Trochę dziwny temat moim zdaniem, bo gatunków gier jest sporo i każdy ma jakiś swój ulubiony, i tym się kieruje - pewnie nieświadomie - przy wyborze "najlepszej gry wszech czasów". Więc odrobinę jest ten plebiscyt niewymierny, bo w pewnym sensie zachwala jeden gatunek a inny deprecjonuje - to tak jakbyśmy chcieli powiedzieć, która piosenka/ utwór muzyczny są najlepsze. Jeden będzie lubił rock, ktoś inny heavy metal, a ktoś jeszcze inny muzykę folkową. A przecież - tak jak w muzyce czy filmie - tak i w grach, każdy gatunek skupia się na czym innym i nie sądzę, żeby któryś miałby być gorszy bo porusza inne tematy i daje inne możliwości rozrywki. Oczywiście, można się spierać o to co jest ważniejsze - świetnie opowiedziana historia czy na przykład realizm, i co to mówi o graczu. Kończąc ten wywód i reasumując - żeby uznać jakiś tytuł za najlepszy, trzeba by najpierw ustalić jakieś kryteria, tylko jak to zrobić przy tylu gatunkach? To tak jakbym ja chciał zrobić plebiscyt na najlepszego rysownika komiksowego
Ale do rzeczy. Są bardziej uniwersalne cechy, jak choćby grafika, ilość błędów, rozmiar, poziom trudności; tylko czy one przesądzają o wielkości jakiejkolwiek gry komputerowej? - nie wiem. Tak więc powinniśmy raczej mówić jaki tytuł zrobił na nas największe wrażenie (lub coś tego typu), aniżeli pytać o najlepszą grę wszech czasów, bo nie sposób tego zmierzyć. Jeszcze prościej i krócej - dla każdego coś innego jest w grze najistotniejsze.
Dlatego powiem, że dla mnie, to jest kogoś kto najbardziej lubi RPG, najlepszą grą wszech czasów w tym gatunku będą exe quo: Gothic 2 (za humor, ciekawych bohaterów, wspaniały klimat, wciągającą historię i niezłą jak na tamte czasy oprawę graficzną; pierwsza część też mi się podobała, ale mniej mnie wciągnął tamten klimat) i Morrowind (za rozmach, wykreowanie najbardziej rozbudowanego świata w grze, za wyjątkową i specyficzną atmosferę i niebanalną historię, i za masę możliwości, jakie ta gra oferuje).
A i tak ktoś może się z tym nie zgodzić, bo na niego bardziej oddziałują, na przykład, klimaty wiedźminowskie
Co chciałem przez to powiedzieć? Będzie kolejna okazja do spamowania i nabijania postów, a najlepszej gry wszech czasów i tak nie znajdziemy