Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Postprzez FireBall w 31 Maj 2011, 22:10

MójPoprzednik napisał(a):Dobrze wiemy masz nowego ale inni nie mają niestety i muszą im te wystarczyć co mają. Sam swojego mogę złomem nazwać bo jest nim (2.23 GHz 1,5 GB Ram, karta 512) na te czasy to już jest złom niektórzy nawet takiego nie mają ale grają bo chcą zagrać nawet i na minimalnych detalach ale chcą poczuć zonę. :D

Zaprawdę, Świadomość-Z i Wszechmocny Monolit raduje się widząc mądre posty takie jak te.
Po prostu muszę dać ci za niego Kozaka, i to nie tylko ze względu na przesłanie tego postu.
Rozbawił mnie niesamowicie.
TO jest ZŁOM?!
Mouahaha...
Ja mam 1.3 Ghz, 1GB ram i karta 256 mb, a i tak kupiłem pełne wersje wszystkich trzech części STALKERA.
SoC się nie ciął w ogóle, CS cięło się w większych lokacjach, a przy CoP wylałem tyle łez, że można nimi napoić całą Polskę...
Ale i tak przeszedłem wszystkie trzy części.
Dla fana dobrego to nic trudnego.
Ucinając Offtop mogę śmiało powiedzieć, że CS podobało mi się bardzo, a najlepszy był fragment od Czerwonego Lasu do CNPP.
Wojny frakcji były bardzo dobre, ale wkurzało mnie jedno - na wsparcie czekałem czasem nawet 30 minut, a rekord to ok. godziny...
Ale i tak nie uważam, że CS był zły, był bardzo dobry.
O Monolicie!
Skieruj nasze celowniki w stronę nieprzyjaciół, skieruj nasze oczy na zakamuflowanych wrogów, a nasze pociski na niewiernych!
Niechaj błogosławiony będzie ten, który uwierzy.
Niechaj przeklęty będzie ten, który nie wierzy!
Zaprowadzimy POKÓJ... Poprzez niesamowitą siłę ognia!

Za ten post FireBall otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Junx.
Awatar użytkownika
FireBall
Kot

Dołączenie: 20 Maj 2011, 22:47
Ostatnio był: 22 Lip 2011, 17:55
Miejscowość: Główna Baza Monolitu w Prypeci.
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 01 Cze 2011, 09:05

Dokładnie :) Ja tam mam 2x2.8 + 2GB RAM + Grafika 512MB i działa każda część tyle że CS i CoP już bez oświetlenia dynamicznego. Szkoda bo bym zagrał... A kompa 3 lata temu zmieniałem i w naszym chorym kraju zmiana kompa to jak przesiadka na inne auto - wydatek poważny. Tak właściwie to w naszym kraju praca ponad siły by nowego kompa na głupie gierki kupić graniczy z głupotą... Może niektórych uraziłem ale taka jest prawda bo zarabiamy grosiki a ciężką kasę wydawać na kompa by przejść 2 gry na max detalach w 20h? No nie oszukujmy się... Podsumowując to nie dziwię się skali piractwa w naszym kraju gdzie biedocie niestety (czyli 90% ludzi w polsce...) granie nie przysługuje bo co? Ma kupić grę za 100 złotych pozostając z niczym? Czy coś do chleba za tą samą kwotę? Kto bogatszy albo na utrzymaniu rodziców to się ze mną nie zgodzi bo nie wie jak to jest yebać na swoje wydatki... Będzie obstawiał się tym że trzeba się uczyć... Bzdura... Może w innych województwach no ale w moim nawet nauka nie pomoże i po dobrych studiach może przyjść ci sprzątać urząd albo szkołę gdzie na granie sobie nie zarobisz bo życie będzie ważniejsze...

EOT: CS jest dobry. Mało może ciekawy przy tym jak już idziemy na Czerwony Las (ten lot fabuły ku końcowi) ale nie licząc tego gra jest dobra. Brak laboratoriów i tajemnic chyba klimat zgasił nieco i stąd niezadowolenie graczy. Wojny Frakcji do dupy... Zbyt upierdliwe i zabija niestety klimat opuszczonej zony.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive bax20, Lucjusz.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez bax20 w 02 Cze 2011, 00:55

Chłopie nic dodać nic ująć, ten kto nie dostał do ręki marnych 1300zł nie wie jak to jest... Opłacisz rachunki kupisz jedzenie i zostaje ci damski uj, i co zrobisz z resztą kasy ? zostaje ci na przeżycie z 300zł. Co kupisz sobie gierkę za to ? czy zostawisz na przeżycie ?

Co do Clear Sky to te wojny frakcji to trochę zbędny bajer, niby fajne na początku, ale później masz tego dosyć bo robi się irytujące po pewnym czasie...
Intel Core i5 6300HQ 2300MHz | 12GB DDR4 2400Mhz | Nvidia GeForce GTX 960M 4GB | Kubuntu 19.04
Awatar użytkownika
bax20
Stalker

Dołączenie: 30 Lis 2009, 21:07
Ostatnio był: 15 Lip 2024, 21:56
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 24

Postprzez Crew w 27 Lip 2011, 17:40

Gra skupia się na wojnie frakcji. Ale system przemieszczania się itd. jest tak skopany, że szkoda gadać. Dlatego jest słabą grą. Trzeba używać przeróżnych modyfikacji i fix`ów wykonanych przez ludzi z poza GSC by grało się przyjemnie.
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 10 Mar 2024, 11:52
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Postprzez kubekpop w 27 Lip 2011, 18:00

Wcale nie jest tak źle. Ja do jakiegoś października zeszłego roku nie wiedziałem, że są mody do S.T.A.L.K.E.R.a (no może wiedziałem, ale nie używałem, bo nie chciałem/nie potrafiłem/itp. - nie pamiętam :wink: ), więc grałem w czyste wersje. Nie miałem żadnych błędów ani zastrzeżeń. Grało mi się świetnie. Na tyle dobrze, że przeszedłem Czyste Niebo ze 3 razy (No, gdzieś ze 2 i pół). Co nie znaczy, że mody nie usprawniają rozgrywki. Wręcz przeciwnie. Macie rację, jest wiele modów, z którymi gra się dużo lepiej, ale bez przesady.
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Postprzez lektors w 31 Lip 2011, 19:35

Czas na baty ode mnie :D
1. Wk**wiająco szybki czas respawnu NPC i mutantów w lokacjach
2. Niezbalansowanie broni ( wszystkie mają takie same obrażenia, podobnie z celnością )
3. Tępe drzewo ulepszeń
4. Irytujące wojny frakcji ( nawet jak rozniesiemy przeciwnika w drobny pył to i tak za 2 godziny w jego bazie będzie cała armia )
5. Zaznaczanie każdego NPC i mutanta na PDA ( likwiduje to uczucie niepewności )
6. Lagujące Bagno
Image
Awatar użytkownika
lektors
Tropiciel

Dołączenie: 14 Cze 2009, 20:32
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 05:22
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 55

Postprzez szczypiorofix w 01 Sie 2011, 12:42

Przeszedłem wszystkie trzy Stalkery (po 1 razie).

Nie uważam Czystego Nieba za słabą grę. Co prawda wkurza mnie :
1) brak wskaźników widzialności i słyszalności
2) brak laboratoriów (co prawda są podziemia Agropromu ale to nie to samo)
3) bardziej zaawansowanego PDA (jak to jest w pierwszej części)
4) trochę przeludniona Zona (szczególnie Wysypisko)
5) zbyt szybkie odradzanie Stalkerów i mutantów (szczególnie na Wysypisku, jak wstąpiłem do Powinności, rozwaliłem bazę Wolności, poszedłem po nagrodę do swoich okazało się że Wolnościowcy już się w swojej bazie odrodzili)
6) totalnie skopana końcówka w Elektrowni (tylko strzelanie z Gaussa do Striełoka to trochę za mało)
7) nie można biegać w egzo :(
8) zacinanie się misji w wojnie frakcji (np. utrzymywanie placówki do momentu nadejścia pomocy)

Ale,
po przejściu trzech części w krótkim czasie postanowiłem przejść jeszcze raz właśnie Czyste Niebo, ponieważ :
1) świetne lokacje (szczególnie Bagna, Czerwony Las, Limańsk i Szpital), szkoda że Jantar nie jest już taki mroczny jak w Cieniu Czarnobyla, w momencie przedzierania się do przejścia do Czerwonego Lasu czułem się jak w Resident Evil ;) ).
2) duuuużo strzelania
3) duża swoboda rozgrywki.
4) wg mnie gra w dx10, wysokiej rozdzielczości i max ustawieniach wygląda o wiele lepiej niż Zew Prypeci, szczególnie lubię oglądać wschody słońca na bagnach czy Kordonie. Coś pięknego...
5) wybijanie Renegatów, Bandytów i Zombiaków :)))
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez ViS w 16 Sie 2011, 21:22

Dlatego:
UWAGA, poniższy tekst zawiera fragmenty fabuły
1. Lokacje
Tak naprawdę jedyną lokacją, do której nie mam żadnych zastrzeżeń to Bagna, potem jeszcze mogę dodać Czerwony Las i to by było na tyle. W SoC centralnym punktem był Bar i sprawdzał się w tej roli znakomicie. Taka trochę oaza spokoju. W Czystym Niebie twórcy na siłę zrobili Wysypisko centrum Zony. I według mnie wyszło tragicznie. Bo jak miejsce, które według założeń twórców miało być silnie skażony radioaktywnym obszarem zapomnianym przez Boga i ludzi(co z reszta widać we wcześniejszych wersjach mapy) może być środkiem strefy, gdzie każdy sobie wchodzi, jak do parku. Kordon, Jantar czy Agroprom nie są złymi mapami. Ich wadą w grze jest to, że już je widziałem wcześniej. Takie po prostu odgrzewane kotlety, które niczym nie zaskoczyły. Szpital to dla mnie miejscówka całkiem oderwana od klimatu Stalkera. O wiele lepiej by się spisała w Call of Duty.
Natomiast na koniec zostawiłem sobie lokację, za którą najchętniej bym skopał parę ukraińskich tyłków. To co zrobili z Dolina Mroku, to się w pale nie mieści. W SoC była to jedna z najbardziej klimatycznych miejscówek. I do tego jeszcze te mroczne podziemia. Śmierć czaiła się na każdym kroku. Natomiast w CN po wykonaniu zadań z głównej fabuły o ile żyjesz w zgodzie z Wolnością, to jest to chyba najbezpieczniejsza część mapy Zony.

2. Fabuła
W SoC szukaliśmy swojej tożsamości. Człowiek, którego miałem zabić okazywał się mną. Powoli odkrywaliśmy kolejne karty swojej przyszłości. Poznawaliśmy ludzi, którzy wiedzieli o nas więcej niż my sami. Tak, fabuła w SoC była jednym z najlepszych elementów gry. Natomiast w CN co mamy?? Od początku do końca gry ganiamy za Striełokiem, by go w końcu nawet nie dopaść. W fabule CN fajne było tylko intro. Potem już było niestety gorzej.

3. Mieszkańcy Zony
Ilość stalkerów w grze to już przesada. Praktycznie co parę metrów było jakieś obozowisko. To nie Stalingrad, tylko wyludniona Zona. W teorii przynajmniej tak powinno być. Do tego dochodzi głupia wojna frakcji

To według mnie są najważniejsze powody, dla których uważam Czyste Niebo za słabą grę
A poniżej jeszcze kilka drobniejszych powodów:
- kiepskie PDA;
-ciemne noce i brak możliwości spania;
-częste bugtrapy skutkujące wylotem do pulpitu i uszkodzeniem save;
-brak nowych mutantów;
-znów wycięte lokalizacje. A myślałem, że po erze SoC, twórcy gry się czegoś nauczyli :facepalm: ;
-znaczniki mutantów w PDA

Dawno grałem, więc wszystkich głupot, jakie ofiarowała ta gra nie pamiętam :wink:
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Postprzez Eleventh w 17 Sie 2011, 13:23

ViS napisał(a):To według mnie są najważniejsze powody, dla których uważam Czyste Niebo za słabą grę
A poniżej jeszcze kilka drobniejszych powodów:
- kiepskie PDA;
-ciemne noce i brak możliwości spania;
-częste bugtrapy skutkujące wylotem do pulpitu i uszkodzeniem save;
-brak nowych mutantów;
-znów wycięte lokalizacje. A myślałem, że po erze SoC, twórcy gry się czegoś nauczyli :facepalm: ;
-znaczniki mutantów w PDA

Dawno grałem, więc wszystkich głupot, jakie ofiarowała ta gra nie pamiętam :wink:

Rozumiem, że Clear Sky ma wady ale bez przesady:
- Ciemne noce i brak możliwości spania - Wystarczy zmienić gamme kolorów lub tryb monitora o ile masz taką możliwość. Natomiast jeśli chcesz spać to jest mod, który daje nam sleep bag-a.
- Częste bugtrapy skutkujące wylotem do pulpitu i uszkodzeniem save - Wystarczy ściągnąc najnowszego patcha. Bug trapy będą ale bardzo żadko, a jak będą to przy przechodzeniu do innej lokacji. Oczywiście zapis NIE ulega uszkodzeniu po bug trapie.
- Wycięte lokalizacje - Osobiście widzę, że Clear Sky ma więcej lokacji od SoC : Czerwony Las, Bagna, Szpital, Limańsk i można też dodać, że Kordon jest lekko powiększony.

Nie ma co przesadzać... Zawsze można przecież coś naprawić. ;)
MSI B75A-G43, Intel Core i5 3350P @3,30 GHz, GeForce GTX 660 Ti Asus 2GB @1100 Mhz, Patriot 8GB 1333MHz DDR3 CL9, Seagate 1TB SATAIII 7200RPM, Corsair VS 550W ATX 80 PLUS 120mm.
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Kozaki: 77

Postprzez Gabriel w 17 Sie 2011, 13:41

Cs dla mnie to średnik między SoC i CoP. Jest to rozwiązanie dla osób które nie wiedzą czy CoP czy SoC jest lepsze. W CS mamy naprawę broni, dużo oręża i pancerzy, nowe lokacje i bohatera. jednak bugów jest sporo. Dlatego jak powiedziałem jest to obowiązkowe dla fana stalkera i dla osoby nie mogącej się zdecydowań na tamte gry.
Pamiętaj, by śmiać się z innych wpierw naucz śmiać się z własnych niedoróbek i nieczystości. Jeśli ktoś postrzega Cię jako idiotę, nie liczy się zdanie innych, bo dla innych będziesz zawsze zajebistszą osobą niż osoba wyzywająca Cię - ona z kolei będzie owym idiotą. Liczy się to za kogo ty się uważasz. Ciesz się wolnością i nie żyj pod mocą innych - poczuj smak zerwania kajdan.
Awatar użytkownika
Gabriel
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sie 2011, 10:00
Ostatnio był: 14 Gru 2011, 17:11
Miejscowość: dlzkcmsfj afgva rwet 9a/7
Frakcja: Wolność
Kozaki: 23

Postprzez ViS w 18 Sie 2011, 21:25

@Eleventh
Ja pisałem w kontekście czystej gry bez jakichkolwiek modów. I według mnie jest ona słaba-najsłabsza ze wszystkich części. I nawet po ściągnięciu ostatniej łatki miałem wyloty do pulpitu. Jednak w tym wypadku pomagało wczytanie wcześniejszego save.
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Kozaki: 22

Postprzez Eleventh w 19 Sie 2011, 14:42

Dobra rozumiem... Prawdą jest, że Stalker Clear Sky bez łatek jest naprawde kiepski. Wszystko się zgadza. ;)
MSI B75A-G43, Intel Core i5 3350P @3,30 GHz, GeForce GTX 660 Ti Asus 2GB @1100 Mhz, Patriot 8GB 1333MHz DDR3 CL9, Seagate 1TB SATAIII 7200RPM, Corsair VS 550W ATX 80 PLUS 120mm.
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Kozaki: 77

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość