przez echelon w 03 Maj 2011, 00:38
Właśnie obejrzałem film, więc i ja w końcu mogę się wypowiedzieć. Jestem pod dużym wrażeniem tego, gdzie autor był i co widział. Naprawdę za całe przedsięwzięcie należy mu się duży szacunek, a jeśli chodzi o film to warto było go kupić.
Ale niestety film ma jedną dużą wadę. Mianowicie brak jakichkolwiek komentarzy autora. On nie komentuje niczego i niczego nie wyjaśnia. A przecież mógłby coś powiedzieć o tym, że znajduje się w szpitalu, w pomieszczeniu, gdzie leżą mocno napromieniowane ubrania ratowników przywiezionych tu po gaszeniu pożaru w elektrowni. Mógłby wytłumaczyć, że stąd tak duże promieniowanie w tym pomieszczeniu, mógłby opisać swoje odczucia. Zakładam, że był tam w kombinezonie ochronnym, jeśli nie mógł mówić tak żeby się wyraźnie nagrało to przynajmniej jakieś napisy mógłby zamieścić. Ale to tylko jeden przykład. Bo niczego nie komentował chodząc po bloku reaktora nr 5, nie wytłumaczył o co mu chodzi kiedy pokazywał na tabliczkę na pociągu w Janowie, nie przetłumaczył napisu, który pokazywał na jednym domu podczas nocnej eskapady ani nie wytłumaczył tego skąd na cmentarzu tak dziwnie wysokie promieniowanie. Rozumiem, że to film raczej amatorski, ale nie trzeba być profesjonalnym dokumentalistą żeby choć troszkę powiedzieć coś od siebie i niektóre rzeczy wyjaśnić, bo sam obraz nie wyjaśni wszystkiego, więc jestem dość mocno rozczarowany.
W liście dołączonym do płyty autor pisze, że film zawiera napisy z wyjaśnieniem gdzie się znajduje oraz z tłumaczeniem wywiadów. W czym ja mogę te napisy zobaczyć? Otwierałem to w Media Playerze i PowerDVD (to, że w Bestplayerze ich nie ma, to akurat mnie nie dziwi), ale nie miałem żadnych napisów.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice