S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez impulse_101 w 06 Paź 2011, 18:54

SkullDagger napisał(a):Ale czy w grze nie chodzi o oderwanie się od rzeczywistości a nie naśladowanie jej po każdym aspektem?
myśle że takie "utrudnienia" są niepotrzebne.

Te utrudnienia maja na celu wzmocnienie klimatu w stalkerze a nie stworzyć z niego symulator wojenny. Ponura zona, garść naboi i Ty sam. Siedzisz w jakiejś rozpadającej się chałupie ściskając w ręce swego wymarzonego kałach na którego tyrałaś u Sidorowicza przez ostatnie parę dni oraz pajdę chleba i butelkę wódki. Na tym to polega klimat tej gry... jeśli będziesz miał 10 karabinów i 1000 sztuk amunicji do każdego to całość szlag trafi.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Reklamy Google

Postprzez SkullDagger w 06 Paź 2011, 18:59

Rozumiem.
tak jak napisałem, niech będzie lepiej ograniczenie magazynków niż tracenie przy przeładowaniu.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 04 Lis 2024, 22:06
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Afrose w 06 Paź 2011, 21:18

impulse_101 napisał(a):Te utrudnienia maja na celu wzmocnienie klimatu w stalkerze a nie stworzyć z niego symulator wojenny. Ponura zona, garść naboi i Ty sam. Siedzisz w jakiejś rozpadającej się chałupie ściskając w ręce swego wymarzonego kałach na którego tyrałaś u Sidorowicza przez ostatnie parę dni oraz pajdę chleba i butelkę wódki. Na tym to polega klimat tej gry... jeśli będziesz miał 10 karabinów i 1000 sztuk amunicji do każdego to całość szlag trafi.

Oczywiścię sie zgadzam ale nieprzesadzaj to ma być strzelanka a nie przygodówka. Jakby dodali to tego troche broni ręcznych typu jakieś własno robione noże czy coś w tym stylu. To jeszcze można tak zrobić ale to jednak też nie pasuje chyba do klimatu stalkera.
Awatar użytkownika
Afrose
Tropiciel

Dołączenie: 04 Lis 2010, 16:10
Ostatnio był: 16 Lip 2019, 18:35
Miejscowość: Stacja "PROSPEKT MIRA"
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 54

Postprzez vandr w 07 Paź 2011, 09:25

Strzelanka to mi się kojarzy z dziadostwem* typu Counter Strike. Klimat? Chyba podstawówki i gimnazjum, bo w tym okresie się w to grało. Jak najbardziej jestem za zdaniem impulse, tym bardziej, że skoro w S2 ma być położony nacisk na survival- jest to opcja wręcz idealna. Nie uśmiecha mi się targanie w plecaku hitleriona różnych karabinów, pizdylion pistoletów i zyliardy amunicji, którą marnuję na strzelaniu z nudów w drzewa albo w trupy. Może dlatego jestem takim przeciwnikiem Arsenal Moda, które to wg mnie jest gównem niebywałym ze względu na groteskową ilość odmian AK i tym podobne, a zwłaszcza za naruszenie klimatu.

*"dziadostwo"- w sensie wizji przeobrażenia S.T.A.L.K.E.R.'a w grę na tego typu modłę, czyli strzelankę. Nie zmienia to jednak faktu, że przesrałem dobre 7-8 lat na tej grze.

Wypijajta kozaki.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Afrose,
Negative meJKu.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Szpagin w 08 Paź 2011, 22:28

Stalkers: I understand you are all concered about this DRM "news" that was published. I will confirm its legitimacy next week. As far as I know this is just hearsay.

Czyli na nasz: Stalkerzy! Rozumiem, że jesteśmy zaniepokojeni "informacjami" o DRMach [w S2]. Potwierdzimy prawdziwość tego niusa w przyszłym tygodniu. Z tego co wiem, to tylko pogłoska."

Takie coś opublikowano na oficjalnym kanale Stalkera na Facebooku. Możliwe, że po takiej odezwie fanów zmienią zdanie.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez bax20 w 08 Paź 2011, 23:38

Nawet news'a opublikowali na ten temat :E

http://www.cdaction.pl/news-22579/stalk ... netem.html
Intel Core i5 6300HQ 2300MHz | 12GB DDR4 2400Mhz | Nvidia GeForce GTX 960M 4GB | Kubuntu 19.04
Awatar użytkownika
bax20
Stalker

Dołączenie: 30 Lis 2009, 21:07
Ostatnio był: 15 Lip 2024, 21:56
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 24

Postprzez Realkriss w 09 Paź 2011, 13:51

Może ja jakaś jestem przygłupia, ale nie rozumiem, co to za problem dla ludzi, że gra będzie wymagała stałego połączenia z internetem?
Przecież chyba każdy z nas ma internet. A skoro wszyscy tu obecni deklarują swoją wielką miłość do Stalkera, to chyba nie zamierzają ściągać pirackiej wersji?

Ja mam wszystkie części gry oryginalne i kupię w sklepie każdą następną, więc koło dupy mi to lata, że będę się musiała łączyć z internetem, który mam w domu, jak prąd lub wodę.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez wobes w 09 Paź 2011, 14:44

Problemów może być więcej niż Ci się zdaje:

1)kiepsko działające serwery, z których pobierane będą dane, od chwilowych problemów z połączeniem aż do całkowitej utraty możliwości gry
2)nie wiadomo ile będzie musiało się z tego netu pobrać, jeśli dużo, to biada tym co mają wolne łącza
3)trudności (niemożność) modowania - w końcu części plików nie będzie lokalnie na kompie, w tym być może tych, które należałoby zmodyfikować
4)przerwa w dostępie do netu == przerwa w graniu
5)co będzie, gdy GSC zakończy wsparcie dla swojej gry i zlikwiduje serwery? Zostaniesz na lodzie z bezużyteczną oryginalną grą w pudełku...

To zabezpieczenie może nie być prosto obejść nawet crackiem, bo zależność gry od serwera wygląda na bardzo dużą.
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 38

Postprzez Idaho w 09 Paź 2011, 16:38

Realkriss napisał(a):Może ja jakaś jestem przygłupia, ale nie rozumiem, co to za problem dla ludzi, że gra będzie wymagała stałego połączenia z internetem?
Przecież chyba każdy z nas ma internet. A skoro wszyscy tu obecni deklarują swoją wielką miłość do Stalkera, to chyba nie zamierzają ściągać pirackiej wersji?

Problem nie polega na tym, że wymagane jest połączenie z internetem. Tylko wolałbym nie być w sytuacji w jakiej byłem z Supreme Commander 2, gdzie gra ruszyła mi po 48 godzinach od pierwszego jej umieszczenia w napędzie, bo do instalacji wymagane były pliki, które musiała ściągnąć z internetu. Nie po to kupuje wersje pudełkowe, żeby później i tak ściagać połowę gry z netu. Zwłaszcza, że z piratami wystarczy pobrać, zainstalować i grać. Bez udziwnień. A DRMy złamać da się każde i nie powstanie takie zabezpieczenie którego nie da się obejść. Zamiast pakować grube miliony w wymyślanie nowych zabezpieczeń, zaczęliby pakować te miliony w produkcję i wtedy gracze byliby zadowoleni. Zwłaszcza, że kto chce grać w pirata, będzie w niego grał i żadna siła go nie powstrzyma, a kto ma kupić oryginał - kupi, czy będzie on zabezpieeczony, czy nie. Nowy Witcher w tej chwili nie ma żadnych zabezpieczeń, a jakoś nie słyszałem, żeby CDPR narzekało na ilość sprzedanych egzemplarzy, bo gracze to doceniają, że nie utrudnia im się życia i nie traktuje jak potencjalnych złodziei.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Dołączenie: 29 Mar 2009, 04:10
Ostatnio był: 18 Sie 2019, 08:18
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Kpuc w 09 Paź 2011, 17:27

Realkriss napisał(a): więc koło dupy mi to lata, że będę się musiała łączyć z internetem, który mam w domu, jak prąd lub wodę.

Twoje podejście jest snobistyczne może chamskie ... Nie to nie pasuje :E
To że ty masz stały dostęp do internetu wcale nie znaczy ze inni też!
Patrz trochę dalej niż czubek własnego nosa.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Postprzez Szpagin w 09 Paź 2011, 17:32

wobes napisał(a):3)trudności (niemożność) modowania - w końcu części plików nie będzie lokalnie na kompie, w tym być może tych, które należałoby zmodyfikować

Stalker to przede wszystkim mody, zablokowanie możliwości modowania gry byłoby samobójstwie.

5)co będzie, gdy GSC zakończy wsparcie dla swojej gry i zlikwiduje serwery? Zostaniesz na lodzie z bezużyteczną oryginalną grą w pudełku...

To wtedy GSC opublikuje patcha, który usunie takie zabezpieczenia.

Co do całej reszty, to zdecydowanie się zgadzam. Zresztą, wszyscy graliśmy chyba w jakieś gry korzystające ze Steama. Tam również musisz być non-stop połączony do Internetu i jakoś nie słyszałem narzekań na tą platformę.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez meJKu w 09 Paź 2011, 18:02

"The idea of implementing DRM came in as a possible anti-piracy solution. That said, there is no firm decision to go for DRM with S.T.A.L.K.E.R. 2. We do realize how uncomfortable this solution is for the players, so we'll continue looking for most effective, yet acceptable (for everyone) way of protecting the game by the time of its release."

No to teraz musimy tylko zasypać ich tonami maili jakie to DRM jest złe i koniec sprawy ^^
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość