryan" gdzie od początku są tylko kule, karabiny i flaki latające ponad dachy. Film ten wymaga od widza swoistej gimnastyki wyobraźni. Mnóstwo jest tam scen jakby nie dokończonych i to jest właśnie miara arcydzieła tego filmu i to powoduje że na długo zostaje on w pamięci widza. Nie polecam ludziom wrażliwym i o słabych nerwach.
Ale z drugiej strony:
Wojnę zrozumie tylko ten który ją przeżył lub stracił kogoś bliskiego... więc sam film tylko w niewielkim stopniu pokazuje tragedię pokolenia zniszczonego II wojną światową i hitlerowską okupacją...
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Trep w 28 Gru 2011, 20:13

:arrowu: Aż zachęca do oglądania, nerwy mam,tak więc po nie przestraszę się przy byle czym,wyobraźnię też. Powiesz coś więcej o tym filmie ?
Nie lubisz ciasteczek? Więc jak możemy się przyjaźnić skoro nie lubisz ciasteczek?
Awatar użytkownika
Trep
Stalker

Dołączenie: 04 Gru 2011, 20:24
Ostatnio był: 29 Mar 2013, 14:39
Miejscowość: Polish
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 7

Postprzez Tajemniczy w 29 Gru 2011, 09:52

To teraz dam coś w drugą stronę :E
Jesteśmy z przyszłości
Dobra zabawa i łatwy zarobek, to zasady, którymi kierują się w życiu czterej młodzi mieszkańcy współczesnego Sankt Petersburga. Ich ulubionym zajęciem jest wykopywanie na dawnych pobojowiskach przedmiotów z II wojny światowej i sprzedawanie ich kolekcjonerom. Podczas jednej z eskapad, poszukiwacze trafiają na duże znalezisko, pełne broni, dokumentów i szkieletów żołnierzy zabitych w wojnie. Młodzi ludzie nie potrafią jednak uszanować poległych - bawią się czaszką, wymachują bronią, upijają się i kpią z miejscowej staruszki - matki poległego żołnierza. Chwilę potem zaczynają dziać się wokół nich rzeczy niezwykłe, które sprawią, że beztroska zabawa przerodzi się w pełną dramaturgii walkę o przeżycie, a ich stosunek do wojny i jej bohaterów na zawsze się zmieni.

Film w wielu momentach zabawny, występuje w nim wiele śmiesznych scen oraz dialogów. Doskonały film dla tych którym znudziły się flaki latające ponad dachy domów ale z drugiej strony jest w tym filmie sporo akcji która sprawia że przygody bohaterów trzymają nas cały czas w napięciu.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości