Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Woland w 09 Wrz 2011, 23:48

No tak, mówisz metafora. Że inna kultura. Ale w takim razie jak należy niby traktować to??
Wiara w Biblię czy w Boga według wizji chrześcijaństwa to jeden wielki absurd według. Pokazuje to choćby kwestia Judasza.

Też uważam że raczej był do tego zmuszony, że nie był tak w pełni zdrajcą. Ale więc czemu się go wyklina? Czemu jest aż tak potępiony??

Na dodatek wspomniane przeze mnie różne możliwe dodatki do historii i unikanie pewnych historii których mogli się dopuścić apostołowie lub ci co spisywali Biblię. Tak naprawdę my umrzemy, a los będzie chciał że za 1000 lat Natanek będzie święty i będzie ponownie zesłanym synem bożym a ludzie będą czekali na trzecie zesłanie równie dobrze...

I ostatnie o czym zapomniałem- przekłady. W czasie tylu przekładów mogło się pozmieniać trochę, tak przy okazji przypomniał mi się kawał z celibatem i celą :E
Dzięki Universal za zwrócenie na to uwagi!

Wiedzieliście na przykład że Mojżesz nie przeszedł przez morze CZERWONE a morze TRZCIN? Tak, chodziło o różne niewielkie jeziorka i bagienka. Tak było na Discovery World w programie o Mojżeszu mówiono.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 09 Wrz 2011, 23:59

Soviet napisał(a):Zobacz co Universal dał w spoilerze

Yyy... no nawet mi tam przez myśl nie przeszło, żeby tam zajrzeć :P
Dalej nie widzę związku poza tym, że jeden ma bardziej zryty beret od drugiego :E
No offence :wink:
I nie czuje się tymi wstawkami obrażany ani trochu, jakby kto doszedł do takiego niemądrego wniosku.
Koniec z mojej strony na ten temat.

Universal napisał(a):Co mnie jeszcze zastanawia, to fakt, że ja mam szanować czyiś ateizm, ale chrześcijanina to już zgnoić można :F

Takie czasy. Gejów trza tolerować, ale oni mogą sobie różne Pride/ Love Parade urządzać i Ty masz to uszanować :E
Albo to, że niby wolność wyznania, ale w Stanach trza pisać "Happy Holiday Season" albo coś równie durnego zamiast tradycyjnego "Merry Christmas" bo to obraża uczucia religijne innych. Chyba political correctness się to nazywa, tylko ostatnio zaczyna to przybierać dziwne formy.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez exid w 10 Wrz 2011, 01:26

Postaram sie wstrzelić w temat. Jeśli chybię, skarćcie mnie.

Chrzescijaństwo Z ZAŁOŻENIA nie było złą religią. Opierało się ono na prostym przekazie, że to miłość i pomoc bliźniemu jest najważniejsza.

Jak to opisuje Biblia? Bóg jest miłością, wybaczy wszystkie błedy, daje drugą szansę, a człowieka stworzył na własne podobieństwo. Mniej wiecej. Chodzi o to, że to CZŁOWIEK jest najważniejszy, ponieważ "Bogiem" posłużono się do spersonifikowania najwyższej wartości- miłości. trudno jest uznać czystą miłość za coś negatywnego. Człowiek stworzony na podobieństwo boże powinien starać się nie przebaczać w miarę swoich możliwości. Tutaj jest grząsko, bo trudno wybaczyć zwyrodnialcowi jego bestialskie czyny, ale chodzi o sprawy codzienne, konflikty, które rujnują relacje między ludźmi. Nie raz w życiu dane mi było obrazić sie, ponieważ moje ideały i oczekiwania zostały zrównane z gównem, jednak w perspektywie czasu człowiekowi brakuje tego co stracił i potrafi przyznać sie do swojego udziału w winie. Taki punkt widzenia burzy wszystkie bezsensowne bariery i pozwala sie cieszyć życiem.

Bóg jest miłością, jego syn reprezentuje wiarę w ludzi natomiast duch jest usosobieniem najważniejszych ludzkich cech. wszyscy trzej stanowią jedność.

Oto wielka tajemnica wiary.

Wiary, którą Kościół stara sie spłycić, bo trafić do prostych wyznawców.

wiecie dlaczego?

Ponieważ poznanie sedna sprawy kończy wszelkie zapotrzebowanie na "nauczycieli" jakimi są księża.
Gdyby ludzie potrafili to zrozumieć, pewnie byłaby to ich ostatnia lekcja w życiu. Dzisiaj jednak nie są w stanie, ponieważ przyzwyczaili się do majestatu i pozycji Kościoła i nie są w stanie życ w świadomości że muszą żyć sami, co mimowolnie robią. Bo co robi dla nich Kościół? Poza wyjątkami nic. Naucza prawdy miedzy wierszami, a tak naprawdę stara się o frekwencje. Ludzie którzy przyzwyczaili się do takiego stanu rzeczy po prostu nie potrafia się przestawić, ponieważ uważają, że wiara to ścieżka w jedną stronę. A weź im pokaż filozofie wschodu/starszych cywilizacji, to jedni się pukną w czoło, bo za duży hardkor, a inni powiedzą "ok, fajnie", co jest równe z brakiem jakiegokolwiek zainteresowania, ponieważ sie przyzwyczaili do prostoty i w sumie że za duży hardkor :)

Opcjonalnie dla leniwych - chodzi o bycie dobrą osobą. Nic więcej.

Niestety nic więcej. Trudno tutaj przyrównać chrześcijaństwo do wyznań prakultur. One wybiegają nieco dalej, i nie są przystępne dla każdego, dlatego nie są popularne.
---

Wiara nie powinna mieć nic wspólnego z religią i jej spersonifikowaną wersją. Uosobienia i wizualizacje są śmieciami, które zasłaniają przesłanie i oddalają od prawdy, która ludzie pierwotni odkryli. Jest na ten temat sporo teorii, ale nie wiem na ile mogę sobie pozwolić, wiec na tym cliffhanger'ze zakończę.

Pozdrawiam, mam nadzieję, ze wytkniecie parę błedów lub po prostu sie nie zgodzicie. Ale jeśli wyda wam się to rozsądne i sensowne, to poczuję się bardzo usatysfakcjonowany i zmobilizowany do podjęcia jakiejś polemiki 1vs1 lub 1vsAll:)
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Mar 2023, 00:39
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: -5

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2011, 07:40

Ehhhh....
Woland: piszesz o rzeczach których nie rozumiesz a wyrwane fragmenty z kontekstu biblijnego podajesz jako argumenty. Jednym słowem zachowujesz się jak większość "racjonalistów" w różnych forum typu "racjonalista.pl".
Cytat o "przyniesieniu miecza" jest tylko i wyłącznie zapowiedzią tego, że uczniowie Jezusa będą nienawidzeni i prześladowani przez bliźnich ze względu na naukę, którą większość ich braci Żydów odrzuci. Co okazało się prawdą patrząc na losy pierwszych gmin chrześcijańskich w Palestynie.

"Ewangelia wg Judasza" i mnóstwo podobnych "ewangelii" i "apokalips" to dzieła sekt gnostycznych z I wne nie mających tyle wspólnego z chrześcijaństwem co islam.... Jakby ktoś czytał to co pisałem toby wiedział zamiast pisać głupoty...

"Żydowskie zombie" - taaaaa... Jacy ci ateiści są błyskotliwie sarkastyczni [we własnym mniemaniu]. Im mają o czymś mniejsze pojęcie tym bardziej ich to śmieszy. Też bym tak chciał...
Ja ich bardzo podziwiam. Są tak mądrzy, że odrzucają religijne zabobony o Bogu-stwórcy ale wierzą, że nagle w próżni pojawiła się znikąd tajemnicza energia i przekształciła się w całość otaczającej nas materii [teoria wielkiego wybuchu].

Dżuz: Tu nie chodzi o radiomaryjnych integrystów, którzy przynajmniej formalnie nie odcinają się od KK i nie atakują jego struktur [bo na nich się opierają] tylko o te małe grupki skupione wokół nawiedzonych pseudoproroków. One już mają poglądy kacerskie - uważają się za jedynych prawdziwych wyznawców, którym ich własny prorok objawił prawdę i odrzucają resztę kościoła jako dzieło szatana głoszące nieprawdziwą naukę - czytaj niezgodną z ich objawieniami.

exid: chrześcijaństwo prostą religią? Hmmm... 2 tysiąclecia pracy teologów próbujących ją rozgryźć. Wcześniej 2 tysiąclecia uczonych w Piśmie Żydów próbujących tego samego.
Owszem większość nauki sprowadza się do miłości do drugiego człowieka jako najdoskonalszej formy miłości do Boga. No właśnie... Judeochrześcijaństwo zakłada jednak istnienie osobowego Boga [Adonai] i już sprawy się komplikują ;-)
Judeochrześcijaństwo od początku opierało się na prorokach Starego Testamentu oraz apostołach i uczniach Nowego, czyli jakaś forma instytucji nauczyciela nauki bożej zawsze funkcjonowała. Zresztą Jezus sam mówi o założeniu Kościoła piotrowego... Co do oceny większości przywar obecnego skostniałego Kościoła katolickiego to z większością tego co napisałeś się zgadzam.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez StalkerCiastek w 10 Wrz 2011, 10:17

ale wierzą, że nagle w próżni pojawiła się znikąd tajemnicza energia i przekształciła się w całość otaczającej nas materii [teoria wielkiego wybuchu].

Terminus - Akurat wielki wybuch został naukowo wyjaśniony bez pomocy Boga własnie. A skoro przed wybuchem była wielka nicość, to czym jest Bóg? Bóg też musi się składać z jakiś cząstek, materii, jak wszystko we wszechświecie.

tylko o te małe grupki skupione wokół nawiedzonych pseudoproroków.

Czyli "sekty"? A powiedz, Terminus, czym sekta się różni od kościoła katolickiego? Tym, że oficjalnie nie jest uznawana przez papieża i głosi inne poglądy. KK to taka sama sekta jak inne, tylko, że większa i z długoletnią tradycją.

2 tysiąclecia pracy teologów próbujących ją rozgryźć. Wcześniej 2 tysiąclecia uczonych w Piśmie Żydów próbujących tego samego.

Jak dla mnie to są tysiąclecia interpretacji Pisma na swoją korzyść i indoktrynacji zwykłych ludzi. My im powiemy, że to jest tak, a ciemny lud za nami podąży wierząc w prawdę którą my uznaliśmy za najprawdziwszą. Władza. O to chodziło wszystkim kościelnym hierarchom w średniowieczu szczególnie. Tysiące ludzi płonęło na stosach, bo papież miał taki kaprys. Turcy w "Ziemi Świętej"? Papież wzywa do walki i już tysiące rycerzy giną. Europejscy bandyci napadają miasta, grabią je, obrońców mordują, kobiety, dzieci gwałcą i wszystko w Imię Boże (moim zdaniem arabska kultura była na wyższym wtedy poziomie). A kościelne szychy się cieszą - bo mają władzę nad wszystkim, włącznie z całymi państwami, i do tego mnóstwo forsy. Oczywiście do dnia dzisiejszego Kościół się zmienił. Dostosował się do naszego światopoglądu, do tego, że ciemny lud nie jest już tak ciemny. Po to, by dalej móc wyrwać jak najwięcej.

No i oczywiście to nie jest tak, że ja nie wierzę całkiem w Boga. Moim zdaniem Boga nie obchodzi czy ja chodzę do kościoła, czy codziennie wieczorem posłusznie się modlę. Bóg patrzy na to jak żyję. Że staram się być dobry i pomagać innym. A te wszystkie spowiedzi, msze święte, komunie, bierzmowania to efekt manipulacji Kościoła prostym ludem. Przez te tysiąclecia te "zwyczaje" się utrwaliły jako coś normalnego, coś przez co każdy Katolik powinien przejść. Ale tego nie ustalił Bóg, tylko Kościół. To dla Kościoła biorę udział w komunii czy bierzmowani. Nie dla Boga. Bo co to znaczy dla niego? Dla niego ważne jest, jak się żyje, a nie czy jest się posłusznym jakiemuś tam kościołowi katolickiemu (który z tego posłuszeństwa czerpie ogromne zyski).
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez exid w 10 Wrz 2011, 11:12

Terminusie- Chrzescijaństwo nie jest oryginalną religią. Podstawą jej była jak wszędzie indziej- gnoza.

Potrafię uznać aspekt "widzeń", ale nie samozwańczego proroctwa. Proroctwo oznaczało władzę i szacunek w czasach imperialistycznych, dlatego tak wielu oszukiwało. Nie było to trudne, skoro bazowało na stereotypach, a więc i chętnych na stanie się kolejnym Mesjaszem do dziś jest zatrzęsienie. Żeby "odblokować" się na byty inteligentne, trzeba zażywać stosowne środki. Tak było od początku. I nie są to bynajmniej tak trywialne widzenia jak historyjki opisywane w Biblii.

Zanim napisano Biblię, to cały owoc tej religii wędrował z ust do ust, bedąc modyfikowanym ze względu na zasób słów "ogniwa". Rzeczy zostały spłycone i przeinaczone tylko i wyłącznie dla korzyści i wygody ludzi. To Ludzie wymagają od Ciebie czegoś, chowając się za słowem bożym. Bóg nie potrzebuje twoich ofiar, modlitw, bo pewnie nie myśli o tobie. Po co miałby? Co mu po twoich "drobnych"? Przecież nie zniknie jeśli przestaniesz w niego wierzyć.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Postprzez Dżuz w 10 Wrz 2011, 11:56

Terminus napisał(a):Dżuz: Tu nie chodzi o radiomaryjnych integrystów, którzy przynajmniej formalnie nie odcinają się od KK i nie atakują jego struktur [bo na nich się opierają] tylko o te małe grupki skupione wokół nawiedzonych pseudoproroków. One już mają poglądy kacerskie - uważają się za jedynych prawdziwych wyznawców, którym ich własny prorok objawił prawdę i odrzucają resztę kościoła jako dzieło szatana głoszące nieprawdziwą naukę - czytaj niezgodną z ich objawieniami

Ech, Termi, nie chce mi się tu robić żadnych analiz rodem z zajęć typu rozumienie tekstu czytanego, ale ja ten ostatni akapit inaczej odbieram. W przekroju całego artykułu chodzi rzeczywiście o grupki, które opisujesz. Ale na końcu autor jakby pije do fanów ojca Rydzyka i Jarosława Kaczyńskiego, z których ten pierwszy jak dla mnie ma pewne znamiona nawiedzonego proroka. Na przykład w lipcu 1997 uczestnicy V Pielgrzymki Radia Maryja wzięli udział w Akcie Intronizacji Chrystusa Króla; cholera wie co im tam siedzi w głowach. Może i ojciec-dyrektor nie odcina się od struktur Kościoła ani ich nie atakuje (choć napomnienia od przełożonych zdają się nie robić na nim większego wrażenia, czyli zachowuje się tak jakby miał te struktury gdzieś), ale widzę tu pewne cechy wspólne. Wygląda to tak jakby ks. Prusak sugerował, że ojciec Rydzyk i Kaczyński mieliby wkrótce podzielić los Betanek i Natanka. A na pewno to, że ci dwaj panowie przyczyniają się chcąc nie chcąc do powstawania takich grup. Co jest moim zdaniem prawdą.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2011, 13:12

Dżuz: Nie zamierzam bronić w żaden sposób ani Rydzyka ani Kaczyńskiego, bo uważam, że nikt w ciągu ostatnich 20lat świadomie nie zrobił tyle zła Kościołowi w Polsce co oni głosząc hasła jego obrony.
I polemizowałbym z przypisywaniem Kaczyńskiemu specjalnych zapędów w zakresie religii. On się wywodzi z środowisk lewicowej, laickiej inteligencji. Na początku lat 90-tych zrobił zwrot w stronę retoryki chadeckiej bo konkurencja w lewicy [Geremek, Michnik] była za duża. To są ludzie, którzy religię wykorzystują instrumentarnie. Dzięki niej mają te 20% fanatycznych wyznawców czyli bazę do działania [Kaczor] i finansowania [Rydzyk].

StalkerCiastek napisał(a): Akurat wielki wybuch został naukowo wyjaśniony bez pomocy Boga własnie.

Akurta Teoria Wielkiego Wybuchu było od początku krytykowana przez ateistów jako "kreacjonistyczna" czyli zakładająca "stworzenie" świata z niczego. Z czasem dopisano jakieś dodatkowe teorie o kurczących się wszechświatach aby wypełnić drażniącą "racjonalistów" pustkę. Oczywiście teoria o pulsującym wszechświecie ma taką samą wartość jak religia - w żaden sposób nie da się jej empirycznie udowodnić...

Bóg też musi się składać z jakiś cząstek, materii, jak wszystko we wszechświecie.
Skoro ja stworzyłem model z kartonu to oczywiście też muszę się składać z kartonu... :facepalm:

Czyli "sekty"? A powiedz, Terminus, czym sekta się różni od kościoła katolickiego?

Polecam wikipedię...
Tym, że oficjalnie nie jest uznawana przez papieża i głosi inne poglądy. KK to taka sama sekta jak inne, tylko, że większa i z długoletnią tradycją.
. Oczywiście chrześcijaństwo u zarania było tylko jedną z wielu sekt żydowskich. To jakiś zarzut?

Tysiące ludzi płonęło na stosach, bo papież miał taki kaprys. Turcy w "Ziemi Świętej"? Papież wzywa do walki i już tysiące rycerzy giną.
Polecam trochę poczytać o historii zanim się zacznie wypisywać bzdury...
Europejscy bandyci napadają miasta, grabią je, obrońców mordują, kobiety, dzieci gwałcą i wszystko w Imię Boże (moim zdaniem arabska kultura była na wyższym wtedy poziomie).
Polecam poczytać o podbojach Timura Chromego...
ciemny lud nie jest już tak ciemny.
Bardzo polemizowałbym z tą tezą. Bardzo rozbawili mnie ostatnio "racjonaliści" z Hiszpanii organizujący manifestacje przeciwko finansowaniu z budżetu państwa wizyty papieża, która nie była z tegoż budżetu w ogóle finansowana...

Ale tego nie ustalił Bóg, tylko Kościół.
A czytałeś choć Pismo Święte, że wiesz co On ustalił?

exid napisał(a):Chrzescijaństwo nie jest oryginalną religią. Podstawą jej była jak wszędzie indziej- gnoza.

Wybacz ale to banał. Równie dobrze można powiedzieć, że potrzeba nadania swojemu bytowi wyższej racji jest wrodzone człowiekowi. Tak jest, więc po co o tym dyskutować?
Oryginalność chrześcijaństwa nie polega na tym, że jest religią.

Żeby "odblokować" się na byty inteligentne, trzeba zażywać stosowne środki.
Taaaa... Zwłaszcza na pracowników Monaru...

Bóg nie potrzebuje twoich ofiar, modlitw, bo pewnie nie myśli o tobie. Po co miałby? Co mu po twoich "drobnych"? Przecież nie zniknie jeśli przestaniesz w niego wierzyć.
To po co mnie stworzył? Z nudów?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez The Witcher w 10 Wrz 2011, 13:43

Termi napisał(a):zakładająca "stworzenie" świata z niczego

To głupi ci ateiści byli. Materia była już, tyle że skupiona w jednym punkcie. Oczywiscie według teorii. Te same atomy które tam były wg. teorii od zawsze są teraz w wieży Eiffla, twoim śniadaniu, moim bucie i pocisku amerykańskiego żołnierza w Afganistanie.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 09:42
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez exid w 10 Wrz 2011, 14:10

Oryginalność chrześcijaństwa nie polega na niczym. po prostu to kopia innych wierzeń, która jest synonimem etyki.

Przeraszam, ale jeśli uważasz, że środki psychoaktywne są dla bywalców Monaru, to chyba jeszcze nie słyszałeś o czymś takim jak szamanizm. Lepiej się z tym zapoznaj jeśli chcesz toczyć jakiekolwiek dyskusje o WIERZE. Wspaniałe jest to jak sie ignoruje w takich dyskusjach oczywiste podstawy tematu. Nie chcę cię pouczać w jakimkolwiek stopniu, ale to tak jakbyśmy rozmawiali o matematyce bez znajomości cyfr...

A na pytanie dlaczego Cię stworzył, to już chyba nie ja powinienem na nie odpowiedzieć tylko Ty sam, bo ja nadal szukam tej odpowiedzi.

Witcher: od kiedy istnieje "zawsze"? Zakładam że możesz wierzyć w cykliczność narodzin świata w BigBangach i "śmierci" w czarnych dziurach, ale fakt, ze ten cykl jest nieskończony chyba tym bardziej mówi o czymś wyższym niż równania na poziomie fizyki kwantowej...
Ostatnio edytowany przez exid, 10 Wrz 2011, 14:29, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post exid otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Papa Mobile.
Awatar użytkownika
exid
Stalker

Postprzez Dżuz w 10 Wrz 2011, 14:15

Terminus napisał(a): Nie zamierzam bronić w żaden sposób ani Rydzyka ani Kaczyńskiego, bo uważam, że nikt w ciągu ostatnich 20lat świadomie nie zrobił tyle zła Kościołowi w Polsce co oni głosząc hasła jego obrony

Ani ja.

Terminus napisał(a):I polemizowałbym z przypisywaniem Kaczyńskiemu specjalnych zapędów w zakresie religii

Ale przecież ja mu nie przypisuję takich "zapędów w zakresie religii". Rozumiem, że przez te zapędy chciałeś powiedzieć, że prezes K. sili się na człowieka szczerze wierzącego i religijnego, i że w rzeczywistości tak nie jest mimo że prezesowi może się wydawać inaczej. Choć może on się nawrócił tylko opacznie tę swoją wiarę rozumie. To tylko on wie. Tak czy siak, zgodzę się z tym, że religia u Kaczyńskiego to przede wszystkim narzędzie w kampanii wyborczej. Ja też tak to odbieram.

To już wszystko z mojej strony w tym temacie. Więcej nie przeszkadzam. Dyskutujcie dalej śmiało co jest bardziej racjonalne: wiara czy teorie wielkiego wybuchu, o celach religii i wiary, itp. Ja już się na te tematy wypowiadałem, cytując słowa Thomasa Hardyego. Życzę powodzenia w dotarciu do jakiegoś konsensusu :wink:
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2011, 14:37

The Wicher: To miało być błyskotliwe? :E Dalej tkwisz w tym samym punkcie materii która się nikt nie wie skąd wzięła i wybuchła. To co było przed wielkim wybuchem jest tylko kwestią wiary, nawet jeżeli o tym mówią naukowcy. Nie ma żadnych informacji co było przed tym horyzont zdarzeń. I gadanie o Bogu ma taki sam sens jak o czarnych dziurach...

exid: Domyśliłem się, że wyskoczysz z czymś podobnym jak szamanizm. Ale dalej będę cyniczny. Odurzanie się środkami psychotropowymi jest tylko odurzaniem. Jeżeli ktoś w majakach wywołanych działaniem środków chemicznych na mózg chce widzieć kontakty z wyższymi bytami no cóż...
Myślę, że świetnie byś się dogadał z Gnuśnym Wasylem z tego forum....
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości