Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2011, 16:16

Wiedziałem, że nie przepuścisz okazji Dżuz :D

ps. o teorii; nie o książce :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Papa Mobile w 11 Wrz 2011, 19:54

exid napisał(a):Terminusie- Chrzescijaństwo nie jest oryginalną religią. Podstawą jej była jak wszędzie indziej- gnoza.

Heh ładnie brzmi, ale raczej to ma się do religii, tyle co Kaczyński do demokracji, innymi słowy slogan, chrześcijaństwo to kolana, to dzisiaj wygląda na biznes, administracja, nie rozum, gnoza to rozum i serce, btw nie ma o co się spierać, każdy ma swojego Boga. Wybacz Terminus, ale nie przekonują mnie te wszystkie ceremonie, jakoś nie widzę w tym Jezusa Chrystusa, może jestem ślepy. A propos gnozy, to ciekawa formuła na życie, bez wojen krzyżowych.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 06 Wrz 2023, 19:11
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez impulse_101 w 11 Wrz 2011, 20:23

Odnośnie wielkiego wybuchu i zadawania sobie pytania co było wcześniej należy się zastanowić czy to pytanie jest na miejscu bo codzienność troszkę upośledza i utrudnia nam pojmowanie abstrakcyjnych dla nas zjawisk. Wystarczy przypomnieć sobie ze czasoprzestrzeń nie jest stała i potrafi być zakrzywiana choćby przez materie czyli czas nie jest czymś niezmiennym. Nie należy wiec ślepo się skupiać na pytaniu co było przed bo nie mamy pewności czy było coś takiego jak "przed". Może czas (czasoprzestrzeń) był punktem a nie funkcją :wink:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2011, 20:35

Cóż Papo:
1. już nie chciałem dobijać exida wykazując jego braki [teorie gnostyczne pojawiają się sporadycznie w filozofii greckiej późnego antyku, pierwsze sekty gnostyczne powstają już po Chrystusie, więc opowieści, że wszystkie religie z niej się wywodzą...]. Poza tym gnoza zwykle wiodła swoich wyznawców na przedziwne manowce. Przeświadczenie o absolutnej prawdzie ukrytej przed ludźmi doprowadziło do powstania sekt głoszących inwersję Biblii: szatan to ten dobry, Bóg to ten zły a religia to spisek kapłanów i tego typu podobne odloty. Zaczęli oni także masowo produkować własne wersje ewangelii, apokalips, objawień...
W ten sposób to gnoza nie jest zaczątkiem religii tylko wszystkich teorii spiskowych..

2. Ceremonie? No cóż to raczej balast tradycji i przemian jakie kościół przechodził w historii. Ceremoniał zwłaszcza rozbudowano w okresie kontrreformacji, żeby przyciągnąć wiernych do kościoła "spektaklem".
W katolicyzmie w przeciwieństwie do większości innych odłamów chrześcijaństwa ważna jest potrzeba wspólnoty wiernych, stąd podkreślanie znaczenia mszy i uroczystości. Oczywiście często przesadne i zabarwione ludowymi jasełkami.
Ale z drugiej strony to tradycja mojej wspólnoty więc nie chciałbym jej aż tak odrzucać. Podobnie Papo można by powiedzieć po co państwu: hymn, flaga, godło, uroczystości rocznicowe święta. Nie są istotą działania państwa ale pewnym elementem tradycji wokół którego gromadzi i integruje się wspólnota.
Z trzeciej strony medalu bardzo podobają mi się msze u oo. dominikanów w Krakowie, gdzie najważniejsze jest Słowo Boże i jego wyjaśnienie [oraz oczywiście eucharystia] a nie celebracyjne ozdobniki.

Gnostycy byli zbyt hermetycznym i niszowym marginesem, żeby zorganizować siły potrzebne do wojen krzyżowych ;-)
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Papa Mobile.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez deadpool w 11 Wrz 2011, 21:50

Witam
Bardzo rozpisalem sie na ten temat jakze interesujacy dla mojej osoby. Jednakze komputer odmowil posluszenstwa i gdy juz mialem zamiar wysylac to sie z niewiadomych przyczyn wylaczyl :/ wiec teraz krotko :

Jestem ateista, porzucilem wiare w 1gim. Lepiej sie z tym czuje, nikt mi nic nie dyktuje, jednak czuje rowiez... pustke. Od 2 lat interesuje sie LD i OOBE i znalazlem film o tej tematyce : Incepcja (polecam). Po obejzeniu tego filmu nasunely mi sie 2 "wizje" dotyczace istnienia zycia po smierci. Pierwsza to taka ze ten swiat moze nie jest prawdziwy i po smierci po prostu budzimy sie w innym,prawdziwym. 2-ga to taka ze po prostu jestesmy w stanie OOBE ( wyjscie z ciala) (doswiadczylem tego stanu (niesamowite uczucie) ) i po prostu przez jakis czas nasz mozg jeszcze zyje i mozemy troche posnic. Przyklad ludzi ktorzy opisywali tego typu zdarzenia ( smierc kliniczna ) byly podobne do tego stanu i wlasnie oni marzyli o Bogu i raju i to wlasnie widzieli . 3-cia "wizja" to taka ze swiat kreci sie w kolko- to znaczy ze po np.2055r jest koniec swiata i bum... jest pustka . Pozniej wielki wybuch czy co tam i od nowa wszystkie zdarzenia nastepuja tak samo : bedziesz robil to co wczesciej , nawet o tym nie wiedziac i potem znowu koniec swiata i tak w kolko.
deadpool
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 21:18
Ostatnio był: 15 Wrz 2011, 21:26
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2011, 21:59

Spoko. Wyrośniesz z tego.

A tak na serio, choć to nie ma związku z religią polecam poczytać sobie takie świetne książki w których są motywy o których piszesz: Philip K Dick: Ubik, Stanisław Lem: Dzienniki gwiazdowe.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 11 Wrz 2011, 22:02, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez utak3r w 11 Wrz 2011, 22:02

BTW, Incepcja jest o LD, a nie o OOBE. Na dodatek, to są dwie skrajnie różne interpretacje prawdopodobnie tego samego zjawiska.
I... tak jak rzecze Terminus: wyrośniesz ;)

...i jeszcze, odnośnie powyższego: Termi, rzucasz chłopa na cholernie głęboką wodę ;) Ubik w tym wieku to chyba za wcześnie.

Terminus napisał(a):Z trzeciej strony medalu bardzo podobają mi się msze u oo. dominikanów w Krakowie, gdzie najważniejsze jest Słowo Boże i jego wyjaśnienie [oraz oczywiście eucharystia] a nie celebracyjne ozdobniki.

Ja na zawsze zapamiętam msze studenckie w Szczecinie, tak z 15 lat temu. Był wyjątkowe i potrafiły wykrzesać z duszy to i owo.

Problemem jest to, że nie każdy może być księdzem. A to potem się odbija na obrazie całości...
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez exid w 12 Wrz 2011, 01:38

Terminus, wskaż moment w historii, kiedy ludzie zaczęli myśleć o czyms abstrakcyjnym, jak "bóg".

przybliż 100%-ową teorie, albo chociaż 3 "możliwe" i "rozsądne".
Twój cynizm pokazuje co chrześcijaństwo zrobiło z tobą. Bo widzisz, mi moja "naiwność" nic, biorę wszystko z przymróżeniem oka, a ty myślisz że ja max na serio :D przynajmniej mogę powiedzieć że w mniemaniu starożytnych cywilizacji jestem czymś lepszym od ciebie. no ale to dla ciebie chyba nie ważne co? Bo wiesz, wolę się równać z nimi, niż z takimi jak ty i tobie podobnym dzisiaj. Jakieś to bardziej sensowne dla mnie i za bardzo twoja opinia mnie nie uraża, bo ją też biorę z lekkim uśmieszkiem politowania ;) ale to wszystko just for fun bo to tylko jedna z wielu funkcji, które spełniam żyjąc. Nie jest mi potrzebna do życia, ale bardziej je urozmaica i oferuje inne podejście do wszechmiaru sytuacji (mam na myśli problem sensu istnienia wszystkiego, niczego, chaosu, harmoni i nawet tego, czym mnie zanegujesz). Czy wyobrażasz sobie np. że jesteśmy jedynymi tak inteligentnymi istotami na tym całym, wszechwymiarowym (uznajesz wymiar?) świecie, czy są istoty podobne do nas, albo niepodobne ale myślące w podobny sposób? Albo zupełnie inaczej zbudowane, np. z ciemnej materii, która wyewoluowała do stopnia świadomości? Albo takie jak my ale bardziej zaawansowane psychologicznie? Gdzie ty stawiasz granice? Ns ludziach śmiejących się na kanapie z Paździocha i Boczka, jedzeniu, kupce? Skoro już w coś tam wierzysz, to po co myślisz abstrakcyjnie, skoro i tak cię to wszystko kurva nie interesuje? Próbujesz się zapokoić czymś prostym, co nie jest, bo potrzebny ci jakiś bóg, tylko po to żeby był, a nie jak był. Nie widzę całkowicie sensu w czymś takim. To jak będąc uzależnionym od pizzy brać codziennie tylko jeden kęs, po którym się już nie jestes głodnym pomimo że to jedyna forma jedzenia i jesz cały czas ten sam kawałek, gdy pizza leży przed Tobą, jest Twoja i jest dla Ciebie.

Na ostatnie pytanie najłatwiej odpowiedzieć ponieważ stawia Cię w sytuacji wolnego wyboru, tyle że to pytanie ma zasadniczy sens i pokaże, jak daleko uciekniesz w swój kącik.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 09:27

exid: przy teoretycznym założeniu, że teoria ewolucji jest prawdziwa, zapewne w momencie gdy małpolud uzyskał, wykształcił zdolność myślenia abstrakcyjnego i samoświadomość swojej osoby równocześnie zaczął szukać głębszego sensu w swojej egzystencji a naturalnym zjawiskom fizycznym, które zapewniały mu przeżycie [ogień, burza] lub niosły zagładę zaczął przypisywać ponad naturalne cechy. I tyle. Potrzeba wyższego porządku i kontynuacji trwania po śmierci jest ściśle związana z samoświadomością. Tyle. Żadne grzybki do tego nie są potrzebne.

Gratuluję, że te mityczne starożytne cywilizacje tak wysoko Cię cenią... Możesz dokładnie napisać co napisali Ci przedstawiciele cywilizacji, która funkcjonowała 7000 lat pne w Europie Środkowej? Bo wiesz, w późniejszych hieroglifach egipskich nie ma żadnych wzmianek o podziwie dla Ciebie :P

Jako katolik wierzę, że Bóg stworzył wszechświat i wszystko co się w nim znajduje. Dlaczego nie miałby stworzyć innych istot rozumnych we wszechświecie, jeżeli taka by była Jego wola?

Tak jestem dalej cyniczny. Ale jak próbujesz ze mną argumentów na poziomie gimnazjum to tylko to dostaniesz...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez ulvhedin w 12 Wrz 2011, 10:38

| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2011, 11:00

Ale o co Ci chodzi? Mają podnieść wiek przyzwolenia do 13 jak w Hiszpanii czy Japonii, 14 lat jak w Niemczech, czy do 15lat jak w Polsce?
W Watykanie pracuje ok 3000 "cywili" nie będących duchownymi czy zakonnikami. "Kapłanom" to do "niczego" bo obowiązuje ich celibat. Prawo uchwalono w czasach, gdy istniało Państwo Kościelne, obejmujące spory kawałek Italii. Widocznie po jego upadku i ograniczeniu do bazyliki i pałacu z ogrodami uznano, że jest martwe i nikt się nie zajął jego kasacją...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez ulvhedin w 12 Wrz 2011, 11:06

Bajasz milordzie, jak by było tak jak piszesz - to nigdy nie powstałaby Crimen sollicitationis :!:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,676
http://pl.wikipedia.org/wiki/Crimen_sollicitationis
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość