Piterxd napisał(a):Spora część usterek wychodzi po przegrzaniu laptopa. Niestety takie urządzenie szybko gromadzi kurz w swojej "wentylacji". Pomijam zimne luty bo ostatnio "standard" w sprzętach elektronicznych.
Ale odkopałem cytat
Ale naprostujmy to trochę. Faktycznie laptop ma tendencję do gromadzenia kurzu w swych wąskich kanalikach, ale tylko wtedy gdy jest non stop w jednym miejscu, np. na biurku albo komodzie, lub nie daj bóg za łóżkiem
Jak łazi się z nim po chacie i jest on zawsze przy nas to raczej nic mu nie grozi, ale ludzie zazwyczaj pierdzielną go gdzieś, podłączą do prostownika i myślą, że koty
Tak czy siak, wystarczy odkurzać w jego otoczeniu minimum raz na tydzień.
Odkryłem ostatnio fajne zjawisko
Normalnie komp u mnie stoi po lewej stronie biurka na podłodze (nie na dywanie), między komodą, a biurkiem tak więc nad nim nic nie ma, a między komodą, a nim jest około 15 cm, tak więc dla niego jest przestrzeń około no nie wiem, 40 cm. Kiedyś odkurzałem pokój raz na jakieś 2 tygodnie. Tylko kurze przecierałem, (byłem niechlujem)
i skutkiem czego był wiecznie grzejący się desktop z kilogramami kurzu w radiatorach i wentylach. Musiałem kompa czyścić co miesiąc praktycznie.
Teraz odkurzam pokój z 2 razy na tydzień i powiem wam, że jak ostatnio (około miesiąc od poprzedniego czyszczenia) rozkręciłem kompa to byłem aż zdziwiony. Tylko lekki meszek z kurzu na radiatorze proca (Hyper Master TX3). Żadnych śladów wrogich dywanów pod wentylem.
Wniosek? Jak środowisko kompa jest utrzymane w czystości, kurz mu nie grozi przez dłuuuugi czas
I zauważyłem też, że dyskusja z doradzania kupna laptopa przeszła na część ofensywną użytkowników odnośnie marek laptopów. Podsumowując, każdy ma inny gust i szczęście do modeli. To tak jak z procami. Jednemu trafi się sztuka, która się dobrze kręci, a drugi dostanie szajz z którego nawet 100 Mhz nie wyciśnie (to oczywiście przesadzony przykład). Zarówno Asus, Dell, HP, Acer i inne mają swoje plusy i minusy. Nie ma sensu teraz się wykłócać, najlepiej iść do sklepu i zapytać się kogoś kto faktycznie się na tym zna i ma do czynienia z laptopami 24/7 oraz podpytać, który model ma największe powodzenie u klientów. My tu teraz polemizujemy, zaraz się zaczniemy kłócić, kozaki wypijać i jakieś dziecko narzuca kur**mi na pół forum, a admini zamkną temat w piździ*c i tyle z tego będzie. Chłopak na bank już kupił kompa, albo ma upatrzony model.
Proponowałbym założyć osobny temat odnośnie laptopów, netbooków i innego sprzętu przenośnego, żeby tam dzielić się swoimi doświadczeniami i opiniami, a na bank kiedyś ktoś tam wejdzie i znajdzie odpowiedź na nurtujące go pytanie
Pozdro