Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zjawiska paranormalne

Postprzez viernio w 14 Lip 2011, 11:39

Ja także wierzę w duchy, ale nie takie co chodzą po jakiś domach gdzie zmarły czy coś. Tylko takie którymi staje się człowiek po śmierci.
Pomyślcie zresztą logicznie, po śmierci człowiek znajduje się albo w raju, albo w piekle - z raju nie wracałby na ziemię, a z piekła nie dałby rady uciec...
To tylko moje przemyślenia :E
„A jakże! Referendum. Lud powie tak - znaczy tak. Powie nie - znaczy, że lud się pomylił. Niech się namyśli jeszcze raz" - Dmitry Glukhovsky
Awatar użytkownika
viernio
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2011, 12:27
Ostatnio był: 25 Gru 2022, 14:17
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 19 Lip 2011, 08:25

Dołączam się do grupy wierzących, w dzieciństwie dużo czasu spędzałam na wsi z moją najukochańszą Babcią, Ona i jej koleżanki bardzo lubiły, szczególnie wieczorem opowiadać sobie o tym, komu się ukazywały na wsi duchy, kto widział zmarłych członków rodziny. Panowało silne przekonanie, że zmarli "przychodzą" do żywych.
Słuchałam tego zawsze z wielką uwagą.

Nie mam pojęcia co z tego było zmyślone, co półprawdą, zbiegiem okoliczności, niewyjaśnionym zjawiskiem atmosferycznym, ale i tak wierzę, że coś w tym jest, skoro ludzie od początku istnienia człowieka rozumnego wierzyli w światy zmarłych, które przenikają się z światem żywych.

Umówiłam się z Babcią, że po śmierci da mi znak, jak tam jest, może we śnie. Niestety chociaż umarła w styczniu i śni mi się czasami, to nie wyjaśnia niczego. Czy nie może, bo nie istnieje "życie po śmierci", a zmarli pozostają w naszych wspomnieniach i snach, nie mam pojęcia, ale i tak czekam.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 881

Postprzez Junx w 19 Lip 2011, 08:43

Około 3-4 lat temu moja Mama poszła na cmentarz zapalić znicz na moim pradziadku (nie żyje już ok 7 lat). Wiał silny wiatr i mama nie mogła zapalić znicza i powiedziała "Dziaduniu już mnie nie lubisz?" Możecie wierzyć lub nie, ale PRZESTAŁO wiać jak na rozkaz Mama zapaliła znicz pożegnała się i poszła. Coś w tym jest że zmarli nas słyszą.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 21:50
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez Roach w 19 Lip 2011, 10:30

Nie wiem czy wierzę czy nie. Oglądam różne programy o duchach, np. TAPS w których znajdują dowody na istnienie zjawisk paranormalnych: odgłosy, cienie, dziwne światła, czasem uda się im coś nagrać kamerą. Od wielu osób słyszałem opowieści o tym jak oni lub ktoś kogo znają spotkał dycha. Z drugiej strony oglądałem program gdzie naukowcy zapewniali, że to wyobraźnia płata nam figle, itp.
Dobra, to teraz opiszę moją ostatnia przygodę. Było to jakiś czas temu. Podczas snu poczułem jakby coś wchodziło mi na łóżko. Mam 2 koty więc myślałem, że to któryś z nich. Chciałem go zgonić ale nie mogłem nic powiedzieć ani się ruszyć. Wiem, że czułem ucisk na nogach. Miałem zamknięte oczy, ale wszystko widziałem w przerwach, jakbym mrugał w zwolnionym tempie. Po chwili otworzyłem oczy i zobaczyłem czarną masę przypominającą postać pochylającą się nade mną. Wyglądało to jakby ona siedziała mi na nogach i patrzyła na mnie. Chyba chciałem wtedy krzyczeć ale nie mogłem wydać żadnego dźwięku. Po chwili to znikło. Nie umiem tego wytłumaczyć.
Później miałem sporego stracha :)
Awatar użytkownika
Roach
Kot

Dołączenie: 10 Lip 2011, 17:29
Ostatnio był: 29 Kwi 2015, 19:55
Miejscowość: Płock
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Postprzez Woland w 19 Lip 2011, 10:37

Dobra, teraz moja historia paranormalna. 2 klasa szkoły podstawowej. Mama odprowadza mnie do szkoły. Mieszkam w bloku, jesteśmy na klatce a ona zamyka drzwi. Patrzę na to takie "półpiętro" a tam na ścianie widziałem cień człowieka w kapeluszu. I jakby próbował go zdjąć. 2 klasa, wiecie strasznie się podjarałem i opowiadałem w całej klasie :facepalm:
Aha- NA KLATCE TAK POZA TYM NIKOGO NIE BYŁO A TYM BARDZIEJ CZŁOWIEKA W KAPELUSZU!
Ale dalej jestem w grupie nie wierzących za bardzo w takie rzeczy.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez PrzemoC w 25 Lip 2011, 10:16

viernio napisał(a):Pomyślcie zresztą logicznie, po śmierci człowiek znajduje się albo w raju, albo w piekle - z raju nie wracałby na ziemię, a z piekła nie dałby rady uciec...

Oczywiście zakładam, że jesteś wierzący.
Kilka lat temu czytałem Apokalipsę i z tego, co wyczytałem, tłum "sprawiedliwych" czekał na otwarcie
siedmiu ksiąg i na Sąd Ostateczny. Dopiero po Sądzie zamieszkali w Raju bezpośrednio. I zakładam,
że w drugą stronę też. :wink:
Być może źle to zinterpretowałem, ale na mój chłopski rozum właśnie tyle z tego wynika,
że tymczasowo zmarli nie są ani w Raju, ani w Piekle. A Czyściec wymyślono potem...
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Terminus w 25 Lip 2011, 10:36

PrzemoC: I tu jest mały problem. Chrystus na krzyżu do jednego z łotrów, który dał świadectwo wiary mówi: "jeszcze dziś będziesz ze mną w raju". Jest też przypowieść o żebraku i bogaczu, którzy trafiają jeden "na łono Abrahama" a drugi do piekła i ten ostatni prosi o ostrzeżenie ŻYJĄCYCH krewnych przed jego losem. Czyli jakiś rodzaj sądu nad duszami odbywa się bezpośrednio po śmierci. Chyba jeszcze św. Paweł mówi coś takiego: "nasze życie zmienia się ale się nie kończy" [cytuję z pamięci], co tez by zakładało jakąś kontynuację trwania.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez CONAN w 25 Lip 2011, 22:40

A ja wierzę w UFO , wiem to głupie ale mam tak od małego zawsze chciałem zobaczyć jak takie UFO leci nad domem etc, ale jeśli istnieje nie wiem jak bym zareagował jak by "Obcy" stali na przeciwko mnie ;o :)
A ktoś z Was wierzy w UFO , lub posiada jakieś fotki albo filmiki autentyczne etc ?
"Jeśli nie możesz znaleźć czegoś dlaczego
chciałbyś żyć, postaraj się znaleźć coś,
za co chciałbyś umrzeć"
Tupac Amaru Shakur
Image
Awatar użytkownika
CONAN
Weteran

Dołączenie: 13 Lip 2011, 16:29
Ostatnio był: 16 Sty 2024, 21:27
Miejscowość: Amsterdam
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 101

Postprzez Universal w 26 Lip 2011, 00:25

UFO to to, czego nie można zinterpretować. Więc na pewno istnieje, bo może nim być chiński samolot szpiegowczy :E Nie rozumiem zafascynowania zielonymi ludkami, którzy na bank istnieją miliony/miliardy lat świetlnych stąd i nie rozumiem, po co mieliby przylatywać na tak zapyziałą wiochę jak Ziemia.

Jak chcesz zdjęcia UFO, a konkretnie latających talerzy, to poprzeglądaj Humbug.pl.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez spymaster99 w 26 Lip 2011, 07:23

Ludzie nie można wierzyć we wszystko co powie nam telewizja czy gazety.Ja np. jestem realistą i w takie rzeczy nie wierzę . Najpierw musiałyby pojawić się niezbite dowody na istnienie duchów , ufoków czy innych pokrak...
spymaster99
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2011, 09:58
Ostatnio był: 28 Kwi 2014, 17:59
Kozaki: 1

Postprzez Wheeljack w 26 Lip 2011, 11:25

Odnalezienie ufoków to tylko kwestia czasu i rozwoju technologii, wszechświat jest tak ogromny, że niemożliwością jest abyśmy tylko my byli jedyną formą życia.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:51
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez The Witcher w 26 Lip 2011, 12:54

Dokładnie, problem w tym, że większość ludzi wyobraża sobie istoty pozaziemskie jako super zaje*iste cywilizacje które będą chciały nas zniszczyć. A mogą to być bakterie, czy zwierzęta.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość