tajemnica Zony

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: tajemnica Zony

Postprzez Guru w 22 Sty 2011, 14:09

No racja musieli to zrobić z własnej woli . Właściwie to już sam nie wiem .
Awatar użytkownika
Guru
Stalker

Dołączenie: 20 Sty 2011, 00:14
Ostatnio był: 08 Mar 2011, 00:31
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez stpauli w 23 Sty 2011, 17:01

Guru napisał(a):Ale weźcie pod uwagę fakt że w elektrowni też jest frakcja Monolitu . Która nie biega chyba aż tak szybko żeby zdążyć dobiec tam przed nami . Jak się tam dostali , ja nie wiem .

A może oni juz własnie są po wypowiedzeniu życzeń przy Spełniaczu i nie mają świadomości ;) A strzegą tak naprawde drzwi do dobrych zakonczen, no i przy okazji do spełniacza. Komu sie udało dojsc do spełniacza stawał sie Monolitową kukiełką z wymazaną pamiecią. Nikomu nie udało sie dotrzec do drzwi , bo po prostu o nich nie wiedział. Dopiero grupie Striełoka sie to udało.

EDIT: zastanawia mnie jeszcze dlaczego wojsko zaatakowało monolit w elektrowni, przecież trupiarki wyjeżdzając z zony musiały przejezdzac przez posterunek wojskowych , wiec jakies uklady dobre miedzy nimi byc powinny.
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2009, 13:11
Ostatnio był: 25 Paź 2024, 22:12
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 24

Postprzez Guru w 24 Sty 2011, 22:10

No wiesz ta cała "Świadomość Z" to naukowcy więc wojsko chyba nic do nich nie ma .

CHYBA ?! :D
Awatar użytkownika
Guru
Stalker

Dołączenie: 20 Sty 2011, 00:14
Ostatnio był: 08 Mar 2011, 00:31
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 6

Postprzez gibek w 25 Sty 2011, 01:12

ok przeszedłem po raz kolejny i z życzeniami sprawa wydaje się prosta,

jak ktoś z was już napisał, w monolicie są ludzie którzy wypowiedzieli życzenie ( ale nawet gdyby go nie wypowiedzieli tylko przebywali za długo zbyt blisko monolitu stali by się częścią frakcji - tak wynika z opowieści hologramu na końcu gry) , plus monolit zwerbowany w innych częściach zony (mózgozwęglacz i kilka innych miejsc w które panowie z GSC postanowili nas nie zabierać).

Dziwi mnie tylko kwestia zombie, dlaczego nie każdy zombie może być w monolicie?

Ameryki nie odkryłem, ale przez to "odkrycie" mam kolejne pytanie. Skoro wybuch w Czarnobylu nie miał żadnego wpływu na powstanie zony (tylko dał początek badaniom nad emisjami psionicznymi), to skąd chemiczne anomalie i mutanty? Chyba jednak jest jakiś błąd w tłumaczeniu albo panowie pogubili się w fabule. Ponownie wywnioskowałem to przy końcu gry, gdy strielok pyta o powstanie zony.
A same życzenia jakie może wypowiedzieć strielok, cóż, nie ma znaczenia które wypowie bo i tak skończy tak samo, nie przysypuje go gruz, nie zamienia się w stal (czy jakiś metal), nie traci wzroku etc. tylko traci świadomość, a to co widzimy na ekranach jest smaczkiem od twórców gry i chyba daje morał

: uważaj czego sobie życzysz, bo to może się spełnić ( i wg. mnie jest to nawiązaniu do genialnego filmu stalker, w którym również traktowano o tym, co by było gdyby ludzie mogli by spełniać życzenia, btw. w książce również się tego doczytałem).

Zabijcie mnie za to co napiszę, ale mam nadzieje że się mylę.
Twórcy gry chyba chcieli za bardzo wymieszać książkę z filmem i własnymi pomysłami, stąd wiele nieścisłości i rozważanie, czy fabuła jest na tyle mądra i ambitna, że nie do ogarnięcia, czy tak jak napisałem zrobiono misz masz.
gibek
Kot

Dołączenie: 03 Lut 2010, 13:50
Ostatnio był: 25 Lut 2013, 16:40
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -3

Postprzez Lucjusz w 25 Sty 2011, 01:19

Anomalie i mutanty wzięły się bo ludzie, którzy prowadzili eksperyment z cyklu "świadomość Z" nie umieli się obchodzić z neosferą i nastąpiło jej rozerwanie.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez Sensei w 25 Sty 2011, 01:23

Film niestety jest ciut bardziej zagmatwany niż ci się wydaje, a jego przesłanie dużo mocniej skomplikowane od tego, który ty przedstawiłeś. Generalnie kawał trudnego, ciężkiego kina nie dla każdego i nie na każdy umysł.

Jednak co do twojej interpretacji to bardzo możliwe że twórcy ciut się pogubili, pamiętajmy tym bardziej że goniły ich terminy i wielu rzeczy, które pierwotnie planowano wprowadzić, nigdy w grze się nie pojawiły.

Pozostają nam domysły, co jest fascynujące, oraz oczekiwanie na Stalkera 2.
Sensei
Kot

Dołączenie: 20 Sty 2011, 14:35
Ostatnio był: 04 Lut 2011, 21:40
Kozaki: 0

Postprzez gibek w 25 Sty 2011, 02:12

Sensei napisał(a):Film niestety jest ciut bardziej zagmatwany niż ci się wydaje, a jego przesłanie dużo mocniej skomplikowane od tego, który ty przedstawiłeś. Generalnie kawał trudnego, ciężkiego kina nie dla każdego i nie na każdy umysł.

Jednak co do twojej interpretacji to bardzo możliwe że twórcy ciut się pogubili, pamiętajmy tym bardziej że goniły ich terminy i wielu rzeczy, które pierwotnie planowano wprowadzić, nigdy w grze się nie pojawiły.

Pozostają nam domysły, co jest fascynujące, oraz oczekiwanie na Stalkera 2.

przepraszam za off top ale muszę podnieść rękawice ;)

nigdy, ale to nigdy nie ograniczyłbym tak genialnego kina do jednego morału, w zasadzie dość prostego; napisałem że jest to tylko nawiązanie, co nie znaczy, że w grze S.T.A.L.K.E.R jest zawarta duża część przekazu. Ale nie wykluczysz tego, że spełnianie ludzkich marzeń jest częścią fundamentu filozoficznego filmu ;)

swoja drogą, jeśli masz odpowiedni umysł ( tu się zgadzam, ciężkie kino) to chętnie zadałbym Ci kilka pytań co do filmu, na które sam nie potrafię odpowiedzieć.

Lucjusz napisał(a):Anomalie i mutanty wzięły się bo ludzie, którzy prowadzili eksperyment z cyklu "świadomość Z" nie umieli się obchodzić z neosferą i nastąpiło jej rozerwanie.

czyli całość w zonie jaką widzimy powstała z emisji tych fal, które powstały na podobieństwo tych otaczających ziemię? (oczywiście jeśli idzie o realia, w rzeczywistości wątpię w istnienie czegoś takiego)
gibek
Kot

Dołączenie: 03 Lut 2010, 13:50
Ostatnio był: 25 Lut 2013, 16:40
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -3

Postprzez Terl w 25 Sty 2011, 10:36

NIe wiem ja słyszałem w nonsensopedii że tajemnića zony są pierogi ruskie które diatłonow chciał w reaktorze usmażyć
Pasztet-To się w życiu liczy.
Awatar użytkownika
Terl
Kot

Dołączenie: 07 Sty 2011, 18:10
Ostatnio był: 17 Maj 2011, 20:28
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez Sensei w 25 Sty 2011, 10:57

gibek-zdecydowanie źle mnie zrozumiałeś, nikt tutaj rękawicy w ogóle nie rzucił, warto jednak było choć pokrótce pewne rzeczy sprostować. I owszem, nie zaprzeczę że spełnianie jest pewną ważną kwestią poruszoną w filmie, ale nie jedyną, w ogóle póki co czuje się za cieniutki do dyskusji na temat tego dzieła, myślę że muszę go jeszcze z kilka razy obejrzeć, aby wykrystalizować jakieś konkretne tezy a pro po tego filmu.
Sensei
Kot

Dołączenie: 20 Sty 2011, 14:35
Ostatnio był: 04 Lut 2011, 21:40

Postprzez Lucjusz w 25 Sty 2011, 13:22

gibek napisał(a):czyli całość w zonie jaką widzimy powstała z emisji tych fal, które powstały na podobieństwo tych otaczających ziemię? (oczywiście jeśli idzie o realia, w rzeczywistości wątpię w istnienie czegoś takiego)

No ja tak to zrozumiałem, dla mnie ta cała neosfera to jak inny wymiar. A ci którzy brali udział w eksperymencie "świadomość Z" otworzyli drzwi do niej. Oni jak to naukowcy chcieli tylko zerknąć i nie przewidzieli, że "coś" się może przedostać na Ziemię. I teraz nie potrafią ich zamknąć (a próbują dlatego chcą, żebyśmy się przyłączyli do projektu) i dopóki tego nie zrobią to emisje, rozrzucają anomalię a blowouty mutki. Sam wybuch z 2006r. to był moment rozerwania się powłowki i utworzenia połączenia pomiędzy naszym światem a neosferą. Wszystko to wydedukowałem z "poprawnego" zakończenia, czy dobrze to nie wiem ale dla mnie ma to sens :)
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez festi21 w 26 Sty 2011, 10:56

Po mojemu to monolit jest iluzją.

festi21
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sty 2011, 12:42
Ostatnio był: 27 Mar 2012, 18:39
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -6

Postprzez Gorthaur w 23 Mar 2011, 23:36

Lucjusz napisał(a):No ja tak to zrozumiałem, dla mnie ta cała neosfera to jak inny wymiar. A ci którzy brali udział w eksperymencie "świadomość Z" otworzyli drzwi do niej.

Poprawka, cytując za hologramem, Noosfera to pole informacyjne otaczające Ziemię, czyli zbiór wszystkich myśli, uczuć i intencji. Gluchowski w "Metrze 2033" mówi o noosferze, jako o piekle, niebie itd.
Naukowcy ze Świadomości-Z próbowali naprawić świat i wyeliminować negatywne uczucia, takie jak złość i nienawiść, nie wyszło.

Dostrzegam głębsze przesłanie gry w tym, że autorzy pokazują, że wyeliminowanie zła z natury człowieka jest niemożliwe, a jeśli będziesz próbował to efektem tego będzie 30-kilometrowa strefa zamknięta z pancernymi świniami, zombiakami i tego typu atrakcjami :)
Awatar użytkownika
Gorthaur
Kot

Dołączenie: 16 Gru 2010, 23:12
Ostatnio był: 01 Kwi 2011, 21:57
Miejscowość: Krk
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości