Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 12:15

Pisałem już na dwóch forach ale chyba napiszę jeszcze tutaj, ponieważ w większości mało osób odpowiada bo albo nie chce, albo nie wie... Mam nadzieję że na moim ulubionym forum znajdę pomoc wśród zinformatyzowanych (:E) ludzików.

Przytoczę mój post z innego forum:

Złożyłem sobie kilka dni temu kompa:
AMD Phenom II 955 x4 3.2Ghz
GIGABYTE GA-880GM-UD2H
GoodRam DDR3 CL9 1333, 4GB (2x2)
Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300)
OCZ 500W StealthXStream
Grafika - chwilowo zintegrowana

Zainstalowałem Win7 32bit, pierwszego dnia chodziło wszystko w porządku, ucieszony poszedłem spać a gdy rano włączyłem kompa pojawił się pierwszy problem, aero zaczęło się psuć i wyskakiwały errory, więc kompa zresetowałem - po tym już system w ogóle się nie uruchomił, blue-screeny i inne ścierwa wylatywały przy każdym restarcie. Postanowiłem re-instalować system, tym razem na Win7 64bit, znów wszystko chodziło w porządku do czasu gdy poszedłem spać i wstałem rano, kolejne blue screeny... ale tym razem obyło się bez reinstalacji systemu, wystarczyło w Biosie wczytać "load fail safe settings" - czy coś w ten deseń, i komp ruszył. Znów chodzi wszystko w porządku.
Image

Uploaded with ImageShack.us
Zastanawia mnie to że mogę go wyłączać i włączać kiedy chcę, a wszystko jest ok - dopiero jak go zostawię na noc dostaje tego wszystkiego :|.
Czy to może być wina BIOSU? Mam wersje pł. gł, 1.3 (przynajmniej tak mam napisane na płycie ze sterownikami).

Dziś piszę ze szkoły, a rano znów to samo tyle że nawet ustawienie w biosie fail safe settings nie pomogło. Wyskakiwały tez inne komunikaty na Blue-screenach niż wcześniej.
0x0000007E, było jednym z nich/

Robiłem testy dysku twardego HDTune, wszystko ok. Instalowałem najnowsze sterowniki od ATI oraz robiłem testy MemTest'em na pamięci, które też nic nie wykazały...
Jestem bezradny i nie wiem co robić, bo jeżeli coś się zepsuło to muszę być pewny, tak o na gwarancję nie odeślę -_-..

Btw, znalazłem coś takiego, spróbuje tez ogarnac jak wróce do domu i uda mi sie system uruchomić.
http://www.mywindowsclub.com/resources/ ... error.aspx
Ostatnio edytowany przez Michu, 18 Mar 2012, 12:40, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 131

Reklamy Google

Re: Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 16:08

Pobierz Debugging Tools for Windows ze stron microsoftu pod swój system
Po zainstalowaniu, przechodzisz do:
Start - programy - Debugging Tools for Windows - WinDbg
File - Open Crash Dump
Pojawia się okienko, w którym wskazujesz plik *.dmp
Znajduje się w windows\minidump\
Wybierz plik Minixxxxxx-01.dmp gdize "xxxxxx" będzie datą powstania pliku jak pamiętam
Na pytanie "Save information for workspace" odpowiadasz "no"

I wklej tutaj loga - coś poradzimy

Swoją drogą też kiedyś miałem błędy STOP i winna była pamięć, jak testowałeś memtestem ile czasu ?
Powinienneś zrobić płytę bootowalną z memtestem, uruchomić z niej kompa i zostawić na teście na 3-4 godziny. Bardzo często jest tak ze przez pierwsze kilka przebiegów memtest pokazuje że wszysko jest ok, błędami zaczyna sypać znacznie później.

Hotfixa możesz zainstalować - może pomoże.
możesz wywalić stery od grafy - niech windows sam je sobie zainstaluje - zobacz jak będzie. Może grafa coś sieje w systemie.
Użyj opcji load bios defaults - i niech bios sam sobie poustawia parametry procka i pamięci i napięć - sprawdź tylko czy dobrze to zrobił i się zbootuj (proc i pamięci na defaultowych ustawieniach, prędkości, timingi, napięcia - zero OC). Możesz spróbować przełożyć pamięci do innych banków - zobacz jak będzie. Zakładam że masz 2 kości pamięci - wyjmij jedną uruchom kompa i zobacz jak będzie, poźniej je zamień i zobacz jak się system zachowuje.
Sprawdź w listingu urządzeń czy nie masz konfliktów sprzętowych - xp pokazywał przy takich urządzeniach wykrzyknik w win7 nie wiem jak pokazuje bo nie miałem jeszcze konfliktów ale na pewno coś pokaże jak jakiś konflikt będzie.
Ale i tak najwięcej uzyskasz stosując narzędzie do debugowania minidumpów.
Ja stawiam na pamięć. (uruchomienie na jednej kości raz tej raz tej, i zamiana baków tez powinna to zobrazować)
Ostatnio edytowany przez accerone 22 Lis 2010, 16:20, edytowano w sumie 2 razy
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Dołączenie: 09 Sty 2010, 07:23
Ostatnio był: 07 Sty 2011, 15:39
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 10

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 16:17

Log ostatni: http://wklej.to/oP3g

I dam jeszcze 2 wcześniejsze, ale widze że są podobne do siebie:

http://wklej.to/a1Fx
http://wklej.to/nQFR
(nie jest przypadkiem coś nie tak z tymi logami? z tego co widze to coś tam nie kmini i nie pokazuje wszystkiego)
--------

Aha, system w ogóle nie miałem aktualizowany... dziś dopiero pobrałem jakieś 54 ważne poprawki. Właśnie do procków 64 bitowych etc, może to coś poradzi. Gdybym miał tak sprawdzac pojedynczo to strasznie długo by mi to zajęło, win xp, pojedyncze kości pamięci etc...

Test robiłem tylko 1H 20m, po prostu póki nie wyskoczył napis "all ok, restart pc"... nie wiedziałem że trzeba dłużej, a najlepiej po jednej kości na kilka 3-4h.

A może coś źle zamontowałem? Choć to mało prawdopodobne, bo komp jak już się uruchomi to chodzi bardzo sprawnie..

No i słuchaj, trudno mi będzie z tą pamięcią bo jak teraz mi już komp się uruchomił to będzie działał normalnie póki go na noc nie zostawie albo na kilka h. Nawet zostawienie go na 1h wyłączonego nic nie daje, musi postać dłuższy czas... -_-. Ale później przestawię pamięci slotami. A może wrzucić je do slotów 3 i 4? Bo są na razie na 1 2, ale tak jest poprawnie więc chyba nie ma co kombinować.

Dodam jeszcze że jak uda się ominąć blue-screena to po prostu nie działa Aero i wyskakują errory explorera i aero, a cały komp zmula póki się go nie reśnie i nie 'załapie' tak że wszystko będzie działać w 100% dobrze.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 16:24

A instalowałeś oprogramowanie od płyty głównej ?
Z tym załapaniem to mnie rozluźniłeś :D przedmuchaj porty pci tam gdzie masz o ile masz włożone karty to samo ze slotami pamięci. obsadź memorkami inne banki - może są wadliwie wlutowane w płytę tez tak bywa ale rzadko.
Zrób update biosu - też nie zaszkodzi a to może być również przyczyną.
z logów wynika że Ci sieje różnie:
Probably caused by : rdbss.sys ( rdbss+28fa7 ) ostatni log
Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+71f00 )
Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+1a490d )
moja wstępna diagnoza.
Stary bios - prawdopodobne - upgrade biosu powinno rozwiązać problem
Złe/ brak/ lub źle zainstalowane stery od płyty głównej - prawdopodobne- odinstalować i zainstalować ponownie według kolejności podanej przez producenta - to istotne.
Uszkodzona kość pamięci - bardzo prawdopodobne - test kompa na jednej kości poźniej na drugiej + memtest na noc powinien ujawnić problem.
Czy ta integra z Twojej płyty ma własna pamięć czy rezerwuje sobie jakiś obszar systemowej?
Ostatnio edytowany przez accerone, 22 Lis 2010, 16:38, edytowano w sumie 1 raz
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 16:33

Sterowniki pół na pół, teraz nie instalowałem do pł. gł bo wcześniej to zrobiłem i też sadziło resetami. Mam nowe stery do grafiki bo te na płycie przestarzałe...

Rozumiem że mam przestawić RAM do białych slotów?
http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv ... os=win7_64

a może je najpierw przestawie normalnie po prostu jedna w miejsce drugiej.

Jop, to idę dmuchać i z/w :E
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 16:39

najpierw wyjmij jedną i i uruchom i potestuj kompa na jednej kości, porób to gdzie zwykle miałeś BSODy. Później to samo zrób z drugą kością.
A i zerknij w manuala do mobo - wydaje mi się ze kolory banków mają znaczenie jak masz 4 kości w dwóch parach.
jeżeli masz dwie to obsadzasz w banku 1 i 3 licząc od strony proca - przynajmniej tak jest w asusach.
Jestem w 95% przekonany że masz walniętą pamieć, jak będziesz testował parę (2 kości) to nie wykryjesz błędu, dlatego najpierw pobaw się kompem z jedną kością pamięci a później z drugą, walniętę pamięci to ostatnio częsty problem ale rzadko walnięte są obie (w sparowanych zestawach a taki zapewne masz).

Wyjmowanie proca możesz sobie odpuścić jak by był źle zainstalowany komp by się nie zbootował. Chłodzenie proca też nie jest przyczyną - tu reaguje bios przed systemem o ile system w ogóle reaguje.
Ostatnio edytowany przez accerone 22 Lis 2010, 16:48, edytowano w sumie 2 razy
accerone
Stalker

Postprzez Bambosz107 w 22 Lis 2010, 16:44

Wyjmij z portów PCI wszystkie karty rozszerzeń, wyjmij i wsadź jeszcze raz procka, sprawdź, czy zamontowałeś dobrze chłodzenie i czy pasta jest ok. Spróbuj też odpalić kompa tylko na jednej kości pamięci, później na drugiej. W ten sposób będziesz wiedział, czy to wina RAM'ów. Czasem ten kod błędu wskazuje na błąd sterownika od grafiki, może zaktualizuj go, nie zaszkodzi też flashowanie BIOS'u do najnowszej wersji.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Kozaki: 87

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 17:04

Bambosz, proc jest ok, chłodzenie też - temperatury są good. Wątpię by to była ich wina. No i nie mam kart rozszerzeń.

Serio mówisz że jedna do slotu 1 druga do 3? ja wsadzam je tylko do 1 oraz 2, czyli do niebieskich.

mam 2 kości po 2gb.

Wrzucam zdjęcie z instrukcji dołączonej do matuli, no i tam jest:
http://i53.tinypic.com/aufaeg.jpg

Channel 0 DDR3_1, DDR3_3
Channel 1 DDR3_2, DDR3_4

myślisz że to że mam obok siebie dwie może mnie coś wspólnego? :P

No i tam też napisane że rekomenduje się ich instalacje w slocie 1 oraz 3 ;oo...

To sa moje pamiątki jak bardzo to Was interesuje:
http://www.agito.pl/pamieci/goodram-ddr ... 59423.html
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 17:13

Z pamięciami nigdy nic nie wiadomo, chociaż nie powinno Ci siać BSODami przy instalacji w banku 1i 2 ale mogą nie chodzić w Dualu i zapewne nie będą. Lepiej zainstaluj tak jak mówi manual w banku 1 i 3 lub 2 i 4. Chyba że manual mówi inaczej - jak pisałem moja wiedza dotyczy płyt asusa. Gigabyte może się w tym względzie różnić.
No ale najpierw potestuj każdą kość z osobna - to istotne przy podejrzeniu padu kości chociaż GR to bardzo dobre kości ale mi ostatnio trafiły się walnięte Corsairy selekty więc różnie to bywa.
accerone
Stalker

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 17:21

Dobra, to będzie kilka dni testów żeby durne pamięci sprawdzić. Dziś przestawie je na 1,3, wstane rano jak będą bsody to będę testował po kolei pamięci memtestem.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 17:24

Daj spokój w godzinę się uwiniesz na jedną kość - testuj w systemie czy sypie BSODami, druga godzina na druga kość. W memtescie testuj obie kości prze czas kiedy śpisz, rano wstaniesz i będziesz miał na monitorze wynik - kupiłeś sparowane kości więc sparowane i tak musisz oddać - wniosek w memteście testuj komplet.
Zabawa z wyjmowaniem i wkładaniem pamięci po sztuce ma to najszybszy sposób na sprawdzenie czy to faktycznie pamięć się porypała.
accerone
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 22 Lis 2010, 17:25

No ja bym stawiał raczej na BIOS. Chociaż nie wiem jak jest z AMD ale z Intelami jest tak że nowsze procesory wymagają nowszej wersji BIOSu (na płytach Gigabyte). Druga sprawa która mnie trochę martwi to zasilacz. Z tego co wiem to AMDki są bardzo prądożerne i może być sytuacja że po prostu nie wyrabia. U kolegi w kompie z dwurdzeniowym AMD bodajże 2x2.4 kartą Geforce 9500GT i 2x2GB RAMu zasilacz Chieftec 500 W nie wyrabiał (może miał coś zwalone albo coś) a po zmianie na 600W wszystko chodziło już dobrze. Więc może coś w tą stronę trzeba kminić.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 17:19
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Kozaki: 276

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum