Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez vandr w 09 Wrz 2011, 20:58

Wiecie, temat wiary to jeden z tematów o którym po prostu nie znoszę rozmawiać w towarzystwie(i nie tylko) jak do tego przyjdzie.

Właśnie otwieram piwo. Zimne, oszronione. Wasze zdrowie.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive BJ Blazkowicz.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:25
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2011, 21:02

Nie znoszę piwa. Tfu! ohyda... :p
Pozwolisz, ze zdrowie wzniosę szlachetnym ukraińskim winem znam Morza Czarnego?

BJ: bez wolnej woli człowiek byłby tylko lalką, marionetką... A przykazania to drogowskazy określające co jest dla człowieka dobre lub złe. Masz wybór. Bez wolnej woli przykazania nie miałyby sensu. Akurat tu nie widzę sprzeczności.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez BJ Blazkowicz w 09 Wrz 2011, 21:09

Gdyby były drogowskazami to by mówiły "Zabijanie jest złe" a nie "Nie zabijaj". Nie wiem jak tobie ale mi to bardziej przypomina rozkazy niż sugestie.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: Wczoraj, 10:14
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 523

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2011, 21:15

A czy to nie jest to samo?
Poza tym dokładna forma biblijna to coś po środku: "Nie będziesz zabijał", a cytując dosłownie z aramejskiego zdaje się: "nie będziesz mordował".

Zawsze to lepiej niż w Koranie: "Złodziejowi i złodziejce obcinajcie ręce w zapłatę za to, co oni popełnili", bo chrześcijaństwo nie zakłada wymierzania kary za grzechy na ziemi tylko osąd pozostawia wyłącznie Panu.

Jeszcze jedno: chrześcijaństwo nie zakłada bezwzględnej kary. Mógł być zbawiony złoczyńca z krzyża. Dlatego obecnie teologia podkreśla, że przykazania to są faktycznie "zalecenia", których przestrzegania diametralnie zwiększa szanse na zbawienie...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Universal w 09 Wrz 2011, 22:00

vandr napisał(a):Wiecie, temat wiary to jeden z tematów o którym po prostu nie znoszę rozmawiać w towarzystwie(i nie tylko) jak do tego przyjdzie.

Eee, teologiczne dysputy są świetne. Koniec końców albo jest obraza majestatu, albo rękoczyn, albo... Nie, kompromisu nigdy nie ma.
BJ Blazkowicz napisał(a):Sam bardziej niż w chrześcijańskiego boga jestem skłonny uwierzyć w bogów nordyckich

Jak dla mnie możesz być członkiem Kościoła Latającego Potwora Spaghetii, bo jest wolność słowa, wyznania, demokracja i 20 lat cudów na kiju.
BJ Blazkowicz napisał(a):Mnie zawsze zastanawiało dlaczego Bóg stworzył człowieka z wolną wolą, a jednocześnie obłożył go przykazaniami według których ma postępować, czy to nie jest przypadkiem sprzeczne z ideą?

Idzie to prosto (jak dla kogo) wytłumaczyć. Człowiek ma sam dojrzeć do tego, że prawdziwą wolnością jest dobrowolne podporządkowanie się nakazom i zakazom. Jedyna forma wolności jaka istnieje, nie godząca jednocześnie w cudze interesy.

Jak się tak zastanawiam i zmieniam raz po raz punkt widzenia, to dochodzę do wniosku, pomijając fakt, że coraz częściej uważam się za deistę, że Chrześcijaństwo ma sens. Nie oczywiście w formie dosłownej, bo Biblia to dla mnie księga pełna metafor, złotych myśli itd., ale to i owo można wyłuskać. Wydaje mi się to bardziej realne od np. buddyzmu, choć i tak mnóstwa rzeczy nie ogarniam.

Problem polega jednak na tym, że wybierając Chrześcijaństwo odrzuca się pozostałe religie, z Potworem Spaghetti włącznie (pozwolę sobie się go uczepić). Pytanie, skąd pewność że to jest słuszne, a co innego nie? I tu mało płynnie przejdę do ostatniej rzeczy, mianowicie: nawet jeśli Bóg nie istnieje, umieramy i nie ma po nas nic, to jednak na podstawie takich mądrych ksiąg jak Biblia czy Koran idzie parę rzeczy wywnioskować nt. ludzkiej natury.

:

Image

Aha, co mnie jeszcze irytuje - skąd wzięła się moda na negowanie Boga, boga, bożków i cudów na kiju? Owszem, sam nie wierzę w połowę tego, co mi proboszcz na mszy tłucze, ale tylko zaognia mój radykalizm to, że nagle można drzeć Biblię, sikać na ikony itd. itp. i jest to w pełni akceptowalne, modne i "zaje*iste". Rzecz jasna nie piję do nikogo z tego forum, raczej to taka luźna myśl.

Czy Wam też się wydaje że ten post jest zgoła innych od moich poprzednich w tym temacie?
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive matekfpol.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 22:20

Universal napisał(a):Idzie to prosto (jak dla kogo) wytłumaczyć. Człowiek ma sam dojrzeć do tego, że prawdziwą wolnością jest dobrowolne podporządkowanie się nakazom i zakazom. Jedyna forma wolności jaka istnieje, nie godząca jednocześnie w cudze interesy.

Dobre. Czyli wolną wolą jest brak wolnej woli? :E

:

Image
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Woland, Werewolver, Gabriel.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Woland w 09 Wrz 2011, 22:23

Skoro gadamy o wierze, w co wierzymy...
Uwaga! Mega chaos i tona przemyśleń...
Hmmm, zarazem sądzę iż przyjmując że Jezus istniał, że głosił to co głosił (w to jeszcze MOGĘ uwierzyć- ale już nie w cuda itp.). to w takim razie:
On w sumie był pierwszym anarchistą/komunistą w historii.
Można tak powiedzieć, nie mam tu na myśli dzisiejszej sytuacji z poglądami. Mam tu na myśli bardziej że to taki jakby zalążek. I o tyle czuję do osoby Jezusa pewien szacunek.
Zarazem go nie cierpię- czemu? Cóż, może dzięki kościołowi mam taki zły stosunek do niego? Nie wiem.
Słyszałem że według psychologów dwóch jakichś- po jego zachowaniach opisanych w Biblii uznali go za chorego psychicznie. I on w sumie... sprawia takie wrażenie. Oczywiście czy chory czy nie- miał w miarę piękne cele. (co ma kwestia chory czy nie? Po części powiązane jest choćby i dalszym ciągiem mojej wypowiedzi)
Choć pozostaje pytanie:
Judasz. Zdrajca, wydal Jezusa. A słyszeliście o ewangelii Judasza? Ha! Inny obraz zdrady, nie? Na dodatek opisy w ewangeliach na temat Judasza są różne- im później spisana tym tajemniczo bardziej wrogo wobec niego nastawiona. Dodajmy do tego interesy innych ludzi, to że i ci co spisywali (by lepiej wypadło chrześcijaństwo) i apostołowie mogli poprzekręcać lub ładniej przedstawić- a obraz Jezusa może być całkiem inny.
Dodatkowo niektóre cytaty na wikicytatach budzą lekko negatywny obraz:
"Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie. "

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. "
Tu proszę zwrócić uwagę. Przyjmując że istniał ale był tylko człowiekiem- hmmm, normalny człowiek tak nakazujący to był by dziś za chorego psychicznie uznany i za twórcę sekty...

Cóż, stosunek do Jezusa mam dziwny. Zarazem szacunek i niechęć. Choć uważam że jego idea jest zalążkiem ideologi anarchistycznej- choć jego ideologia odrzuca ideologie anarchistyczną w sumie.
I kwestia: czy Biblia mówi prawdę?
Hmmm, każdy opisując swą ideę będzie opisywał tak pięknie jak się da, nie zauważając i pomijając wszelkie jej błędy.
Tak naprawdę Jezus Chrystus hmmm, mógł być osobą naprawdę mającą szczytne idee i chęć zmian, a mógł równie dobrze być świrem który stworzył sektę a obraz w Biblii jest przekręcony. I obawiam się, że ryzyko tego drugiego jest o wiele większe niż tego pierwszego. Aha no i mnie podpadła jeszcze homofobia o której słyszałem.

Takie moje przemyślenia ateisty...
Może i głupi post i bez sensu- ale ciekawią mnie opinie na te przemyślenia. Czy mają jakikolwiek sens itp.
Bo coś mnie tak to zaczęło zastanawiać.
@ Soviet- kozak leci!
Ostatnio edytowany przez Woland, 09 Wrz 2011, 23:40, edytowano w sumie 1 raz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Dżuz w 09 Wrz 2011, 23:12

Heh, oczywiście dyskusja zeszła na inne tematy, ale *uj - odniosę się do tego co napisał Terminus trochę wcześniej:

Terminus napisał(a):Nie chodzi o większość tylko o pewien wąski i niestabilny psychicznie margines ludzi uważających się za wierzących, którzy są podatni właśnie na ten koktajl powierzchownej religijności, prymitywnego nacjonalizmu, apokaliptycznej psychozy, mający potrzebę własnej wyjątkowości et cetera, cetera. Z tej grupy co jakiś czas będą się wykluwać małe, schizmatyczne lub kacerskie grupki fałszywych proroków i ich wyznawców...

Ja nie wiem czy ci twoi radiomaryjni i ich poplecznicy ( :wink: ) to jest taki wąski margines. Tak czy siak, w tym akapicie nie jest oczywiście powiedziane jak potężna jest ta grupa osób. Chodziło mi jedynie o to, że nawet jeśli będą się z niej wyłaniać takie odłamy ("grupki") jak opisujesz, to nie ma się czym zbytnio przejmować, biorąc pod uwagę to że Smoleńsk i walkę o krzyż społeczeństwo w większości ma już głęboko gdzieś; tak mi się przynajmniej zdaje. A te "wizje dotyczące specjalnego wybrania narodu polskiego" to ot taki spadek po mickiewiczowskiej "Polsce-mesjaszu narodów". Niestety. Więc ta wzmianka autorstwa ks. Prusaka jest lekko przesadzona, igły z widły innymi słowy.

A Soviet oczywiście trolluje z tym oklepanym motywem Chrystusem-zombie :facepalm:
A o metaforach nie słyszał czasem? :P
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 23:17

Dżuz napisał(a):A Soviet oczywiście trolluje z tym oklepanym motywem Chrystusem-zombie :facepalm:
A o metaforach nie słyszał czasem? :P

Odniosłem się do tego co wyżej dał Universal :facepalm:
A o czytaniu całego topicu przed skomentowaniem nie słyszał czasem? :P
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Dżuz w 09 Wrz 2011, 23:23

No ba. Oczywiście, że przeczytałem. Nie jestem wyznawcą reguły "tl;dr" :P
Co nie zmienia faktu, że motyw Chrystusa-zombie jest przejawem zwykłej ignorancji.

Zresztą, jak to się ma do twojej wzmianki, że wolną wolą jest brak wolnej woli? :P
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 23:27

Nijak. Zobacz co Universal dał w spoilerze.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Universal w 09 Wrz 2011, 23:28

Soviet napisał(a):Dobre. Czyli wolną wolą jest brak wolnej woli? :E

Dokładnie. A obrazek widziałem, wydaje mi się bardziej zryty niż ten o ateizmie, poza tym stwierdziłem, że nie będę srał we własne gniazdo.

@Woland - ewangelia Judasza podobnoć została napisana później. Ale walić to - dla mnie Judasz był do tego zmuszony, jeśli faktycznie tak to wyglądało. Co za tym idzie, to nie był grzech, bo przecież wypełniał boski plan. Takich smaczków jest mnóstwo :D
Jezus wtedy był przez Żydów (tych w paradnych szatach) uznany za wariata i faktycznie nie ma co się im dziwić. A słowa trzeba nieco "odcedzić", bo inne znaczenie miały wtedy i w tamtej kulturze, a inne mają tu i teraz. Np. tekst o nadstawianiu policzka nie jest o tym, że masz być pipą i pozwolić sobie dać wpieprz, tylko o gardzeniu osobą przykładowo nadużywającą przemocy. Zresztą, 2000 lat, kupa przekładów, tekst MUSIAŁ być zmieniony i żaden teolog ani duchowny mi nie wmówi, że czarne jest czarne.

Anarchizm... Ten nie ma prawa bytu, bo człowiek to zwierzę i hierarchia zawsze będzie. Homofobia - pomijając fakt, że kwestionuję istnienie czegoś takiego, niechęć do homo była wtedy naturalna.

Biblia to metafora.

Co mnie jeszcze zastanawia, to fakt, że ja mam szanować czyiś ateizm, ale chrześcijanina to już zgnoić można :F

---
@Dżuz - no troll.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości