Studia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Nauka czy Imprezy ?

Nauka !
11
21%
Imprezy !
5
9%
P
13
25%
5
9%
Wol
19
36%

Razem głosów : 53

Re: Studia

Postprzez Ashenmoor666 w 19 Lut 2011, 16:20

powiem tak: u nas jeśli chodzi o filozofię to sami filozofowie ie narzekają więc ciężko nie ma, tylko to się przekłada na to że rocznie przyjmą te 90 osób i ok 90 osób co roku kończy, a nie jesteśmy 1 uczelnia w PL, to ze kilku filozofów znajdzie prace to rozumiem ale ciężej reszcie, bo potem będziesz zamiatać biedronkę czego nie życzę nikomu :P
koledzy maja racje iż wybór kierunku technicznego to inwestycja w przyszłość, ale jeśli nie masz zacięcia na inżyniera od dziecka to okres nauki wyższej będzie dla ciebie piekłem,
Gabranth: wiesz że tylko mały odsetek ludzi po studiach robi to co lubi? dm ci przykład taki: co roku UŚ wypuszcza ok archiwistów, Toruń też coś koło tego miejsce w archiwach państwowych, ipn'ie, czy archiwach wojskowych to miejsca dla ok 30-45 ludzi reszta z tej ilości leci do zwykłych firm na dawne składnice akt tudzież archiwa zakładowe,cześć leci dalej i bawi się w doktorów, habilitacje i trucie życia przyszłym pokoleniom studentów, większą szanse pracy w zawodzie masz idąc na nauczyciela co o socjologii to zajrzyj ile uczelni u Nas wykłada socjologię i jaki jest wypust ludzi,a potem zastanów się ile ma szanse na pracę, jak szukacie kierunku to taka moja rada: szukajcie takiego którego nie uczą w każdej niepublicznej uczelni już o publicznych nie mówiąc.
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Reklamy Google

Postprzez Gabranth w 19 Lut 2011, 18:09

Owszem. Chodziło mi o to, że jak skończysz dwa lub więcej kierunków w jakiś sposób powiązanych(nie znam się na socjologii ani filozofii, nie wiem czy można to jakoś połączyć- po prostu rzuciłem taki przykład) to masz potem większe szanse wśród ludzi z podobnym wykształceniem.
Gabranth
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2011, 23:06
Ostatnio był: 06 Wrz 2012, 23:34
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 0

Postprzez Kapeć29 w 20 Lut 2011, 18:46

Ale zdać dwa kierunki to jakieś 10 lat, chyba, że jesteś super mózgiem i dasz rade uciągnąć 2 na raz.
nic mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Kapeć29
Stalker

Dołączenie: 04 Sty 2011, 14:08
Ostatnio był: 02 Paź 2014, 22:22
Ulubiona broń: Walker 9x18
Kozaki: 11

Postprzez Adam w 20 Lut 2011, 18:48

No nie wiem, moja siorka jest na 3 roku stosunków międzynarodowych i zaczęła teraz ekonomię... nie wiem, jakim cudem ona to robi, ale widać lubi się uczyć. Rodzice się śmieją, że wzięła ten drugi kierunek za mnie :D :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Gabranth w 21 Lut 2011, 02:12

Da się ogarnąć dwa kierunki. Szczególnie jak jesteś już trochę dalej z pierwszym. Po prostu na którymś roku z kolei zaczyna być coraz mniej godzin zajęć. Wtedy możesz sobie na to pozwolić. Pod warunkiem, że nie pracujesz non-stop, przez cały tydzień na swoje utrzymanie. Do tego dochodzą takie ułatwienia jak Indywidualna Organizacja Studiów itp.
Nie jestem tylko pewien czy w tej chwili nie trzeba płacić za to, że robisz sobie dodatkowy kierunek. Chyba były takie przymiarki ze strony polityków, ale nie wiem... może jest na sali jakiś double agent? :wink:... mógłby się wypowiedzieć.
Gabranth
Kot

Postprzez Ashenmoor666 w 21 Lut 2011, 07:43

wiesz jak robisz 2 kierunki w niepaństwowej to płacisz czesne x2 :E
koleżanka robi 2 na "darmowej" uczelni,nic nie płaci poz gruba kasą na podręczniki i lit. dodatkową, ale to akurat jest przekleństwem kierunków humanistycznych, przeciętny historyk (student) zostawia w kserze około 150-300 zł rocznie plus dochodzą podręczniki
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Postprzez Gabranth w 21 Lut 2011, 21:18

Ach... jak mówimy o studiach na uczelniach prywatnych i czesnym x2 to co innego. Wtedy nawet koszt ksero wydaje się mniej istotny. Zwykle opłata za semestr to koło 2000zł, więc... prywatnie to studiują ci których stać.
Gabranth
Kot

Postprzez xionc w 25 Lut 2011, 05:20

Jak ktoś nie ma pomysłu na siebie i ma dupe zamiast mózgu to i 3 kierunki mu nie pomogą. Moim zdaniem drugi kierunek powinien być płatny bo to już jest naprawde fanaberia, a dlaczego podatnicy mają płacić za fanaberie? Żeby nie było ja za swoje studia płaciłem. Tylko po co to wszystko? A teraz troche antyreklamy: Radze unikać za wszelką cene Wrocławskiego Uniwerku, w szczególności odradzam studiowanie tam prawa, administracji albo ekonomii. Generalnie student to tam zło konieczne i owca do strzyżenia z kasy. A pod wydziałem ciężko zaparkować fure o!
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez matig19900 w 25 Lut 2011, 12:37

xionc, na UMCSie studiowanie prawa też jest prze****ne ;)
o administracji nie wspomnę to to już samobójcy na to idą. na WPiA UMCS to administracja jest strasznie tępiona.
jak tylko trafią na: Dziedziaka, Korybskiego, Kuryłowicza to już 3/4 roku odpada
moja dziewczyna mnie namawia, żebym zaczął studiować informatykę bo sobie poradzę. mnie przeraża na informatyce tylko całe te matematyki oraz programowanie. w technikum nie lubiłem tego i do tej pory tego nie lubię.
co do płatnych kierunków to zależy co jeszcze chce się wziąć jako drugi kierunek.
tak to nei mam zdania co do tego
...vim vi repellere licet...

matig19900
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Gru 2010, 12:42
Ostatnio był: 03 Kwi 2013, 21:21
Miejscowość: ostrowiec św.
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Postprzez tomasz4815 w 25 Lut 2011, 14:00

Eee tam ja też myślę, że humanistyka to strata czasu...Moja "Stara" jest magistrem historii , a pracy nie ma!!! Ja jeszcze studentem nie jestem ale mam zamiar iść na medycynę.Lubię chemię , biologię i te sprawy. ciekawią mnie choroby, skutki działania substancji chemicznych na organizm człowieka itp.

EDIT: Do 1 liceum choodzę -_-

Za ten post tomasz4815 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive plunio7.
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 17:37
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez Gabranth w 25 Lut 2011, 23:45

:E To, żeby unikać ekonomii na UW to wiedzą wszyscy przyszli ekonomiści. Zostaje WSB, UE i Przyrodniczy. W każdym jest jakiś kruczek. Wszędzie strzygą studenta jak się da. Żadna nowość. Co do płatności za dwa kierunki: nie każdy musi studiować, nie każdy musi robić dwa kierunki... A płacimy już za tyle fanaberii w tym kraju, że jeszcze jedna nie zaszkodzi. Jak ktoś daje radę to myślę, że ma prawo. Po prostu ilość ludzi z wyższym wykształceniem powoduje, że jeden papier to może być za mało - trzeba się jakoś wyróżnić. Ot prawo wolnego rynku. Poza tym uczelnie (np. UW) otwierają kolejne bzdurne kierunki żeby wyciągnąć kasę od Państwa - TO trzeba ukrócić. Studentom dajcie spokój :-/
Gabranth
Kot

Postprzez Terminus w 26 Lut 2011, 04:14

Nauka...
Kierunek? Taki by się potem nie żałowało straconych lat? Powiem banał ale najpierw trzeba sobie odpowiedzieć, na czym mi naprawę w życiu zależy. Jak tylko na pieniądzach to iść na medycynę czy prawo. I tu się kłania nauka, nauka i jeszcze raz nauka, bo poziom korupcji na tych kierunkach jest wysoki i trzeba być naprawdę dobrym by się dostać bez "protekcji". A jeżeli nam zależy w życiu także na czymś innym to znowu kłania się nauka potrzebna aby być dobrym w tym co się robi. Mam w rodzinie małżeństwo historyków. On doktor w trakcie habilitacji zarabia nieźle a nawet bardzo dobrze. Ona pracuje jako bibliotekarz za marną kasę. W każdej branży można wypłynąć i nieźle żyć realizując to co się lubi i w każdej można "popłynąć"...

Zgadzam się z xionc'em odnośnie płatności za drugi kierunek studiów.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości