ulvhedin napisał(a):Twoje nieudolne bajania i wykręty przypominają mi panią Fotygę i Wikiliks, a może bardziej Rysia Czarneckiego .
O ile wiem przyczyny ekspansji hiszpańskiej i konkwisty w Ameryce były głównie ekonomiczne i społeczne a nie religijne. O wiem także, że misjonarze katoliccy byli jedynymi, którzy protestowali przeciwko okrucieństwom konkwistadorów oraz tymi dzięki którym zachowały się elementy języka i kultury tych ludów przez nich spisane. Swoją drogą pierwsi misjonarze katoliccy przybyli na kontynent w 1524r, gdy już Cortez dawno grasował w królestwie Majów. Nie słyszałem by którykolwiek konkwistador posługiwał się argumentami religijnymi jako uzasadnienia grabieży.Co do "chrześcijaństwo krzewiło kulturę"(LOL), pewnikiem Prusom, Majom, Aztekom ...aż skwierczała skóra i znikało złoto
Exid nie potrafi sam się bronić? Nie potrafi bronić swoich racji? Jesteś pewny, że Ty potrafisz?niski poziom wypowiedzi - obrażającego wszystkich forumowego Torquemady miałbym w poważaniu, gdyby nie atak na exida(najważniejsze, że samodzielnie myśli). Tylko to skłoniło mnie do udowodnienia Twojej hipokryzji.
Terminus napisał(a):zapewne w momencie gdy małpolud uzyskał, wykształcił zdolność myślenia abstrakcyjnego i samoświadomość swojej osoby równocześnie zaczął szukać głębszego sensu w swojej egzystencji a naturalnym zjawiskom fizycznym
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości