Tajemniczy napisał(a):@szm
Według mnie II wś rozpoczęła się o 4.45 1 września atakiem na Westerplatte. Tym rozpoczęła się II wś a nie np strzałem strzelca Franka Dolasa na granicy.

Tajemniczy napisał(a):Według mnie II wś rozpoczęła się o 4.45 1 września atakiem na Westerplatte.

kapucha.

szm napisał(a):I bardzo dobrze. Nam ta flota była potrzebna, jak kulawemu okulary... No może poza Flotyllą Pińską, i może jakąś np. Wiślaną.

jalkavaki napisał(a):Kampania polska 1939 roku owszem była porażką militarną
cholerny sukces... Wojna przegrana, 6 milionów ludzi wymordowanych. Kraj od 39r do 89r. pod okupacją albo niemiecką albo bolszewicką. Wręcz pokoleniowy ten sukces... Dodaj jeszcze "sukces moralny"...sukcesem politycznym.
I do niczego nikomu się nie przydał.marszałek chciał zostać i przebijać się do walczących na północy wojsk, ale został przekonany, że bardziej przyda się żywy

Zabawne, że akurat fakt posiadania floty przez Rząd Londyński było formalną podstawą uznania go przez niektóre państwa np. Watykan...
Flota od początku była przygotowywana do ewentualnej wojny z ZSRR i pod koniec lat 30-tych rozwijała się w imponującym tempie.
Poza tym zdaje się zapominasz, że Bateria helska to także fragment naszej Marynarki Wojennej.
Akurat Flotylla Wiślana ze względu na upalne lato, niski stan wody i zaniedbania w regulacji rzek zawiodła prawie zupełnie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości