II wojna światowa

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: II wojna światowa

Postprzez Tajemniczy w 01 Wrz 2011, 19:19

@szm
Oczywiście można by było zainwestować w wz 38M, ale we wrześniu Polacy często używali zdobycznych niemieckich MP 38 gdyż była to dobra broń do walki z bliska a właśnie takiej broni indywidualnej nam brakowało.
@Dżuz
Znam się dobrze na kampanii wrześniowej i II wś ale o tym co piszesz to pierwsze słyszę :o . Według mnie II wś rozpoczęła się o 4.45 1 września atakiem na Westerplatte. Tym rozpoczęła się II wś a nie np strzałem strzelca Franka Dolasa na granicy :E .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 01 Wrz 2011, 19:29

@Tajemniczy, to jest fakt historyczny nie wytwór mojej wyobraźni :D Ja tylko pytam o jego interpretację :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:48
Miejscowość: Frogville
Kozaki: 255

Postprzez Tajemniczy w 01 Wrz 2011, 19:33

@Dżuz
Rozumiem że to jest fakt historyczny, ale na przełomie sierpnia i września doszło do wielu takich "akcji" w wykonaniu Niemców. Były to po prostu prowokacje wobec ludności polskiej aby zrobiła jakiś błąd który posłużyłby Niemcom za pretekst do ataku na Polskę. Niszczono np sklepy polskie, bito celników, kolejarzy, listonoszów. Były to po prostu prowokacje grup Niemców wiernych Hitlerowi.
Tak ja to interpretuje.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Dżuz w 01 Wrz 2011, 20:06

No, o takich akcjach typu przebieranie się przez Niemców w polskie mundury i udających Polaków, żeby oszukać niemiecką opinię publiczną i podobnych to nawet ja, laik, słyszałem :) Dziwiło mnie tylko to dlaczego ten akt terroru ci historycy sobie upatrzyli. Może dlatego, że był chyba najbardziej krwawy z tych przedwrześniowych (tak czytałem, przynajmniej). Whatever, sam jestem podobnego zdania choć na historii drugiej wojny światowej się nie znam specjalnie :)
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:48
Miejscowość: Frogville
Kozaki: 255

Postprzez kapucha w 01 Wrz 2011, 20:10

Tajemniczy napisał(a):@szm
Według mnie II wś rozpoczęła się o 4.45 1 września atakiem na Westerplatte. Tym rozpoczęła się II wś a nie np strzałem strzelca Franka Dolasa na granicy :E .

Też historię II wojny światowej znam nie najlepiej, więc nie bijcie po głowie, tylko co najwyżej poprawcie :wink: .

Otóż obiło mi się o uszy, że pod koniec sierpnia Niemcy zorganizowali pozorowany atak na jakąś niemiecką rozgłośnię radiową. Mieli przebrani za polaków zaatakować ją od strony polskiej granicy, odegrać atak i zdobycie, po czym wysłać jakiś komunikat. Wszystko było ustawione.

Usłyszałem to od kumpla więc nie jestem pewny. Czy była taka akcja i jeśli tak, to jak dokładnie wyglądała?
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Pijawol w 01 Wrz 2011, 20:27

Tajemniczy napisał(a):Według mnie II wś rozpoczęła się o 4.45 1 września atakiem na Westerplatte.

Wcześniej było nalot bombowy na Wieluń.

A jeszcze wcześniej, bo 26 sierpnia doszło do potyczki na Zaolziu - patrol Polski starł się z Niemieckim plutonem piechoty, który nie otrzymał wiadomości o przesunięciu terminu rozpoczęcia operacji "Fall Weis" - początkowo planowano atak na 26 sierpnia...
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 18 Kwi 2026, 08:51
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez scigacz1975 w 01 Wrz 2011, 20:28

Tak był taki "atak" prowokacja gliwicka

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Tajemniczy w 01 Wrz 2011, 20:43

Ja uważam po głębszym zastanowieniu że II wś rozpoczęła się już po podpisaniu paktu Ribbentrop-Mołotow, te ataki na gliwicką radiostację i walki na przełęczy były tylko preludium do II wojny światowej.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Terminus w 01 Wrz 2011, 20:53

szm napisał(a):
I bardzo dobrze. Nam ta flota była potrzebna, jak kulawemu okulary... No może poza Flotyllą Pińską, i może jakąś np. Wiślaną.

Jakbym słyszał Piłsudskiego... :facepalm:

Zabawne, że akurat fakt posiadania floty przez Rząd Londyński było formalną podstawą uznania go przez niektóre państwa np. Watykan...
Flota od początku była przygotowywana do ewentualnej wojny z ZSRR i pod koniec lat 30-tych rozwijała się w imponującym tempie.
W przypadku wojny z Niemcami od początku zakładano, że samodzielnie nie mamy szans i okręty przejdą do współdziałania z sojusznikami [Francją].

A w praktycznym wymiarze: Minowanie Zatoki Gdańskiej i operowanie naszych OP ograniczyło operacje Kriegsmarine przy naszym wybrzeżu. Do wsparcia ogniowego trałowców używano jednostek pomocniczych. Niemieckie pancerniki szkolne odważyły się na ostrzał Helu z otwartego morza dopiero jak wszystkie nasze OP były w Anglii lub w Szwecji.
Poza tym zdaje się zapominasz, że Bateria helska to także fragment naszej Marynarki Wojennej.

Akurat Flotylla Wiślana ze względu na upalne lato, niski stan wody i zaniedbania w regulacji rzek zawiodła prawie zupełnie. Okręty marynarki pełnego morza o wiele większą rolę odegrały w czasie wojny. I nie chodzi mi tylko o działania zbrojne, ale było głównym orężem propagandowym. Okręty MW funkcjonowały w świadomości opinii publicznej w Anglii w o wiele większym stopniu niż nasze wojska lądowe walczące w Norwegii czy Afryce...

Nie wie Polak co morze, gdy orze
M.Rej
Ostatnio edytowany przez Terminus, 01 Wrz 2011, 21:13, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez jalkavaki w 01 Wrz 2011, 21:07

Kampania polska 1939 roku owszem była porażką militarną (z której terządzące miernoty zdawały sobie sprawę jeszcze przed wybuchem wojny - aż tacy durni nie byli i potrafili porównać potencjały gospodarcze i militarne swoje i wroga i wyciągnąć wnioski) ale sukcesem politycznym. Bo oto 3 września konflikt Polski i III Rzeszy przerodził się w wojnę koalicji z III Rzeszą. A o to chodziło w polityce. A wojna jest tylko przedłużeniem polityki.
Flota składająca się z niszczycieli i op była tworzona z myślą o konflikcie ze wschodnim sąsiadem.
Haniebna ucieczka rządu - akurat ze wspomnień kogoś, kto był wtedy przy Rydzu wynika, że marszałek chciał zostać i przebijać się do walczących na północy wojsk, ale został przekonany, że bardziej przyda się żywy i wolny we Francji niż martwy lub w niemieckiej niewoli. Rząd i SG ewakuowali się kilka godzin przed wkroczeniem wojsk sowieckich do Kut.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

Postprzez Terminus w 01 Wrz 2011, 21:28

jalkavaki napisał(a):Kampania polska 1939 roku owszem była porażką militarną

Klęską jalkavaki, klęską....

sukcesem politycznym.
cholerny sukces... Wojna przegrana, 6 milionów ludzi wymordowanych. Kraj od 39r do 89r. pod okupacją albo niemiecką albo bolszewicką. Wręcz pokoleniowy ten sukces... Dodaj jeszcze "sukces moralny"...

marszałek chciał zostać i przebijać się do walczących na północy wojsk, ale został przekonany, że bardziej przyda się żywy
I do niczego nikomu się nie przydał.
On odpowiadał za przygotowanie kraju do wojny. On obsadzał armie takimi debilami jak Dąb-Biernacki. Piłsudski w sytuacji zagrożenia państwa nakazywał powołanie Rządu Obrony Narodowej, którego on nie powołał, bo to oznaczałoby oddanie władzy. On 6 IX zwiał z Warszawy pozbawiając się dostępu do łączności radiowej, on odrzucił propozycję Kazimierza Sosnkowskiego skoncentrowania i utworzenia grupy armii aby związać siły niemieckich w rejonie Warszawy i Kutna, żeby nie dać Sosnkowskiemu, któremu specjalnie nie ufał [nie miał przydziału w 39r] za dużej władzy.
Ale czego chcieć od gościa, którym nie miał wykształcenia wojskowego a sam siebie uczynił marszałkiem, co oburzyło nawet kolegów z sanacji. Razem z Mościckim doprowadzili do ustąpienia Walerego Sławka i obsadzali rządy swoimi miernymi kolegami...
I można by mnożyć. Rydz jest postacią o której najlepiej by zapomnieć ...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 01 Wrz 2011, 22:14

Zabawne, że akurat fakt posiadania floty przez Rząd Londyński było formalną podstawą uznania go przez niektóre państwa np. Watykan...
Flota od początku była przygotowywana do ewentualnej wojny z ZSRR i pod koniec lat 30-tych rozwijała się w imponującym tempie.

Być może ta flota miała być jakimś symbole łączności z krajem. Tego nie wiem. Ale uważam, że flotę mogliśmy mieć symboliczną. Nie mieliśmy ani kolonii, ani nic. Dostawy mogły się odbywać np. via Rumunia. A cały ciężar walk i tak prowadzony był na lądzie. Do tego dobra lądowa obrona wybrzeża.
A pieniądze można było wydać na coś bardziej potrzebnego.

Poza tym zdaje się zapominasz, że Bateria helska to także fragment naszej Marynarki Wojennej.

Nie. Nie zapominam. Ja nie mówię o całkowitym zlikwidowaniu Marynarki Wojennej... Uważam tylko, źe mieliśmy tej floty za dużo.

Akurat Flotylla Wiślana ze względu na upalne lato, niski stan wody i zaniedbania w regulacji rzek zawiodła prawie zupełnie.

No ja to wiem. Chodziło mi o takie cuś, że na wschodzie była Flotylla Pińska, to i na zachodzie przydałaby się Wiślana. Z tym, że z innymi jednostkami, zaprojektowanymi pod Wisłę.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 5 gości