Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez utak3r w 12 Wrz 2011, 23:40

"Psychologiczne". Zgadza się... silna wiara przy żarliwej modlitwie może doprowadzić umysł do stanu podobnego do tego, który można uzyskać chemikaliami. Poza tym, jak to Papa wyżej napisał: wiara to... wiara, z definicji jej samej nie powinniśmy o niej dyskutować, używając "argumentów" ;)
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 23:47

Woland jak sobie życzysz:

On w sumie był pierwszym anarchistą/komunistą w historii. - nie jest to prawdą. Nie głosił ani anarchii ani żadnych elementów walki klasowej. Nie negował porządku politycznego [co cesarskie cesarzowi].

Słyszałem że według psychologów dwóch jakichś- po jego zachowaniach opisanych w Biblii uznali go za chorego psychicznie. - oczywiście. Każdego można uznać za chorego psychicznie jeżeli głosi rzeczy wykraczające poza możliwości poznawcze naukowców i lekarzy. Oczywiście gdyby dzisiaj ktoś powiedział, że widział kogoś idącego po wodzie mieliby go za czubka. Tyle, że to widziała cała łódź uczniów. Jeżeli wierzyć przekazom.

A słyszeliście o ewangelii Judasza? - słyszeliśmy. O Apokalipsie wg Judasza i paru innych "ewangeliach" i "apokalipsach". Pisemka tworzone przez paranoików z sekt gnostycznych popularnych w I-II wne. Już o tym pisałem.

Dodatkowo niektóre cytaty na wikicytatach budzą lekko negatywny obraz: "Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie. " - jeżeli obraz nauki Jezusa tworzy się sobie na podstawie cytatów z wiki... Z drugiej strony można religijne zasady owijać w ładną bawełnę, ale zasada jest brutalna i zero-jedynkowa: albo przyjmujesz wiarę albo ją odrzucasz; zbawienie albo potępienie. Nie ma innej opcji w Biblii.

Aha no i mnie podpadła jeszcze homofobia o której słyszałem. - a mógłbyś mnie oświecić bo ja o niej w Nowym Testamencie nie słyszałem...

Też uważam że raczej był do tego zmuszony, że nie był tak w pełni zdrajcą. Ale więc czemu się go wyklina? Czemu jest aż tak potępiony?? - Zmuszony przez kogo? Bóg dał nam wolną wolę. Judasz mógł nie zdradzić. Piłat mógł uwolnić Jezusa. Sami podjęli decyzje. A sprzedaż Mesjasza za pieniądze nie budzi zbytniej sympatii.

W czasie tylu przekładów mogło się pozmieniać trochę, - dlatego ciągle się szuka najstarszych kopii pism i dąży do możliwie wiernego przykładu. Poza tym przekłady takie jak Biblia Tysiąclecia zawierają ogrom przypisów tłumaczących np. jakie słowo było użyte i jak je można jeszcze rozumieć.

Tak było na Discovery World w programie o Mojżeszu mówiono. -Discovery to ogólnie bardzo marny kanał. Znam jeszcze inne interpretacje "naukowe" opisu przejścia przez Morze Czerwone np. przejścia przez przesmyk w ostatniej chwili przed przypływem. Cud polegał nie na tym, że się woda rozstąpiła ale na tym, że nastąpiło to akurat w tej chwili gdy zasuwała tamtędy banda marud z brodami goniona przez wkurzonych pracodawców... Choć może i woda się rozstąpiła tylko my próbujemy być na siłę "racjonalni"?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez exid w 12 Wrz 2011, 23:56

ja chciałem tylko powiedzieć, że do głębszych stanow metafizycznych potrzebne są klucze. Nie jestem pierwszą osoboą która tak uważa i nie jedyną. nie wiem jak bardzo podobne do moich są twoje przeżycia. Ja zawsze mam poczucie jakbym trafiał na poszlaki myśli, które są uniwersalne, takie ludzkie przeczucie i ogromne wrażenie, że ludy starożytne miały to samo na myśli. Nie ma tu hierarchii czy podziału na treści dla lepszych i gorszych, dostajesz to samo co 5 tysiecy lat temu, treści niosące ze sobą przekaz na bazie którego ludzkość zaczęła w coś wierzyć.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Rusznikarz w 13 Wrz 2011, 02:29

Ja jestem Chrześcijaninem co prawda nie jestem zbyt często w kościele przyznaje.
Wierze w o co wierze i nie obchodzi co sobie o tym myślą ludzie wyznający inne religie, ja nie wtrącam się do ich spraw związanych z tym zagadnieniem, jak ktoś wierzy w Budde albo w Allacha i jego proroka Machometa to niech sobie w ich wierzy, oby tylko nie wtrącali się do spraw związanych z moją religią. Karzdy ma prawo do wyznawania swojej religii i wierzeń .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika.
Jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Image

Za ten post Rusznikarz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha.
Awatar użytkownika
Rusznikarz
Kot

Dołączenie: 30 Mar 2009, 08:02
Ostatnio był: 05 Paź 2015, 15:47
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez ulvhedin w 13 Wrz 2011, 09:00

Dla zainteresowanych
materiały pomocnicze do bezsensownej dyskusji z samozwańczymi monopolistami prawdy historycznej!
Na dole strony :arrowd: odnośniki do "co ciekawszych osiągnięć" w imię wiary.
http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/zbrodnie/zbrodnie.php

LOL:
:

Kod: Zaznacz wszystko
„Discovery to ogólnie bardzo marny kanał” - Terminus

@ Terminus, jak już używasz sformułowań, błyskotliwszego niż Twój umysłu(forumowy Torquemada),
to weź je proszę w cudzysłów - to takie coś „ ” :wink:

Miłej lektury życzy ulv - wilk, hedin - przekształcone z heden - pogański.
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 09:35

1. Cudzysłowów nie zamierzam dodawać ale sygna jest teraz linkiem, aby każdy mógł sam podziwiać Twoją "błyskotliwość". Co do niej samej nie będę się odnosić bo używanie przez kogoś jako argumentu stwierdzenia, że jest się "mądrym" czy "błyskotliwym" samo w sobie jest już wystarczająco zabawne.
2. Owszem Discovery to bardzo marny kanał historyczny. Polecam Viasat History. O ile jeszcze istnieje, bo nie oglądam już parę lat kablówki. Nie jest to tylko moja opinia. Mam w najbliższej rodzinie kilku historyków i opieram się na ich ocenach a nie na wyłącznie mojej ułomnie subiektywnej.
3. Spotkałem w życiu paru forumowych trolli, którzy gdzieś tam doczytali,że ateiści są statystycznie inteligentniejsi od ludzi wierzących a stąd wysnuli na własne potrzeby wniosek, że skoro są antyklerykałami to automatycznie czyni ich mądrzejszymi. Wybacz poganiany wilczku ale ten wniosek jest błędny.
4. Oczywiście, że ludzie mieniący się być katolikami lub formalnie przynależący do KK bo ochrzczeni popełnili w historii wiele zbrodni, za które Kościół już dawno przeprosił. Czy ktoś się tego wypiera? W rewanżu podałem zbrodnie popełnione przez ateistów na katolikach. Oczywiście Ty nie czujesz się za nie odpowiedzialny ale mnie starasz się obarczyć grzechami moich współwyznawców. Nie znasz nawet podstawowej wiedzy o rzeczach o których piszesz, dlatego nie stać Cię na nic więcej niż tylko rzucić komunały: "Indianie czy Prusowie" i uważać że to już samo czyni cię zwycięzcą tej dyskusji...

Wybacz ale myślę, że większą karierę zrobisz na onet.pl gdzie egzystuje dość liczna podobnych tobie grupa userów, którzy uważają za szczyt inteligencji wklejanie nie swoich cytatów i zapewne tam zdobędziesz większy poklask.
We mnie budzisz tylko politowanie.

PS. I nie baw się w adwokata exida, bo on przynajmniej potrafi bronić swoich poglądów i dyskutować na wyższym od Ciebie poziomie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez ulvhedin w 13 Wrz 2011, 10:47

Jeśli ktoś jest tak ograniczony, że obnosi się ze swoim uwielbieniem do Torquemady, to szczerze współczuję!

Psychol, w wyniku działań którego wymordowano, bądź wygnano wszystkich Żydów z Hiszpanii, a na porządku dziennym było palenie kobiet i dzieci, stoi w jednym szeregu z pewnym panem z wąsikiem - aż strach pomyśleć czyje zdjęcie nosisz w portfelu! Torquemady metodyczne działania wobec Zydów były porównywalne (proporcjonalnie) tylko do holocaustu XX wieku, a kto wie czy nie gorsze skoro w ich konsekwencji palono tam ludzi aż do 1904 roku!
Gratuluję idola, bo to już nawet nie jest żałosne...vomit.
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 11:32

Poganiany wilczek co tak "błyskotliwym" jest nie zna takiego słowa jak "ironia", o "autoironii" nie wspominając?
[to dotyczy mojego "uwielbienia" dla spowiednika królowej Izabelli]

Po raz kolejny wykazujesz się brakiem znajomości podstaw historycznych tego co piszesz:
"Psychol, w wyniku działań którego wymordowano, bądź wygnano wszystkich Żydów z Hiszpanii," - oczywiście osobisty antysemityzm tego pana nie ma usprawiedliwienia, ale znowu: wygnanie Żydów z Hiszpanii miało głównie podłoże polityczne. Może z dzisiejszej perspektywy w to trudno uwierzyć, ale najlepiej Żydom w tamtych czasach żyło się pod okupacją muzułmańską gdzie razem stawali przeciwko chrześcijańskim oponentom. Władcy zjednoczonego królestwa Hiszpanii po pokonaniu ostatnich punktów oporu muzułmanów w Granadzie w ramach "porządkowania" i unifikacji państwa postanowili pozbyć się niepewnych, obcych elementów w ty Żydów. I stąd dekret z 1492 o wygnaniu Żydów. Nie wymordowaniu a wygnaniu. Oczywiście nie neguję, że mordy na Żydach nie zdarzały się wcześniej w ramach pogromów, ale miały miejsce także przed przybyciem pierwszych inkwizytorów do Hiszpanii.

Święte Oficjum [inkwizycja] zajmowała się tylko odstępstwami od wiary wśród katolików. Innowiercy nie podlegali jej juryzdykcji. Poza tym Inkwizycja w Hiszpanii podlegała królowi nie Papieżowi i miała charakter państwowy w przeciwieństwie do odrębnej inkwizycji kościelnej. To takie podstawy. Przy okazji poczytaj o wprowadzeniu instytucji obrońcy w procesach inkwizycyjnych, zaleceniach niestosowania tortur i humanitarnego traktowania więźniów i innych reformach Torquemady.
Większość ofiar hiszpańskiej inkwizycji to "conversos" Żydzi, którzy przeszli na chrześcijaństwo, a którym władza królewska nie ufała i dlatego byli ciągle podejrzewani o spiskowanie przeciwko królestwu. Tak więc formalnie jego ofiary to wyznawcy katolicyzmu a nie judaizmu. Po 1492 zwyczajnie nie był Żydów "do mordowania" w Hiszpanii.

Swoją drogą potem Żydów bez pomocy Inkwizycji przepędzano z Portugalii a wcześniej z Anglii, Austrii, Bawarii, Frankonii, Francji. To też zasługi Toquemady?

Torquemady metodyczne działania wobec Zydów były porównywalne (proporcjonalnie) tylko do holocaustu XX wieku, a kto wie czy nie gorsze skoro w ich konsekwencji palono tam ludzi aż do 1904 roku! - dziwne. Interesuję się kulturą i historią Żydów. Czytam sporo o ich punkcie widzenia, ale takich porównań tam nie spotkałem. Może dlatego, że lepiej Żydzi znają historię od Ciebie. Kilka postów niżej pisałem na ile historycy współcześni szacują liczbę ofiar Hiszpańskiej Inkwizycji [ 100.000-120.000 procesów, 4375–5250 egzekucji "in persona" - Ricardo García Cárcel]. Jakoś to trudno porównywać do milionów ofiar holocaustu przeprowadzonych przez nazistowskich antyklerykałów i neopogan, czy nawet 120tys katolickich ofiar masakry Wandei przeprowadzonej przez kolumny francuskich rewolucyjnych "czcicieli rozumu"... Inkwizycja w Hiszpanii przestała działać w 1820r. więc Twoje opowieści o jej zbrodniach w 1904r...Może od razu wliczymy tych "spalonych" w czasie wojny domowej 36-39 np. katolików zamordowanych przez komunistów?

stoi w jednym szeregu z pewnym panem z wąsikiem - no co ty? Przecież Adolf to wręcz ikona dla współczesnych ateistów: wzorcowy antyklerykał, wegetarianin, miłośnik zwierząt, przeciwnik palenia [niestety tylko papierosów], do 41r. największy przyjaciel "naukowych ateistów" z ZSRR. ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 13 Wrz 2011, 12:03

http://www.satan.pl/historia.php?id=147

Mogę dostać jakieś bezstronne źródło? A najlepiej kilka. Jakoś wszystkie informacje o Świętej Inkwizycji, zamieszczane na stronach satan, ateista, antyklerykał etc., etc., wzbudzają we mnie jedynie uśmiech politowania. To tak jakbym pisał historię Niemiec, dla strony precz-z-niemcami. Mega obiektywne.

¡Viva Cristo Rey!
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez ulvhedin w 13 Wrz 2011, 12:24

"Myślę, że nie bez powodów Kościół wymyślił termin >owieczki<. To lżejsza wersja baranów" :E
Na tym kończę bo pewne fascynacje nadają się do leczenia a nie komentowania :P
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Terminus w 13 Wrz 2011, 12:26

Też uważam, że powinieneś zakończyć dyskusję do której prowadzenia nie jesteś przygotowany.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Papa Mobile w 13 Wrz 2011, 14:53

exid napisał(a):... Nieraz sie łapię że mogę powrócić do stanów na pograniczu chemicznej halucynacji mimo kilkumiesięcznej abstynencji. Po prostu twierdzę że całą siłą napedową było psychologiczne paliwo, a później ludzkość już sama zrozumiała w którą strone się kierować :)
Polecam adrenalinę, tzn. deskorolkę, rower, ewentualnie spalanie testosteronu na ściance, żaden kałach ani szaman tu nie pomoże, natury nie oszukasz. W sumie exid fajnie nawijasz, zdaje się że jesteś młody, to liczy się na plus, że szukasz.
Terminus napisał(a):...
Też uważam że raczej był do tego zmuszony, że nie był tak w pełni zdrajcą. Ale więc czemu się go wyklina? Czemu jest aż tak potępiony?? - Zmuszony przez kogo? Bóg dał nam wolną wolę. Judasz mógł nie zdradzić. Piłat mógł uwolnić Jezusa. Sami podjęli decyzje. A sprzedaż Mesjasza za pieniądze nie budzi zbytniej sympatii. ...

Terminus jak sobie wyobrażasz ewangelię bez Judasza?
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 06 Wrz 2023, 19:11
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości