Czyste niebo jest najbardziej opłacalne
Robisz to na patencie, na innych mapach zbierasz rożne drogie graty typu SWD i znosisz je do skrytki znajdującej się obok przewodnika lub możliwie blisko niego. Teraz problem polega na tym ze jeżeli uzbierasz przykładowo 200kG gratów i chcesz je sprzedać w bazie Czystego Nieba to musiałbyś albo trzy raz zasuwać na piechotę co jest straszna katorgą (wiadomo udźwig jest jakieś ~70kg) albo 3 razy skorzystać z usług przewodnika (czyli łącznie 6 razy zapłacić, licząc w obie strony). Jak łatwo zauważysz koszty transportu powodują ze zysk jest znikomy ale jest na to sposób
Bierzesz max udźwigu z swojej skrytki i cala zawartość plecaka wywalasz przewodnikowi pod nogi, powtarzasz to tyle razy aż cala zawartość skrytki będzie leżała u jego nóg. Teraz ważne! Musisz stanąć w taki sposób żeby mieć jednocześnie w zasięgu "reki" cala stertę gratów jak i przewodnika. Gdy zbierzesz te wszystkie graty (czyli nasze przykładowe 200kg) do plecaka to logiczne ze nie możesz się ruszyć
Ale na szczęście zagadać z przewodnikiem możesz a on przeniesie Cię do bazy na bagnach bez względu na to czy w plecaku masz 2kg czy 200kg
Jak już się pojawisz w bazie to wywalasz wszystko z plecaka na ziemie i porcjami zanosisz to handlarza (jakieś 30m). Ja tak robiłem kursy z bazy stalkerow w Agropromie (dużo złomu z tropów po bitwach bandyciVSstalkerzy) i nieźle rubli zarobiłem