Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez El Diablo w 26 Kwi 2011, 22:42

Kapucha i ja szanuję Twoje poglądy, choć mimo to zostanę przy swoim. Nikomu nie bronie i nigdy w życiu nikogo nie namawiałem do rzucenia wiary w cokolwiek. Więc jeśli komuś lepiej żyje się ze świadomością że jakaś siła wyższa nad nim czuwa to ok. Wierz w to jak najmocniej módl się do boga, właśnie do boga, a nie figurek czy innych znaczków i trwaj w tym. Dla mnie bóg może sobie istnieć, ale ja zwyczajnie go nie potrzebuję, nie modle się do niego, o nic, ani za nic. Jeśli coś chce w życiu osiągnąć to brnę do tego i ciężko pracuje żeby cel osiągnąć. Nie proszę boga o pomoc bo wiem że tak jak nigdy tej pomocy nie dostałem tak też oczywiście jej nie dostanę! Nie wierzę w cuda, cudowne ozdrowienia i itp. Nie nadstawiam drugiego policzka, nie jestem jakimś chamem, ale na głowę też nie pozwolę sobie wleźć! A co do tych "prób". Może mam za słaba psychę, ale potwierdzam że ja próby wiary nie przeszedłem! Bo przepraszam, ale pier**lę takie próby!! Mając 14 lat musiałem obserwować jak moją własna matka jest zżerana żywcem przez raka, jak powoli przestaje mnie poznawać, słuchać jak krzyczy z bólu, lekarze rozkładali ręce więc prosiłem boga żeby choć ulżył jej w cierpieniach, nic, z każdym dniem było coraz gorzej. W tym samym czasie, mój ojciec wracając z nocnej zmiany w pracy, zmordowany robotą, zajmowaniem się domem i chorą matka spał tyle co nic i zasnął dosłownie na ułamek sekundy za kierownicą, pech chciał że akurat po obu stronach szły dzieciaki do szkoły i wpadł samochodem w te dzieciaki i 8 letnia dziewczynka umarła mu na rękach, niedługo po tym moja mama umarła. Wtedy miałem tak serdecznie dość że bez pomocy psychologa chyba nie dał bym rady. Pewnie teraz ktoś powie po co ten wywód i smutne teksty, ale właśnie tak u mnie został zdmuchnięty płomyk wiary. Jeśli to była próba od boga, to trochę przesadził wystawiając dzieciaka zżytego potwornie ze swoją rodziną na taki horror. Liczył że po latach podziękuję mu że wyszedłem mocniejszy z tego piekła?! To piekło zostanie we mnie już do końca życia i będzie mi przypominać o tym że poradzę sobie bez boga! Po prostu nie chcę mieć nic wspólnego z takim bogiem!! Żyję sobie spokojnie, nie szkodzę nikomu, chętnie pomagam ludziom, ale boga we mnie nie ma! Sorry za takie rozwodzenie się, ale musiałem to z siebie wywalić :(
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 53

Reklamy Google

Postprzez vandr w 27 Kwi 2011, 11:04

El Diablo napisał(a): Żyję sobie spokojnie, nie szkodzę nikomu, chętnie pomagam ludziom, ale boga we mnie nie ma!

same here...mam identyczne podejście.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:25
Kozaki: 1747

Postprzez Damianox w 01 Maj 2011, 23:35

Jestem chrześcijaninem koniec kropka.

Edit.Dla mnie najlepiej by było gdyby był pokój na świecie.

Uwagi moderatora:

... Regulamin pkt 5

Za ten post Damianox otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 29 Wrz 2019, 11:05
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Postprzez Xen w 03 Maj 2011, 22:52

Nie potrafię tego fachowo i owo nazwać, jestem chrześcijaninem, który nie uczęszcza często do kościoła :E Lenistwo co prawda ;) Aczkolwiek w ważnej sprawie pójdę do kościoła(nawet do spowiedzi) dodam że rodzice nie karzą mi chodzić na msze, jeśli mam już iść to z własnej woli i zrobić to porządnie, a nie na odwal. Tak jak to robią koledzy jak mamusia karze im tam iść to albo gadają albo nie wiem..

Jakby co to odrabiam zadania domowe z religii i odmawiam pokutę :E
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 08 Sie 2024, 14:39
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Postprzez mimi215 w 04 Maj 2011, 05:47

Ja jestem ateistą.Nie wierzę w żadnego Boga.Lecz nie przeszkadza mi że inni wierzą.I nie mam zastrzeżeń do żadnej innej wiary,Boga, ani niczego co by miało coś wspólnego z Wiarą.

Uwagi moderatora:

Spacje. Po. Kropkach.
"Nie ważne jak daleko zajdziesz na końcu i tak czeka na ciebie monolit "
Awatar użytkownika
mimi215
Stalker

Dołączenie: 31 Gru 2009, 02:04
Ostatnio był: 04 Wrz 2016, 14:28
Miejscowość: Sukmanie
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Postprzez GhostRider44 w 04 Maj 2011, 19:29

Ja niby jestem katolikiem(chodzę do kościoła) lecz wierzę raczej w połaczenie katolicyzmu, islamu oraz buddyzmu Zen ciężko to określić. Bóg istnieje na pewno, a wszystkie religie wyznaja jednego pod różnymi postaciami... to jest moje zdanie na ten temat :+:
Haraszo kartoszki!

Za ten post GhostRider44 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dienonych.
Awatar użytkownika
GhostRider44
Stalker

Dołączenie: 23 Sty 2011, 12:30
Ostatnio był: 04 Mar 2023, 09:25
Miejscowość: Domek w wiosce kotów, Kordon
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 149

Postprzez Kubasek w 04 Maj 2011, 19:47

Xenquischisz napisał(a):Nie potrafię tego fachowo i owo nazwać, jestem chrześcijaninem, który nie uczęszcza często do kościoła :E Lenistwo co prawda ;) Aczkolwiek w ważnej sprawie pójdę do kościoła(nawet do spowiedzi) dodam że rodzice nie karzą mi chodzić na msze, jeśli mam już iść to z własnej woli i zrobić to porządnie, a nie na odwal. Tak jak to robią koledzy jak mamusia karze im tam iść to albo gadają albo nie wiem..

Jakby co to odrabiam zadania domowe z religii i odmawiam pokutę :E

To oznacza, że jesteś katolikiem niepraktykującym.

Ja tam jestem katolikiem praktykującym jak najbardziej.
Aczkolwiek nie mam nic do ateistów (strzała Krzysu_Pl ) ani do żadnej innej religii.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Kubasek
Stalker

Dołączenie: 26 Kwi 2011, 12:42
Ostatnio był: 09 Gru 2011, 20:40
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 10

Postprzez AlexStalker w 08 Maj 2011, 18:04

Ja niby nie wierzę w Boga jakotakiego, ale za ateistkę się nie uznaję. Zazwyczaj gdy ktoś pyta, mówię po prostu że wierzę w co wierzę - prawda taka że do żadnej religii moje prywatne wierzenia nie pasują chyba... :E
Эх, предатель, ты не страшен.
Да ты мой любимый враг!

- KYPCK, Предатель
Awatar użytkownika
AlexStalker
Stalker

Dołączenie: 08 Maj 2011, 13:25
Ostatnio była: 09 Lut 2016, 21:53
Miejscowość: Szczecin // Chabarowsk
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 82

Postprzez riv8 w 08 Maj 2011, 18:26

Ja nie mam wykrystalizowanej postawy religijnej. Niby co wieczór się żegnam mówię nawet ojcze nasz, sam nie wiem po co( zawsze to robię, pewnie ze strachu, że Bóg jednak istnieje). Ogólnie nie wierze w Boga , ale gdy mam jakieś "trudne chwile" to proszę go o pomoc. Gdy wszystko się dobrze skończy tłumaczę sobie, że wyszedłem z tego tylko dzięki swoim działaniom. A jeśli coś pójdzie źle to złoszczę się na Boga(dobre co?).
Awatar użytkownika
riv8
Stalker

Dołączenie: 06 Gru 2010, 16:07
Ostatnio był: 13 Lip 2014, 15:48
Miejscowość: Las
Kozaki: 28

Postprzez Pawlowicz w 08 Maj 2011, 22:14

Riv8 bo po to człowiek ,,wymyślił" Boga by w razie problemów wszystko na niego zwalić a podczas szczęścia albo mu dziękować albo twierdzić że sami do tego doszliśmy.
Image
Falloutowe Wojny Frakcji http://fallout.wojnyfrakcji.org/
Stalkerowe Wojny Frakcji http://www.stalker.wojnyfrakcji.org/

Za ten post Pawlowicz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive El Diablo.
Awatar użytkownika
Pawlowicz
Stalker

Dołączenie: 03 Kwi 2010, 08:13
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 18:24
Miejscowość: Zona
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez El Diablo w 09 Maj 2011, 22:32

riv8 napisał(a):Ja nie mam wykrystalizowanej postawy religijnej. Niby co wieczór się żegnam mówię nawet ojcze nasz, sam nie wiem po co( zawsze to robię, pewnie ze strachu, że Bóg jednak istnieje). Ogólnie nie wierze w Boga , ale gdy mam jakieś "trudne chwile" to proszę go o pomoc. Gdy wszystko się dobrze skończy tłumaczę sobie, że wyszedłem z tego tylko dzięki swoim działaniom. A jeśli coś pójdzie źle to złoszczę się na Boga(dobre co?).

No to Stary nie zazdroszczę :| Modlisz się do boga w którego nie wierzysz, ze strachu przed nim samym :| Ja bym chyba nie dał rady. Podobno bóg kocha wszystkie swoje owieczki jednakowo, bez względu na to jak postępują, więc czemu czujesz przed nim strach?!
Pawlowicz napisał(a):Riv8 bo po to człowiek ,,wymyślił" Boga by w razie problemów wszystko na niego zwalić a podczas szczęścia albo mu dziękować albo twierdzić że sami do tego doszliśmy.

I to jest rozsądne podejście do tego tematu! :wódka:
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez riv8 w 10 Maj 2011, 14:19

Tylko ja nie wiem czy wierze, czy nie. I w tym jest problem.
Awatar użytkownika
riv8
Stalker

Dołączenie: 06 Gru 2010, 16:07
Ostatnio był: 13 Lip 2014, 15:48
Miejscowość: Las
Kozaki: 28

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości