Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 20 Paź 2011, 16:04

We mszach świętych w Polsce uczestniczy wg badań średnio 41% katolików zarejestrowanych w danej parafii.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 20 Paź 2011, 16:05

scigacz1975 napisał(a):Dokładnie @Kowek - i na tym cały pic polega. Bo jak wejdzie ten 1% to wtedy jesteś czy nie, chodzisz czy nie - i tak bracie zapłacisz - czy tego chcesz - czy nie :!:

No właśnie nie. Zapłaci tylko ten kto wpisze odpowiedni numerek na PITcie.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Jarexxx w 20 Paź 2011, 16:05

Dla mnie wiara jest niejasna, każda religia uznaje niemalże co innego, ludzie prowadzą spory o to która jest słuszna itp. tak jak ... humaniści z ,,ściślakami", że to dzięki humanizmowi człowiek wyszedł z jaskini.
Najlepsze jest, gdy ktoś mówi, że wierzy, a po chwili mówi, że są dowody na istnienie boga ... przecież wiara polega na tym, aby nie mieć dowodu, a być pewnym czegoś, pewność że coś jest mając dowód to nie wiara.
Ja uważam, że jeżeli obydwie strony się spierają, to tak naprawdę ani jedna strona ani druga nie ma racji.
Ja nie jestem ateistą, może bóg jest, może nie ma, obojętne mi to jest, w każdym razie, każda religia opisuje boga, jako istotę itd, dla mnie to co zwiemy bogiem, to nawet nie istota, nic materialnego, ani nie materialnego, czy jakiego kolwiek innego, po prostu nie ma istoty takiej, jaką opisują religie,
Ktoś wymyślił religię, bo nie potrafił się pogodzić z tym, że niemożliwe jest wyobrażenie sobie ,,niczego", czyli tego co było przed ,,początkiem" świata, i tego co będzie gdy umrze, a zapewne właśnie jest wielkie nic, czyli coś czego nie można opisać, ani sobie wyobrazić, gdy sobie ktoś wyobraża ,,nic" to zwykle wyobraża sobie ciemność, kolor czarny ... ale nic to nawet ,,brak" tego ,,czarnego koloru". Więc ktoś wymyślił to, może z miłości np. do dzieci, wcisnął im ciemnotę, aby te dzieci nie bały się śmierci, i powstała religia.

Uwagi moderatora:

Rób cudzysłowie jak człowiek, a nie z przecinków. - Soviet
Za Polskę !

Za ten post Jarexxx otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
Awatar użytkownika
Jarexxx
Stalker

Dołączenie: 27 Cze 2009, 13:40
Ostatnio był: 19 Wrz 2013, 15:30
Miejscowość: Włocławek
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 48

Postprzez Dżuz w 20 Paź 2011, 16:15

A ja będę przewrotny...

Gandzia napisał(a):Ja uważam inaczej, sądzę, że zbawienie można osiągnąć dobrymi uczynkami i czystością na sercu i taką drogą się kieruję.

I zapytam: zbawienie... paląc maryśkę? :-/

A co do pieniędzy i duchownych, to mnie najbardziej wkur... zachowania proboszczów typu (przykład z mojej parafii) "składka inwestycyjna na remont kościoła". Pięćset tysięcy złotych do uzbierania na w większości nikomu - prócz książęcych d... - niepotrzebne wygódki typu podgrzewana posadzka :facepalm: Dobrze, że drugie 500 tysięcy dało województwo, bo byśmy do śmierci musieli na tę 'tacę' dawać :[ A można by tylu ludziom pomóc za tę pieniądze, ale przecież lepiej kupić obraz za parędziesiąt tysięcy złotych... Ech, czasami mam ochotę niektórych plebanów wywieźć na taczkach...
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 13:25
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Gandzia w 20 Paź 2011, 17:12

Nie, do tych celów wolę wino mszalne :facepalm:
Image
Image
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

Postprzez Dżuz w 20 Paź 2011, 17:26

:E
To już nie jest wino...
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Terminus w 20 Paź 2011, 18:33

To ja polecam przy okazji prawosławne wino mszalne: Kagor [Monatyr albo Monastyrskij recept] :E

A tak na serio Dżuz: podgrzewanej posadzki to nie widziałem w kościele [ale posadzkę z włoskiego marmuru w kościele na warszawskim Ursusie to owszem], ale jak co mnie wkurza to są pomniki Jana Pawła II w każdej prawie parafii. Nie dość, że on sam tego nie chciał to jest fundacja poświęcona jemu "Dzieło Trzeciego Tysiąclecia" fundująca stypendia na naukę ubogiej młodzieży. Jak pomyślę, że te wszystkie pieniądze można by tak spożytkować, lub dać na Caritas czy innego Owsiaka... Ale babcia na fundację nie da ale na pomnik to się bez problemów znajdą.
I tego nie potrafię zrozumieć....

Inna sprawa to zwykle zupełna brzydota i brak żadnych pretensji artystycznych tych pomników. Moje ulubione to dwa:
1. Bolków i JPII w postawie "zamawiam 5 piw" albo "rzymskie pozdrowienie" kto pamięta LPR to wie o co chodzi ;-)
2. Pomnik pod Kościołem na Skałce w Krakowie tym od św. Stanisława biskupa zdrajcy. A przepraszam... męczennika. JPII siedzi tam po lewicy tronu chrystusowego, czyli biorąc pod uwagę opisy Sadu Ostatecznego z NT. po stronie potępionych :-/
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Gandzia w 20 Paź 2011, 18:43

Za to u nas w parafii bardzo często jest zbierana kasa na opał. Jak chodziłem, nie uświadczyłem kiedykolwiek chociaż letniego kaloryfera.. :facepalm:
Image
Image
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

Postprzez Dżuz w 20 Paź 2011, 18:46

Są już takie wynalazki, Termi, jak podgrzewane podłogi w kościołach :) A nawet jak nie ma, to wnet będą, bo moda szybko się rozprzestrzenia, a nasz pleban właśnie zaczął ją kreować - podłoga już grzeje :/ Tak, choć ta fundacja trochę mnie denerwuje. Tak jak stawianie co rusz pomników naszego papieża, albo nazywanie co drugiej powstałej szkoły jego imieniem.

Co do ulubionych pomników, to ja mam jeden - oczywiście ten spod tarnowskiej Bazyliki Katedralnej. Nic szczególnego, ale mnie się podoba jego prostota :wink:
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 20 Paź 2011, 18:51, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez ulvhedin w 20 Paź 2011, 18:48

@ Terminus...TOP 7 najbrzydszych pomników Jana Pawła II [ZDJĘCIA]
Oczywiście niezwykła popularność Jana Pawła II w ojczyźnie nie może nikogo dziwić. Ale, na palec Świętego Hieronima, dlaczego wśród papieskich pomników ze świecą trzeba szukać ciekawych, udanych artystycznie przykładów, a większość można nazwać - cytując Kazimierza Ożoga, historyka sztuki, który od lat bada to zjawisko - ''koszmarnym snem rzeźbiarza na kacu''? żródło :arrowd:

http://deser.pl/deser/1,84842,9212215,T ... _,,ga.html

Uwagi moderatora:

Wiesz, że linki działają bez tagu URL? Nie korzystaj z niego, gdy nie trzeba.
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 20 Paź 2011, 18:50

Nie rozumiem, bo ogrzewanie podłogowe w takim obiekcie jak kościół to jakaś piramidalna głupota...
Ten z pozycji 2 mi bardziej Jana XXIII przypomina... :E
Co do tego z Nowej Huty to szkoda bo stoi na tle jednego z najlepszych architektonicznie kościołów w powojennej Polsce - "Arka Pana". Jakby ktoś był w okolicy to warto zobaczyć, bo w niczym nie przypomina naszych współczesnych zwykle sztampowych kościółków...

@Werewolver: oczywiście masz prawo nie zgadzać się z tym co piszę i wypijać kozaki, ale grzeczność i regulamin wymagałyby wyjaśnienia, co Ci się tak nie spodobało ...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Werewolver w 20 Paź 2011, 20:12

Otóż nie spodobało mi się: zaprzeczanie, co niby wiara katolicka nie jest inwazyjna, bo jakby nie patrzeć nie słychać w historii o wojnach religijnych między hinduistami, ani buddystami, jedynie Islam, Chrześcijaństwo oraz Judaizm. (nie trzeba chyba więcej tłumaczyć co do inwazyjności prawda :wink: ), po drugie (i właśnie chyba to mnie sprowokowało do wypicia kozaka): Stworzenie świata... Rozumiem, że nauka nie wytłumaczyła jeszcze co konkretnie doprowadziło do Wielkiego Wybuchu, no ale proszę, czy bardziej logiczne wydaje się to że 1 planeta powstała w 6 dni, a cała reszta Wszechświata od tak, pstryknięciem palcem? Notabene w biblii w jednym rozdziale (nie mam pojęcia na co ta książka się dzieli) zwierzęta powstały jako pierwsze, a potem człowiek by nad nimi panował, natomiast w kolejnym jest napisane że zwierzęta powstały by Adamowi nie było samotno i gdzie tu est jakikolwiek sens? I po ostatnie: skoro bóg kocha wszystkich niezależnie o kogo chodzi, to czemu tych, którzy nie przestrzegają "10 praw kodeksu karnego" zostają skazani na wieczną mękę pod ziemią, gdzie będzie dźgał ich w dupę widłami rogaty pan z głową kozła? Mam nadzieję, że wszystko jaśnie wytłumaczyłem :wink:
Image
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum