tajemnica Zony

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

tajemnica Zony

Postprzez Patterson w 04 Gru 2009, 04:50

Hej

Przy okazji przechodzenia CS odświeżam nieco swoja pamięć na temat fabuły ażeby jakoś sobie to poskładać. Wszystko wydaje się jasne ale jedno pytanie mnie nurtuje, nieco pamięć mnie juz zawodzi ale czy w końcu wyjaśniło się czym jest monolit i skąd się wziął?

Czy jest to sztuczny twór programu „Świadomość-Z” który to wznieśli po tym jak przez przypadek stworzyli Zone ażeby zwabiać stalkerów?

Ale czegoś nie rozumiem, skoro to tylko bajeczka to w tych fałszywych zakończeniach co się działo ze Strielokiem? „Świadomość-Z” poprzez monolit wpływała na psychikę Strieloka i jemu się tylko „wydawało” to co widzieliśmy w zakończeniach, a w rzeczywistości go zabijali?

Czy może monolit jest przejawem tego o czym wspominał nam hologram w elektrowni. Mowa była o tym, że Zona jest tylko namacalnym efektem tego co spowodował niechcący program „Świadomość-Z”. A prawda jest tak złożona, że nie jesteśmy (w domyśle Strielok i ludzkość) w stanie tego pojąć, a monolit jest namacalnym dowodem tego drugiego głębszego dna całego tego wypadku, który to istnieje naprawdę. Został on wykorzystany przez program do werbowania ludzi do Armii monolitu ażeby ukryć prawdę o programie „Świadomość-Z”.

Czy gra coś wspomina na ten temat?

Bo szczerze mówiąc moja teoria w tej chwili jest taka, że Monolit jest prawdziwy i przez przypadek program „Świadomość-Z” w chwili wypadku w którym stworzyli Zonę, zmaterializowali to z czym chcieli walczyć, czyli wszystkie złe strony ludzkości, monolit jest prawdziwy i uosabia całe zło człowieka, kolokwialnie mówiąc jest zły... Co by się trzymało kupy z filmikami jeśli wybralibyśmy życzenie zamiast iść dalej.

Tak na marginesie jeśli to był program rządowy to trzymałoby się to kupy jeszcze bardziej, bo laboratoria były tajne i schowane pod ziemią pod zakładami „przykrywami”. Pokazałoby to po raz kolejny naturę człowieka, z jednej strony gadki o tym ażeby wyeliminować zło tego świata, z drugiej w tych samych obiektach pracowali nad mózgozwęglaczem i bawili się w Boga przy eksperymentach genetycznych, nawet jakieś tam truchła mutantów leżały w klatkach w X 18 bodaj.

A więc jak jest naprawdę, wariant pierwszy, drugi? Czy moja teoria jest pierdzeniem w bambus, a gra to wyjaśnia tylko ja jakoś tego nie zauważyłem?
Patterson
Kot

Dołączenie: 29 Sty 2008, 03:40
Ostatnio był: 24 Lip 2010, 20:34
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: tajemnica Zony

Postprzez Endriu92 w 27 Gru 2009, 14:43

Czy jest to sztuczny twór programu „Świadomość-Z” który to wznieśli po tym jak przez przypadek stworzyli Zone ażeby zwabiać stalkerów?

sądzę że tak.

Ale czegoś nie rozumiem, skoro to tylko bajeczka to w tych fałszywych zakończeniach co się działo ze Strielokiem? „Świadomość-Z” poprzez monolit wpływała na psychikę Strieloka i jemu się tylko „wydawało” to co widzieliśmy w zakończeniach, a w rzeczywistości go zabijali?

tu odpowiedz jest nieco bardziej skomplikowana. Otóż:
są to "fałszywe" zakończenia - nie można ich przejść. wybrałeś fałszywe zakończenie ale go nie powinieneś wybrać bo "tak naprawdę się nieda". ukazują one słabości ludzkiej złej strony. Chciałeś być bogaty, zginałeś przygnieciony własnym bogactwem. itd. poprostu ich nie można wybrać. Gra Ci ukazuje to co napisałem. tylko 2 alternatywne zakonczenia są prawdziwe. Podkreślam Prawdziwe ;)

A więc jak jest naprawdę, wariant pierwszy, drugi? Czy moja teoria jest pierdzeniem w bambus, a gra to wyjaśnia tylko ja jakoś tego nie zauważyłem?

i jedna i druga teoria mają trochę racji.
Monolitianie zostali zwerbowani aby żadnemu Stalkerowi nie udało się odkryć prawdy. Gdy nie wiedzieli o tym - mechanizm kręcił się dalej. W CS mamy zadanie zlikwidować Strieloka - dlatego ponieważ był zbyt blisko odkrycia prawdy. Pech chciał że wkońcu ją odkrył :)

mam nadzieje ze jakos zrozumiesz moja wypowiedz :D ^^
Image
Awatar użytkownika
Endriu92
Stalker

Dołączenie: 27 Gru 2009, 13:57
Ostatnio był: 10 Lis 2021, 19:25
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Postprzez StalkerCiastek w 27 Gru 2009, 15:07

"Monolit to tylko iluzja stworzona przez człowieka"
Tak właśnie jest. Każdy Stalker chce wypowiedziec życzenie i zmierza do centrum Zony. Wtedy wpada w pole emitera i traci pamiec. Zostaje monolitianem, albo zwykłym Stalkerem. W każdym wypadku nieświadomie wykonuje polecenia Świadomości. Co do Monolitian. To była kiedyś zwykła frakcja. Taka sekta. Ale wszystkim odwaliło i poszli w kierunku radarów do ich ukochanego monolitu. Efekt? Wszystko dostali tym promieniowaniem i jeszcze bardziej zgłupieli. Stracili pamięc, wszystko. Byli pod kontrolą Świadomości i strzegli drogi do centrum Zony. Jak mówi pewien były monoliciarz z Zewu Prypeci nic nie pamiętają z tego okresu. Tylko głos który każe im coś robić. Świadomość miała wpłynąc na "noosfere" i zlikwidować całe zło na świecie. Czarnobyl był idealnym miejscem do prowadzenia tego typu badań ze względu na wyludnienie okolicy. Skutkiem ubocznym tych zabaw było stworzenie Zony. Tyle wiem.

Wiesz, nie wiem. Może rzeczywiście ginie, a może nie. Życzenie "Chcę zniszczyc Zone". Zona znika, ale on sam jest ślepy. To chyba niemożliwe, żeby coś stworzone przez Świadomość, aby werbować Stalkerów mało moc zniszczenia Zony. Jak wspomniał Doktor Monolit to iluzja. W takim razie efekt tych życzeń to też iluzja. Może nieszczęsny Stalker zamienia się w Zombie? Może trafia w szeregi Monolitu? Albo staje się obłąkany? Tego się nigdy nie dowiemy. Może w Stalkerze 2? Ale raczej wątpię by powstała następna część.

Tak na marginesie jeśli to był program rządowy to trzymałoby się to kupy jeszcze bardziej, bo laboratoria były tajne i schowane pod ziemią pod zakładami „przykrywami”.

W Labolatoriach pracowano głównie nad emisjami psionicznymi i ich wpływam na organizmy żywe (w tym człowieka). Możemy się domyślać, że w ten sposób powstał Kontroler. Pracowano w nich również na bronią np. działko Gaussa (X8 w Zewie Prypeci, chociaż pojawiały się notatki o emisjach psionicznych).

Jestem pełen podziwu dla ludzi którzy siedzieli nad fabułą. Odwalili kawał dobrej roboty.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez gibek w 19 Sty 2011, 05:00

też długo rozważałem nad tą kwestią ale dopiero teraz mnie oświeciło że należało by odnieść się do filmu pt. Stalker. Może ludzie od fabuły są naprawdę głęboko myślącymi ludźmi i w "złych" zakończeniach zakodowana jest jakaś prawda filozoficzna, bo mimo waszych prób, dla mnie tajemnica spełniania życzeń nadal jest niespójna, przez co dla mnie ma jakieś znaczenie symboliczne...póki co sam rzucam ogólnikami, ale z nadzieją, że ktoś z bardziej doświadczonych graczy w pełni wyjaśni ten temat. Swoją drogą dziwie się, że jest w nim tak mało wypowiedzi, dla mnie, pożeracza fabuł to jeden z ciekawszych tematów na stronie ;)
czekam na pomocne sugestie
gibek
Kot

Dołączenie: 03 Lut 2010, 13:50
Ostatnio był: 25 Lut 2013, 16:40
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -3

Postprzez Adam w 19 Sty 2011, 10:28

Uważam, że artykuł na Wikipedii pod tytułem "Zona" może rozwiać wszelkie wątpliwości ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez gibek w 19 Sty 2011, 11:09

dzięki za link, ciekawy artykuł, ale wciąż nie wyjaśnia mi wszystkich właściwości monolitu widzianych w złych zakończeniach. I nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w myśl tego artykułu zona w rzeczywistości nie istnieje, jest tylko iluzją dla ludzi którzy tam przebywają? ( No z jednej strony to bezsens bo po co stalkerzy mieli by tam wyruszać bez powodu), chodzi mi o to zdanie:

"Niestety pierwsza próba manipulacji noosferą przeprowadzona przez projekt Świadomość-Z w 2006 roku skończyła się katastrofą. W głównym ośrodku badawczym projektu w pobliżu czarnobylskiej elektrowni doszło do potężnej eksplozji, w wyniku której otaczająca dotychczas ośrodek badawczy i będąca pod kontrolą noosfera uległa zniekształceniu oraz niekontrolowanemu rozrostowi, tworząc nowy obszar o nieznanych dotąd właściwościach, czyli Zonę."

to co było wcześniej jeśli nie zona?
gibek
Kot

Postprzez Adam w 19 Sty 2011, 14:33

Wydaje mi się drogi kolego, że chodzi o im, że wcześniej była tylko skażona promieniowaniem zamknięta Strefa Czarnobylska. (Która z resztą jest teraz w realu) ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez gibek w 19 Sty 2011, 14:41

no cóż, może i tak, jest też opcja, że ktoś spartolił tłumaczenie i w dialogach z npc powstają nieporozumienia ( npc lub pda) , dziś gadałem z barmanem (specjalnie żeby odświeżyć historię o monolicie) i znów było coś o tym że zona powstała dopiero po 2006 roku, przejdę jeszcze raz do końca z czytaniem każdej wiadomości i za jakiś czas znów się udzielę ^^
gibek
Kot

Postprzez Przemek77 w 20 Sty 2011, 14:48

StalkerCiastek napisał(a):Życzenie "Chcę zniszczyc Zone". Zona znika, ale on sam jest ślepy. To chyba niemożliwe, żeby coś stworzone przez Świadomość, aby werbować Stalkerów mało moc zniszczenia Zony.

Życzenie brzmiało "Chcę, żeby Zona zniknęła". I ona znika, ale... tylko dla Strieloka, bo ten staje się niewidomy, dla niego Zona znikła.
Zauważmy, że każde z życzeń które Stirlok wypowiada przy Monolicie jest spełniane ..... dośc perfidnie :)
"Chcę być niesmiertelny" - Strielok staje się metalową rzeźbą - nigdy już nie umrze.
"Chcę rządzić światem" - staje się częścią Monolitu.
I tak dalej.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Adam w 20 Sty 2011, 15:46

Zgodzę się z Przemkiem, btw. miło, że powróciłeś na forum, bo długo Cię tu nie widziałem :E

Monolit bierze wszystko zbyt dosłownie/
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez Guru w 21 Sty 2011, 21:10

Tak to rzeczywiście trudne pytanie . Myślę jednak że " Monolit " to tylko jakaś bajeczka tzn. iluzja stworzona przez jajogłowych . A gdy wypowiadamy życzenie pojawia się kolejna iluzja tworzona przez tych typów od " Świadomości Z " .
A ci fanatycy którzy strzegą wejścia do serca zony zostali zwerbowani w ten sposób
* Dostali po kozaku i kazano im pilnować , bo dostana kulke .
* Próbowali się dostać do elektrowni a to całe ustrojstwo świecące na niebiesko przejęło kontrole nad nimi .
Ale weźcie pod uwagę fakt że w elektrowni też jest frakcja Monolitu . Która nie biega chyba aż tak szybko żeby zdążyć dobiec tam przed nami . Jak się tam dostali , ja nie wiem .
Awatar użytkownika
Guru
Stalker

Dołączenie: 20 Sty 2011, 00:14
Ostatnio był: 08 Mar 2011, 00:31
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 6

Postprzez Adam w 22 Sty 2011, 10:37

A może trzymajmy się faktów. Według opisu, jest to sekta, więc zostali zwerbowani "duchowo", nie przymusowo. Chyba dobrowolnie zmieniasz wiarę, co? Świadomość-Z miała ich za marionetki i to chyba każdy wie :)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości