przez Terminus w 18 Lis 2011, 20:50
@Universal:
1. Żaden z nas NIE WIE jak jest naprawdę, bo jeszcze żyjemy, więc nie wiemy kto i dzięki czemu np. jakiej spowiedzi doznał łaski odpuszczenia grzechów i zbawienia. A ponieważ nie wiemy nasza wiara opiera się tylko na świadectwach jakie nam zostawili apostołowie i ewangeliści. No właśnie:
2. Apostołowie. Pomińmy Twoje dywagacje o tym, że apostoł to każdy głoszący Słowo Boże, skupmy się na biblijnych Apostołach czyli 14 osobach [wliczając Judasza i jego następcę Macieja oraz Szawła], na podstawie których relacji i objawienia opiera się Nowy Testament. O spowiedzi mamy jedną relację św Jana. Relację świadka, na dodatek "ucznia umiłowanego", czyli tego, który najlepiej zrozumiał naukę Mistrza. Ja z nim polemizować nie będę. Tak więc mamy wskazanie Jezusa do odpuszczania grzechów przez apostołów tj. jego uczniów wybranych pośród innych uczniów i wyznawców do głoszenia nauki. Tu już mamy pierwszą wskazówkę, że "nie każdy". Drugą jest wybór Macieja przez 11 apostołów na następcę Judasza. Widać skoro oni uważali, że jest potrzebny podział na tych co studiują i przekazują naukę reszcie wyznawców, tym samy niejako sankcjonują instytucję kapłana. Wiemy, że spowiedź w pierwszych wiekach wśród chrześcijan istniała. Dlatego można przypuszczać, że odpuszczenia grzechów dokonywali sami apostołowie, a potem wskazani/upoważnieni przez nich diakoni. Inaczej chyba by spowiedź, odpuszczenie grzechów zanikło wśród pierwszych współbraci po śmierci św. Jana Apostoła - najdłużej żyjącego świadka Jezusa.
3. Pisałem o swoich odczuciach odnośnie spowiedzi. Nie uzurpuję sobie tego, że wiem jak jest naprawdę...
PS. Jeszcze jedno: w Ewangelii u św. Jana mamy jeden opis "spowiedzi/rozgrzeszenia". Piotr doznaje odpuszczenia grzechów BEZPOŚREDNIO w trakcie spotkania z Jezusem po zmartwychwstaniu. Nie w momencie, gdy żałuje po zapianiu 3-go kura, ale gdy dokonuje aktu ekspiacji i 3 razy potwierdza swoją miłość i wiarę.
Piotr wie, że Jezus wie o jego skrusze i żalu "Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham", ale Chrystus go namaszcza gdy Piotr wypowiada do niego słowa o miłości...
CREDO [łac. Wierzę]