Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez vandr w 10 Maj 2011, 14:34

A może po prostu masz to w dupie tak jak ja? Wiesz...niewierzący dzielą się na tych, których wiara po prostu nie interesuje, jest dla nich niepotrzebna i mają to gdzieś, oraz takich, którzy WIERZĄ, że Boga nie ma. Zresztą, to jest temat rzeka, dla każdego osobisty i z doświadczenia wiem, że przynoszący same kłopoty.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive blazejro.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:25
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez El Diablo w 10 Maj 2011, 16:29

vandr napisał(a):A może po prostu masz to w dupie tak jak ja? Wiesz...niewierzący dzielą się na tych, których wiara po prostu nie interesuje, jest dla nich niepotrzebna i mają to gdzieś, oraz takich, którzy WIERZĄ, że Boga nie ma. Zresztą, to jest temat rzeka, dla każdego osobisty i z doświadczenia wiem, że przynoszący same kłopoty.

I myślę że to jest IDEALNE podsumowanie całego tego tematu!
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 53

Postprzez BJ Blazkowicz w 15 Maj 2011, 20:21

[Obrazek ocenzurowany]
Dla tych co nie widzą obrazka:
http://strefa14.pl/upl/images/g7ntnehrgoyb35lo08d.jpg
Taka jest moja opinia na temat religii.
Ostatnio edytowany przez BJ Blazkowicz, 15 Maj 2011, 21:03, edytowano w sumie 1 raz
Image
Voiton laulut soi ainiaan!

Za ten post BJ Blazkowicz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, El Diablo.
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: Wczoraj, 10:14
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 523

Postprzez Lucjusz w 15 Maj 2011, 20:31

Czyli jaka bo obrazek Ci nie wszedł.
----
Mam Mozille 4.0 widocznie jest pobożna :wink:
Ostatnio edytowany przez Lucjusz, 15 Maj 2011, 21:11, edytowano w sumie 1 raz
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Terminus w 15 Maj 2011, 20:35

Lucjusz napisał(a):Czyli jaka bo obrazek Ci nie wszedł.

Nieokreślony? ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez BJ Blazkowicz w 15 Maj 2011, 20:53

Lucjusz napisał(a):Czyli jaka bo obrazek Ci nie wszedł.

To zmień przeglądarkę albo zgłoś Kowkowi, bo mi działa.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: Wczoraj, 10:14
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 523

Postprzez scigacz1975 w 14 Cze 2011, 15:12

Jako że ostatnio dorwałem ciekawą książkę chciałbym odświeżyć trochę temat.
recenzja - powiem szczerze - wiem o tym od dawna, poza tym wierzę facetowi bo znam przynajmniej pierwszą parafię gdzie był wikarym, a także historię którą opisuje.
Reasumując jeżeli komuś obrzydł kler, ich obłuda, zakłamanie i cala reszta syfu który z sobą niosą, zapominając komu mają służyć a komu tak naprawdę służą - to polecam książkę i jej dalsze części.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Wczoraj, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Gandzia w 19 Lip 2011, 10:01

"Religia zdołała przekonać ludzi, że istnieje pewien niewidzialny człowiek! Który żyje w niebie! Obserwuje wszystko co robisz, każdej minuty, każdego dnia! Ma listę 10 rzeczy których nie chce, żebyś robił. A jeśli zrobisz którąkolwiek z nich, to ma specjalne miejsce, pełne ognia, dymu, tortur i katuszy, gdzie ześle cię, żebyś żył i cierpiał, smażył się, płakał i krzyczał przez całą wieczność, aż do końca czasu!!! Ale... On cię kocha!"

Tak, tak. Racja. http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/B%C3%B3g

Osobiście. Uważam, że coś musiało stworzyć wszechświat, a to coś też musiało coś stworzyć. I tutaj takie kółeczko się zatacza. Sam uważam, że jeśli raj istnieje, to powinien trafić do niego każdy kto był dobrym człowiekiem za życia, bez względu na wiarę.
Ostatnio edytowany przez Gandzia, 19 Lip 2011, 11:08, edytowano w sumie 1 raz
Image
Image

Za ten post Gandzia otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Greyeeh.
Awatar użytkownika
Gandzia
Tropiciel

Dołączenie: 26 Mar 2010, 14:46
Ostatnio był: 15 Gru 2016, 22:42
Miejscowość: Kujwdupie
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

Postprzez Woland w 19 Lip 2011, 10:30

Zaraz, kojarzę to skądś. Ja to widziałem na nonsensopedii. To nie jest kwejkowy tekst czy coś a jakiś cytat. Nonsensopedia podaje że autorem jest George Carlin. Przepraszam za spam!
Gandzia, dodaj to w cudzysłów i dobrze by było byś sprawdził i podał autora a nie podajesz jako swoje.
@Scigacz1975: Książka ta jest autorstwa szefa tygodnika "Fakty i Mity". Kiedyś sporo tego czytałem :E
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 11:53

Gandzia napisał(a):"Religia zdołała przekonać ludzi, że istnieje pewien niewidzialny człowiek! Który żyje w niebie! Obserwuje wszystko co robisz, każdej minuty, każdego dnia! Ma listę 10 rzeczy których nie chce, żebyś robił. A jeśli zrobisz którąkolwiek z nich, to ma specjalne miejsce, pełne ognia, dymu, tortur i katuszy, gdzie ześle cię, żebyś żył i cierpiał, smażył się, płakał i krzyczał przez całą wieczność, aż do końca czasu!!! Ale... On cię kocha!"

Tak, tak. Racja. http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/B%C3%B3g

Osobiście. Uważam, że coś musiało stworzyć wszechświat, a to coś też musiało coś stworzyć. I tutaj takie kółeczko się zatacza. Sam uważam, że jeśli raj istnieje, to powinien trafić do niego każdy kto był dobrym człowiekiem za życia, bez względu na wiarę.

Pffff... Wielki wybuch nie? To jak powstali ludzie skoro nie da rady stworzyć płodu ani zarodka ani nawet rozwiniętego człowieka w słoiku z kilkoma pierwiastkami? Każdy pitoli że religia taka i sraka bo kieruje się głupią instytucją kościoła! Kościół to nie budynek, księża i reszta... To lud który wierzy, oddaje cześć swemu panu za to że zostali stworzeni i powołani do życia. Przeszkadza ci 10 przykazań? No to może zaczniemy cię okłamywać, spać z twoją żoną, kłamać w sądzie na ciebie a na końcu cię zabijemy... Po to są te przykazania by w świecie nie panował taki chaos jaki czasem dostrzegasz i ten chaos zawdzięczaj ludziom takim jak ty czyli zagorzałym niedowiarkom. Musi być coś po śmierci skoro sny lub inne podpowiedzi (np pochowanych dawno temu jeszcze ludzi w śpiączce) się zdarzały. Najlepiej powiedzieć że jesteśmy idiotami bo wierzymy w niewidzialną osobę która dała wspomniane 10 przykazań... Nie chcesz chodzić do kościoła? To siedź na kompie dalej może cię on zbawi... Jan Paweł II powiedział że każda religia jest dobra bo obraca się wokół jednego boga skąd można twierdzić że chodzi o tego samego. Ja w żadne naukowe wywody nie wierzę. Nikt nie wie że był wybuch, nikt nie wie że kiedyś słońce wybuchnie, nikt nie wie co żyło przed nami i co się działo... Te wszystkie naukowe wywody są tylko pieprzonym zbiorem na siłę zaprzeczającym wierze... Może jeszcze mi powiesz że nie chcesz wierzyć bo prosiłeś o pieniądze i Bóg tego nie dał? Stary... Gdyby tak można było to świat już by nie istniał.

Amen.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus, Kumpel111, Greyeeh, Krige, Kałach.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Terminus w 19 Lip 2011, 12:11

Djcycu: Jakkolwiek się zgadzam z większością tego c napisałeś, to nie odrzucałbym nauki, która pozwala nam coraz lepiej zrozumieć wspaniałość i złożoność świat przez Niego stworzonego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Dżuz w 19 Lip 2011, 12:16

Tak, Przykazania są bardzo przydatne bo pomagają uporządkować świat, że tak powiem.

Gandzia napisał(a):Sam uważam, że jeśli raj istnieje, to powinien trafić do niego każdy kto był dobrym człowiekiem za życia, bez względu na wiarę

A ja będę tego samego zdania co Thomas Hardy:

The main object of religion is not to get a man into heaven, but to get heaven into him

Może niektórym wyda się to głupie, ale tego będę się trzymał póki co.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości