xKoweKx napisał(a):Ja nie rozumiem, jak mogłeś omijać misje poboczne - przecież one są świetne. Ja gram 40 h i jeszcze nie ukończyłem gry... nie spodziewałem się. F3 ukończyłem w 18 h
Ja trzeciego Fallouta zaliczyłem w jakieś 40h za pierwszym podejściem
Fakt, wątek główny był żenująco krótki (i nijaki, może nie licząc dwóch naprawdę pomysłowych questów) ale gra i tak zaskakiwała złożonością i rozbudowaniem zadań pobocznych i masą innych szczegółów. Przyznaję, że nie wierzyłem, że Obsidian uda się pobić trójkę w kwestii zawartości...
a tutaj miła niespodzianka, bo to najdłuższy Fallout jak dla mnie.
Gra ciągle zachwyca fabułą i rozwojem wydarzeniem - aż chce się za drugim razem całkiem inaczej grać i ukończyć grę... Ale na tryb hardcore raczej się nie zdecyduję.
...ale jednak się udało
W tej chwili mam ponad 30h na liczniku, a wątek główny ledwie liźnięty. Sprawdzam dosłownie każdy kąt Mojave, próbuję wejść gdzie tylko się da i wykonuję najmniejsze nawet zadania poboczne. Naprawdę cieszę się, że Obsidian przyłożyło się do wyglądu i treści dialogów oraz realnego wpływu umiejętności postaci na różne opcje poprowadzenia rozmowy (i ogólnie wykonywania zadań). Naprawdę chce się zagrać kolejny raz i posprawdzać kolejne możliwości. W tej chwili związałem się już na dobre z NCR (Boone wymiata z tą snajperką, wczoraj ściągnęliśmy z ukrycia stado bodajże trzydziestu Deathclawów
), ale w czasie drugiego podejścia mam zamiar popracować dla Legionu.
Tu zresztą osobne brawa za system frakcji (Clear Sky może się schować :]) - ugrupowania są bardzo zróżnicowane i niejednoznaczne ideologicznie, a przez to naprawdę ciekawe.
Co do trybu Hardcore - nie jest wcale taki wymagający. Dobre posunięcie ze strony Obsidian, że jest on niezależny od właściwego poziomu trudności, a gra z takim survivalowym posmakiem naprawdę nabiera rumieńców i daje potężnego kopa klimatowi.
Gram nadal i nie śpieszy mi się do końca, jak dla mnie kandydat do gry roku - szkoda tylko, że z powodu lekkiego zacofania technicznego gra nie otrzymuje tak wysokich ocen, jak powinna.