Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 14:56

Papo: np."Strażnicy świątynni sami odnaleźli w nie tak znowu wielkiej Jerozolimie Chrystusa i jego uczniów, pojmali i zawiedli przed Sanhedryn"...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez The Witcher w 13 Wrz 2011, 15:52

ulv: twoje "argumenty" przeciwko wierze chrześcijanśkiej to czysty debilizm pokazywany przez wielu wojujących ateistów. Religia nie zabijała, zabijali ludzie. W dodatku idioci. Najczęściej była też tylko pretekstem do wypowiedzenia wojny, no chyba że mówimy o świrach.

exid: O jakich to starych ludach ciągle mówisz?

PS Żeby nie było, sam jestem ateistą...

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 09:42
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Universal w 13 Wrz 2011, 16:13

@Terminus; a propos Judasza

Mógł nie zdradzać... Ale jaki wtedy byłby sens "umieszczenia" go w tekście Biblii? Chyba jedynym byłoby to, że Judasz nigdy nie istniał (lub nie zdradził), a ta postać uosabia wszelkiej maści zdrajców, w myśl tego, że Pismo Święte jest pełne metafor i odnośni do życia. W innym wypadku dalej stoję przy swoim, że był zmuszony. W końcu Jezus to wiedział, podobnie jak kilka innych rzeczy. Gdyby się pomylił, wszystko by się posypało, bo stałoby się niewiarygodne.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Woland w 13 Wrz 2011, 16:32

Znów się wypowiem nie znając faktów za bardzo i w dalszym ciągu nie przeczytałem Biblii.
Czemu jeszcze Judasza nie można za bardzo potępić?
Jeśli mnie pamięć nie myli BYŁO PRZEPOWIEDZIANE że on zostanie ukrzyżowany za grzechy ludzi. W tym celu, by wyczyścił grzechy ludzi został Jezus zesłany na ziemię według chrześcijaństwa.
A więc mu było w sumie pisane. Mało tego: czy on w sumie nie pomógł Jezusowi spełnić jego celu?
Czy coś może pomyliłem?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 16:43

Akurat katolicy zakładają wolną wolę człowieka. To znaczy, że owszem Bóg wiedział, że Judasz postąpi tak a nie inaczej, ale decyzję podjął on sam. Mógł postąpić inaczej. Wtedy by go nie było wcale w Biblii, może byłby ktoś inny?
Ciekawe jest to, że Chrystus podczas ostatniej wieczerzy mówi Judaszowi, że wie o jego zdradzie. Dlaczego mimo tego on idzie, bierze pieniądze i prowadzi straże do ogrójca? Późniejsze jego zachowanie [zwrócenie srebrników i samobójstwo] świadczy, że poniewczasie żałuje tamtej decyzji.
Tak czy owak w Ewangelii Mateusza jest zawarte wprost jego potępienie: "byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie urodził"
Czy będzie potępiony? Cytując JPII: „Na ten temat (którzy ludzie będą potępieni?) Kościół się nigdy nie wypowiadał. Jest to niezgłębiona tajemnica pomiędzy świętością Boga a ludzkim sumieniem. Milczenie Kościoła jest więc w tym miejscu jedynym właściwym stanowiskiem"

Gdyby był tylko bezwolnym narzędziem nie byłby tak potępiany przez apostołów - ewangelistów. Zwróćcie uwagę, że namiestnika Poncjusza Piłata Jezus usprawiedliwia.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Woland w 13 Wrz 2011, 16:55

Ale jeśli on miał umrzeć za grzechy itp. to ktoś chyba musiał do tego doprowadzić? Z góry jeden człowiek był chyba pisany na potępienie, czy nie?

I jedna drobna uwaga o wiarygodności Biblii- poza nią nie ma innych źródeł mówiących o przedstawionych tam historiach. Jedno źródło- co więcej- zapewne pisane stronniczo. Bo chyba każdy próbuje siebie, swoją ideologię itp. przedstawić jako jedyną słuszną drogę.
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 21:00

Woland: są przekazy historyczne dotyczące Jezusa.
Józef Flawiusz historyk cezara Wespazjana i jego syna Tytusa, autor "Antiquitates" pisze:
w zachowanej wersji łacińskiej: "W owym czasie pojawił się Jezus, człowiek mądry, jeśli w ogóle nazwać go należy człowiekiem; dokonywał, bowiem rzeczy niezwykłych, był nauczycielem ludzi, którzy z radością garną się do prawdy i zarówno wielu Judajczyków, jak i wielu Greków pociągnął za sobą. On to był Chrystusem. Na podstawie oskarżenia wniesionego przez najznakomitszych u nas mężów Piłat skazał go na ukrzyżowanie, ale jego dawni
przyjaciele nie przestali go miłować; bo trzeciego dnia ukazał się im znowu żywy, tak jak przepowiedzieli Boscy prorocy, którzy głosili też bardzo wiele innych zdumiewających zapowiedzi o jego osobie. Jeszcze dziś istnieje społeczność, która od jego miana otrzymała nazwę chrześcijan"
Jak się nietrudno domyślać jest on mocno atakowany przez historyków z kręgów niechętnych chrześcijaństwu, którzy go uważają z późniejszy komentarz lub redakcje.

w odnalezionej w latach 70-tych wersji arabskiej: " „W owym czasie był tam mądry człowiek, który nazywał się Jezus. Jego postępowanie było dobre i był on człowiekiem cnotliwym. Wielu ludzi spośród Żydów i innych narodów zostało jego uczniami. Piłat skazał go na ukrzyżowanie i śmierć. Ale, ci, którzy stali się jego uczniami, nie odpuścili jego nauczania. Twierdzili oni, że ukazał im się po trzech dniach od ukrzyżowania i że był on żywym; tak wię być może był on Mesjaszem, odnośnie, którego to prorocy głosili, że czynił cuda”.

inny rzymski historyk Cornelius Tacyt: “podstawił winowajców i dotknął najbardziej wyszukanymi kaźniami tych,
których znienawidzono dla ich sromot, a których gmin chrześcijanami nazwał. Początek tej nazwie dał Chrystus, który za Tyberiusza skazany był na śmierć przez prokuratora Poncjusza Piłata a przytłumiony na razie zgubny zabobon znowu wybuchnął, nie tylko w Judei, gdzie się to zło wylęgło, lecz także w stolicy, dokąd wszystko, co potworne albo sromotne, zewsząd napływa i znajduje licznych zwolenników”.

Jest tego więcej: Swetoniusz, Pliniusz Młodszy, Mara Bar-Serapion...

żródło cytatów
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Woland w 13 Wrz 2011, 21:15

A potwierdzono historyczność/dorobienie tych cytatów??
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 21:20

Takie rzeczy polegają na analizie tekstu i ustaleniu jego zgodności z resztą, z typowym stylem pisania autora. Niektórzy podważają na zasadzie: "przecież Flawiusz będący z pochodzenia Żydem nie napisałby o zmartychwstaniu".
Tak czy owak specjalnie dodałem informację o wątpliwościach co do tego fragmentu tekstu [reszty kroniki w tym innych wspomnień Chrystusa np. nazywanego "bratem Jana Chrzciciela" z tego co czytałem historycy nie negują] żeby być obiektywnym w relacji. Taki jest zapis w kopiach jego pism zachowanych bodajże z IV w.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez exid w 13 Wrz 2011, 21:41

Papa- nie jestem zwolennikiem stymulantów, nigdy ich nie brałem (poza kofeiną i tauryną, którą chyba każdy zażywał w formie pitnej) i nawet ich naturalne odpowedniki mnie nie fascynują. Mam tendencje do minimalnego autyzmu, dlatego lubię swój świat i swoje kredki.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Piterxd w 13 Wrz 2011, 23:24

Panowie pozwolą, że się krótko wypowiem :wink:

Jestem katolikiem. Do końca szkoły średniej na mszę uczęszczałem co niedzielę. Teraz bywam tylko "od święta". Dlaczego? Nowi księża - nowe "rządy". A ja nie mam zamiaru przyjść do kościoła po to, by słuchać pseudo-natanków. Być może dlatego obecnie mam ignorancki stosunek do kościoła. Gdy tego potrzebuję uklęknę w domu i modlę się w głębi serca, często mi to pomaga w trudnych sytuacjach. Wierzę w Boga, lecz nie równoważy się to z tym, że wierzę w każde słowo Biblii. Głębiej nad tym się nie roztrząsałem i nie czuję potrzeby bym miał to robić.

Dobra kłóćcie się dalej waćpany :P
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 182

Postprzez utak3r w 13 Wrz 2011, 23:44

Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości