Skąd tam ludzie?

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Skąd tam ludzie?

Postprzez yarpen w 19 Cze 2007, 15:12

Czy zastanawialiście się skąd w Prypeci wzięły się tak liczne i zorganizowane grupy Wolności, nie wspominając o elektrowni i sarkofagu? Skoro to naznaczony wyłączył mózgojepa to nikt wcześniej nie miał prawa tam przeżyć. Spodziewałem się raczej, że w chwili przekroczenia granicy Prypeci bede walczył z masa różnych mutantów a nie z pancernymi stalkerami...hm.. nawet liczyłem na te widmowe złociste mutanty wyłaniające się nagle, a tu nic - pękają jak bańki, nawet nie trzeba do nich strzelać, bo nic nam nie robią. (??) to tak jak by ci wszyscy stalkerzy czekali w blokach na to co zrobi naznaczony, ledwie wyczołga się z laboratorim a tu juz pielgrzymki do nowych odblokowanych terenów zony. Prypeć obstawiona, w elektrowni pełno stalkerów wojsko jak na komendę - dosłownie jak w niedziele w supermarkecie- to cud że żaden z nich nie dobrał się do monolitu przed naznaczonym (lub spenetrował tajne laboratorium). poza tym jak to możliwe że UWAGA SPOILER strielok był juz wcześniej w elekrowni w okolicy monolitu - czy wtedy promieniowanie mózgozweglacza nie działało? Troche polepiona ta fabuła na plaster i drutem skręcona, żeby sie nie rozlazło.

Myślę że bardziej wiarygodne były by zastępy mutantów lub zzombifikowanych stalkerów , którzy dotarli w te okolice niż uzbrojeni po zeby w egzoszkieletach kolesie. Można sie domyślać że Monolit to grupa zombiaków kierowana przez świadomość Z, tylko że jak sama mówi w finale - stalkerzy nie zdawali sobie sprawy że są programowani na wykonywanie zadań.

Sam nie wiem, jak to sobie tłumaczycie? :)
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Dołączenie: 20 Kwi 2006, 21:16
Ostatnio był: 19 Lip 2023, 22:29
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Reklamy Google

Postprzez beer w 19 Cze 2007, 15:29

Ja to sobie tak tłumaczę: KILL`EM ALL.

A tak serio trochę mnie to też słabi, ale już nie chce mi sie rozpisywać. Widocznie tak ma być. Może na Prypeć mało co spadło z radioaktywnego opadu a na Czerwony Las masa, może Mózgojeb działa tylko tam, ma zasięg ograniczony do pagórka tuż przed przejściem do miasta a nikt o tym nie wie prócz Monolitu ??? I boją się przebiec, obejść itd. itd.
Awatar użytkownika
beer
Stalker

Dołączenie: 12 Cze 2007, 18:53
Ostatnio był: 13 Kwi 2012, 18:20
Miejscowość: Pyskowice
Kozaki: 0

Postprzez Quinn w 19 Cze 2007, 15:33

Mózgozwęglacz, wydaje mi się, uniemożliwi tylko dostanie się do Prypeci.
Co do teorii, iż mało romieniowania dotknęło Pripyat, jest to totalna bzdura. ;]
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 10 Cze 2024, 19:44
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez beer w 19 Cze 2007, 15:37

Quinn no co ty !!! ???
Awatar użytkownika
beer
Stalker

Postprzez MCaleb w 19 Cze 2007, 15:48

Uwaga - post zawiera spoilery.

yarpen napisał(a):Skoro to naznaczony wyłączył mózgojepa to nikt wcześniej nie miał prawa tam przeżyć

Mózgozwęglacz nie zabija, a odmóżdża (lecz mniej niż ten w Jantarze). Wtedy wystarczy wziąć delikwenta, pobawić się jego pamięcią i albo wcielić do Monoliciarzy, albo wysłać z misją w trupiarce.
Monoliciarze mają specjalny sprzęt, by ich nie odmóżdżyło po raz drugi. W końcu są na usługach tych, co postawili Zwęglarkę.

yarpen napisał(a):pielgrzymki do nowych odblokowanych terenów zony

To, że pojawili się stalkerzy tam, gdzie udało się odblokować nowe tereny jest dość proste - pamiętaj kto zleca nam te zadania i to, że ma nad wszystkim piecze.

yarpen napisał(a):skąd w Prypeci wzięły się tak liczne i zorganizowane grupy Wolności, nie wspominając o elektrowni i sarkofagu?

Wolność i Powinność to zwykłe zorganizowanie się społeczności na takich terenach. Łączy ich wspólny cel, do którego dążą i przyjmują takich, co wierzą w to co oni. Nie ma tu żadnej filozofii. Nie każdy chce być samotnikiem.

yarpen napisał(a):złociste mutanty wyłaniające się nagle, a tu nic - pękają jak bańki

"Złociste mutanty" są dziełem Zwęglarki, gdy masz porządny sprzęt. Pójdź sobie do Czerwonego Lasu przed tym, jak dostaniesz hełmofon - przeżycia niezapomniane.

yarpen napisał(a):to cud że żaden z nich nie dobrał się do monolitu przed naznaczonym (lub spenetrował tajne laboratorium)

Monolit sam się bronił (na przykład spełniając życzenia), a na dokładkę miał swych wyznawców przy sobie.
Co do laboratoriów, to były dobrze chronione.
X18 - dwa klucze, z tym, że nikomu wcześniej nie udało się obu na raz zebrać.
X16 - nie pamiętam jak to się zwało, ale ten przerośnięty mózg nie pozwalał się dostać do środka.
Mózgozwęglacz - chyba wiadomo - sam się strzegł.

yarpen napisał(a):strielok był juz wcześniej w elekrowni w okolicy monolitu - czy wtedy promieniowanie mózgozweglacza nie działało?

Striełok dostał się poza Mózgozwęglacz gdy ten był w stanie wyłączenia (bodajże godziny wieczorne - czytałem to w PDA).

yarpen napisał(a):Można sie domyślać że Monolit to grupa zombiaków kierowana przez świadomość Z

A tak przypadkiem nie jest? Monoliciarze to nic innego, jak odmóżdżeni stalkerzy, tylko trochę mniej niż zombie.
Ostatnio edytowany przez MCaleb, 19 Cze 2007, 15:52, edytowano w sumie 1 raz
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 03 Wrz 2015, 19:57
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez FranekDolas w 19 Cze 2007, 15:49

eee nooo panowie - w ogóle nie zagłębiacie się w treść samej gry !!!!
nie słuchacie komunikatów jakie do was dochodzą i nie czytacie PDA
przecież po wyłączeniu mózgozwęglacza pierwszym komunikatem jest wiadomość od Barmana " Naznaczony ?to ty jeszcze żyjesz ? mówię ci co tu się porobiło !! jak się wszyscy dowiedzieli , że mózgozwęglacz jest wyłączony to zaraz na łeb na szyję walą do elektrowni - wszyscy!!!! i wolni stalkerzy i powinność i wojsko i nawet ci z wolności każdy chce być pierwszy ... u wejścia do miasta zbierają się chłopaki z powinności - jak się pospieszysz to wejdziesz z nimi !!!! " nie jest to dokładny cytat bo dokładnie nie pamiętam , ale chyba co nieco wyjaśnia ? i chwilę pózniej dochodzi do starcia z pierwszą grupą "wolności"
a w mieście zaraz po spotkaniu z grupą "powinności" chyba zwróciliście uwagę na lecące nad miastem helikoptery ? i tekst " że wojsko chce być jak zwykle pierwsze ?" i w samej elektrowni w tym biegu na czas ... kiedy walą z tych śmigłowców rakietami na lewo i prawo ?
no chyba można by się trochę w tę fabułę wciągnąć ? bo co to za frajda biegać tylko i "katrupic" jak popadnie ? ;) chyba lepiej wtedy w Painkillera zagrać ? ;)
FranekDolas
Kot

Dołączenie: 15 Cze 2007, 12:44
Ostatnio był: 05 Lip 2007, 00:54

Postprzez beer w 19 Cze 2007, 15:56

Hehehe jakoś mi to umknęło ... pewno dlatego że do Prypeci dotarłem bez wyłączania całego tego sprzętu :P
Awatar użytkownika
beer
Stalker

Postprzez yarpen w 19 Cze 2007, 16:11

wciągnąłem się w fabułę, tylko ze nie dokładnie sie zrozumieliśmy. chodzi mi o to że miasto jest obstawione, do przesady. Snajperzy, posterunki. A pod koniec wycieczki z powinnością w podziemnym parkingu dowiadujesz sie że na prawo to, na lewo tamto, a prosto posterunek monolitu - szybko się uwineli.... i skąd o tym wiedzą chłopaki z powinności kiedy razem z nami weszli do miasta???
Poza tym, powtórzę, ledwo wyłączymy mózgozwęglacz a juz mamy wszystkich na głowie. czy wszyscy stalkerzy czekali na wynik naszej wycieczki ? stali za rogiem? nikogo nie było w barze, albo na wysypisku? Nagle wszyscy wiedza ze mózg jest wyłączony - podali w Faktach? skąd się dowiedzieli tak szybko? Ok, Monolit mógł sie szybko zorganizować w Prypeci, ale takie tłumy w sarkofagu? A gdzie obsługa tej magicznej aparatury - monolitu - sam działa? Nie sam, bo w zakończeniu widać ze ktoś nas jednak układa do kapsuły.

Zwracam uwagę na drobiazgi, bo drobiazgi tworzą większe całości, i jak one nie grają to całość tez nie.

I jeszcze jedno - schowek w hotelu w Prypeci. Mając eksperymentalny hełm ochronny nie mozemy sie dostać do miasta i najpierw musimy wyłączyć aparaturę. Niech mi więc ktoś przypomni, kto zmontował dekoder do zamka do drzwi laboratorium pod monolitem, gdzie go ukrył i jak dostał sie do obu tych miejsc?
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Postprzez MCaleb w 19 Cze 2007, 16:30

To prawda, że ich szybkość wydaje się bardzo podejrzana, lecz nie zapominaj, że w tym wypadku to ona decyduje o powodzeniu zajęcia nowych terenów. Jeżeli stalkerzy i Powinność byliby opieszali, to Wolność i wojskowi naparzali by się w Prypeci. To chyba zrozumiałe.
No i nie zapominaj, że to tylko gra, która idealną nie jest. ;)
Znajomość Prypeci mnie nie dziwi, gdyż wszyscy mają PDA i zdjęcia satelitarne, a także przygotowywali się zapewne do tej możliwości.
Obsługę monolitu stanowi sama Świadomość i Monoliciarze. Zapewne wśród nich jest kilku wyszkolonych w obsługiwaniu tej aparatury.

Co do schowka w Prypeci, to zapewne ten ktoś (sam Striełok? Duch? Kieł? - czy jak on się zwał) mógł użyć ten sam sposób, co Striełok, by się przemknąć przez Mózgozwęglarkę i posterunki Monolitu, i zostawić co trzeba.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 03 Wrz 2015, 19:57
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez BasseB w 19 Cze 2007, 16:37

no to troszkę wstecz, tak jak ktos napisał, PDA !!! i komunikaty.
Jak sie wyłazi w jantarze z labu to od macie wosjo, a dowiaduje sie ono o wyłaczeniu aparatury w momencie kiedy masz o tym komunikat od profesorka. Jak załatwisz wszystko w bunkrze, to do jantaru nadciąga ekipa powinności i wolni stalkerzy. Panowie żyjemy w dobie komunikacj - szybka reakcja na przesył informacji i już:D
Skoro celem wszystkich w zonie jest dostanie sie do elektrowni to wiadomo ze wszyscy czekać będa na odpowiedni moment żeby sie w miarę bvezpiecznie przedrzeć, a nie jak jakiś Striełok, któremu we łbie porobiło od wycieczek.
Co do danych o bazie monolitu w prypeci, którą podaja chłopaki z powinności, to również sie kłania PDA, przeciez my tez w odpowiedniej odległości mamy dane o obecności innych mających aktywne PDA, a jak wchodza w zasięg mapy to wiemy czy friend czy enemy.
No a poza tym Powinność jak i Wolność sa zorganizowani i pewnie maja jakieś siatki szpiegowsko informacyjne
" Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia alkoholu aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
E. Hemingway
Awatar użytkownika
BasseB
Stalker

Dołączenie: 08 Cze 2007, 14:16
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 23:49
Miejscowość: Ostrów Wlkp
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 1

Postprzez FranekDolas w 19 Cze 2007, 16:45

ja to sobie tłumaczę tak :
w końcu akcja dzieje się w niedalekiej - ale jednak przyszłości i łączność radiowa jednak działa;) przed Czerwonym Lasem jest posterunek "Wolności"- zwany "granicą"- ten którego broniliśmy razem z chłopakami z Wolności przed tymi z Monolitu
zaraz za nim pełno już było i zombiaków i wojsk monolitu i niedaleko w sumie było do mózgozwęglacza , zatem na tej granicy ktoś jednak się ciągle kręcił - jedni próbowali ( o czym wspomina doktorek mówiąc " nikt kto dotarł do monolitu nie wrócił żywy " hmmm nikt ? a Strielok ? ;) ) inni tylko pilnowali granicy ... ktoś - jak to sobie tłumaczę - zauważył ,że mozgozwęglacz nie działa - a na tę okazję czekali WSZYSCY !! przecież każdy chciał dotrzeć do serca zony ,każdy chciał rozwiązać zagadkę i każdy chciał być pierwszy przy Spełniaczu Życzeń ...
że dotarli tak szybko ? a ile w sumie czasu upłynęło zanim Naznaczony ocknął się po wyłączeniu mózgozwęglacza ?może spał godzinę ... może pół dnia ???? a zanim wyszedł stamtąd po drodze walcząc z wojskiem monolitu ? nie trwało to przynajmniej kilkanaście minut ? w końcu przebiegnięcie z jednego do drugiego krańca strefy ( mającej najwięcej kilometr ) nie zajmuje aż tyle czasu ... jeśli gracz może w kilka minut - to inne postacie nie mogą ??
to w kwestii - dlaczego nagle w Prypeci tak się zaroiło ;)
inne kwestie - zwłaszcza ta z Monolitem i jego sługami już chyba zostały wystarczająco jasno opisane
a schowek w hotelu ? jeśli dobrze zrozumiałem to Strielok ukradł dekoder i rozwiązał tajemnicę strefy zanim stracił pamięć ... udało mu się uciec tym z Monolitu ... a jedyne co mógł zrobić Monolit to ściągnąć go spowrotem zachęcając tajemniczą i jedyną wiadomością na PDA " zabij Strieloka" na samym początku gry !! zaraz po tym filmiku , w którym został znaleziony i przyniesiony do Sidorowicza ... tak więc monolit wysłał wiadomość wiedząc , że Naznaczony w końcu trafi do Zony tropiąc Strieloka ... bo przez "granicę" jak wiecie przejść nikt z Monolitu nie mógł bo była broniona ;)
nie wiem czy mam rację - ale tak to sobie tłumaczę
FranekDolas
Kot

Dołączenie: 15 Cze 2007, 12:44
Ostatnio był: 05 Lip 2007, 00:54

Postprzez yarpen w 19 Cze 2007, 17:16

heh, w kupie raźniej i jaśniej jak widać :) Wasze propozycje, są ok - zresztą miałem podobne przemyślenia, jednak nie chciałem na starcie nic sugerować - bo liczyłem na to ze ktoś walnie taki pomysł którego nie brałem pod uwagę. Niestety, być może jestem wybredny ale ciągle nie wszystko mi pasuje :) Trudno mi to opisać - wszystko jest tak skoordynowane że az chyba nie możliwe. Szybka reakcja Wojska, szybkie pozbieranie sie Monolitu i obsadzenie Prypeci, szybka skoordynowana inwazja stalkerów na Prypeć (ale do elektrowni dochodzimy sami - a przecież powinniśmy tam wbiec jak amerykanie na plażę Omaha - w tłumie żądnych spełniacza życzeń innych stalkerów.

ok, marudzę :) stalker jest git. Szkoda tylko tak jak pisałem ze nie zrobili wersji online jak wow :) to by było ..
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości