Soviet napisał(a):Zobacz co Universal dał w spoilerze
Universal napisał(a):Co mnie jeszcze zastanawia, to fakt, że ja mam szanować czyiś ateizm, ale chrześcijanina to już zgnoić można :F
ale wierzą, że nagle w próżni pojawiła się znikąd tajemnicza energia i przekształciła się w całość otaczającej nas materii [teoria wielkiego wybuchu].
tylko o te małe grupki skupione wokół nawiedzonych pseudoproroków.
2 tysiąclecia pracy teologów próbujących ją rozgryźć. Wcześniej 2 tysiąclecia uczonych w Piśmie Żydów próbujących tego samego.
Terminus napisał(a):Dżuz: Tu nie chodzi o radiomaryjnych integrystów, którzy przynajmniej formalnie nie odcinają się od KK i nie atakują jego struktur [bo na nich się opierają] tylko o te małe grupki skupione wokół nawiedzonych pseudoproroków. One już mają poglądy kacerskie - uważają się za jedynych prawdziwych wyznawców, którym ich własny prorok objawił prawdę i odrzucają resztę kościoła jako dzieło szatana głoszące nieprawdziwą naukę - czytaj niezgodną z ich objawieniami
StalkerCiastek napisał(a): Akurat wielki wybuch został naukowo wyjaśniony bez pomocy Boga własnie.
Skoro ja stworzyłem model z kartonu to oczywiście też muszę się składać z kartonu...Bóg też musi się składać z jakiś cząstek, materii, jak wszystko we wszechświecie.
Czyli "sekty"? A powiedz, Terminus, czym sekta się różni od kościoła katolickiego?
. Oczywiście chrześcijaństwo u zarania było tylko jedną z wielu sekt żydowskich. To jakiś zarzut?Tym, że oficjalnie nie jest uznawana przez papieża i głosi inne poglądy. KK to taka sama sekta jak inne, tylko, że większa i z długoletnią tradycją.
Polecam trochę poczytać o historii zanim się zacznie wypisywać bzdury...Tysiące ludzi płonęło na stosach, bo papież miał taki kaprys. Turcy w "Ziemi Świętej"? Papież wzywa do walki i już tysiące rycerzy giną.
Polecam poczytać o podbojach Timura Chromego...Europejscy bandyci napadają miasta, grabią je, obrońców mordują, kobiety, dzieci gwałcą i wszystko w Imię Boże (moim zdaniem arabska kultura była na wyższym wtedy poziomie).
Bardzo polemizowałbym z tą tezą. Bardzo rozbawili mnie ostatnio "racjonaliści" z Hiszpanii organizujący manifestacje przeciwko finansowaniu z budżetu państwa wizyty papieża, która nie była z tegoż budżetu w ogóle finansowana...ciemny lud nie jest już tak ciemny.
A czytałeś choć Pismo Święte, że wiesz co On ustalił?Ale tego nie ustalił Bóg, tylko Kościół.
exid napisał(a):Chrzescijaństwo nie jest oryginalną religią. Podstawą jej była jak wszędzie indziej- gnoza.
Taaaa... Zwłaszcza na pracowników Monaru...Żeby "odblokować" się na byty inteligentne, trzeba zażywać stosowne środki.
To po co mnie stworzył? Z nudów?Bóg nie potrzebuje twoich ofiar, modlitw, bo pewnie nie myśli o tobie. Po co miałby? Co mu po twoich "drobnych"? Przecież nie zniknie jeśli przestaniesz w niego wierzyć.
Termi napisał(a):zakładająca "stworzenie" świata z niczego
Terminus napisał(a): Nie zamierzam bronić w żaden sposób ani Rydzyka ani Kaczyńskiego, bo uważam, że nikt w ciągu ostatnich 20lat świadomie nie zrobił tyle zła Kościołowi w Polsce co oni głosząc hasła jego obrony
Terminus napisał(a):I polemizowałbym z przypisywaniem Kaczyńskiemu specjalnych zapędów w zakresie religii
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości