MMO - samo zło
. Cóż, nie zawsze moi mili padawani - mimo iż kojarzy się z wydatkami rzędu 150 zł za 3 miesiące grania rozpikselowanym "knajtem" i walenia "aksem" i "spelami" w potworki, jest to całkiem innego jeśli zabrać się za darmowa półkę - oczywiście mogą być mikropłatności, bo Bozia tak zrobiła, że ludziom się w łebkach poprzewracało i biorą kasę nawet za durne podplusowanie broni z większym procentem na szanse udanego plusowania czy teleport w różne miejsce; można się bez tego obyć, a jak ale dla przykładu:
1.Chcę dojść do wioski z drabem dla którego miałem przytargać
x jelit wilczków i zabić
y niebezpiecznych dzików.
a) Pójdę tam na piechca i zacznę podziwiać widoki, które w grach MMO potrafią być naprawdę ładne
.
b)Zapłacę kilka złotych(to jest tak powyżej 10zł żeby zyski ze specjalnej waluty nie były zbyt małe
)aby dostać ze 100 diamentów czy Shakesowych grzybków
, za które potem kupie runę teleportacji za 6 diamencików
.
Nie każdy przerzuci się na całkowite pozostawienie tej garści złociszy na słodycze czy książkę, a wyda to na specjalna walutę - oczywiście ja w życiu nie wydałem w grach MMO ani grosza na taka kasę i chyba tak zostanie, bo ja takim super fanem gry jeszcze nie jestem
.
Jedyne co mnie wkurza to eventy, kalibracje i konserwy
.
Gry MMO jednak pozwalają poznać nowe osoby i nauczyć się trochę kultury
. Poznać nowe zainteresowania, zawody, przepisy kuchenne, rośliny i wreszcie przyjaciół i przyjaciółek; Blizzard dla przykładu(choć to droższa pólka
) ma nie jeden punkcik w rankingu rozwoju populacji ludzkości; zaczyna się od handlu wymiennego, kilku rajdów a kończy na ślubnym kobiercu
.
Ale wpadłem natomiast w dwie gry MMO - zapewne znane Runes of Magic i League of Legends. Te pierwsze to standardowe MMORPG o ludziach i elfach(ale bez zbytniego rasizmu jak to było w Aionie ze rasy się biły nawzajem
) a LoL to taka jakby strategia taktyczna, w której polega na zniszczeniu wrogiej bazy pięcioosobową ekipą - fajne jest to, ze żaden bohater się nie powtarza i łącznie 10 osób ma każdą inna postać
.