Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 11:10

A w którym momencie "bajam"?
Mówimy o obowiązujących regulacjach prawnych państwa Watykan czy o nieobowiązującym już wewnętrznym dokumencie kościoła regulującym reguły postępowania w przypadku przestępstw seksualnych popełnianych przez duchownych Kościoła Powszechnego?
Bo mam wrażenie, że nie widzisz różnicy...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez ulvhedin w 12 Wrz 2011, 11:28

Jak to kiedy, że do dziś tego "martwego" a jakże im na rękę prawa nie zmienili i nie zmienią :!:
Zaciąg ministrancki trwa wciąż i trwać będzie(dorośli im jakoś nie "w smak").
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 11:33

Po tym jak ktoś go odkopał to pewnie podniosą ten wiek w górę i tyle. Co mają ministranci do tego? Jakoś byłem ministrantem i nikt mnie nie molestował...
Zaciąg do organizacji skautowskich i harcerskich też trwa, choć one od zarania uchodziły za podatne na uczestnictwo z ludźmi ze skłonnościami pedofilskimi... Nie chodzi o argument pt. "a u was biją murzynów" tylko o wskazanie, że wszystkie organizacje, miejsca czy akcje skupiające dzieci będą magnesem dla zboczeńców, których należy eliminować - w sensie uniemożliwienia im uczestnictwa i kontaktów. Nieważne czy to organizacja świecka czy religijna.
Dokument, na który się powołujesz był próbą Kościoła poradzenia sobie z problemem z którego istnienia zdawano sobie sprawę "po cichu" we własnym gronie, bez naruszania wizerunku kościoła. Nie oznaczało to przyzwolenia na pedofilię co zdajesz się sugerować ale dotyczyło wyłącznie utajnienia przed opinią publiczną takich spraw rozpatrywanych przez sądy kanonicze. Dokument ten zresztą już nie obowiązuje od ładnych paru lat...

Poza tym zdajesz się nie rozumieć podstaw: Prawo państwa Watykan obowiązuje na jego obszarze. Nie jest to prawo kanonicze tylko karne. To czy dany czyn jest pedofilią z punktu widzenia prawa decyduje kwalifikacja w danym kraju, czyli sex za obopólną zgodą z 16-latką nie będzie pedofilią w Polsce a będzie nią na Malcie. Mówię o prawie, więc pomijam moją ocenę moralną takiego czynu...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez ulvhedin w 12 Wrz 2011, 11:58

Czy ktoś wierzący w gadającego węża, rogate zło i skrzydlate hermafrodyty ma zdolność dostrzegania związków przyczynowo-skutkowych, śmiem wątpić. Więc nie obrażaj innych, sam budząc poważne wątpliwości co do realnego postrzegania rzeczywistości.

"Gdybym stwierdził – pisał Russell w 1952 roku – że gdzieś tam, pomiędzy Ziemią a Marsem, krąży wokół Słońca po eliptycznej orbicie porcelanowy czajniczek, nikt nie byłby w stanie zakwestionować prawdziwości tego twierdzenia (oczywiście, musiałbym być wystarczająco przewidujący, by dodać, że czajniczek jest zbyt mały, by dało się go dostrzec nawet za pomocą najpotężniejszych teleskopów). Gdybym jednak obwieścił, że skoro moich poglądów nie można zakwestionować, to przejawem absurdalnych i nieracjonalnych uprzedzeń jest odrzucanie ich przez innych ludzi, uznano by – skądinąd słusznie – że prawię nonsensy. Jednakże jeśliby istnienie czajniczka potwierdzały starożytne księgi, które jako uświęconą prawdę odczytywano by nam co niedziela i których treść wkładano by w dziecięce główki w każdej szkole, odmowa wiary w istnienie czajniczka uznana zostałaby za przejaw podejrzanej ekscentryczności, osobnika weń wątpiącego wysłano by zaś do psychiatry w czasach bardziej oświeconych, a oddano inkwizycji w epokach wcześniejszych".

W wydanej w 2003 książce A Devil's Chaplain Richard Dawkins rozwinął wątek czajniczka:

"Przyczyną, dla której zorganizowane religie zasługują na potępienie, jest to, że w przeciwieństwie do wiary w czajniczek Russela, są potężne, wpływowe, mają korzyści podatkowe oraz zagwarantowany wpływ na dzieci zbyt małe by się bronić. Dzieci nie są przymuszane do spędzania decydujących o ich późniejszym rozwoju lat na czytaniu ilustrowanych książeczek o czajniczkach. Państwowe szkoły nie wykluczają dzieci, których rodzice upodobali sobie zły kształt czajniczka. Wyznawcy czajniczka nie kamienują niewierzących w czajniczek, czajniczkowych apostatów, czajniczkowych heretyków czy też czajniczkowych bluźnierców. Matki nie ostrzegają synów przed małżeństwem z czajniczkową sziksą, której rodzice wierzą raczej w trzy czajniczki niż jeden. Ludzie, którzy najpierw wlewają mleko nie rzucają na kolana tych, którzy najpierw wlewają herbatę.

Baden-Powel nie był autorem niczego na podobieństwo Crimen sollicitationis(jakoś nie było mu to potrzebne :E ).

Każdą religię uważam za obrazę rozumu. Idee związane z palenie książek, ludzi i krzewieniem ciemnoty nigdy mnie nie pociągały!
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 12:19

Najpierw obroń swoje poprzednie tezy zanim zaczniesz zarzucać mnie kolejnymi.
Złośliwie dodam, że zwolennicy "nauki i rozumu" radzili sobie o wiele lepiej od katolików z paleniem ludzi i książek, ale nie zamierzam bronić się przez atak. Akurat to chrześcijaństwo krzewiło kulturę i sztukę w Europie po okresie barbarzyństwa, które zalało Imperium Romanum. Ale kogo to obchodzi?
Judeochrześcijaństwo kojarzy Ci się z "gadającymi wężami, skrzydlatymi hemafrodytami i rogatym złem? Anioły w tym także szatan [wg teologii] są duchami i jako takie nie mają ciała a nigdzie w Biblii nie ma mowy o skrzydłach czy płci [przynajmniej nie przypominam sobie]. Ale w filmie "Armia Boga" tak było ;-). Poczytaj jakieś współczesne teologiczne interpretacje księgi Genesis poza dosłowną... Choć jak nie wierzysz to po co Ci to potrzebne. Podobnie jak dyskusja z takim jak ja ograniczonym intelektualnie katolikiem....

Niestety czajniczka pana Russella nie potwierdzają żadne starożytne księgi. Oczywiście gdyby zaczął głosić swoją teorię wystarczająco dawno i w odpowiednim środowisku to zapewne zwolennicy czajniczków urośliby w siłę, stworzyli struktury, uzyskaliby wpływ na władzę świecką i wyruszyli na wojny z innymi religiami. No i oczywiście wtedy byłby im potrzebny crimen sollicitationis...

Postaraj się bardziej. Znam lepsze argumenty przeciw chrześcijaństwu...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive szm.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez ulvhedin w 12 Wrz 2011, 13:31

Jesteś hipokrytą, już po drugim poście byłeś na łopatkach :E - niski poziom widać było w poście który wykasowałeś :!:
Twoje nieudolne bajania i wykręty przypominają mi panią Fotygę i Wikiliks, a może bardziej Rysia Czarneckiego :E.
Co do "chrześcijaństwo krzewiło kulturę"(LOL), pewnikiem Prusom, Majom, Aztekom ...aż skwierczała skóra i znikało złoto :E

Gdzie mam religię to moja sprawa(muszę uważać, bo obrażę czyjąś wiarę w czworogłowe wiroloty - Serafiny - one, też nie występują w bajkach :E), a niski poziom wypowiedzi - obrażającego wszystkich forumowego Torquemady miałbym w poważaniu, gdyby nie atak na exida(najważniejsze, że samodzielnie myśli). Tylko to skłoniło mnie do udowodnienia Twojej hipokryzji.

Po dwóch strzałach ległeś martwym, a potem zacząłeś ad personam. "Herbatą i czajniczkiem" już tylko Cię dobiłem - bo nie biorę jeńców jak Sierotki Husa :E i kończę - bo Twój problem z ukrytym przyjacielem mnie nie bawi, to raczej temat dla lekarza a nie dla mnie. Oschle pozdrawiam. Veritas Vincit! :E

Za ten post ulvhedin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive exid.
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 13:59

Taaaa... Gratuluję wysokiej samooceny i umiejętności obiektywnej oceny dyskusji w której bierzesz udział...

Nie kasowałem żadnego posta. Edytowałem ostatni post aby nie miał charakteru zbyt napastliwego lub obrażającego rozmówcę. Głównie po to by to co piszę nie zostało odebrane jako argumentum at personam, czyli obrażanie rozmówcy, które w klasycznych regułach dyskusji oznaczają brak innych argumentów i automatyczne uznane przegranej stosującego je. "Argumentum at personam" wygląda tak:
ulvhedin napisał(a):Twoje nieudolne bajania i wykręty przypominają mi panią Fotygę i Wikiliks, a może bardziej Rysia Czarneckiego :E.

Ze względu na mój delikatnie mówiąc oziębły stosunek do PiS i jego apologetów, Twoje porównania do wyżej wymienionych osób potraktowałem jako niezamierzony żart.

Co do "chrześcijaństwo krzewiło kulturę"(LOL), pewnikiem Prusom, Majom, Aztekom ...aż skwierczała skóra i znikało złoto :E
O ile wiem przyczyny ekspansji hiszpańskiej i konkwisty w Ameryce były głównie ekonomiczne i społeczne a nie religijne. O wiem także, że misjonarze katoliccy byli jedynymi, którzy protestowali przeciwko okrucieństwom konkwistadorów oraz tymi dzięki którym zachowały się elementy języka i kultury tych ludów przez nich spisane. Swoją drogą pierwsi misjonarze katoliccy przybyli na kontynent w 1524r, gdy już Cortez dawno grasował w królestwie Majów. Nie słyszałem by którykolwiek konkwistador posługiwał się argumentami religijnymi jako uzasadnienia grabieży.
Podobnie Prusowie - Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie nie przybył do Pru nikogo nawracać, choć oficjalny powód był taki ale żeby zabezpieczyć północne granice księstw mazowieckich niepokojone przez Prusów oraz znaleźć bezpieczną lokację dla siebie w czasie gdy władze królewskie w Europie starały się eliminować niezależne od nich i silne militarnie organizacje zakonne.
W tym przypadku religia była pretekstem a nie powodem wojny i podboju.
To tyle podstaw historii. Zapomniałeś wspomnieć o wyprawach krzyżowych :D

niski poziom wypowiedzi - obrażającego wszystkich forumowego Torquemady miałbym w poważaniu, gdyby nie atak na exida(najważniejsze, że samodzielnie myśli). Tylko to skłoniło mnie do udowodnienia Twojej hipokryzji.
Exid nie potrafi sam się bronić? Nie potrafi bronić swoich racji? Jesteś pewny, że Ty potrafisz?
Swoją drogą nie musisz mi aż tak schlebiać z Torquemadą :D Szkoda tylko, że on przewodził inkwizycji świeckiej a nie kościelnej co by bardziej pasowało do tematu...

Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez exid w 12 Wrz 2011, 15:43

Terminus napisał(a):zapewne w momencie gdy małpolud uzyskał, wykształcił zdolność myślenia abstrakcyjnego i samoświadomość swojej osoby równocześnie zaczął szukać głębszego sensu w swojej egzystencji a naturalnym zjawiskom fizycznym

Widzę, że kierujesz się w dobrą stronę. Teraz powiedz, co zapącztkowało to abstrakcyjne myślenie i samoświadomość. Określ ten "moment", bo z dnia na dzien, bez bodźców zewnętrznych nic sie nie dzieje.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Woland w 12 Wrz 2011, 15:50

O co ci chodzi że zwolennicy nauki skuteczniej palili ludzi i książki?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 15:55

exid: teoria ewolucji zakłada, że jest ona procesem ciągłym, wynikającym z uwarunkowań środowiskowych i ciągłego dostosowywania się przez nich przez organizmy np. w okresie ochłodzeń przetrwało więcej osobników jakiegoś gatunku z wykształconym dłuższym futrem, więc gatunek ewoluował w stronę bardziej owłosioną.
Nie powiem, Ci w którym momencie nastąpił ten przeskok, dlatego że nasza naukowa wiedza o prehistorii jest zbyt wąska i ograniczona. Co raz archeolodzy znajdują jakieś kości i ślady zmuszające do weryfikacji wcześniejszych hipotez.
Dlatego takie teorie jak ta, że małpy wyewoluowały bo w danym miejscu zmieniły dietę na zawierającą większe ilości środków "stymulujących" układ nerwowy zakładam za zbyt "łatwą". Może jest medialnie atrakcyjna, ale rzeczywistość jest wg mnie bardziej skomplikowana. Bo jak ją odnieść do gruzińskiego Homo Georgicus z 1.7mln lat pne, czy indonezyjskiego Homo floresiensis starszych niż afrykański Homo Erectus?

A wracając na chwilę do religii i tego tak mało "oryginalnego" judeochrześcijaństwa: czy opis zjedzenia owocu z drzewa poznania dobra i zła przez Adama i Ewę nie można odczytywać jako poetycki opis właśnie momentu uzyskania świadomości przez człowieka? Moment gdy przestał być zwierzęciem i zobaczył "że jest nagi"?

@Woland: Chodziło mi o zbrodnie w imię "naukowego ateizmu" komunistów z ZSRR, Chin, Komabodży, Hiszpanii itp. w sumie kilkadziesiąt milionów ludzi jak i neopogańskich nazistów niemieckich oraz różnych nawiedzonych jakich nie brakowało np. w czasie Rewolucji Francuskiej gdzie w czerwcu 1792r. masowo mordowano duchownych i krwawo rozprawiono się buntem katolickiej Wandei [pierwsza nowożytne ludobójstwo -ok.120tys cywilów w tym kobiety i dzieci w przeciągu 1,5roku]. "Skuteczniej" w tym rozumieniu = więcej ofiar. Dla porównania niesławna cywilna, państwowa Hiszpańska Inkwizycja w ciągu 4 wieków przeprowadziła 4375–5250 egzekucji in persona (za Ricardo García Cárcel).
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez exid w 12 Wrz 2011, 16:40

ten tekst jest metaforą osiągnięcia gnozy poprzez spożywania róznych rzeczy. Gdyby nie miał być, to by brzmiał inaczej :D
Nie ma czegoś takiego jak zło i dobro, to wymysł ludzki, natura jest bezosobowa i bezstronna. Zło jest interpretacją ludzką, która wynikła właśnie z poznania myślenia na innych płaszczyznach. Zło i dobro są podstawowymi pierwiastkami wszystkich zwierząt, ale to człowiek się dokopał do ich podświadomego znaczenia. Znasz jakaś inną formę penetracji świadomości niż silne halucynogeny? Bo medytacja w stylu jogi to przy tym pikuś, a większość religii wschodnio-azjatyckich oparta jest o eksperymenty z używkami- poczawszy od buddyzmu, poprzez taoizm, chiński konfucjonizm, hinduizm itd. To cię przerasta i nie potrafisz się do tego przyznać, bo jakby to świadczyło o wartości twojego uduchowienia? Chrześcijaństwu bliżej do etyki niż religii opartej na wierze w coś o wiele większego.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Papa Mobile w 12 Wrz 2011, 17:21

Heh fajnie sobie tutaj gaworzycie o sprawach ważkich. Terminus zgrabnie z tym jabłuszkiem wymyśliłeś, jakoby człowiek w owym momencie zerwania jabłka z drzewa poznania dobra i zła został uświadomiony. Zapytuję teoretycznie co się mogło dziać przed tą chwilą z człowiekiem w "ogrodzie rozkoszy"? Był nieświadomy?
Jeśli Eden w/g Księgi Rodzaju miał być uporządkowaną przestrzenią, w której wszystkie stworzenia żyły w harmonii, to ja żyję(staram się)na Ziemi w harmonii z naturą i to jest cudne, tyle, że cywilizacja robi swoje, ale to już inna historia podwodna.
Exid wiara nie jest metaforą, ma raczej charakter nieokreślony i żadnych poradników do wiary nie znam. Albo się wierzy i wie albo się rozumuje i wątpi. Terminus jest tak zaprogramowany, kiedy pisze o zbrodniach nie pamięta o krucjacie dziecięcej oraz o tym jak zaprowadzano porządek chrześcijański w tzw. pogańskim świecie.
Twój Bóg ma 8 ramion, a mój 6 ramion, jest między Nami, reszta to ideologia, administracja i temu podobne biznesy i traktowanie ludzi jak skarbonki. Z tymi halucynami Exid to chyba masz doświadczenie, a traktowanie "Incepcji" jako inspiracji jest zabawne, gratuluję Wszystkim.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 06 Wrz 2023, 19:11
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

PoprzedniaNastępna